Rostwerk (46 Foton): Vad är Det? Vad är Grillgrunder Till För Konstruktion? Förstärkning. Monolitisk Grillning Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Rostwerk (46 Foton): Vad är Det? Vad är Grillgrunder Till För Konstruktion? Förstärkning. Monolitisk Grillning Och Andra Typer

Video: Rostwerk (46 Foton): Vad är Det? Vad är Grillgrunder Till För Konstruktion? Förstärkning. Monolitisk Grillning Och Andra Typer
Video: Hermeneutik - introduktion och översikt över de tolkande vetenskapernas vetenskapsteori 2024, Mars
Rostwerk (46 Foton): Vad är Det? Vad är Grillgrunder Till För Konstruktion? Förstärkning. Monolitisk Grillning Och Andra Typer
Rostwerk (46 Foton): Vad är Det? Vad är Grillgrunder Till För Konstruktion? Förstärkning. Monolitisk Grillning Och Andra Typer
Anonim

Att veta vad det är - en grill, och hur man använder den, är användbart för alla som bestämmer sig för att bygga ett hus. Först måste du svara på frågan om varför grillfundament behövs i konstruktionen i allmänhet. Då kommer det redan att vara möjligt att hantera förstärkning, egenskaperna hos monolitiska grillverk och deras andra typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Oerfarna byggare och privata utvecklare förstår inte alltid vad en grill är, och varför detta element behövs i konstruktionen. Samtidigt är allt ganska enkelt. Denna design ger speciell styvhet och hållbarhet .… Lasten från allt som är ovan kommer att fördelas så fullständigt som möjligt. Syften med att använda grill:

  • bibehållande av en fast position för stöden;
  • lastfördelningens enhetlighet;
  • förberedelse av ett pålitligt stödsystem, längs vilket väggar och skiljeväggar redan kan byggas utan onödig tvekan.
Bild
Bild

Grillstrukturen är praktiskt taget universell … Hon behåller självsäkert källargolvet i envånings- och tvåvåningshus. Och den kan också användas under ett högt staket av kraftiga tegelstenar. Sådana element används i konstruktion på olika jordar. De hjälper till även med uttalad instabilitet i basen.

Bild
Bild

Nästan alltid, när det gäller konstruktion på problemmark, överväger proffs först möjligheten att använda grill. Endast om detta är omöjligt eller opraktiskt går de vidare till andra lösningar. Med denna typ av arbete kommer komplexa manipulationer med marken inte att krävas. Det kommer att vara möjligt att nästan ignorera vattendjupet.

Det är dock ganska svårt att utrusta en källare med grill, och själva installationen kommer att kräva användning av specialutrustning.

Bild
Bild

Visningar

Efter plats

En hög, aka hängande grill är inte det enda möjliga alternativet . Det finns fortfarande ökade och fördjupade typer av prestanda. En struktur kallas hög, vars höjd på det nedre planet är 10 cm eller mer högre än jordens planeringsblinda område. Det är denna prestanda som experter anser vara den mest stabila när det gäller funktionalitet. Allt kommer att förbli stabilt, även om den frysande eller svävande jorden börjar deformeras. Om du inte tillgriper klyftan kan grillen själva deformeras allvarligt. Ibland kommer det till den grad att det börjar dra ut högar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men när allt är gjort korrekt skapas ett ventilerat område under golvet, vilket minskar luftfuktigheten och ger svalhet även en varm sommardag. Just denna omständighet - läckage av gapet mellan jorden och överlappningen - kan dock anses vara en nackdel. Obegränsad luftrörelse tar bort mycket värme. Därför måste du hantera isolering eller utrusta huset med sköldar som sänks vid rätt tidpunkt. Till sist, en högtypsgrillage tillåter inte att utrusta en fullvärdig källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ökade grillningar används oftare. I det här fallet är sulan exakt på marknivå . Tejpen stöds på en kudde av sand eller grus 10-15 cm tjockt. Denna del av strukturen är utrustad genom att ta bort ett visst jordlager, som måste ersättas med det valda materialet. Detta tillvägagångssätt tillåter garantera skydd mot frosthöjning , ger ett fritt utflöde av vätska (annars skulle fukt ha ackumulerats på obestämd tid).

Bild
Bild

Det är värt att nämna egenskaperna hos de infällda grillarna . I det här fallet ligger tejpen under marknivån. En grund gräv grävs längs pållinjen. I dess botten är ett lager krossad sten anordnat - samma som i en upphöjd grill. Därefter kommer formrännan; både förstärkning och betong av det utrymme som skapas på detta sätt tillhandahålls nödvändigtvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Den huvudsakliga uppdelningen här är mellan prefabricerade och monolitiska system . Den prefabricerade versionen är ofta tillverkad av stålbalkar. Mestadels svetsas de ihop. Denna lösning är mycket mödosam och inte särskilt hållbar. Dessutom tillåter inte de svetsade skarvarnas styvhet en tillräckligt bra anpassning till den förändrade belastningen. Prefabricerade grillar läggs på pålhuvuden. De är fasta, men monolitisering krävs inte.

Detta tillvägagångssätt är optimalt för icke-kapitalstrukturer som kommer att fungera i 10 till 20 år. Den monolitiska versionen, som följer av själva namnet, är en konstruktion i ett stycke. Hällning sker på själva byggarbetsplatsen. Monolitiska grillningar är vanligtvis uppdelade i platt- och tejpalternativ. Stödbältets konstruktion är vanligast.

Bild
Bild

Men på platser med dåliga geologiska parametrar kan en platta vara det bästa valet .… En sådan lösning kommer att kräva höga kostnader, förstärkning med ett tjockt lager betong och är mycket mödosamt. Endast särskilda tekniska krav motiverar dess användning. På ett eller annat sätt används grillen i kolonnfundament. En mellanliggande typ har också utvecklats, det vill säga en prefabricerad monolitisk grill.

För att skapa den används delar tillverkade på fabriken. De grupperas på samma sätt som en "konstruktör", med anslutande lås och nyckelelement. När installationen är klar måste hela enheten vara monolitisk för att få en kontinuerlig tejp.

En sådan lösning är optimal för industri- och flervåningskonstruktion, men i privat praktik används den sällan på grund av dess höga kostnad.

Bild
Bild

Material (redigera)

Armerad betong grill är klassiker av modern konstruktion. De har utmärkt bärighet . Sådana produkter är stabila och pålitliga i nästan alla miljöer. När du använder dem råder det ingen tvekan om stiftelsens långa livslängd. Förutom betongfyllningar spelar stålarmering en viktig roll i sammansättningen av en sådan grill.

Om betongen perfekt accepterar komprimeringseffekten, ökar stålets totala hållfasthet. Resultatet är en optimal balans mellan flexibla och styva egenskaper. Naturligtvis beräknas allt detta mycket noggrant. Strukturen kan förstärkas med både isolerade stavar monterade i en platt ram och med tidigare förberedda volymetriska ramar. Armeringen måste i alla fall ha ett stort skyddande lager - bara i detta fall fungerar den armerade betongkonstruktionen effektivt och länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall gäller metallgrillage . För tillverkning släpps profilvalsade produkter - en kanal eller en I -balk. Denna version av stiftelserna kännetecknas av sin anständighet och styvhet. Metallkonstruktioner är utrustade som en del av en högskruvsockel och i byggandet av envåningshus. Kanalstänger placeras på pålhuvudena och fixeras genom svetsning; tyvärr blir det omöjligt att räkna med hög korrosionsbeständighet.

Bild
Bild

I trähus används ofta trägrillar av trä . Det är möjligt att lägga timret på högar endast ovanpå en speciell packning som förhindrar spridning av vatten. Tak- eller takpapp används vanligtvis som det. Trädet måste dessutom behandlas med impregneringar som minskar risken för att ruttna. Fästen eller bultar hjälper till att fästa virket på högen; ur teknisk synvinkel är konstruktionen densamma som när man använder armerad betong, men utan någon förstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare, vid byggandet av trähus, bereddes golv från stockar i 1 eller 2 lager. Den låg på grus. Detta tillvägagångssätt låter dig bygga en liten stock- eller plankstruktur. Ibland används denna metod fortfarande idag. Men ett annat alternativ dök upp - sammanfogning av stockar till vertikala högar.

Det är inte särskilt pålitligt och tufft. Därför behöver du inte prata om strukturens styrka. Som ett resultat används en sådan grill inte vid konstruktion av bostadshus, ens en våning och med låg belastning. Det används främst för lusthus och markiser.

Sommarbostäder använder ofta denna lösning, eftersom trä är tillgängligt och enkelt bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Den vanliga sektionen av trattar kommer att vara 0,3 m. Stavarnas typiska längd är 5 m. Antalet kolumner måste beräknas. Det bestäms med hänsyn till husens storlek och det faktum att 1,5-2 m ska lämnas mellan stolparna. Djupet beräknas individuellt.

I detta fall måste de grundläggande tekniska rekommendationerna beaktas . Normalt går högarna 20-30 cm över marknivån. Minsta bredd på grillen är lika med bredden på basen. Om det inte finns någon sockel är den vanligtvis lika med bredden på ytterväggen. Men i alla fall är det omöjligt att göra en grill redan 0,4 m.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Betong- och armerad betonggrill beställs hos företag för tillverkning av byggmaterial. Träprodukter tillverkas ofta själva eller beställs från verkstäder. Men stålgrillen kan köpas från många specialiserade företag.

Bild
Bild

Till exempel vid Cherepovets metallurgiska fabrik, som är en del av Severstal -konglomeratet. Alternativa förslag kan komma från:

  • Ufa -anläggning av metallkonstruktioner;
  • Kashirsky -anläggning av metallkonstruktioner och pannbyggnad;
  • anläggning "Remstroymash" (med gedigen erfarenhet av tillverkning av en mängd olika utrustningar och strukturer);
  • IPP "Ferrum" (levererar metallgrillar även för områden med mycket kallt klimat).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkningsmetoder

Moderna pålgrillfundament kännetecknas av utmärkta egenskaper till stor del på grund av förstärkningen . Deras exakta beräkning är mycket svår och kräver inblandning av erfarna specialister. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att förstärka hörnen, eftersom det är lederna som oftast visar sig vara "svaga punkter" i byggnadsstrukturer. Förstärkning av monolitiska grillverk utförs i 2 separata rader med ett mellanrum på 20-30 cm. Dessa bälten är anslutna i längdriktningen med hjälp av tråd eller ytterligare förstärkning som hålls på plats med bultklämmor.

Det är inte tillrådligt att laga metall . Risken för ståldeformation är här obefogad. Beräkningen och förberedelsen av systemet innebär alltid att man tar hänsyn till antalet horisontella bälten. Det är också nödvändigt att tillhandahålla anslutningsgrupper vertikalt placerade med ett steg på 20 cm. Avvikelser från denna regel kan endast motiveras med användning av tråd med högre effekt. Monolitiska grillar förstärks strikt med remmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen måste vara av en rumstyp med vertikala förstärkningsbalkar. Deras längd ska vara sådan att ingenting går utöver strukturens gräns.

De övervägande vertikala stavarna är förbundna med det horisontellt löpande bältet med hjälp av flexibel tråd. Arbetet är klart när alla stavarna läggs och fogas samman. Den nedre nivån måste skyddas särskilt effektivt. Först då kan grillen hällas med betong. Brott mot arbetssekvensen är oacceptabelt.

Att arbeta med bandstrukturer är nästan detsamma som förstärkning av monoliter. Den enda skillnaden är att tejpen är placerad strikt längs omkretsen av lagerväggarna och det är där den förstärks. Den uppenbara konsekvensen är att du måste spendera mindre armeringsjärn. Betongförbrukningen minskar också. En annan skillnad är metoden för forminstallation, eller snarare, den dubbelsidiga utformningen av skyddsplanet.

Bild
Bild

Det kommer att avsevärt minska åtkomsten till själva beslagen. Anslutningarna görs endast med hjälp av en stickningstråd. Svetsarbete är tekniskt oacceptabelt. När du förbereder en ritning för förstärkning av tejpsystemet måste allt bearbetas så att stavarna och armeringsbalkarna inte hänger ner någonstans. Alla element måste placeras på strikt definierade platser och fixeras där stift. I monolit är det vanligt att ansluta alla huvuden. Endast intilliggande strukturer är förenade i tejpen. Som ett resultat blir beräkningen och det verkliga utförandet av arbetet billigare. Det är mycket viktigt att noggrant bestämma grillens tvärsnitt och ta hänsyn till förekomsten av en luftdyna under planet.

Oerfarna designers kombinerar ofta tallriks- och tejpdetaljer i diagram. Sedan under vinterhöjningen av jorden kommer de att genomgå olika töjningar, högarna kommer snabbt att gå sönder och basen kommer att kollapsa. Högarnas tvärsnitt och storlek beräknas efter att husets design har utvecklats, inklusive specifikationer för golv och bärande väggar. Då kan endast de tillåtna belastningarna beräknas, de nödvändiga elementtyperna kan bestämmas och därför kan plattornas tjocklek väljas.

Bild
Bild

Med fundamentets tejpformat bör grillen vara lika tjock som de bärande väggarna eller något tjockare än dem. Det är viktigt att förstå att denna tjocklek alltid tar hänsyn till isolering och dekorativa element . I områden med sluttningar är det nödvändigt att initialt välja högar av olika längd. Om lutningen är för stor byggs fundamentet enligt ett stegat system. Förstärkningsburen får inte placeras på marken.

Vid metallkorrosion kommer en bristning av pelarnas sulor att vara oundviklig. När skelettet sätts in i brunnen måste det centreras. Frånvaron av ett sådant förfarande resulterar i framväxten av armeringen utanför kolonnen eller överdriven gallring av det skyddande skiktet.

Om de ändå använder sig av svetsning, ska lederna inte vara i hörnen och där väggarna skär varandra. Vid böjning av stavarna upphettas inte vikarnas platser för att utesluta förekomsten av mikroskopiska sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att skapa en grund

Innan du installerar grillfundamentet är det absolut nödvändigt att göra en noggrann beräkning och förbereda ritningar, som alltid är individuella . Den förföriska enkelheten i en sådan lösning är bara uppenbar; i själva verket kan alla misstag vara dödliga. Hällningsproceduren utförs i strikt överensstämmelse med flödesschemat, vilket nödvändigtvis inkluderar till exempel säkerhetskrav. Vid arbete i industriell skala är högstolarna utrustade med kraftfull utrustning.

I privata hushåll används vanligtvis konstruktionsövningar. Hur djupt man förbereder hålen för installation beror på markens styrka och på djupet av deras frysning. Formen är gjord av brädor eller plywood med en tjocklek på minst 2,5 cm. Formkonturerna sätts mycket noggrant före betong.

För att göra grillen starkare är det lämpligt att hälla lösningen i 2 rader och täcka förstärkningen med en kula minst 3 cm tjock.

Bild
Bild

Det bästa valet är att använda en färdig lösning .… Betongmärket väljs så högt som möjligt - du bör inte spara på grunden. Blandningen av blandningen utförs med användning av en vibrerande anordning. Återfyllning måste uppfylla profilen SNiP. Det görs först efter att allt arbete med själva fundamentets arrangemang och efter att betongen har härdats har slutförts.

Tomrummen är huvudsakligen fyllda med sand eller sand- och grusblandning. Det är lättillgängligt och transporterar bort fukt väl. Arbetet kan utföras även utan hjälp av teknik, för hand. Men om vattennivån är hög, tvättas sanden ut. Därför är det mer korrekt i sådana fall att utrusta dräneringen i förväg och tillhandahålla en yttre barriär; på högjord rekommenderas det huvudsakligen att bilda hängande grillar.

Bild
Bild

Värmande och vattentät

Tillsammans med mineralull kan polystyrenskum också användas. Men det är bättre att inte använda sitt traditionella utseende, utan mer modern penoplex . Den motstår perfekt komprimerad linjär deformation och har en lång livslängd. Detta material är också geometriskt stabilt och ändrar inte dess egenskaper vid kontakt med vatten. Biologisk stabilitet är också ett mycket övertygande argument till förmån för penoplex. Vattentätning behövs främst för platser med oskyddad metall. Men både betong och trä måste isoleras på samma sätt. Rullskydd mot fukt är uppdelat i film och innehåller bitumen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid läggning av takmaterial eller glasin kommer ytterligare ytbehandling inte att behövas. Ibland används också beläggningsmetoder. I detta fall används gummimastik. Bekvämligheten med deras användning har dock också en negativ sida - höga kostnader.

Dessutom är den uppsatta mastiken dåligt motståndskraftig mot mekaniska skador. Sprutat flytande gummi hyllas för sin hållbarhet, men det är inte heller billigt. Det är nödvändigt att skydda mot fukt, inte bara underjordiska utan även ytan av strukturerna.

Rekommenderad: