Förstärkning Av Grundplattan: Stödramar För Fundamentet, Avstånd Mellan Armeringsjärn För Plattversionen

Innehållsförteckning:

Video: Förstärkning Av Grundplattan: Stödramar För Fundamentet, Avstånd Mellan Armeringsjärn För Plattversionen

Video: Förstärkning Av Grundplattan: Stödramar För Fundamentet, Avstånd Mellan Armeringsjärn För Plattversionen
Video: Gjuta platta - Armering och armeringsdistanser 2024, Maj
Förstärkning Av Grundplattan: Stödramar För Fundamentet, Avstånd Mellan Armeringsjärn För Plattversionen
Förstärkning Av Grundplattan: Stödramar För Fundamentet, Avstånd Mellan Armeringsjärn För Plattversionen
Anonim

Konstruktionen av en byggnad innebär att man bildar en grund som kommer att ta all belastning på sig själv. Det är på denna del av huset som dess hållbarhet och styrka beror på. Det finns flera typer av baser, bland vilka särskild uppmärksamhet bör ägnas åt monolitiska plattor. De används på ihållande jordar där det inte finns några signifikanta nivåfluktuationer. Ett viktigt element i denna design är förstärkningen, vilket ökar styrkan hos monoliten.

Bild
Bild

Särdrag

Monolitiska plattor är betongkonstruktioner av hög kvalitet. Materialet är mycket hållbart. Nackdelen med grundplattan är dess låga formbarhet. Betongkonstruktioner spricker mycket snabbt under höga belastningar, vilket kan leda till sprickor och grundläggning.

Lösningen på detta problem är att förstärka plattan med olika typer av ståltråd. Tekniskt sett innebär denna process bildandet av en metallram i själva fundamentet.

Alla sådana operationer utförs på grundval av särskild SNiP, som beskriver den grundläggande armeringstekniken.

Bild
Bild

Förekomsten av stålramar gör det möjligt att öka plattans duktilitet, eftersom höga belastningar redan tas upp av metallen. Förstärkning gör att du kan lösa flera viktiga problem:

  1. Materialets hållfasthet ökar, vilket redan kan bära höga mekaniska belastningar.
  2. Risken för krympning av strukturen minskar och sannolikheten för sprickor på relativt instabila jordar minimeras.

Det bör noteras att alla tekniska egenskaper hos sådana processer regleras av speciella standarder. Dessa dokument anger parametrarna för monolitiska strukturer och tillhandahåller de grundläggande reglerna för deras installation. Förstärkningselementet för sådana plattor är ett metallnät, som formas för hand. Beroende på tjockleken på monoliten kan armeringen anordnas i en eller två rader med ett visst avstånd mellan skikten.

Det är viktigt att korrekt beräkna alla dessa tekniska egenskaper för att få en tillförlitlig ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schema

Armeringsplattor är inte en komplicerad process. Men det finns flera viktiga regler som måste följas i detta förfarande. Således kan förstärkning läggas i ett eller flera lager. Det rekommenderas att använda enskiktsstrukturer för plattfundament upp till 15 cm tjocka . Om detta värde är större, rekommenderas det att använda en radarrangemang av ventiler.

Förstärkningsskikten är anslutna till varandra med hjälp av vertikala stöd som inte låter den övre raden falla.

Bild
Bild

Plattans huvudbredd bör bildas av celler med jämnt fördelade mellanrum. Steget mellan förstärkningstråden, både i tvär- och längdriktningen, väljs beroende på tjockleken på monoliten och belastningen på den. För trähus kan tråden stickas med varandra på ett avstånd av 20-30 cm och bilda kvadratiska celler. Det optimala steget för tegelbyggnader anses vara ett avstånd på 20 cm.

Om strukturen är relativt ljus kan ett sådant värde ökas till 40 cm. Ändarna på varje platta, enligt standardnormer, bör förstärkas med U-formad förstärkning. Dess längd bör vara lika med 2 tjocklekar på själva den monolitiska plattan.

Denna faktor bör beaktas vid konstruktion av konstruktioner och val av armeringselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stödramar (vertikala staplar) installeras med ett steg som liknar parametrarna för armeringens placering i nätet. Men ibland kan detta värde fördubblas. Men de använder den för fundament som inte kommer att ge efter för mycket starka belastningar.

Stansskjuvzonerna bildas med hjälp av ett gitter med reducerad stigning. Dessa segment representerar en del av plattan på vilken byggnadsramen (bärande väggar) sedan kommer att placeras. Om huvudytan lades med rutor med en sida på 20 cm, bör steget på denna plats vara cirka 10 cm i båda riktningarna.

När man anordnar gränssnittet mellan fundamentet och monolitiska väggar bör så kallade utsläpp bildas . De är vertikala stift av förstärkning, som är anslutna genom stickning med huvudförstärkningsramen. Denna form gör att du kan öka styrkan avsevärt och säkerställa en högkvalitativ anslutning av stödet med de vertikala elementen. Vid installation av utloppen ska beslagen böjas i form av bokstaven G. I detta fall bör den horisontella delen ha en längd som är lika med 2 grundhöjder.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan egenskap hos bildandet av förstärkningsramar är trådanslutningstekniken. Detta kan göras på flera huvudsakliga sätt:

  • Svetsning . Tidskrävande process, som bara är möjlig för stålarmering. Den används för små monolitiska plattor med relativt lite arbete. Ett alternativ är att använda färdiga svetsade konstruktioner som tillverkas i produktionen. Detta gör att du snabbt kan påskynda processen att bilda ramen. Nackdelen med en sådan anslutning är att en styv struktur erhålls vid utgången.
  • Stickning . Armeringen ansluts med tunn ståltråd (diameter 2-3 mm). Vridningen utförs med speciella enheter som gör det möjligt att påskynda processen lite. Denna metod är ganska mödosam och tidskrävande. Men samtidigt är förstärkningen inte styvt ansluten till varandra, vilket gör att den kan anpassa sig till vissa vibrationer eller belastningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundförstärkningstekniken kan beskrivas med följande sekventiella åtgärder:

  • Förberedelse av basen . Monolitiska plattor ligger på en slags kudde, som är bildad av krossad sten och sand. Det är viktigt att få en solid och jämn bas. Ibland, före betonggjutning, läggs speciella vattentätningsmaterial på jorden för att förhindra att fukt tränger in i betongen från jorden.
  • Bildning av det nedre förstärkningsskiktet . Armeringen placeras sekventiellt initialt i längsgående och sedan i tvärriktningen. Bind den med en tråd och bilda kvadratiska celler. För att förhindra att metallen sticker ut från betongen efter att ha hällt den måste du höja den resulterande strukturen något. För detta placeras små stöd (stolar) av metall under den, vars höjd väljs beroende på höjden på den monolitiska plattan (2-3 cm). Det är önskvärt att dessa element är gjorda av metall. Således bildas ett utrymme direkt under nätet, som fylls med betong och täcker metallen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Arrangemang av vertikala stöd . De är gjorda av samma förstärkning som själva nätet. Tråden är böjd på ett sådant sätt att man får en ram på vilken den övre raden kan vila.
  • Bildning av toppskiktet . Nätet är konstruerat på samma sätt som gjordes för den nedre raden. Samma cellstorlek används här. Strukturen fästs på vertikala stöd med en av de kända metoderna.
  • Fylla . När armeringsramen är klar hälls den med betong. Ett skyddande lager bildas också uppifrån och från sidorna ovanför nätet. Det är viktigt att metallen inte syns genom materialet efter att grunden stelnat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Ett av de viktiga elementen är beräkningen av armeringsjärnens tekniska egenskaper. I de flesta fall är rutavståndet 20 cm. Därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt beräkningen av andra parametrar. Proceduren börjar med att bestämma armeringsdiametern. Denna process består av följande sekventiella steg:

Först och främst måste du bestämma fundamentets tvärsnitt. Det beräknas för varje sida av plattan. För att göra detta, multiplicera tjockleken på den framtida grunden med längden. Till exempel, för en 6 x 6 x 0,2 m platta, kommer denna siffra att vara 6 x 0,2 = 1,2 m2

Bild
Bild

Därefter måste du beräkna minsta armeringsarea som ska användas för en viss rad. Det är 0,3 procent av tvärsnittet (0,3 x 1,2 = 0,0036 m2 eller 36 cm2). Denna faktor bör användas vid beräkning av varje sida. För att beräkna ett liknande värde för en rad behöver du bara dela det resulterande området i hälften (18 cm2)

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väl känner till den totala ytan kan du beräkna antalet armeringsjärn som ska användas för en rad. Observera att detta endast gäller för tvärsnittet och inte tar hänsyn till mängden tråd som läggs i längdriktningen. För att ta reda på antalet stavar bör du beräkna ytan på en. Dela sedan den totala ytan med det resulterande värdet. För 18 cm2 används 16 element med en diameter på 12 mm eller 12 element med en diameter på 14 mm. Du kan ta reda på dessa parametrar i specialtabeller

Bild
Bild

För att förenkla sådana beräkningsförfaranden bör en ritning upprättas. Ett annat steg är att beräkna mängden armering som ska köpas till fundamentet. Det är ganska enkelt att beräkna detta i bara några steg:

  1. Först och främst måste du ta reda på längden på varje rad. I detta fall beräknas detta i båda riktningarna, om fundamentet är rektangulärt. Observera att längden ska vara mindre med 2-3 cm på varje sida så att fundamentet kan täcka metallen.
  2. När du vet längden kan du beräkna antalet staplar i en rad. För att göra detta, dela det resulterande värdet med gitteravståndet och runda upp det resulterande talet.
  3. För att ta reda på det totala antalet bilder, bör du utföra de operationer som beskrivits tidigare för varje rad och lägga till resultatet tillsammans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Bildandet av en monolitisk grund kan utföras på olika sätt. För att få en design av hög kvalitet bör du följa dessa enkla tips:

Armeringen bör placeras i betongens tjocklek för att förhindra snabb utveckling av metallkorrosion. Därför rekommenderar experter att "värma" tråden på varje sida av plattan till ett djup av 2–5 cm, beroende på plattans tjocklek

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Endast förstärkning av klass A400 bör användas för förstärkning av fundament. Dess yta är täckt med ett speciellt sillben som ökar bindningen med betong efter härdning. Produkter av en lägre klass bör inte användas, eftersom de inte kan ge den nödvändiga strukturella hållfastheten.
  • Vid anslutning bör tråden läggas med en överlappning på cirka 25 cm. Detta skapar en styvare och mer tillförlitlig ram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt monolitisk grund är en utmärkt grund för många typer av byggnader. När du bygger den, följ standardrekommendationerna, så får du en hållbar och pålitlig struktur.

Rekommenderad: