Induktionskokare (43 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Driftsprincip. Vad är Och Hur Fungerar Det? Hur Skiljer Det Sig Från En Elektrisk Spis? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Induktionskokare (43 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Driftsprincip. Vad är Och Hur Fungerar Det? Hur Skiljer Det Sig Från En Elektrisk Spis? Recensioner

Video: Induktionskokare (43 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Driftsprincip. Vad är Och Hur Fungerar Det? Hur Skiljer Det Sig Från En Elektrisk Spis? Recensioner
Video: HOW TO USE AN INDUCTION COOKER / ELECTRIC STOVE- demo and review 2024, April
Induktionskokare (43 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Driftsprincip. Vad är Och Hur Fungerar Det? Hur Skiljer Det Sig Från En Elektrisk Spis? Recensioner
Induktionskokare (43 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Driftsprincip. Vad är Och Hur Fungerar Det? Hur Skiljer Det Sig Från En Elektrisk Spis? Recensioner
Anonim

Köksutrustning är en mycket värdefull typ av utrustning i vardagen. Och det förbättras ständigt. Ett av de mest moderna alternativen för sådana enheter är en induktionskokare.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Det grundläggande schemat för vilken induktionsspis fungerar är mycket enkelt. En kopparspole är gömd under glas- eller glaskeramikhällen. När en ström strömmar genom dess spolar uppstår ett elektromagnetiskt fält. Oscillationer av hög frekvens och blir en källa till induktionsström. Och han, som verkar på ett magnetiskt genomträngligt kärl, värmer upp det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla vill förstås att endast pålitlig och modern utrustning användes i köket. Denna lista innehåller en induktionskokare. Men problemet är att ett antal positiva och negativa myter har skapats om henne. Vissa absolutiserar fördelarna, medan andra pratar om nackdelarna. Låt oss försöka objektivt och opartiskt förstå detta ämne. De otvivelaktiga fördelarna med en spis som använder principen för elektromagnetisk induktion är dess elegans och anständiga funktionalitet. Men det finns också sådana uttalanden:

  • induktionshärmen värms upp på samma sätt som en konventionell glaskeramisk design, därför är tilläggskortet irrationellt;
  • priset är mycket högt;
  • det finns en hälsorisk;
  • du måste också köpa specialiserade rätter;
  • installationen är mycket svår;
  • en induktionshäll kan inte placeras över andra hushållsapparater.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I verkligheten, jämfört med även de bästa elspisarna som använder halogenvärmare, fungerar induktionsprodukter snabbare. Om du lägger 2 liter vatten vid rumstemperatur på en vanlig elektrisk spis, kommer det att koka upp på 10-12 minuter. Om panelen använder elektromagnetisk induktion reduceras uppvärmningstiden till 5-7 minuter och strömförbrukningen ökar inte för mycket. Undantaget är det accelererade uppvärmningsläget, men det motiverar sig fullt ut. Detta är redan tillräckligt för att säga med tillförsikt: induktionshällen är definitivt överlägsen den konventionella glaskeramiska designen. Men det vinner också när det gäller effektivitet. Den når nästan 90% . För gasbrännare är denna siffra bara 65%och för glaskeramiska ytor - 60%.

Bild
Bild

Nästa gemensamma uttalande - hälsorisker - är också felaktigt. Ytvärmen startar inte om det inte finns några köksredskap . Det är ju kapaciteten som måste ta emot en elektromagnetisk puls, och därför är risken för brännskador noll. Och även om det finns en stor kastrull eller stekpanna, blir kokplattans omkrets inte varm. Alla stänk och spilld vätska, spilld mat kan tas bort omedelbart: trots allt kommer ytan att förbli kall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brinnande mat, grytlappar, handdukar, träskedar utesluts. Problemet med bränt fett, som har varit banan för hemmafruar i många år, har lösts helt. Eftersom panelen är extremt slät kan det mesta av smutsen avlägsnas utan problem med en lätt fuktig svamp. De allvarligaste fläckarna och smutsen avlägsnas på samma sätt som från glaskeramikhällar. Bristen på uppvärmning av själva spisen eller någon del av den gör att du kan utesluta den karaktäristiska täthet i rummet. Och fördelarna med induktionsmodeller är:

  • utmärkt noggrannhet av temperaturkontroll;
  • en mängd olika fabriksprogram;
  • perfekt överensstämmelse med regimen för att laga vilken maträtt som helst;
  • närvaron av små bordsplattor som hjälper till i ett litet kök, på landet och till och med på ett hotell.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men allt ovanstående betyder naturligtvis inte att induktionskokare är idealiska i alla avseenden. Principen för deras arbete framkallar uppkomsten av en liten nynning när de arbetar. Ibland är det väldigt irriterande, det kan distrahera från viktiga frågor och allvarliga tankar. Induktionshällen värmer inte köksredskap som är mindre än 12 cm i diameter. Det vill säga att brygga kaffe i cezve är omöjligt.

Den glaskeramiska ytan är ömtålig. Det måste hanteras noggrant och noggrant . Om något tungt faller är sannolikheten för allvarlig panelbrott mycket hög. Farorna med lågfrekventa magnetfält är överdrivna. Endast personer med pacemakerimplantat är i riskzonen. Induktion har inte heller någon effekt på kvaliteten på maten som lagas. Det återstår att nämna ytterligare en nackdel med induktionskokare: deras höga pris. En betydande avgift är fullt motiverad av att enheten i framtiden kommer att förbruka mindre el. Men det finns också möjligheter till besparingar vid köp.

Priset beror starkt på marknadsföringen av varumärket: ibland är överbetalningen inte för kvaliteten, utan för varumärket. Även en tillverkare har fabriker i olika länder. Samtidigt arbetar de med olika kostnader, och produktionskostnaderna skiljer sig med tiotals procent. Antalet extrafunktioner påverkar också priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att noggrant välja endast de nödvändiga alternativen för att inte betala pengar för onödig funktionalitet.

Vilken typ av redskap kan jag använda?

Det finns en populär missuppfattning att nästan alla köksredskap måste bytas ut. Men i verkligheten är allt enklare. Uppvärmning av rätter genom elektromagnetisk induktion är möjlig när åtminstone den nedre delen är gjord av ferromagnetiska material. Det vill säga ämnen som interagerar med ett magnetfält. Om en permanent magnet fastnar på ytan av en gryta eller panna, är det ingen idé att ändra den. Men även utan speciella kontroller kan du säkert använda behållare:

  • gjutjärn;
  • rostfri;
  • emaljerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller keramik och glas, så passar det verkligen inte i sin rena form. Men situationen kan åtgärdas genom att använda en skiva tillverkad av en ferromagnetisk legering. Kostnaden är relativt låg. Tack vare denna enhet kommer det att vara möjligt att värma mat direkt i krukorna. Det är dock värt att komma ihåg minsta diameter: den är 12 cm.

Vid val av rätter måste naturligtvis de specifika egenskaperna hos ett visst material beaktas. De påverkar användbarheten, även om de magnetiska parametrarna är ungefär desamma. Rostfritt stål motstår korrosion väl och oxiderar knappast. Om du använder den för matlagning kommer matens fördelaktiga egenskaper att bevaras fullt ut. Rostfria rätter kan placeras i kylskåpet eller i ett kallrum (på balkongen) - matens smak kommer inte att försämras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den emaljerade behållaren är också kompatibel med induktionskokare. Men det är nödvändigt att noggrant kontrollera att botten inte har oegentligheter. Ju närmare det är planet desto bättre. Rekommendation: samma regel följs vid val av rätter för klassiska elektriska spisar. Skivorna ska också ha en så platt kastrull eller stekpanna som möjligt. Du kan säkert använda gjutjärn. Du behöver bara komma ihåg att han är ganska ömtålig. Även proffs använder köksredskap i gjutjärn för matlagning på en induktionshäll. Detta material är också bra för dem som ägnar stor uppmärksamhet åt en hälsosam livsstil. Det finns några fler nyanser:

  • billiga (mindre än $ 20) behållare är uppenbarligen inte lämpliga för en induktionshärd;
  • kompatibiliteten hos de redskap som är märkta med lämpliga skyltar (4 vertikalt placerade öglor) garanteras;
  • lägg inte fat med en tunn botten (mindre än 0,3-0,4 cm) på en sådan spis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man installera?

En annan populär "skräckhistoria" är att du måste välja en plats för induktionskokare nästan med hjälp av ingenjörer. I verkligheten finns det bara tre begränsningar. Det bör inte vara ovanför enheter:

  • ugn;
  • tvättmaskin;
  • diskmaskin.
Bild
Bild

Av uppenbara skäl är det också värt att ta bort induktionshällen från kylskåpet. Det är inte bara det att han påverkas hårt av induktion. Uppvärmningsrätterna värmer också delvis upp kylskåpen. Detta är sant oavsett typ av härd.

Viktigt: allt installationsarbete får endast utföras av en kvalificerad tekniker . Glaskeramik är ömtålig. Den minsta slarv kan skada den allvarligt och så att ytan inte kan återställas. Professionella anser att en induktionshäll ska anslutas via en separat strömkabel. Den är ansluten direkt till hushållets elektriska panel, och för ökad säkerhet används en strömbrytare. Det är mycket bra om tråden är ansluten till ett speciellt uttag som hällen är ansluten till. Anslutning direkt med en kabel anses inte vara tillräckligt säker och kommer inte att rekommenderas av någon expert.

Bild
Bild

Vi måste hitta en plats där det blir lättast att genomföra dessa rekommendationer. De så kallade sätena i bänkskivorna skärs med en sticksåg. Snittet i ändarna klistras över med en möbelkant. Ett silikonbaserat tätningsmedel är också lämpligt. Dessa steg hjälper dig att undvika att väta den snittade ytan. Naturligtvis är det värt att välja en så torr plats som möjligt för att ytterligare minska risken.

Hur skiljer det sig från en elektrisk spis?

En klassisk elektrisk spis värmer först upp skivan, och bara därifrån kommer värmen in i köksredskapet. Induktionstypen överför värmeenergi direkt till de uppvärmda kärlen, och tillagningen går snabbare. Men det är mycket mer krävande för de rätter som används, vilket nödvändigtvis måste ha magnetiska egenskaper. Det finns dock flera skillnader som stöder traditionella elektriska spisar:

  • förmågan att ansluta självständigt (utan att kontakta proffs);
  • inte för stor skillnad i energiförbrukning (om du väljer ekonomiläge);
  • en tillräcklig säkerhetsnivå garanteras om rätt ledning installeras och elementära försiktighetsåtgärder iakttas;
  • luften är lika ren som en induktionsekvivalent.
Bild
Bild

Vyer

Bordsskiva

Normalt är sådana produkter utrustade med 1-2 brännare. Ytan på induktionsbärbara spisar är övervägande gjord av glaskeramik, men härdat glas används ibland. Den första versionen av beläggningen kollapsar inte ens från en stark påverkan och allvarlig uppvärmning. Men glaskeramik är ganska dyrt, och deras yta är för lätt täckt med repor. Jämfört med en induktionshäll i full storlek är bordsskivan mer ekonomisk: den förbrukar mindre ström.

Bild
Bild

Detta alternativ sparar utrymme. Det användbara området i köket absorberas minimalt. En bordsskivinduktionskokare är idealisk för landet, där det alltid finns platsbrist. Vad som är viktigt för många, det ser också snyggare ut, bättre i linje med moderna designtrender. Enheten kan ha olika geometrier. Designers försöker hitta det bästa ur estetisk synvinkel, placeringen av brännarna och de perfekta färgerna.

Bild
Bild

En allvarlig fördel med bordsskivans design kan också betraktas som dess rörlighet. Plattorna finns med beröring eller mekanisk styrning. När det gäller antalet alternativ är de nästan lika bra som stationära produkter. Men visst saknas den skrymmande ugnen. De bästa modellerna har följande funktioner:

  • upprätthålla en konstant temperatur;
  • timer;
  • sätta program;
  • bestämning av diskenas storlek och deras material.
Bild
Bild

Vissa plattor kan automatiskt sluta fungera om vätska spillts ut. Det accelererade läget är också användbart. Ökningen av antalet alternativ förvandlas dock till en höjning av produktens pris.

Inbäddad

Det är dessa spisar som följer med ugnen. De är att föredra i professionella kök för sin ökade produktivitet. Den inbyggda hällen har nästan alltid 4 kokzoner. En annan viktig egenskap är användningen av ett stort antal temperaturregulatorer, timers och andra tillbehör. Köpet av en inbyggd platta är också motiverat för ett privat hus, eftersom skillnaden i pris med stationära produkter är fullt motiverad av de operativa fördelarna.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Induktionshällar används fortfarande för sällan. Bordsmodeller rekommenderas för dem som bor ensamma. För unga familjer där det inte finns några barn ännu, kommer en sådan produkt också att vara ett bra val. En fullfjädrad inbyggd spis passar för dig som gillar att laga originalrätter och för stora familjer. På vissa ställen är strömförsörjningen instabil. För att lida mindre av dess misslyckanden kan du köpa en kombinationsspis. I den levereras 2 brännare med el, och 2 - med gas . Men om valet görs till förmån för just en sådan design, måste alla säkerhetsrestriktioner beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet strömbrytarlägen är viktigt. Om det finns få av dem blir kaminen billigare. Men sådana produkter är mindre praktiska att arbeta med. Det accelererade uppvärmningsläget bör inte överskattas: det är inte lämpligt för matlagning, eftersom långvarig drift i detta läge är omöjligt. Maximalt är den accelererade tillredningen av dumplings eller dumplings, och du ska inte räkna med att steka köttbiff.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa rätter rekommenderas att tillagas över öppen eld . Dess imitation i en induktionshäll är en konkav sfärisk brännare. Viktigt: när det finns små barn, djur eller fåglar i huset, bör du välja tallrikar med rundade hörn eller med metallkant: de gör att du kan undvika skador från vassa kanter. Valet av en spis för en specifik plats är inte mindre relevant. Tillräckligt utrymme krävs för installation av stationära härdar. Och även skrivbordsalternativ tar upp ett visst område. Det är mycket viktigt att det valda området är stabilt och bort från kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett extremt användbart alternativ är valet av ett specifikt läge för enskilda kokplattor. Då kommer det att vara möjligt att laga flera rätter samtidigt, olika i deras egenskaper. De mest effektiva (och dyra) induktionshällarna kan tillfälligt stoppa driften med ett knapptryck. Vid ett senare tillfälle fortsätter tillagningen med de ursprungliga inställningarna.

Topptillverkare

KitFort

KitFort KT-114 är en utmärkt induktionskokare med tryckknapp. Dess effekt är 1,6 kW. Konsumenterna kan dra nytta av ett av fem förinstallerade program. Det är värt att titta närmare på modellen KT-115. Dess effekt är något högre: 2 kW. Många människor kommer att älska touchkontrollsystemet och de 8 arbetsprogrammen.

Bild
Bild

Gastrorag

I betygen ingår konsekvent produkterna från Gastrorag -företaget. Vissa konsumenter tror att det är ännu bättre än Kitfort. Många erfarna kockar delar denna åsikt. Bordsskivans modell TZ BT-350D2 låter dig värma mat från 60 till 240 °. Dess dimensioner är 60,5X36X6 cm. Kaminen förbrukar 3,5 kW och har 2 värmesektioner. Strukturens massa är 5,8 kg. Kroppen är tillverkad av värmebeständig plast. Alternativt kan du överväga TZ BT-180K. Dess parametrar:

  • vikt 2, 6 kg;
  • strömförbrukning 1,8 kW;
  • mått 34, 4X32X7 cm;
  • 1 uppvärmningssektion;
  • maxlast 15 kg;
  • timer i 180 minuter.
Bild
Bild

Gemlux

En induktionshäll av märket Gemlux GL-IC3510PRO förbrukar 3,5 kW och dess kropp är tillverkad av rostfritt stål. Storlek - 45X36X12, 9 cm. Blandad kontroll (sensormekanisk). Enheten har 10 effektnivåer. Den inbyggda timern är konstruerad för 24 timmar.

Bild
Bild

Recensioner

Förutom att analysera tekniska indikatorer är det lämpligt att uppmärksamma feedback från direktanvändare. Således ger Siemens EX375FXB1E -modeller positiva betyg. Den sticker ut för sin imponerande kvalitet och slående design. Bland de positiva egenskaperna finns närvaron av en timer och en tillfällig blockeringsfunktion.

Bild
Bild

Du kan också titta närmare på Gorenje IT 332 CSC. Denna modell, även om den inte är en budgetmodell, kan tillgodose de flesta människors behov. Det anses enkelt och av hög kvalitet. Den har touchkontakter. Huvudkontrollen utförs med knappar. Designen innehåller också en timer.

Bild
Bild

De talar väl om Kitfort KT-101 enbrännare: den är känd som en av de bästa i sin kategori. Produktens effekt är 2 kW. Det finns 10 driftslägen, men blockering är inte möjlig. Den svarta glaskeramiska ytan ser attraktiv ut.

Rekommenderad: