Grundmärkning: Hur Man Markerar Under Huset Med Egna Händer, Hur Man Korrekt Bryter Ner Tomtaxlarna

Innehållsförteckning:

Video: Grundmärkning: Hur Man Markerar Under Huset Med Egna Händer, Hur Man Korrekt Bryter Ner Tomtaxlarna

Video: Grundmärkning: Hur Man Markerar Under Huset Med Egna Händer, Hur Man Korrekt Bryter Ner Tomtaxlarna
Video: The Anunnaki Return is IMMINENT, New Evidence Has Archaeology Debating Sumerian Hybrids Theory 2024, Maj
Grundmärkning: Hur Man Markerar Under Huset Med Egna Händer, Hur Man Korrekt Bryter Ner Tomtaxlarna
Grundmärkning: Hur Man Markerar Under Huset Med Egna Händer, Hur Man Korrekt Bryter Ner Tomtaxlarna
Anonim

För att bygga ett hus behöver du en markering. Endast om det är tillgängligt kommer det att vara möjligt att korrekt bygga strukturen, utan att oroa dig för att det kommer att skeva och kommer att skilja sig från den plan som du ritade för dig själv i ditt huvud eller till och med på papper.

Bild
Bild

Särdrag

Layout är det första byggskedet. Det måste inte hänföras så mycket till förarbeten som till konstruktion, eftersom dess betydelse inte kan överskattas. Ett intressant faktum är att det mesta av konstruktionen endast kräver kunskap om rektangulär markering. I alla andra fall kan du bara använda dem, medan kvaliteten kommer att förbli på en hög nivå. Innan du fortsätter med markeringen måste du utföra några förberedande steg. En av de viktigaste bland dem är förberedelsen av webbplatsen. Det är nödvändigt att ta bort allt skräp och gräs, jämna ut ytan för att underlätta efterföljande arbete.

Markeringen har sina egna regler, och alla konstruktioner bör endast göras på grundval av dem . Försummelse av reglerna leder till att markeringarna kommer att utföras felaktigt, vilket i sin tur leder till en felaktig placering av fundamentet under huset. Det kan vara väldigt snett eller hörnen blir ojämna. Särskilt svårt är märkningen av ett lutande eller ojämnt område. I dessa fall måste du ta hand om valet av en lämplig typ av grund, annars fungerar inte själva huset rakt ut.

Det är bättre att anförtro markeringarna för en sådan grund till proffs, eftersom det här kommer att vara nödvändigt att ta hänsyn till sidofaktorer, såsom korrigering för höjd och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Endast vissa typer av stiftelser anses vara de mest populära. Detta beror på att de är relativt enkla att bygga själv.

Därför är det vettigt att bara uppmärksamma dem, eftersom byggarna kommer att göra uppmärksamhet för alla andra

  • Band . Denna typ är lättast att bygga. Så det är en armerad betongtejp som ligger runt hela omkretsen. Det kan vara grunt, vilket är lämpligt för trä- och små stenhus och infälld för hus med tunga väggar.
  • Pelar . Av namnet är det tydligt att grunden är byggd på pelare. De är placerade på platser med maximal belastning. Det bör dock komma ihåg att denna typ endast kan användas för hus av lätta material, till exempel ramhus.
  • Monolitisk . I detta fall fungerar en solid platta som en grund. Konstruktion kräver inte speciella färdigheter, men det är oerhört viktigt att korrekt markera. Fördelen med denna metod är att när marken rör sig rör sig hela basen med den, därigenom behåller huset sin integritet.
  • Lugg . Denna metod väljs när konstruktion utförs på vikande eller instabila fundament. Den är lämplig för att bygga fundament för tunga hus.
  • Skruva . Enligt dess egenskaper ligger detta alternativ nära stapeln. Det är också lämpligt för byggnader i flera våningar. Till skillnad från den tidigare versionen måste skruvhögar skruvas in, inte köras in, så många väljer dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generella regler

Utan att förbereda och följa reglerna kommer det inte att fungera korrekt att markera webbplatsen. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till följande så kallade referenspunkt. Platsen för ett av hörnen på fundamentet måste nödvändigtvis vara knutet till alla föremål som finns på platsen. Detta görs för att göra det lättare att korrigera om du råkar gå vilse. Ett exempel på en sådan vara skulle vara ett staket.

Många försöker ordna huset så att det är parallellt med staketstrukturen . För detta läggs lika segment vinkelrätt mot staketets plan från staketet på flera punkter. Du kan använda garn för detta. Efter det måste du bygga en rät vinkel från startpunkten. Nu kan du börja utföra resten av markeringsstegen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Det är nödvändigt att göra en uppdelning av webbplatsen med specialdesignade verktyg, så innan du fortsätter med denna typ av arbete, det rekommenderas att fylla på med verktyg som:

  • roulett. Mätbandets längd måste vara lika med eller större än diagonalens längd. Du kan använda en kortare enhet, men detta kommer att orsaka ytterligare svårigheter med dockning;
  • träpinnar behövs för att säkra garnet till marken efter att markeringarna har överförts till ett nedre plan;
  • torget behövs bara för att kontrollera vinklarna på 90 grader, men det skadar inte att ha både 30 och 60 grader;
  • sladd eller garn för märkning;
  • fästelement behövs för att säkra garnet på insatserna. Du kan använda klädnypor, naglar, klämmor - vad som än fungerar för detta;
  • lasernivå eller teodolit, och du kan också använda en billigare byggnivå - vattenpass. Du måste dock veta att det är mycket enklare och snabbare att arbeta med en lasernivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Markeringen görs för olika typer av stiftelser. Det är nödvändigt att binda märkningen till typen, eftersom den kan ha sina egna egenskaper i varje specifikt fall. Alla måste beaktas. Men först är det nödvändigt att överväga de allmänna specifika funktionerna.

Bild
Bild

Två metoder för att konstruera en rektangulär grund

Faktum är att alla som studerade geometri i skolan kan bygga en rätt vinkel. Detta kräver ingen särskild kunskap. Så i ett av fallen kan du tillämpa Pythagoras sats:

C = √ (A² + B²)

Utan att gå in i geometrins djungel är det värt att överväga användningen av Pythagoras sats med ett exempel . Om det redan finns två sidor byggda. Den ena ligger längs staketet. Det är inte planerat att ändra det. Den andra är byggd sida vid sida, men jag är inte säker på att den ligger i rätt vinkel och jag vill kolla in den. Sedan från hörnet på varje sida måste du mäta längs ett segment. Till exempel tar många hela längden för ett segment.

Till exempel, låt oss ta sidorna 9 och 12 m. Sedan √ (9² + 12²) = √ (81 + 144) = 15 m. Det betyder att diagonalen mellan dem ska vara lika med 15 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om allt är korrekt betyder det att hörnet är byggt helt rakt. Om inte, är det möjligt att flytta pinnen som markerar det andra hörnet något och därigenom justera gjutningen.

Den andra metoden kallas "webben ". Det är här viktigt att förbereda en sträng som inte har egenskapen att töjas. Var noga med att uppmärksamma detta faktum, annars fungerar ingenting. Först måste du klippa garnet exakt till dimensionerna på den framtida grunden. Låt oss ta samma 9 och 12 m. Det är nödvändigt att klippa av en bit för att kunna mäta diagonalerna i framtiden. Du behöver två segment på 9, 12 och 15 m, samt en liten mängd för fastsättning.

Nu måste garnet fästas i hörnen och även fästas på diagonalerna. Efter det kan du börja dra. Dra först på ena sidan, helst långt eller längs staketet. Efter det måste du dra i en av kortsidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att se till att garnet som anger diagonalen också är välsträckt. Du måste göra samma sak med den andra kortsidan. Alla infästningar ska göras med kilar.

Under pelargrunden

Det bör gjutas i två nivåer. I det här fallet bör den nedre delen ligga på samma nivå som pelarna. Sedan kan du dra i snöret. Se till att strängarna korsas i rät vinkel. Där snörningspunkterna mellan garnet ligger, med hjälp av en lod, måste du markera platserna för högarna och fixa kilarna. Garnet bör tas bort för att inte störa.

Nu måste du borra hål under pelarna och installera pelarna. Dra åt strängarna igen. Nu måste du ta ut alla pelarna från marken på samma sätt så att de rör vid snöret.

Bild
Bild

Man måste komma ihåg att garnet från trasans mitt bör flyttas till kanterna så att de inte stör installationen och montering.

Under remsans grund

I det här fallet måste du göra en dubbel markering, eftersom remsans grund är en remsa. Först måste du placera remsan, dra sedan i snöret i rät vinkel. Först görs den yttre konturen. Det bör komma ihåg att höjden på garnets placering måste vara lika med den övre nivån av fundamentet. Efter det måste du göra en inre kontur. För att göra detta läggs en bit lika med tejpens bredd på avkastningen från den befintliga garnet, varefter en inre kontur görs.

I framtiden, med hjälp av en lod, bestäms vinklade platser . Pinnar är fästa i hörnen på marken. En sträng sträcks mellan dem och markerar grävningens gränser under bandfundamentet. Efter det gräver de en gräv. Vid utformning av svarven är det inte nödvändigt att spänna om de övre strängarna om fundamentets höjd bestäms av svarven.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under plattformen

I det här fallet är det mycket lättare att göra markeringen än för en pelare eller remsor. Allt du behöver göra är att rita en rektangel med garn. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt att rita rät vinkel. I grund och botten är det här allt slutar. I framtiden, precis som i tidigare fall, med lodlinjer, måste du hitta hörnplatser på marken och markera dem med pinnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex markering

När du behöver markera en extraordinär rektangulär grund och strukturer med många utskjutande hörn måste du svettas. Detta är dock fortfarande möjligt.

Steg-för-steg-instruktionerna är följande:

  • till en början skisseras den allmänna konturen av den framtida strukturen. Planen bör markera avstånden från de extremt utskjutande punkterna till varandra. Baserat på dessa data är en stor rektangel inbyggd i vilken huset kommer att skrivas in;
  • efter det är det nödvändigt att korrigera alla hörn, mäta diagonalerna och sidlängderna igen;
  • vidare går de vidare till det svåraste - att markera väggarnas raster. Man bör komma ihåg att i nästan hundra procent av fallen är var och en av dessa knäckar en annan rektangel, så allt du behöver göra är att rita flera rektanglar inuti. I framtiden är det nödvändigt att ställa in och kontrollera hörnen igen;
  • med hjälp av lod, är det nödvändigt att beräkna korsningarna som finns på planen och bilda husets allmänna kontur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Experter delar flera rekommendationer som gör det enklare och snabbare att utföra arbete med att markera grunden.

  • För att kunna utföra allt märkningsarbete i framtiden är det absolut nödvändigt att ordentligt förbereda platsen: ta bort allt skräp och gräs. Sedan kan du bedöma markens topografi, och garnet kommer inte att fånga någonting när det dras.
  • Axlarna eller diagonalerna i en rektangel är lika. Om det visar sig att en axel är längre än den andra bör du kontrollera beräkningarna.
  • I allmänhet kan alla beräkningar utföras med hjälp av specialprogram, så om du inte vill bråka med att extrahera kvadratrötter kan du använda en av dem.
  • Om du vill bygga ett hus precis längs staketet måste du välja något annat objekt, till exempel en bänk, som en "referenspunkt".
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste grunden när det gäller markering är en monolitisk, därför är det att föredra att använda den för sidokonstruktioner, till exempel ett badhus eller ett skjul. Detta gör att du kan göra allt arbete själv.

  • Innan du placerar hörnpunkter med lodlinjer på en komplex grund, är det nödvändigt att bryta den i rektangulära sektioner. I framtiden måste du kontrollera ritningen för närvaro av var och en av knäckarna, eftersom det ofta inte är lätt att bestämma "för ögat" vilken av garnet som anger en vägg och vilken är en sidstruktur.
  • Det enklaste sättet är att använda den gamla grunden. I det här fallet behövs inte markeringen: det är bara nödvändigt att modifiera den befintliga basen något.

Rekommenderad: