Fundamentbalkar: Vad är Det, Monolitisk Struktur Och Dimensioner Av Armerade Betongalternativ, Märkning BF Och FB Och Typer Enligt GOST

Innehållsförteckning:

Fundamentbalkar: Vad är Det, Monolitisk Struktur Och Dimensioner Av Armerade Betongalternativ, Märkning BF Och FB Och Typer Enligt GOST
Fundamentbalkar: Vad är Det, Monolitisk Struktur Och Dimensioner Av Armerade Betongalternativ, Märkning BF Och FB Och Typer Enligt GOST
Anonim

Byggnaden börjar från grunden. Jorden "spelar", därför beror objektets operativa kapacitet på grundens styrka. Grundbalkar används ofta på grund av deras grundläggande egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

Grundbalkar är en armerad betongkonstruktion som fungerar som grunden för en byggnad. De tjänar ett dubbelt syfte:

  • är bärande element i icke-monolitiska inre och yttre väggar;
  • de skiljer väggmaterialet från marken och utför funktionen som vattentätningsskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild

En potentiell köpare kommer att uppskatta frostbeständigheten och värmebeständigheten hos strukturer, eftersom de gör dem till ett hållbart material som kommer att fungera i många år. Grundbalkarnas förmåga att klara högt väggtryck gör att de kan användas vid konstruktion av källare och husfundament.

Utnämning

Den klassiska tillämpningen av armerade betongbalkar (eller kantstrålar) utförs vid konstruktion av industri-, jordbruksanläggningar och offentliga byggnader. De fungerar som ett stöd för yttre och inre väggar i byggnader . Med modern teknik i utvecklingsstadiet av ett byggprojekt är det möjligt att använda grundbalkar i byggandet av bostadslokaler. Användningen av nedfällbara balkar är ett alternativ till en monolitisk grundstruktur, det är en prefabricerad teknik när man lägger grunden till en byggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bjälkar är avsedda för:

  • självbärande väggar av block- och paneltyp;
  • självbärande tegelväggar;
  • väggar med gångjärn;
  • massiva väggar;
  • väggar med dörr- och fönsteröppningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter destination i konstruktion delas FB in i fyra grupper:

  • väggmonterade, de är monterade nära ytterväggarna;
  • ansluten, installerad mellan kolumnerna som utgör byggnadens layout;
  • vanliga balkar används för att fästa väggar och anslutna balkar;
  • sanitära ribbade produkter avsedda för sanitära behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga en grund av glastyp vid konstruktion av stora föremål är det optimala området för att använda grundbalkar. Men det är också effektivt att använda dem som grill för en hög eller kolonnformad ram av ramkonstruktioner, eftersom de låter dig fästa hela byggnadens ram.

Fördelarna med dessa armerade betongkonstruktioner i jämförelse med monolitisk teknik är:

  • förkorta byggtiden;
  • underlätta implementeringen av underjordisk kommunikation inuti byggnaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag spelar användningen av grundstrukturer en viktig roll på grund av dess speciella egenskaper. Deras kostnad, enligt beräkningar, är cirka 2,5% av byggnadens totala kostnad.

Den utbredda användningen av prefabricerade grundstrukturer är en enkel och billig installationsmetod jämfört med bandfundament. Strukturer måste fästas ordentligt. Glastypen av fundament används klassiskt, när enskilda element stöds på trappstegen från sidan. Om stegets höjd och balk inte överensstämmer, tillhandahålls installation av tegel- eller betongstolpar för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av pelarfundament är det tillåtet att stödja uppifrån. Kolumnerna kallas stödkuddar. Med en stor bas av byggnaden är det möjligt att skapa speciella nischer i dess övre del, i vilka standardrandbalkar är monterade. Modeller av trimmade balkar används i enskilda byggnadsceller och fästs vid expansionens tvärsöm.

Vid konstruktion av ramkonstruktioner är det lämpligt att använda grundbalkar för installation av ytterväggar. Produkterna läggs på kanten av fundamentet, täckta med betongbruk. För att förhindra överdriven fukt appliceras som regel en lösning av sand och cement över armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild

Installation av fundamentkonstruktioner utförs endast med hjälp av lyftutrustning, eftersom deras vikt varierar från 800 kg till 2230 kg . Enligt GOST -standarder är balkar gjorda med hål för lyft och montering. Således, med hjälp av slinghål eller speciella fabriksmonteringsöglor och speciella gripanordningar, fästs balken på kranvinschen och placeras på avsedd plats. Bjälkar monteras på pelare eller högar, i undantagsfall - på sand- och grussängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktens vikt kräver inte ytterligare fästelement med stöd. Det rekommenderas dock att observera lägsta stödvärde, inte mindre än 250-300 mm. För ytterligare arbete, liksom för att förhindra skador på väggarna, är det lämpligt att tillhandahålla ett lager av vattentätningsmaterial (takmaterial, linokrom, vattentätning). Grundbalkar är således ett högkvalitativt material som är tillräckligt med avseende på egenskaper och pris.

Tillsynskrav

Strukturerna produceras i enlighet med de tekniska villkoren GOST 28737-90, som infördes av den statliga konstruktionskommittén i Sovjetunionen 1991. Tid och praxis har bevisat kvaliteten på dessa produkter. Enligt GOST i sovjettiden regleras tillverkningen av fundamentkonstruktioner med avseende på konstruktionernas dimensioner, deras tvärsnittsform, märkning, material, krav och förfaranden för acceptans, kvalitetskontrollmetoder samt lagrings- och transportförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du beställer och köper grundbalkar är det nödvändigt att känna till produktens konstruktionsegenskaper.

Tekniska krav: tvärsnittsvy, standardstorlek, längd och beteckning på en serie arbetsteckningar av balkar - finns i tabell nr 1 i GOST. Råvaran för tillverkning av balkar är tung betong. Produktens längd, armeringstyp och lastberäkningsdata påverkar valet av betongkvalitet. Vanligtvis är balkar gjorda av betong av M200-400 kvaliteter. Produktens tekniska egenskaper gör att du optimalt kan säkerställa lasten från väggarna.

När det gäller förstärkning tillåter GOST:

  • förspänd förstärkning för konstruktioner längre än 6 m;
  • för balkar upp till 6 m, förspända förstärkningar på begäran av tillverkaren.
Bild
Bild

Traditionellt producerar fabriker alla balkar med förstärkt stålförstärkning av klass A-III. Efter att ha bestämt produktens dimensioner och tvärsnitt är det nödvändigt att korrekt markera märkningen, särskilt för källaralternativen. Den består av alfanumeriska grupper separerade med ett bindestreck. Normalt består märkningen av 10-12 tecken.

  • Den första gruppen tecken anger strålens standardstorlek. Den första siffran anger typen av sektion, den kan sträcka sig från 1 till 6. Bokstavssatsen anger typen av stråle. Siffrorna efter bokstäverna anger längden i decimeter, avrundade till närmaste heltal.
  • Den andra gruppen av siffror indikerar ett serienummer baserat på bärighet. Detta följs av information om klassen av förspänningsarmering (endast för förspända balkar).
  • Den tredje gruppen anger ytterligare egenskaper. Till exempel, vid ökad korrosionsbeständighet, sätts indexet "H" eller balkarnas konstruktionsegenskaper (monteringsöglor eller andra inbäddade produkter) i slutet av markeringen.
Bild
Bild

Ett exempel på en symbol (märke) för en balk med en indikation på bärighet och förstärkningsdata: 2BF60-3AIV.

Ett exempel på en symbol som indikerar ytterligare egenskaper: byte av slinghål med monteringsöglor, tillverkning av betong med normal permeabilitet (N) och avsedd att användas under förhållanden med exponering för en lätt aggressiv miljö: 4BF48-4ATVCK-Na. Tre typer av produkter definierar en uppsättning bokstäver:

  • massiva grundbalkar (FBS);
  • massiva grundbalkar med en utskärning för att lägga överlägg eller hoppa över tekniska strukturer (FBV);
  • ihåliga fundamentbalkar (FBP).
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalitetskontroll av fundamentbalkar kräver kontroll av:

  • tryckbetongklass;
  • härdningsstyrka av betong;
  • förekomst och förhållande av armering och inbäddade produkter;
  • noggrannhet hos geometriska indikatorer;
  • tjockleken på betongkåpan till armeringen;
  • krympsprickans öppningsbredd.
Bild
Bild

I det tekniska passet för det köpta partiet randbalkar ska följande anges:

  • betongkvalitet för styrka;
  • härdningsstyrka av betong;
  • förstärkningsförstärkningsklass;
  • betongkvalitet för frostbeständighet och vattengenomsläpplighet.
Bild
Bild

FB -transportregler ger transport i staplar. En stapelhöjd på upp till 2,5 m är tillåten, avståndet mellan staplarna är inte mer än 40-50 cm. En förutsättning är närvaron av distanser mellan balkarna och foder mellan staplarna. Detta gäller särskilt för I-beam-modellen.

Vyer

Grundmodellen är en lång, tung betonghög eller pelare. Bjälkar, beroende på bredden på tvärsnittsytan, är indelade i typer :

  • för väggar i byggnader med pelaravstånd upp till 6 m (1BF-4BF);
  • för väggar i byggnader med en pelarhöjd på 12 mm (5BF-6BF).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis har toppbalken en platt plattform av en viss storlek: från 20 till 40 cm bred. Storleken på platsen beror på typerna av väggmaterial. Produktens längd kan nå 6 meter, men inte mindre än 1 m 45 cm. I modellerna 5 BF och 6 BF är längden från 10, 3 till 11, 95 m. Bjälkarnas höjd är 300 mm, förutom för 6BF - 600 mm. På sidan har balken en T-formad eller stympad konform. Denna form minskar de upplevda belastningarna.

Bild
Bild

Strålar kännetecknas av typen av sektioner:

  • trapetsformad med en nedre kant på 160 mm och en övre kant på 200 mm (1 BF);
  • T-sektion med bas 160 mm, övre delen 300 mm (2BF);
  • T-sektion med en stöddel, den nedre delen är 200 mm, den övre delen är 40 mm (3BF);
  • T -sektion med bas 200 mm, övre del - 520 mm (4BF);
  • trapetsformad med den nedre kanten på 240 mm, den övre kanten - 320 mm (5BF);
  • trapetsformad med den nedre delen av 240 mm, den övre delen - 400 mm (6BF).
Bild
Bild

Indikatorer tillåter avvikelser: i bredd upp till 6 mm, i höjd upp till 8 mm. Vid konstruktion av bostäder och industribyggnader används följande typer av fundamentbalkar:

  • 1FB - serie 1.015.1 - 1.95;
  • FB - serie 1.415 - 1: a numret. ett;
  • 1FB - serie 1.815.1 - 1;
  • 2BF - serie 1.015.1 - 1.95;
  • 2BF - serie 1.815.1 - 1;
  • 3BF - serie 1.015.1 - 1.95;
  • 3BF - serie 1.815 - 1;
Bild
Bild
  • 4BF - serie 1.015.1-1.95;
  • 4BF - serie 1.815 - 1;
  • 1BF - serie 1.415.1 - 2.1 (utan förspänningsförstärkning);
  • 2BF - serie 1.415.1 - 2.1 (förstärkningsförstärkning);
  • 3BF - serie 1.415.1 - 2.1 (spänningsförstärkning);
  • 4BF - serie 1.415.1 -2.1 (spänningsförstärkning);
  • BF - RS 1251 - 93 nr 14 -TO.
Bild
Bild

Strålens längd beror på avståndet mellan de enskilda väggarna. Vid beräkning är det nödvändigt att komma ihåg om marginalen för stöd på båda sidor. Sektionens dimensioner baseras på beräkningen av belastningen på balken. Många företag gör beräkningar för enskilda order. Men experter hjälper dig också att välja märkesbalkar med hänsyn till de tekniska och geografiska förhållandena på byggarbetsplatser.

Modern teknik gör det möjligt att använda grundbalkar för väggar med bandglas, med en tegelkällare upp till 2,4 m hög längs hela balkens längd.

Bild
Bild

Mått och vikt

Enskilda serier av fundamentbalkar har sina egna standardstorlekar. De är beroende av de fastställda standarderna för balkarnas dimensioner, godkända av GOST 28737 - 90 till 35 m. Egenskaper för balkar av typ 1BF:

  • sektionsmått 200x160x300 mm (överkant, nedre kant, modellhöjd);
  • modelllängd - 10 varianter av standardstorlekar från 1, 45 till 6 meter erbjuds.
Bild
Bild

Egenskaper för balkar av typ 2BF:

  • sektionsmått 300x160x300 mm. Tjockleken på den övre stången på T-stången är 10 cm;
  • modelllängd - 11 standardstorlekar erbjuds från 1, 45 till 6 meter.
Bild
Bild

Egenskaper för balkar av typ 3BF:

  • sektionsmått 400x200x300 mm. Tjockleken på den övre stången på T-stången är 10 cm;
  • modelllängd - 11 standardstorlekar erbjuds från 1, 45 till 6 meter.
Bild
Bild

Egenskaper för typ 4BF:

  • sektionsmått 520x200x300 mm. Tjockleken på den övre stången på T-stången är 10 cm;
  • modelllängd - 11 standardstorlekar erbjuds från 1, 45 till 6 meter.
Bild
Bild

Egenskaper av typ 5BF:

  • sektionsmått 400x240x600 mm;
  • modelllängd - 5 standardstorlekar från 10, 3 till 12 meter erbjuds.
Bild
Bild

Egenskaper av typ 6BF:

  • sektionsmått 400x240x600 mm;
  • modelllängd - 5 standardstorlekar från 10, 3 till 12 meter erbjuds.
Bild
Bild

Enligt standarderna i GOST 28737-90 är avvikelser från de angivna dimensionerna tillåtna: högst 12 mm i linjära termer och högst 20 mm längs strålens längd. Millimeter avvikelser är oundvikliga, eftersom krympningsprocessen under torkning är okontrollerbar.

Tips

Sedan den prefabricerade tekniken utvecklades för massbyggande har dess användning vid konstruktion av privata bostadshus två nyanser:

  • användningen av modeller av plankor gjorda enligt GOST -standarder, det är lämpligt att initialt ta hänsyn till atypiska objekt för individuell konstruktion i projektet;
  • stora dimensioner och vikt av strukturer ökar kostnaden för byggnadsprocessen på grund av inblandning av lyftutrustning.
Bild
Bild

Beräkna därför dessa nyanser när du konstruerar beräkningar. Vid svårigheter med specialutrustning och arbete, använd konstruktionen av en grill i en monolitisk version.

  • När du väljer en modell av balkar, ta hänsyn till elementens bärighet, det vill säga den maximala belastningen av väggarnas strukturella lösning. Bjälkens bärförmåga bestäms av författaren till projektet för byggnaden som ska uppföras. Denna indikator kan specificeras på tillverkarens fabrik eller enligt specialtabeller för en specifik serie.
  • Var uppmärksam på att balkar som utför bärande funktioner inte får ha sprickor, många håligheter, häng och flis.

Rekommenderad: