Pile-grillage Foundation (51 Bilder): Vad är Det, Med En Monolitisk Grill På Högar, Fördelar Och Nackdelar, Steg-för-steg-instruktioner För DIY-installation

Innehållsförteckning:

Video: Pile-grillage Foundation (51 Bilder): Vad är Det, Med En Monolitisk Grill På Högar, Fördelar Och Nackdelar, Steg-för-steg-instruktioner För DIY-installation

Video: Pile-grillage Foundation (51 Bilder): Vad är Det, Med En Monolitisk Grill På Högar, Fördelar Och Nackdelar, Steg-för-steg-instruktioner För DIY-installation
Video: DESIGN GRILLAGE FOUNDATION IN HINDI PART 1, Grillage Foundation -A Super Interactive Explainer Video 2024, Maj
Pile-grillage Foundation (51 Bilder): Vad är Det, Med En Monolitisk Grill På Högar, Fördelar Och Nackdelar, Steg-för-steg-instruktioner För DIY-installation
Pile-grillage Foundation (51 Bilder): Vad är Det, Med En Monolitisk Grill På Högar, Fördelar Och Nackdelar, Steg-för-steg-instruktioner För DIY-installation
Anonim

För konstruktion av bostäder och industribyggnader används olika typer av fundament, men stapelgrillstrukturen förtjänar särskild uppmärksamhet. Det väljs vanligtvis i fall där det finns skarpa droppar i lättnad, kraftig och svag mark på marken. Denna typ av fundament är också väl lämpad för byggnader i områden som ligger i permafrostzonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Stapelgrillfundamentet är en armerad betong-, trä- eller stålbas, gjuten med betong, där alla element är anslutna till en enda struktur. Enheten kan antingen ha en monolitisk typ av bokmärke (täckt med en platta) eller byggas med en hängande grill. Det hängande fundamentet kännetecknas av ett öppet gap mellan markytan och grillen; det måste vara extra isolerat och täckt med vattentätning. När det gäller den monolitiska versionen är den formad av en betongram, där plattformarnas höjd jämnas med högar av olika längder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom under läggningen av basen används högar, begravda i marken mellan bäringsskiktet och den lägre frysnivån, är det svårt att fördela byggnadens belastning mellan dem. Därför är stapelgrillfundamentet ofta tillverkat prefabricerat från en kanal och en stång. Alla stöd för denna design fästs på enheten med specialtejp och betong. Det är värt att notera att kombinationen av grill och högar ger den bärande grunden tillförlitlighet och stabilitet.

Beroende på vilken typ av grund som läggs (trä, metall, betong eller armerad betong) får byggnadsunderlaget olika tekniska egenskaper . Enligt kraven i SNiP är det tillåtet att bygga strukturer med låga och höga grillar, som ligger över marknivå. De är vanligtvis gjorda av stora metallrör eller betong. Samtidigt är det mycket svårare att göra betonggrillningar, eftersom det är nödvändigt att exakt beräkna platsen för att hälla tejpen från jorden.

Bild
Bild

Huvuddragen i fundamentet är att grillarna som ingår i enheten perfekt tål ojämna belastningar, vilket ger basen ett styvt gränssnitt. Grillen fördelar lasten, vilket leder till att byggnadens redan "jämna" vikt överförs till pålarna och byggnaden skyddas från sprickbildning i väggarna.

Ändamål

Till skillnad från andra typer av stiftelser, fördelar stapelgrillfundamentet idealiskt bärlasten från byggnader till marken, så att välja den kan du vara säker på att den nya byggnaden kommer att fungera pålitligt i mer än ett dussin år och kommer att skyddas inte bara från plötsliga temperaturförändringar, men också från seismisk aktivitet. Sådana strukturer används ofta för både offentlig och individuell konstruktion. Speciellt lämplig för områden som ligger på en sluttning med kraftig permafrostjord och svår terräng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom rekommenderas sådana fundament:

  • för att bygga ett tegelhus;
  • i ramkonstruktion;
  • för konstruktioner gjorda av gassilikatblock;
  • på jordar med hög densitet;
  • med en hög fördelning av grundvatten;
  • på instabil mark med kvicksand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stapelgrillstrukturen gör det också möjligt att lägga golven direkt på marken utan att utföra ytterligare utjämning av ytan och hälla en djup tejp, eftersom pålarna installerade på olika höjder kompenserar för alla oegentligheter, vilket eliminerar höjdskillnaden. En sådan grund kan också användas vid konstruktion av byggnader med en vikt som överstiger 350 ton - det kommer att visa sig vara mycket mer pålitligt och ekonomiskt än en remsa eller platta. Men i det här fallet måste projektet inkludera en ökad säkerhetsfaktor, som inte bör vara 1, 2, som vanligt, utan 1, 4.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Stapelgrillfundamentet är ett enda system bestående av grill och stöd.

På grund av närvaron av en betongbas i strukturen, förstärkt med förstärkta element, fungerar basen som ett pålitligt stöd för byggnader och har vissa fördelar

  • Höga ekonomiska fördelar. Installationen kräver inte stora ekonomiska kostnader, eftersom markarbete minimeras.
  • Stabilitet. Den höga bärighetskapaciteten gör det möjligt att bygga byggnader i flera våningar med tunga byggmaterial i sin dekoration.
  • Utökad konstruktionstäckning. Jämfört med andra typer av fundament kan markutveckling utföras på alla typer av mark som inte är lämplig för att lägga traditionella fundament. Svår landskapsgeometri, backar och backar är inte ett hinder för arbetet.
  • Möjlighet att bilda ramade högar separat från grillen. Tack vare denna nyans sparas betongblandningen avsevärt. Dessutom kan du använda både färdig och egenproducerad lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bekvämt läge för högar med kabelledningar och underjordiska rörledningar. Detta förenklar projektskapandet och bryter inte funktionernas inställningar.
  • Hög styrka. Den monolitiska bindningen av grillen och stöden skyddar strukturen från krympning av jorden, så att strukturen inte går sönder eller deformeras under drift.
  • Brist på förberedande arbete. För att lägga pålgrillfundamentet behöver du inte bilda en grop, vilket förenklar byggprocessen.
  • Bra värmeisolering. På grund av det ökade arrangemanget av grillen tillåter utrymmet mellan marken och basen inte att kalla luftströmmar passerar - detta minskar värmeförluster och gör byggnaden varm.
  • Ingen risk för översvämningar. Högkonstruktioner som höjs upp till två meter över marken skyddar strukturen från eventuella översvämningar.
  • Lätt att installera. Med minimal konstruktionskunskap är det fullt möjligt att bygga en sådan grund med egna händer, utan att ta hjälp av mästare och utan att använda jordrörliga enheter.
  • Korta arbetsvillkor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående fördelar är endast relevanta om fundamentet installeras i enlighet med all konstruktionsteknik och byggnaden drivs enligt de belastningar som beräknats för den.

Förutom fördelarna har denna typ av fundament också nackdelar:

  • Omöjlighet att bygga på stenig mark - hårda mineraliska stenar gör det omöjligt att installera pålar.
  • Problematisk installation i områden med horisontell förskjutning. Det rekommenderas inte att utföra arbete på jordar som kan sjunka, annars stör stabiliteten hos stöden och jorden faller igenom.
  • För byggnader som är planerade att byggas i hårda klimatregioner med låga temperaturer måste ytterligare åtgärder vidtas för att installera högkvalitativ värmeisolering.
  • Sådana grunder tillhandahålls inte för genomförande av projekt med hus med källare och bottenvåning.
  • Komplexiteten i att beräkna bärarnas bärighet. Det är svårt att beräkna denna indikator på egen hand. Vid de minsta felaktigheterna kan fundamentet skeva, och som ett resultat kommer hela strukturens geometri att förändras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots bristerna har stapelgrillfundamentet visat sig bra bland byggare och fått endast positiva recensioner från husägare.

Vyer

De stöd som används vid konstruktionen av stapelgrillbasen väljs i enlighet med byggnadens belastning, jordtyp och klimatförhållanden. De kan tillverkas både av metall, betong, trä och av kombinerade material.

Därför, beroende på pålens egenskaper och metoden för deras installation, särskiljer man vissa typer av fundament

  • Skruva . Den är gjord av ihåliga metallrör med en öppen ände. Arbetet utförs manuellt eller med hjälp av specialutrustning. För att göra strukturen på skruvstöd starka och rören skyddade från oxidation hälls deras ihåliga del med en lösning.
  • Uttråkad . Den bildas på en tomt genom att hälla betong i en tidigare förberedd armerad brunn som ligger på drivna högar. Den ramade grunden är mycket hållbar.
  • Förstärkt betong . Installationen utförs med färdiga armerade betongstöd placerade i brunnen.
  • Hammare . Som regel väljs sådana baser för konstruktion av stora föremål. Stöden hamras med specialutrustning, varefter en betonglösning hälls.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan fundamentet skilja sig åt i grillens djup och det händer:

  • begravd;
  • markbundna;
  • höjd över marken till en höjd av 30 till 40 cm.
Bild
Bild

Infälld grill används vanligtvis vid installation av högar avsedda för tunga konstruktioner av luftbetong eller tegel. I detta fall utförs ytterligare bandning med en platta, och fundamentet kan fungera som byggnadens källare. När det gäller konstruktion av träkonstruktioner är en grund med ett upphöjt grillage perfekt för dem - detta sparar pengar på byggmaterial, och den upphöjda byggnaden skyddar mot markhöjning.

Bild
Bild

Design och beräkning

En viktig punkt innan du lägger grunden är dess exakta beräkning. För detta skapas ett projekt och en plan för den framtida byggnaden. Därefter ritas en basritning och schemat med högflikar måste anges med hänsyn till deras placering vid korsningarna med bryggorna och i hörnen. Det är nödvändigt att tillhandahålla så att bredden mellan pålarna är minst 3 m. Om avståndet till kanten är mer än tre meter, krävs ytterligare stöd. Dessutom bör pålarnas area beräknas - för detta bestäms först deras antal, minsta höjd och tjocklek väljs.

Bild
Bild

För korrekta beräkningar behöver du också känna till några andra indikatorer:

  • massan av den framtida byggnaden - det är nödvändigt att beräkna inte bara alla efterbehandlingsmaterial, utan också den ungefärliga vikten av den interna "fyllningen";
  • stödområde - med hjälp av den kända vikten av konstruktionen och säkerhetsfaktorn bestäms belastningen på stöden lätt;
  • dimensioner och tvärsnittsarea av pålar - på grund av det kända antalet stöd kan deras antal multipliceras med det valda området och få önskat värde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla resultat måste jämföras med det tidigare fastställda referensområdet. I vissa fall är det nödvändigt att minska eller öka stödytan, eftersom deras bärighet kommer att bero på diametern och jordtypen.

Byggstadier

Grunden på pålar och grill är en komplex struktur, men det är fullt möjligt att göra det själv. För att en sådan grund ska fungera på ett tillförlitligt sätt under arbetet bör en särskild TISE-teknik och steg-för-steg-installationsanvisningar användas.

Konstruktionen av en stapelgrillfundament ger följande arbeten:

  • beräkning av projektets grund och skapande;
  • förberedelse och märkning av byggarbetsplatsen;
  • borrning av brunnar och grävningsgravar;
  • formning;
  • förstärkning;
  • gjutning med betong och hård tätning av skarvar.
Bild
Bild

Var och en av ovanstående punkter är viktig, därför bör kvalitetskontroll kontrolleras i varje byggstadium, eftersom det minsta misstaget eller felaktigheten påverkar byggnadens funktion negativt.

Märkning

Innan bygget påbörjas är arbetsplatsen noggrant förberedd. För att göra detta, först och främst, är platsen rensad för mekaniska hinder i form av stenar, rötter och träd. Därefter jämnas marken väl ut och det bördiga skiktet avlägsnas. Därefter appliceras markeringar som anger platsen för pålarna. Arbetet utförs med hjälp av en sladd och träpinnar.

Bild
Bild

Märkningarna måste installeras strikt diagonalt . Sladdarna dras för att markera insidan och utsidan av väggarna. Om en felaktighet görs, kommer avvikelser från projektet att resultera, och fundamentet kan böjas under drift.

Om små höjdskillnader observeras på platsen är märkningen lätt att utföra. För områden med svår terräng behöver du hjälp av erfarna hantverkare. Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt byggnadens hörn - de ska ha en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild

Grävgravar

Efter att fundamentets gränser har fastställts kan du börja gräva. Först grävs en gräv under grillen, sedan borras hål i vilka högar senare kommer att installeras. Arbetet utförs vanligtvis med hjälp av handverktyg som kofot, spade och borr. Om ekonomisk kapacitet tillåter det kan du beställa specialutrustning.

Beroende på syftet med den framtida byggnaden och jordtypen väljs grillens optimala bredd. För hushållsanläggningar anses 0,25 m vara en tillåten indikator, för mobil - 0,5 m, och för bostadshus stiger denna siffra till 0,8 m. Som för djupet kan grillen ligga på 0,7 m.

Bild
Bild

I ett grävt dike är det nödvändigt att kontrollera botten och väggarna för jämnhet - en lasernivå hjälper till med detta . Efter det lägger sig en sanddyna på botten av diket, sanden väljs som en grov fraktion. Efter att ha lagt den fuktas ytan med vatten och tampas försiktigt. Sandkudden får inte vara mindre än 0,2 m. Nästa steg i utgrävningen blir förberedelse av hål för vertikala pålar: hål borras till ett djup av 0,2-0,3 m.

Sedan installeras rör i de färdiga groparna, som kommer att spela rollen som formning, och botten är täckt med vattentätande material - detta skyddar strukturen från fukt.

Bild
Bild

Installation av grill

En viktig punkt i konstruktionen är installationen av grillen. Oftast väljs ett metallelement för arbete, som lätt svetsas till pålhuvudena. För att strukturen ska överföra laster jämnt måste den placeras strikt horisontellt. I det fall att konstruktionen av grunden enligt projektet möjliggör användning av ett armerat betong lågt grillverk, fylls de dessutom med krossad sten av den mellersta fraktionen. Krossad sten hälls i flera lager på 5 cm och komprimeras väl.

Formen placeras på den förberedda basen . Bredden på dess tejp bör överstiga väggarnas bredd, och höjden räknas i enlighet med basens indikatorer. Installation av stopp och montering av sköldar på många sätt liknar tekniken för arbete för en remsunderlag.

Bild
Bild

När det gäller förstärkningen, i de flesta fall, i likhet med tejpens konstruktion, är två remmar av ribbad förstärkning gjorda underifrån och uppifrån. De knyts ihop med högar. Ändarna på förstärkningen som kommer ut från pålarna är böjda: en rad är knuten till det övre bältet och den andra till den nedre.

Armeringsuttag bör inte vara mindre än 50 mm från stavarnas diametrar. Till exempel, om du använder armering med ett tvärsnitt på 12 mm, rekommenderas det att böja det med 60 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägga in inbäddade delar

Efter att allt arbete med tillverkningen av ramen är avslutat är det nödvändigt att tänka på placeringen av kommunikationssystem. För detta läggs lådor och rör genom vilka avlopp, el, vatten och värme kommer att passera. Vi får inte heller glömma att lägga rör för konstruktionssystem och luftventiler. Om detta steg inte är slutfört måste betong hamras efter konstruktion för installationsarbete, vilket kan kränka dess integritet och skada byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hälllösning

Det sista steget i installationen av fundamentet är gjutning av betongbruk. För betong används vanligtvis cement av märket M300, krossad sten och sand. Blandningen bereds i ett förhållande av 1: 5: 3. Samtidigt hälls inte lösningen bara - den vibreras också ytterligare. Tack vare detta är ytan hållbar och homogen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst hälls hålen avsedda för pålarna med betong, och sedan själva formen. Det är lämpligt att slutföra arbetsflödet på en gång. Om betong i etapper, kan oegentligheter och luftbubblor uppstå. Den optimala temperaturen för hällning anses vara + 20C - med denna indikator kan formen tas bort efter fyra dagar. Under denna tidsperiod kommer betongen att få styrka och bli klar för efterföljande byggnadsarbete.

Bild
Bild

Ibland läggs grunden vid en temperatur under + 10C - i det här fallet måste du vänta minst 2 veckor på att torka helt. Under vintersäsongen kommer den gjutna betongen att behöva värmas upp och isoleras ytterligare.

Användbara tips

Stapelgrillfundamentet måste byggas upp korrekt och följa alla konstruktionstekniker - detta kommer att bidra till att öka dess tekniska och operativa egenskaper.

Om byggnadsarbeten utförs av nybörjare, måste de ta hänsyn till några av rekommendationerna från erfarna specialister

  • Installationen bör börja med beräkningar. För detta bestäms jordtypen och grillens djup. Om stöddjupet är otillräckligt kan byggnaden krympa och spricka och till och med kollapsa.
  • En enorm roll spelas av studiet av jorden, som strukturens bärförmåga beror på. De högsta indikatorerna finns i stenar och steniga jordar. Om jordens sammansättning bestäms felaktigt kommer detta att leda till fel i beräkningarna av konstruktionens belastning, vilket resulterar i att den sjunker ner i marken.
  • Det måste finnas ett bra samband mellan pålarna och grillen, eftersom den instabila strukturen kan kollapsa under påverkan av marktryck.
  • Oavsett grundtyp är det absolut nödvändigt att lägga en sandkudde på djupet av frysning - detta gäller särskilt för driften av fundamentet på vintern. Fryst mark kan expandera och orsaka att grillen går sönder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grillen bör inte röra markens yta eller begravas i den. Det är nödvändigt att ta bort ett litet lager jord runt hela områdets omkrets, installera sedan formen, fyll i sanden och häll betong.
  • Steget mellan högarna bör beräknas noggrant. Denna indikator bestäms i enlighet med belastningen på fundamentet, diametern och antalet armeringar.
  • Under förstärkningen är det värt att tillhandahålla den mängd ventilationskanaler som krävs. Alla inre fack måste anslutas till yttre utgångar.
  • Isolering och vattentätning spelar en enorm roll i konstruktionen av basen. De bör läggas innan grunden hälls med betong.
  • Botten av gropen eller diket måste tampas ner och inte lossas. Det ska inte tillåtas att jorden från väggarna smulade ner på basen. Dessutom bör sedimentärt vatten rinna från diket eller grundgropen, annars blir botten våt och olämplig att fylla med en lösning. Överdriven sluttning är också oacceptabelt i skyttegravar.
  • Svag jord kräver förstärkning med pålar och bra återfyllning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sanden som används för att fylla luftdynan måste fuktas och kudden måste fördelas under konturen till kanten i en vinkel på 45 grader.
  • Formen måste fästas ordentligt, eftersom den inte tål belastning och kollapsar när den hälls med betong. Avvikelsen av formen från vertikalen med mer än 5 mm är inte tillåten.
  • Fundamentets höjd görs med en liten marginal på 5-7 cm från höjden som anges i projektet.
  • Vid förstärkning av ramen rekommenderas att använda stänger med en total tvärsnittsarea på minst 0,1% av betongelementets yta. I det här fallet är det bäst att välja släta beslag som inte har spår av rost, smuts och färg.
  • Det är oönskat att fästa armeringen genom svetsning - detta kan kränka dess styrka vid lederna.
  • Betongkvaliteten för gjutning bör väljas beroende på basens konstruktion och regionens klimatförhållanden.

Rekommenderad: