Grunt Bandfundament: En Obelastad Grund På Grävande Jord, Gör Det Själv "från A Till Z"

Innehållsförteckning:

Video: Grunt Bandfundament: En Obelastad Grund På Grävande Jord, Gör Det Själv "från A Till Z"

Video: Grunt Bandfundament: En Obelastad Grund På Grävande Jord, Gör Det Själv
Video: A brilliant idea for your lawn! You will be pleased to see it! 2024, Maj
Grunt Bandfundament: En Obelastad Grund På Grävande Jord, Gör Det Själv "från A Till Z"
Grunt Bandfundament: En Obelastad Grund På Grävande Jord, Gör Det Själv "från A Till Z"
Anonim

Grunden är huvudkomponenten i vilken struktur som helst, eftersom den fungerar som dess bärande struktur, av vilken hållbarhet och driftssäkerhet är beroende. Nyligen, för byggandet av ramhus, sommarstugor och hushållsfaciliteter, väljer de installationen av en grund remsefundament.

Den är idealisk för alla typer av jord, kännetecknas av hög hållfasthet, och arbetet med att lägga den kan enkelt utföras för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En grund remsefundament är en av de moderna typerna av fundament som används vid konstruktionen av både envånings- och tvåvåningsbyggnader av skumblock, expanderad lera och trä. Enligt SNiP -föreskrifterna rekommenderas inte att man grundar sådana fundament för byggnader med en höjd av mer än 2 våningar som överstiger en yta på 100 m2.

Sådana strukturer anses vara ett bra alternativ för byggnader på lera, men under konstruktionen måste strukturens storlek beaktas . GOST tillåter också grunda bandfundament för instabil jord. På grund av sina designfunktioner kan de röra sig med jorden och skydda byggnaden från eventuell krympning och förstörelse, i detta är de underlägsna den pelarformade grunden.

Bild
Bild

För att göra basen pålitlig och hållbar, installeras den på uttråkade högar och monolitiska armerade betongplattor läggs, som fördjupas i marken med 40-60 cm. Först planeras platsen noggrant, sedan läggs formen runt hela omkretsen, botten är täckt med sand och förstärkning läggs. För en sådan grund görs som regel en monolitisk platta med en tjocklek på 15 till 35 cm, dess dimensioner beror på dimensionerna för den framtida strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har en grund remsefundament vissa funktioner som måste beaktas när man bygger den:

  • basen är begravd inte djupare än 40 cm, och dess bredd görs 10 cm mer än väggarnas tjocklek;
  • på högjord är det absolut nödvändigt att skapa monolitiska armerade betongkonstruktioner som hjälper till att minska belastningen uppifrån och balansera lyftkrafterna underifrån;
  • läggningen bör utföras på väl förberedd och förkomprimerad mark;
  • med en hög grundvattennivå är det nödvändigt att tillhandahålla högkvalitativ vattentätning och installation av ett dräneringssystem;
  • en grund grund kräver isolering uppifrån, eftersom ett lager av värmeisolering skyddar basen från temperaturförändringar och kommer att fungera som en utmärkt värmekälla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Idag, under byggandet av byggnader, kan du välja vilken typ av grund som helst, men en obegravad bandfundament är särskilt populär bland utvecklare, eftersom den anses vara den mest tillförlitliga och har positiva recensioner när man använder strukturer på grävande mark och på lera. Det installeras också ofta i ett område med en sluttning, där det är omöjligt att utföra ett infälld designalternativ. Flera egenskaper anses vara de främsta fördelarna med en sådan grund.

Enhetens enkelhet . Med ens minimala färdigheter är det fullt möjligt att lägga strukturen med egna händer utan inblandning av lyftmekanismer och specialutrustning. Konstruktionen tar vanligtvis flera dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Varaktighet . Med beaktande av all konstruktionsteknik och normer kommer stiftelsen att fungera i mer än 100 år. I detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av betongbeteckning och armering.
  • Möjlighet att designa hus med källare och källare . Med en sådan layout kommer armerad betongtejp samtidigt att fungera som en bärande struktur och väggar för källaren.
  • Minimikostnader för byggmaterial . För arbete behöver du bara armering, betong och färdiga träpaneler för tillverkning av formar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bristerna kan några av funktionerna tillskrivas dem

Arbetsintensitet . För konstruktion är det nödvändigt att först utföra jordarbeten, sedan göra ett armerat nät och hälla allt med betong. För att påskynda installationsprocessen är det därför lämpligt att använda hjälp av guiderna, men detta kommer att medföra extra kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lätt att bygga . I fallet när läggningen utförs på vintern får betongen sin styrka senare, efter 28 dagar. Och det betyder att du måste vänta en månad, eftersom basen inte kan laddas.
  • Brist på förmåga att bygga höga och stora byggnader . En sådan grund är inte lämplig för hus, vars konstruktion är planerad av tungt material.
  • Behovet av ytterligare styling impregnering .
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Innan du börjar lägga grunden måste du slutföra konstruktionen och göra korrekta beräkningar. Beräkningarnas komplexitet för en grund remsebas är att bestämma de hydrogeologiska egenskaperna hos jorden på platsen. Sådana studier är obligatoriska, eftersom inte bara grunddjupet beror på dem, utan även plattornas höjd och bredd kommer att bestämmas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra korrekta beräkningar måste du dessutom känna till huvudindikatorerna

  • Materialet från vilket byggandet av byggnaden är planerat. Bandfundamentet är lämpligt för både gasbetonghus och byggnader av skumblock eller virke, men det kommer att skilja sig åt i sin struktur. Detta beror på strukturens olika vikt och dess belastning på basen.
  • Storlek och yta på sulan. Den framtida basen måste helt överensstämma med måtten på vattentätningsmaterialet.
  • Yttre och laterala ytarea.
  • Mått på längdförstärkningens diameter.
  • Betonglösningens kvalitet och volym. Massan av betong beror på den genomsnittliga densiteten hos murbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna djupet av läggningen är det först och främst nödvändigt att bestämma jordens bärighet på byggarbetsplatsen och parametrarna för tejpens sula, som kan vara monolitiska eller bestå av block. Sedan bör den totala belastningen på fundamentet beräknas med hänsyn till vikten av takplattorna, dörrkonstruktioner och efterbehandlingsmaterial.

Det är också viktigt att undersöka djupet av jordfrysning. Om det är från 1 till 1,5 m, läggs läggningen på ett djup av minst 0,75 m, vid frysning till mer än 2,5 m begravas basen till ett djup som överstiger 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Installation av en bas för en byggnad innebär användning av byggmaterial av hög kvalitet, och en grund remsefundament är inget undantag. Det är uppfört från en armerad betongram på en sanddyna, medan layouten kan vara antingen monolitisk eller bestå av block.

För förstärkning av basen används stålstavar, som beroende på deras egenskaper är indelade i klasserna A-I, A-II, A-III. Förutom stavar läggs också armeringsburar, stavar och maskor i betongens tjocklek. Nätet och ramen är en struktur gjord av tvärgående och längsgående stavar som är fästa vid varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armeringsschemat väljs i enlighet med designfunktionerna, och det beror på belastningarna på fundamentet. För installation av en grund bas är stålstavar med en diameter på 10 till 16 mm väl lämpade, de tål perfekt belastningar och töjning. Tvärarmering utförs vanligtvis med slät tråd med en diameter på 4-5 mm.

Stickningstråd används också som hjälpmedel, det används för att fixera stavarna vid tillverkningen av nätet och ramen.

För att öka fundamentets livslängd måste alla armeringselement skyddas från yttre faktorer; för detta lämnas ett gap på 30 mm mellan stavarnas kanter och betongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom skyddsskiktet placeras armeringen dessutom på stöden, så att både specialstöd som säljs i butiker och bitar av stål eller metallskrot kan vara användbara för konstruktion. Under läggningen av basen tillhandahålls tillverkning av formning, den kan köpas både färdig och oberoende slagen av träplankor.

För fyllning av luftkudden används medelstor sand och fyllningen utförs med betongbruk av olika märken. I detta fall görs betong bäst med en högklassig murbruk, klass M100 och högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsstadier

Tekniken för att installera en grund grund är inte särskilt svår, så det är fullt möjligt att göra allt arbete med egna händer. Innan du börjar lägga grunden måste du utarbeta ett projekt, samt en handlingsplan, där alla aktiviteter "från A till Z" är skrivna. För att fundamentet ska fungera på ett tillförlitligt sätt i mer än ett dussin år är det viktigt att uppmärksamma sådana punkter som isolering, vattentätning och frekvensen för att fästa armeringen.

Det är bäst om grunden är monolitisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att göra en preliminär geodetisk bedömning av marken, som kommer att bestämma grundvattennivån, jordens sammansättning och djupet av frysning . Valet av grundtyp och djupet av dess läggning beror på dessa parametrar. Om ett budgetbyggnadsalternativ planeras, räcker det med att borra flera hål på olika platser på platsen och självständigt studera jorden.

Marken, i vilken det finns en blandning av lera, rullar lätt in i en boll, men om den spricker under bildning består jorden av lera. Sandig jord kan inte rullas till en boll, eftersom den kommer att smula ihop i dina händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att jordens sammansättning har bestämts kan du fortsätta att bygga grunden. I regel innehåller steg-för-steg-instruktioner följande steg:

  • beräkning av armeringsdelen, tejpens bredd och upprättande av ett armeringsschema;
  • att göra en grundgrop eller en gräv för byggnader utan källare;
  • läggning av dräneringssystemet och värmeisolering;
  • installation av formning och infästning av armering;
  • gjuta med betong och installera vattentätning efter strippning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutförandet av fundamentet anses vara isoleringen av det blinda området, för detta är det fodrat med ett speciellt material som är resistent mot fukt. Om alla punkter i instruktionerna utförs korrekt, i överensstämmelse med teknikerna och konstruktionsstandarderna, blir den resulterande grunda bandfundamentet inte bara en pålitlig grund för strukturen, utan kommer också att hålla länge och skydda strukturen från yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utgrävning

Konstruktionen av grunden bör börja med den preliminära förberedelsen av marken, den rengörs noggrant från skräp, växter och träd och det bördiga jordlagret tas bort. Därefter görs markeringarna och alla mått som anges i byggnadskonstruktionen överförs till arbetsplatsen. För detta används pinnar och ett rep. Först och främst är byggnadens fasadväggar markerade, sedan placeras två andra väggar vinkelrätt mot dem.

I detta skede är det viktigt att kontrollera diagonalernas jämnhet; i slutet av markeringen erhålls en rektangel som jämför alla diagonalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrar hamras i hörnen av den framtida strukturen och håller ett avstånd på 1 m mellan dem. Nästa steg är att installera ett trägardinområde över vilket repen kommer att sträcka sig. Vissa hantverkare applicerar helt enkelt fundamentets dimensioner på marken med hjälp av en kalkbruk. Sedan grävs en gräv, dess djup ska motsvara tjockleken på sandkudden och tejpen.

Eftersom tjockleken på sandkudden vanligtvis inte överstiger 20 cm görs en dike 0,6-0,8 m bred och 0,5 m djup för en grund grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om projektet ger konstruktion av tunga konstruktioner med trappor, en veranda och en spis, rekommenderas det att gräva en grop. För att göra en kudde med en tjocklek på 30 till 50 cm används krossad sten och sand, det vanligaste alternativet är en kudde som består av två lager: 20 cm sand och 20 cm krossad sten. För dammig jord är det nödvändigt att dessutom lägga geotextiler i diket.

Kudden är täckt av lager: först och främst är ett lager sand jämnt fördelat, det tampas väl, fuktas med vatten, sedan hälls grus och tampas. Kudden bör placeras strikt horisontellt och täckas med takmaterial tätskikt ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formning

En lika viktig punkt när man lägger grunden är montering av formen. För att göra det, använd sådana sköldmaterial som ark av OSB, plywood eller brädor med en tjocklek på minst 5 cm. I detta fall bör brädorna slås i sköldar. Formen måste beräknas på ett sådant sätt att den visar sig vara flera centimeter över den framtida betongnivån . När det gäller bandets höjd är den gjord lika med eller mindre än fundamentets djup, som regel är det 4 gånger bandets bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

De förberedda sköldarna fästs på varandra med spikar eller självgängande skruvar, varefter de dessutom stöds med pinnar. Det är värt att uppmärksamma det faktum att alla fästelement inte sticker ut och går ut i formen. Om du ignorerar detta kommer de efter betong att vara i betong och kan provocera utseende av sprickor eller flis.

Formen på en grund remsefundament är också förstärkt med stag som är gjorda av en stång med en sektion på 5 cm, sådana stöd placeras externt på ett avstånd av 0,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste hål för kommunikation förberedas i förväg i formen och rör måste sättas in. Den inre delen av strukturen är täckt med polyeten, det kommer att stärka vattentätningen och minska vidhäftningen till betong.

Det är också tillåtet att använda en icke-avtagbar formning av extruderat polystyrenskum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning

Enheten för denna typ av fundament inkluderar obligatorisk förstärkning. Armeringen kan både stickas med tråd och svetsning, men det senare alternativet rekommenderas inte för anslutning av metallstavar, eftersom korrosion kommer att uppträda vid fästpunkterna med tiden. För installation av ramen krävs ett minimum antal stavar, minst 4 stycken.

För längsgående förstärkning bör ribbmaterial av klass AII eller AIII användas. Dessutom, ju längre stavarna är, desto bättre blir ramen, eftersom lederna minskar strukturens hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De tvärgående delarna av ramen är sammansatta av slät och tunnare armering med en diameter på 6 till 8 mm. För att installera en grund bas, räcker det med två förstärkningsbälten, bestående av endast 4 längsgående stavar. Det är viktigt att förstärkningens kanter rör sig bort från fundamentet med 5 cm, och mellan de vertikala fästelementen är steget minst 30-40 cm.

Ett avgörande ögonblick i arbetet är tillverkningen av ramens hörn: stavarna måste böjas på ett sådant sätt att ingången till den andra väggen är minst 40 mm från stavarnas diameter. I detta fall bör avståndet mellan hörnen som bildas av de vertikala broarna vara hälften av avståndet i väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fylla

Arbetets slutförande under installationen av fundamentet är gjutning av betongbruk. Experter rekommenderar att man använder fabriksbetong av en kvalitet som inte är lägre än M250. Om lösningen kommer att göras oberoende, bör du först förbereda betongblandaren, eftersom det kommer att vara svårt att göra det manuellt. Basen måste hällas med en lösning omedelbart, för detta fördelas den jämnt över hela ytan och tampas. Varje lager fyllning ska noggrant jämnas ut enligt märket på formen.

Erfarna hantverkare, som har gjort mer än hundra stiftelser, rekommenderar att man sprinklar betongen med torrt cement i slutet av hällningen, detta kommer att förbättra dess kvalitet och toppskiktet kommer att sätta sig snabbare.

Som regel tilldelas en månad för fullständig stelning av basen, varefter byggnadsarbetet kan fortsätta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora misstag

Eftersom grunden är huvudkomponenten i alla strukturer måste den läggas korrekt, särskilt för en grund remsebas, som är installerad på lös jord och lerjord. Alla misstag som gjorts under dess konstruktion kan upphäva allt byggnadsarbete. När du gör en grund själv gör oerfarna hantverkare flera vanliga misstag.

Konstruktionen börjar utan att beräkna grundmåtten och belastningen på fundamentet

Bild
Bild
Bild
Bild

Basen hälls direkt i marken, utan att sprinkla och göra en sandkudde. Som ett resultat, under vintersäsongen, kommer jorden att frysa till betongen, dra och lyfta upp tejpen, vilket leder till att grunden börjar sväva under påverkan av frostkraften och källargolvet kommer att spricka. Detta gäller särskilt när det inte finns någon isolering

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Välj antal stavar och förstärkningens diameter efter eget gottfinnande. Detta är oacceptabelt, eftersom fundamentförstärkningen blir felaktig.
  • Byggandet utförs på mer än en säsong. Hela arbetscykeln ska fördelas så att läggningen av basen, utläggning av väggar och isolering av blindområdet är klar innan kallt väder börjar.

Dessutom anses det vara ett stort misstag att skydda betongfoten med en film. Stäng inte den. Den hällda lösningen måste ha tillgång till ventilation.

Rekommenderad: