Uttråkad Grund Med Ett Grillage: Teknik Och Anordning, Beräkning Av Höjden På Pålar I En Remsa Monolitisk Grillning

Innehållsförteckning:

Video: Uttråkad Grund Med Ett Grillage: Teknik Och Anordning, Beräkning Av Höjden På Pålar I En Remsa Monolitisk Grillning

Video: Uttråkad Grund Med Ett Grillage: Teknik Och Anordning, Beräkning Av Höjden På Pålar I En Remsa Monolitisk Grillning
Video: Piles Surgery Recovery: How long does it take? | Dr. Kiran Shah by Apollo Spectra Hospitals 2024, Maj
Uttråkad Grund Med Ett Grillage: Teknik Och Anordning, Beräkning Av Höjden På Pålar I En Remsa Monolitisk Grillning
Uttråkad Grund Med Ett Grillage: Teknik Och Anordning, Beräkning Av Höjden På Pålar I En Remsa Monolitisk Grillning
Anonim

Grunden är huvuddelen av hela byggnaden, som bär hela belastningen av strukturen. Strukturer av denna typ är av flera typer, vilket gör att de kan användas på olika typer av jord. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt stiftelser med grill med unika tekniska parametrar. I denna artikel kommer vi att bekanta oss med sådana system mer detaljerat och också överväga flera typer av sådana stiftelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Tråkiga stiftelser med grill är fundament för bostäder eller industribyggnader. En sådan struktur består av flera grundläggande element.

  1. Stöder . De är en slags högar gjorda av metall- eller asbeströr. Inuti är systemet fyllt med betong, som är huvudkomponenten i strukturen. Stödets diameter kan varieras inom ett brett sortiment, vilket gör att du kan ändra produktens tekniska egenskaper för att passa dina personliga behov.
  2. Grillning . Enheten för detta element är ganska enkel. Grillen är en slags bygel som förbinder alla vertikala stöd. Många material används som sådana ramar. Baserna med en monolitisk grill har blivit särskilt populära. Överliggaren antar här ett betongband, som också är anslutet till stödelementen. Ovanifrån visar det sig ungefär som en stripfundament.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uttråkade fundament görs på grundval av speciell SNiP, med hänsyn till driftförhållandena.

Det bör noteras att strukturer för en sådan plan enkelt kan drivas på olika typer av jordar.

Lutningen för varje hög bestäms utifrån de mekaniska belastningarna som kommer att appliceras på fundamentet. Observera att grillen kan placeras både på ett kort avstånd från marken och gå djupt ner i jorden.

Ändamål

Tråkiga stiftelser är särskilt populära idag, eftersom de skiljer sig åt i goda tekniska parametrar och enkel konstruktion. De används som baser för små konstruktioner . Ofta, på grundval av uttråkade fundament, uppförs envånings bostadshus från skumbetong, trä eller tegel.

Det praktiska med ett sådant system är också i dess oberoende. Med hjälp av en högfundament är det ganska enkelt att fästa en ytterligare byggnad på huset. I det här fallet behöver du inte använda samma typ av bas som under huvudstrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniskt sett kan nästan alla lätta strukturer av vilken form och komplexitet som helst placeras på uttråkade fundament. Men i de flesta fall används det just i bostadskonstruktion, där det inte är nödvändigt att använda tunga monolitiska plattor eller kraftfulla band.

Mycket ofta finns uttråkade stiftelser på sumpiga eller torviga jordar. Detta beror på att stödskiktet som klarar belastningar ligger ganska djupt i marken (upp till 8-10 m). Det är tekniskt mycket svårt och ekonomiskt olönsamt att bygga en remsa eller monolitisk plattfundament under sådana förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Borrade stift absorberar perfekt laster och fördelar dem längs hela omkretsen. Huvudelementet i detta system är grillningen. Beroende på tejpens placering är baserna indelade i flera typer.

Infälld . Den övre raden av grillen placeras inuti marken. Dess övre del är i samma plan som jorden. Tekniskt sett är hela bandet dolt under jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Jord . Den nedre delen av grillen ligger direkt på marknivå. Utåt ser det ut som tejpen ligger på marken. Det rekommenderas att bygga mark och begravda fundament endast på ihållande jord. I andra fall kan dessa strukturer påverkas negativt av marken, vilket resulterar i konsekvent och relativt snabb förstörelse.
  • Uppfostrad . Tekniskt sett lyfts grillen på stöd ovanför marken. Det visar sig att det finns ett luftgap under detta element. Lyfthöjden kan vara olika, beroende på elementets syfte. Höjda grunder används i de flesta fall på högjord, kännetecknad av instabilitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat kriterium för klassificering är typen av grill, som är av två typer

  1. Band . En grill av denna typ är ett band, vars bredd motsvarar en liknande parameter för framtida väggar. Tekniskt sett ligger strukturen runt hela omkretsen och följer husets konturer.
  2. Tallrik . Externt är det en solid platta som täcker hela det framtida husets område. I de flesta fall är konstruktioner gjorda av betong. Monolitiska strukturer tål och fördelar lasten väl. Det finns också prefabricerade grillar, som är gjorda av speciella metallramar eller andra material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fundamentband kan utföras med flera typer av material:

  • timmer;
  • produkter av valsad metall;
  • armerade betongkonstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Högfundament är särskilt populära bland många proffs. Sådana mönster har flera positiva egenskaper.

  • Högpresterande indikatorer . Strukturer av denna typ är perfekta för tegelhus med en imponerande massa. För att förlänga livslängden för ett sådant system är det viktigt att inte glömma tätskikt när man bygger det.
  • Lokal påverkan på marken . Vid konstruktion av vertikala stöd påverkas det inte av angränsande byggnader eller element. Detta gör det möjligt att bygga fundament även nära konstruerade strukturer.
  • Möjlighet till installation under olika förhållanden . Tekniskt sett kan du borra ett hål för en hög även i ganska täta jordlager.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enkel konstruktion . Det är inte svårt att bygga en ram, speciellt om du har specialutrustning. Detta minskar mängden arbete, eftersom det inte är nödvändigt att bilda en dike från vilken mycket jord tas bort.
  • Byggandet utförs direkt på byggarbetsplatsen . Denna procedur kan påskyndas med hjälp av en betongblandare, som låter dig förbereda den önskade volymen betong.

Den enda nackdelen med uttråkade fundament är omöjligheten att använda dem för byggnader i flera våningar. Detta beror på att de inte tål mycket tunga belastningar. Därför, enligt användarrecensioner, bör systemen användas för att utgöra grunden för privata hus, som med en sådan grund kan fungera under mycket lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllningsteknik

Konstruktionen av uttråkade fundament är inte svår. Det är dock viktigt att följa tekniska standarder. Detta gör att du kan få ett system som tål belastning utan att förlora bäringsparametrar under lång tid.

En förenklad algoritm används för att beräkna grundens tekniska parametrar

  • Det första steget är att beräkna byggnadens totala vikt. Detta är ganska enkelt att göra. För detta tas mängden material som kommer att användas vid konstruktion av väggar och tak. Därefter specificeras den specifika vikten för varje ämne och massan beräknas baserat på den tidigare erhållna volymen.
  • Nästa steg är att ta reda på snölasterna. Deras genomsnittliga värden anges i särskilda sammanfattningstabeller för SNiP nr 01.07. De resulterande indikatorerna måste läggas till husets tidigare beräknade totala massa.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Driftsbelastningen beräknas sedan. För att ta reda på dem, multiplicera den totala golvytan med en faktor på 100 kg / m2.
  • Processen avslutas med beräkningen av den totala belastningen på fundamentet. Inledningsvis summeras alla siffror som erhållits i de föregående stadierna och sedan multipliceras resultatet med tillförlitlighetsfaktorn. Du kan ta reda på det i den speciella tekniska dokumentationen.

Minsta avståndet mellan stödstolparna bör inte vara mer än 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om denna siffra ökas kan det leda till snabbt slitage eller sprickbildning. Experter rekommenderar att man använder betongklass B15-B20 som material. Samtidigt är det lämpligt att använda mer hållbara analoger (B20) när man häller högar för att få en starkare och mer hållbar struktur.

När du placerar stöd är det viktigt att fördela dem jämnt runt hela den framtida byggnadens omkrets. Stödpelaren måste vara placerad vid kanten av varje linje och vid deras korsningar (hörnpunkter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att bygga en uttråkad grund med egna händer innebär implementering av obligatoriska sekventiella operationer

  • Platsförberedelse . För att förenkla arbetet bör det översta jordlagret tas bort. Efter det är webbplatsen markerad. Detta är lättare att göra med pinnar eller träplankor. Du behöver bara styra hörnen på varje sida för att få rektangulära element utan snedvridningar. Dessa operationer är ofta lättare att kontrollera med diagonalt sträckta trådar.
  • Att göra hål . Proceduren börjar med att borra hål för pålar. Denna process utförs med hjälp av speciella borrar. Enheterna kan antingen vara manuella eller motordrivna. Borrdjupet bestäms teoretiskt eller praktiskt under förberedelsesteget. Detta kommer att låta dig veta hur långt bort referenslagren är.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gjutning av stöd . Botten av det grävda hålet rengörs inledningsvis från lös jord och ramas noggrant. Sedan är ytan täckt med grov och medelstor sand, som bildar en slags kudde. Dess tjocklek kan nå 30-50 cm, beroende på jordens struktur. Därefter placeras formen i den borrade kanalen. Det kan användas som ett metallrör, stålplåt och så vidare. Därefter placeras förstärkning inuti hålet. Det är försvetsat i en slags stel ram. Sådan armering kommer att ge betong en högre hållfasthet och motståndskraft mot dynamiska belastningar. När ramen är klar hälls röret med den tidigare beredda betongen. Denna teknik kan bara bero på mängden arbete.
  • Konstruktion av grillen . Byggprocessen börjar med installationen av formen. För detta används trä. Om grillen är planerad att höjas måste ytterligare stöd tillhandahållas. De kommer att hålla ramen med betongen tills den stelnar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När formen är klar placeras också en förstärkande trådram inuti den. För att ansluta dessa element bör metall lämnas utanför i stödpelarna. Proceduren slutförs genom att hälla formen med betong. Observera att hällningsproceduren bör utföras samtidigt. Således får du en monolitisk struktur som blir mycket starkare och mer tillförlitlig.

Om konstruktionen av fundamentet utförs på grova jordar kan grillen placeras direkt på marken själv . I ett annat fall (markjord) rekommenderar experter att man dessutom bildar ett lager sand. Det kommer att förlänga grillens livslängd med konstant exponering för temperaturförändringar.

Borrade stiftelser med grill är en unik struktur som avsevärt kan minska kostnaden för att bilda pålitliga fundament. Vid konstruktion av konstruktioner bör tekniska standarder följas. Därför bör alla dessa uppgifter endast lösas av erfarna specialister som har lämplig professionell utrustning.

Vid konstruktion av konstruktioner bör tekniska standarder följas. Därför bör alla dessa uppgifter endast lösas av erfarna specialister som har lämplig professionell utrustning.

Rekommenderad: