Grunden På Sluttningen (28 Bilder): Projekt Av Hus Med Källargolv, Tejp Och Stegade Alternativ För En Tomt Med En Sluttning

Innehållsförteckning:

Video: Grunden På Sluttningen (28 Bilder): Projekt Av Hus Med Källargolv, Tejp Och Stegade Alternativ För En Tomt Med En Sluttning

Video: Grunden På Sluttningen (28 Bilder): Projekt Av Hus Med Källargolv, Tejp Och Stegade Alternativ För En Tomt Med En Sluttning
Video: Ideas For Building Concrete Garage Foundation On Sloping Hillside - Home Building Learning Examples 2024, April
Grunden På Sluttningen (28 Bilder): Projekt Av Hus Med Källargolv, Tejp Och Stegade Alternativ För En Tomt Med En Sluttning
Grunden På Sluttningen (28 Bilder): Projekt Av Hus Med Källargolv, Tejp Och Stegade Alternativ För En Tomt Med En Sluttning
Anonim

Att bygga en grund på ett plant område med modern teknik är inte svårt. Ibland ligger dock platser för framtida byggande på branta sluttningar. Hus som ligger på sluttande ytor har sina egna fördelar: de är bättre skyddade mot vind och översvämningar och är mer förmånliga i pris. Dessutom erbjuder berget vanligtvis imponerande vyer. Men under påverkan av stor nederbörd och markvatten mjuknar jorden gradvis.

I framtiden kan detta leda till en förskjutning av markens övre lager. För att skydda dig från obehagliga konsekvenser bör du välja och bygga rätt grund. Denna artikel kommer att berätta hur du gör detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att bygga grunden för ett hus i en sluttning är en svår process som kräver ett speciellt tillvägagångssätt och efterlevnad av teknik, eftersom grunden är huvudkomponenten i varje byggnad. För en sluttande yta väljs vanligtvis en remsa, hög eller trappsteg.

Först måste du beräkna lutningsvinkeln, mätt i procent . Om lutningen är cirka 10 procent, indikerar detta en hög lutning. Ju brantare lutning, desto mer ansträngning och material kan behövas. Om lutningsvinkeln inte överstiger åtta procent kan den submontana delen täckas med jord. Om vinkeln är mer än åtta procent måste du bygga en källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att grunden på en plats med en sluttning inte kan vara högre än fyra av dess bredder. Innan bygget måste platsen delas in i torg och åtgärder mot jordskred måste vidtas på var och en av dem.

Vyer

Stripfundamentet är en av de mest populära designerna idag. Experter rekommenderar dock att bygga denna typ av fundament endast på sluttningar med en minsta lutning. Det är också värt att överväga undersökarnas olika kontraindikationer.

Bandfundamentet är en sluten slinga av armerade betongbjälkar och läggs vid behov både under ytter- och innerväggarna. Denna typ är idealisk för konstruktioner med tunga golv, liksom om planerna inkluderar skapandet av en källare. Det finns två typer av bandbas: monolitisk och prefabricerad.

Högfundamentet är en solid struktur gjord av högar som är begravda i marken och sammanfogade av stöd ovanpå. Många experter är överens om att pålfundamentet är det bästa för att bygga bärande strukturer i sluttningar. Det är ett effektivt och praktiskt alternativ för att sätta upp en foundation på alla djup.

Installationsprocessen är enkel, även om det kräver specialutrustning. Dessutom är denna typ ekonomiskt fördelaktig jämfört med andra alternativ. Högar kan vara av trä, armerad betong eller metall. Det finns särskilda krav på markjord (lera, lera, sandig lera). Här är pålfundamentet också lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den pelarvy är också lämplig för att konstruera en grund på en sluttning. Det möjliggör uppförande av pelare i alla hörn. Vissa nyanser måste dock beaktas vid uppförandet: varje pelare måste säkras med en stödvägg, vilket förbättrar basens hållbarhet. Kolumnversionen är ekonomisk och pålitlig, kräver inte ytterligare vattentätning. Men det är endast tillämpligt för trä- eller ramhus.

Den stegade grunden har ett kaskadarrangemang i form av avsatser. Den är lämplig för branta sluttningar där ytnivellering inte kan utföras av någon anledning. Den totala lutningen för detta alternativ överensstämmer helt med platsens naturliga sluttning. Läggningen av en stegad grund ser ut som en klassisk betongtejp byggd från steg i olika höjder.

En plattfundament med höjdskillnad på en tomt med en sluttning är den bästa lösningen för byggande av hus och stugor av tegel, luftbetong och andra material. Detta basalternativ ger pålitligt stöd för låga byggnader och är särskilt hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du bygger en plattfundament skapas en solid grund av monolitisk armerad betong vid en grund fördjupning. Vikten av väggar och tak fördelas jämnt över basens hela yta. En sådan struktur kommer att klara alla rörelser i jorden. Nackdelen med plattfundamentet är de höga kostnaderna för installation och material.

Hur väljer man ett projekt?

När du bestämmer vilken grund som är mer lämplig för källaren på ett ojämnt område är det nödvändigt att bestämma höjdskillnadens nivå och också studera områdets typ av jord. Dåligt genomtänkt konstruktion i en sluttning kan resultera i kollaps av marken. Det är bättre att bjuda in specialister att beräkna de nödvändiga beräkningarna.

Om lutningsvinkeln:

  • mindre än 3% är en plan yta;
  • från 3% till 8% - liten lutning;
  • upp till 20% - genomsnittlig lutning;
  • mer än 20% - brant sluttning.
Bild
Bild
Bild
Bild

I de två första alternativen är det möjligt att sätta upp en bandfundament. Om det är omöjligt att jämna ut ytan eller öka lutningsvinkeln, upprättas en tejpstegstyp. För stora sluttningar är endast en pelare bas lämplig. Men högfundamentet är lämpligt för alla backar.

När det gäller jordtypen är den indelad i:

  • gristly - hållbar jord av sand, lera och spillror;
  • sandig - tillåter lätt fukt;
  • stenigt - det mest hållbara, samtidigt som det inte tillåter fukt att passera igenom;
  • lera - sväller lätt och fryser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju mer fukt i jorden, desto mer sväller den vid frysning, vilket driver grunden ur jorden . Därför placeras basen under frysnivån med komplex jord.

När du bygger en bandfundament, störtar en del av källaren djupt ner i sluttningen. Enheten för en sådan bas är en kostsam händelse, men om du planerar att bygga ett tegel- eller betonghus, kommer tejpalternativet att vara det bästa valet.

Högfundamentet kan användas för konstruktion av alla typer av byggnader, oavsett om det är ett bostadshus, ett garage eller ett badhus, samt i alla lutningsvinklar. Med det här alternativet för att bygga basen kommer det att vara möjligt att använda det för alla ändamål. Den enda nackdelen med högtypen är omöjligheten att bygga ett hus med källare.

Kolumnversionen rekommenderas för förortsområden. Det är också lämpligt för området mellan kullarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av grundtyp beror också på om du vill använda källaren för att ordna en källare, vinkällare, vardagsrum eller garage för att spara utrymme. Glöm inte de kvarhållande strukturerna. De hjälper till att förhindra jordskredsprocesser när det är omöjligt att ändra ytavlastningen. Sådana strukturer för olika typer av fundament på en ojämn yta kan presenteras i form av basplattor och balkar, pålkonstruktioner och pelare, stöd och tätningar, bälten och motstående väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

För att korrekt installera fundamentet med egna händer måste du följa en viss teknisk sekvens. Om du vill bygga ett hus av betong eller tegel är bandfundament idealiska. Monolitisk grundfundament kräver inte långa konstruktionstider. Att bygga en bandbas på en ojämn yta skiljer sig inte heller mycket från att bygga liknande byggnader på plan mark.

Gropens botten måste vara strikt horisontell . Innan du häller placeras en betong- eller sandkudde på botten. Det är nödvändigt för att minska marktrycket. Innan du syr installeras en formning som stiger över marknivån till en höjd som är lika med parametrarna i källargolvet. Dessutom kommer formen att vara av större höjd på den sluttande delen av platsen. Därefter läggs beslag inuti fundamentet. Då måste du hälla betong.

Det är nödvändigt att hälla det kontinuerligt i lager på 20 cm. I det här fallet är det i förväg viktigt att korrekt beräkna volymen betong som kommer att behövas under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumnfundament är lämpliga för ljusa privata hus. Den kan vara tillverkad av monolitisk armerad betong eller prefabricerade betongblock. Det rekommenderas att du följer vissa steg-för-steg-instruktioner.

  • Till att börja med uppförs en stödmur i den övre delen av platsen.
  • Enligt samma schema är vidare en stödmur uppförd i den nedre delen.
  • Mellan kvarhållningsbanden hälls jord med packning lager för lager. Detta gör att den övre plattformen kan innehålla markkollaps.
  • Runt husets omkrets görs ett fragment av gropar, vars dimensioner måste motsvara pelarnas parametrar.
  • Grunden är gjord i groparna. I det här fallet måste snittet på enskilda stolpar vara noggrant anpassade i höjd.
  • Ett grillage utförs för att skära grunden i huset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Högfundamentet, som är det mest ekonomiska, är lämpligt för branta sluttningar och instabila jordar. Högarna skruvas i marken på ett sådant sätt att huvudet spolar. Processen består också av flera steg.

  • På toppunkten fördjupas en hög, vars synliga del är lika med höjden i källaren i minsta dimension.
  • Därefter installeras nästa hörnhög, vars längd på den synliga delen är lika med basens längd i den större beteckningen.
  • Sedan installeras alla stapelelementen så att varje punkts överkant är horisontell.
  • Du kan förstärka pålens fundament med hjälp av armerade betongklämmor, som installeras längs pålarnas hela längd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Det är viktigt att veta följande.

  • Innan du börjar bygga fundamentet, se till att platsens sluttning är en skapelse av naturen, och inte en höjd skapad konstgjort av en person som förde jord eller avfall till denna plats.
  • Prioritera södra och västra sidan. I ett hus byggt på en av dessa sidor är det trevligare att spendera tid och beundra de vackra solnedgångarna.
  • Ingången till huset är ett viktigt ögonblick i byggandet av en byggnad på en sluttning. Med branta sluttningar är åtkomst ofta bara möjligt från ena sidan.
  • Ta hand om teknisk kommunikation. Till exempel kommer en vattenbrunn som ligger längst ner på sluttningen att ta hänsyn till husets höjd, liksom skillnaden i avlastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Huvudfrågan som också måste tänkas ut i förväg är avlägsnande av smältvatten, eftersom snösmältning kan leda till markläckage. Därför är det bättre att installera dräneringssystem både från taket och från andra områden. Det är osannolikt att du kan klara dig utan en dräneringsanordning.
  • Vegetationen på platsen absorberar överflödigt vatten och rötterna stärker lutningen.
  • Börja alltid med att designa ditt framtida hem med en skiss och ett schema för att placera föremål på webbplatsen. Detta är en av de mest kritiska stunderna på byggarbetsplatsen. När du tänker på alla nyanser kommer du att se ditt framtida hem i detalj.

Det är opraktiskt att bygga icke-begravda eller grunda fundament med väggar mer än 7 meter, eftersom tejpen kan spricka till följd av markens fenomen.

Rekommenderad: