Högfundament (115 Bilder): CB- Och SP -alternativ, Armerings- Och Betongramar För Ett Hus På Pålar, Fördelar Och Nackdelar, Design Och Konstruktion

Innehållsförteckning:

Video: Högfundament (115 Bilder): CB- Och SP -alternativ, Armerings- Och Betongramar För Ett Hus På Pålar, Fördelar Och Nackdelar, Design Och Konstruktion

Video: Högfundament (115 Bilder): CB- Och SP -alternativ, Armerings- Och Betongramar För Ett Hus På Pålar, Fördelar Och Nackdelar, Design Och Konstruktion
Video: What are screw piers? How do they hold up houses? Cornell Engineers explainer video. #screwpiles 2024, April
Högfundament (115 Bilder): CB- Och SP -alternativ, Armerings- Och Betongramar För Ett Hus På Pålar, Fördelar Och Nackdelar, Design Och Konstruktion
Högfundament (115 Bilder): CB- Och SP -alternativ, Armerings- Och Betongramar För Ett Hus På Pålar, Fördelar Och Nackdelar, Design Och Konstruktion
Anonim

Grunden är en viktig komponent i de flesta byggnader. Husets eller uthusets livslängd och tillförlitlighet beror på en sådan grund. Det finns flera varianter av fundament - från en enkel remsa till en stark hög. Vi kommer att lära känna det senare bättre och belysa dess fördelar och nackdelar, liksom nyanserna i samband med installationsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du går vidare till en detaljerad bekantskap med stapelfundamentet måste du ta reda på vad det är.

En liknande bas är högar nedsänkta i marken . Dessa delar är anslutna till varandra med armerade betongbjälkar eller en platta. I sin rena form är en sådan grund inte särskilt vanlig. Detta beror på att den har en egen design som inte tillåter att lasten som kommer från huset fördelas mellan högarna. Som regel uppförs en högfundament under konstruktion av stock- eller träkonstruktioner. Det är tillåtet att hänvisa till en sådan grund för konstruktion av ramhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det ett mer praktiskt alternativ för en pålfundament med grill. En sådan grund saknar många av nackdelarna med konventionella pålkonstruktioner.

Det kan användas när man bygger tegel eller blockhus . I sådana strukturer är alla stöd anslutna till varandra med hjälp av en speciell metalltejp eller betong. Denna tejp kallas grillage.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Som tidigare nämnts är stiftelsen en av de viktigaste komponenterna i byggandet av ett privat hus eller uthus. Högfundamentet är ganska pålitligt, det viktigaste är att välja rätt variant så att ditt hus har ett starkt stöd under sig.

Det rekommenderas att använda en sådan grund om ditt hus ligger i ett område med en övervägande svag, flytande eller lätt nedsänkt mark.

Så de svaga jordarterna inkluderar:

  • lera, lera i flytande tillstånd;
  • speciella lössliknande jordar som innehåller mycket dammpartiklar och en liten mängd lera / kalkhaltiga element;
  • sand-leriga jordarter, som kännetecknas av hög vattenmättnad;
  • jord med orenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kommer pålfundamentet att vara en utmärkt lösning i djupt nedgrävda hårda jordar.

Ett särdrag hos pålfundamentet är att det är mer ekonomiskt jämfört med grunda fundament. Detta beror på att det för grunden med pålar inte är nödvändigt att först gräva en stor grop. Detta gäller särskilt när det gäller byggandet av små hus med en blygsam vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudelementen i en grund av högtyp är speciella starka stavar som går djupt ner i marken. Det är dessa detaljer som kallas högar. De är utformade för att jämnt fördela alla laster som utövas på marken. En karakteristisk skillnad är en sådan komponent som ett grillage, som är en balk, en bandbas eller en platta. Dessa delar är utformade för att öka konstruktionsbelastningen på strukturen med pålar.

Högfundamentet utmärker sig också genom att det vanligtvis inte tar mycket tid att bygga upp det . Detta kräver inte stora arbetskostnader. Så, till exempel, för installation av en 3-meters hög med en diameter på 30 cm, kommer det bara att vara nödvändigt att gräva 20 kubikmeter. se mark. För detta kan du använda en borrmaskin. Det bör noteras att det idag finns flera varianter av pålfundament. Naturligtvis är de vanligaste enkla och grillningsalternativen.

Bild
Bild

Högar för sådana fundament är gjorda av olika material . Det kan vara trä, metall eller armerad betong. Valet av den optimala råvaran beror på de belastningar som kommer att appliceras på basen. Valet av lämpligt material påverkas också av möjligheten att använda en viss teknik, de geologiska egenskaperna i regionen där byggnaden utförs, liksom arten och egenskaperna hos det framtida huset.

Konstruktioner med pålar används inte bara i privata, utan också i industriell konstruktion. Sådana grunder utmärks av minskningen av arbetet med byggandet av husets källare. Det finns tillfällen då dessa processer är helt uteslutna. Idag används en stiftig typ oftast vid byggandet av stugor, liksom hus på landet och på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Trots inte den största förekomsten har högfundament många positiva egenskaper.

Om du bestämmer dig för att bygga en sådan grund för ett hus, bör du bekanta dig med dem

  • Den största fördelen med pålfundamentet, som noteras av många hantverkare, är hastigheten på dess konstruktion. Detta kommer att ta väldigt lite tid.
  • Sådana strukturer kan uppföras på problematiska och mjuka jordar. Inte alla typer av fundament är lämpliga för sådana jordar, därför är en högfundament under sådana förhållanden ett idealiskt alternativ.
  • För att bygga en grund på pålar behöver du inte utföra mycket jordarbete. Du behöver inte gräva en grop.
  • Denna typ av grund är billig, vilket också lockar många användare som planerar att bygga ett hus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en högfundament kan du göra ytterligare tillägg till huset. Om du med tiden vill expandera bostadens område eller kombinera den med andra strukturer (till exempel med ett garage eller ett badhus), kan du enkelt ansluta dem till den tidigare grunden.
  • Husets vikt fördelas jämnt över pålstödet.
  • Installation av sådana baser är ganska enkel, särskilt jämfört med monolitiska eller enkla tejpalternativ. För en sådan konstruktion är det inte nödvändigt att kontakta specialisterna - du kan klara allt arbete på egen hand och förlita dig på enkla instruktioner.
  • Sådana baser utmärks av hållbarhet. Deras livslängd är över 30 år. Naturligtvis, om du utför allt arbete korrekt och använder högkvalitativa material, kan denna period vara mycket längre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En sådan grund kan byggas inte bara för privata hus och stugor, utan också för växthus, bad och andra uthus.
  • Om du gjorde allt korrekt kommer inte pålarna att krympa med tiden.
  • Innan pålarna installeras direkt behöver du inte förbereda marken - för att ta bort skräp eller ta bort det översta lagret av jorden (med undantag för betonghögar). Tack vare denna funktion tar det lite tid att bygga grunden.
  • Högar kan återanvändas. Dessutom är de lätta att byta om det behövs.
  • Det är tillåtet att bygga denna typ av fundament när som helst på året.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se har stapelfundamentstrukturer många positiva aspekter. Sådana grunder är dock inte perfekta.

Låt oss bekanta oss med listan över nackdelar som tillhör stiftelser på högar:

  • Om du använde metallpålar måste de ge ett skyddande lager av hög kvalitet. Annars kan dessa delar korrodera, och det tar väldigt lite tid.
  • Under förhållandena på steniga platser är det helt enkelt inte möjligt att bygga en sådan grund.
  • Enligt experter kan vissa problem uppstå vid byggandet av en sådan grund om andra byggnader ligger i närheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du ska bygga en sådan grund måste du göra de mest exakta och noggranna beräkningarna av djupet på stöden.
  • Att utarbeta ett projekt för en sådan grund kan kräva stora investeringar.
  • När du använder betongstöd är det viktigt att ta hänsyn till deras imponerande vikt. På grund av detta kan installationsprocessen vara avsevärt komplicerad.
  • Handgjorda högar kan inte användas vid konstruktionen av en sådan grund, trots deras attraktiva kostnad. Annars kan strukturen inte vara särskilt lång och orsaka mycket besvär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standarder

Precis som vid konstruktion av andra typer av fundament, är det nödvändigt att montera basen på pålar i enlighet med kraven som anges i motsvarande SNiP 2.02.03-85.

Detta dokument täcker joint venture (uppsättning regler), samt all nödvändig information om byggandet av en stapelgrund:

  • typer av pålar som kan användas vid konstruktionen av fundamentet;
  • grundläggande instruktioner om beräkningen;
  • beräkning av bärkraftens bärförmåga;
  • krav för installation av olika typer av pålstöd (ram, borr, skalhögar, pålar fyllda med betong och andra typer av stöd);
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • dokumentet inkluderar också att ta hänsyn till jordens negativa friktionskrafter på högarnas laterala del;
  • bestämning av bärelementets bärighet;
  • konstruktion av fundament på högar;
  • designfunktioner i olika typer av jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom innehåller dokumentet ett antal rekommenderade applikationer täcker information om bestämning av krympning av en enda hög, bandfundament och andra viktiga beräkningar.

Experter rekommenderar att man börjar bygga stapelgrunden, beroende på informationen i SNiP. Så du kommer inte bara att göra en pålitlig och hållbar, utan också en säker grund som uppfyller alla krav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Högfundament är olika. Valet av en lämplig design bör närma sig mycket ansvarsfullt, eftersom tillförlitligheten och hållbarheten för det framtida huset beror på det perfekta valet. Låt oss titta närmare på de mest populära typerna av sådana strukturer och förstå deras funktioner.

Zabivnoy

Ramade grundhögar är vanliga. Som regel är dessa armerade betongstavar som drivs djupt ner i marken. Installationen av sådana strukturer är baserad på de mest exakta beräkningarna av fördelningen av hela husets belastning på själva stöden. Sådana högar drivs i marken tills de tränger in i det mest stabila skiktet.

Sådana strukturer används ofta i industriell konstruktion . Detta beror på att installationsarbetet på installation av högar oftast utförs med specialutrustning. Man bör komma ihåg att sådana stiftelser inte alltid kan användas för byggande av vanliga hus eller sommarstugor, eftersom det helt enkelt är orealistiskt att sätta dem på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uttråkad

Innan du fortsätter med installationen av den uttråkade grunden måste du först borra brunnar. I framtiden kommer högar att installeras i dem, liksom att betongmurbruk hälls. Sådant installationsarbete hänvisas oftast till när man bygger byggnader på flera våningar.

Installationen av uttråkade pålar är arbetskrävande . För att gå vidare till sådant arbete måste du först göra många komplexa beräkningar. Dessutom kan kostnaden för arbetet kosta en snygg summa på grund av dess komplexitet. Dessa nackdelar avskräcker många användare från att välja sådana stiftelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva

För hus på landet och ramkonstruktioner väljs oftast sådana baser. Installation av skruvhögar kan göras för hand. Dessutom är denna process billig för befälhavaren och kräver inte mycket ansträngning.

Stålrör fungerar som grund för skruvfundamentet . Dessa komponenter har en gänga av skruvtyp. På grund av denna funktion skruvas pålarna i jorden, och med hjälp av speciella blad hålls de fast i den. Om jorden på platsen är för lös, används vanligtvis skruvhögar som har en tråd som sträcker sig längs hela rörets längd. Betong hälls i stålelement för att göra strukturen så stark, pålitlig och stabil som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med en sådan bas är enkel installation. Du behöver inte ringa en speciell teknik för detta.

Av denna anledning bygger många människor liknande typer av stiftelser på egen hand. Dessutom kan skruvhögfundamentet installeras i nästan vilken typ av jord som helst. Dessutom kan du starta sådant arbete under vilken säsong som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stapelplatta (SPF)

Stapelplattformen är en revolutionerande utveckling inom byggbranschen. För närvarande uppförs sådana strukturer under byggandet av höghus med en solid vikt.

Denna typ av fundament består av följande grundläggande element:

  • grillning;
  • höghållfasta armerade betonghögar, kännetecknade av en ökad stabilitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattformstypen med pålar är helt enkelt nödvändig i sådana fall:

  • om du bygger ett hus (eller ett uthus) på svaga bulkjordar;
  • om det finns ett tätt anslag till de stiftelser som redan finns på webbplatsen;
  • om byggandet av ett hus planeras i ett område med hög seismisk aktivitet;
  • när det gäller att bygga mark med dålig geologi.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga kännetecknen för en sådan grund är att den har den högsta styrkan, vilket är mycket viktigt för grunden. Byggnader byggda på en sådan struktur tjänar i många år och är inte rädda för negativa yttre påverkan. I grund och botten är sådana fundament inte rädda för vibrationsbelastningar.

Man bör komma ihåg att för installation av en sådan grund måste du först förbereda en plats. Först efter det börjar de direkt köra högar och hälla plattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitiskt med grill

Som nämnts ovan är ett utmärkande drag hos pålfundamentet att med det läggs all last från det byggda huset på pålarna. Ofta kombineras dessa detaljer med en grill. Det finns ett monolitiskt grillverk, som är det övre området av pålfundamentet, som fungerar som en förskjutning av lasten från strukturens bärande element.

En monolitisk högfundament med grill har följande fördelar:

  • det är möjligt att utrusta den på olika typer av jord (undantaget är magmatisk och sedimentär jord);
  • när den är uppförd, läggs en minsta mängd tid på markarbeten;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • formning av denna typ av fundament får göras även vid låga temperaturer;
  • sådana baser utmärks av utmärkt bärighet;
  • konstruktionen av en sådan grund kommer att vara billig.

Nackdelarna med monolitiska strukturer med ett grillage inkluderar det faktum att deras installation inte kan göras utan specialutrustning och verktyg. Dessutom måste ägarna under konstruktionen överge beredningen av den isolerade källaren.

Bild
Bild

Buroinjection

Idag, för konstruktion av pålitliga och stabila fundament, används ofta borrinjektionstyper av pålar. Sådana delar tillhör klassen med stötta stöd. De görs genom att borra brunnar och sedan fylla dem med en cement-sand- eller vatten-cementblandning med hjälp av injektionsteknik. För att ytterligare förstärka bärighetskapaciteten förstärks dessa typer av pålar ofta med järnrör, armeringsjärn eller armerade ramar. Dessa element är fixerade i brunnen med en speciell metallkonstruktion i form av en cylinder eller ett prisma.

Uttråkade högar är indelade i följande typer:

  • högar - dessa delar installeras så djupt som möjligt i de underliggande lagren av hårda stenar, medan huvudlasten överförs genom hälen;
  • hängande högar - sådana element monteras på marken utan ett starkt bärande lager och överför lasten till marken med en sidoyta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stapel-tejp

Pile-strip foundation är en av varianterna av monolitiska strukturer för lyftande och svaga jordtyper. Huvuddragen i en sådan grund är att med det kommer husets väggar att vila på en solid grund med en liten fördjupning längs omkretsen. När det gäller tillförlitlig vidhäftning till fasta jordlager, kommer det i detta fall att uppnås tack vare högarna installerade under fryspunkten.

Stapelbandfundamentet är bra eftersom det inte kräver stora utgifter , uppförs snabbt och motstår perfekt höjning, liksom säsongens rörelser i jorden. Nackdelen med denna design är att det inte kommer att vara möjligt att utrusta en fullvärdig källare med den. Dessutom måste man ta hänsyn till att byggnader med tunga väggar inte kan byggas på en sådan grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra en sådan struktur med dina egna händer. Enligt experter kan även en nybörjare hantera sådant arbete.

Högfundament skiljer sig inte bara i sin struktur, utan också i de material som pålarna är gjorda av. Låt oss i detalj överväga vad som är särdragen hos strukturer från olika råvaror.

Bild
Bild

Material för tillverkning av högar

Trä

Stöd för en pålfundament är ofta gjorda av trä. Normalt används arter som gran och tall för detta. Dyra alternativ från lärk, ek och ceder är lite mindre vanliga.

Det bör komma ihåg att även om trähögar är flexibla och enkla att installera, är de endast tillåtna om vi talar om en struktur med låg vikt. Det kan till exempel vara alla möjliga uthus eller trähus. Den största fördelen med trä för stiftelser är att det är lätt att bearbeta. Dessutom anses sådant material i många regioner vara överkomligt både i pris och i förekomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men grundhögar av detta miljövänliga material har också allvarliga nackdelar . Till exempel kan de inte skryta med goda hållfasthetsegenskaper, varför de inte kan användas vid konstruktion av stora bostadshus. Trädet är också benäget att ruttna, även om det behandlas med ett skyddande medel. På grund av dessa nackdelar används träpålar sällan idag.

Trähögen måste ha en diameter på minst 180 mm. Den maximala längden på fasta tunneldelar överstiger vanligtvis inte märket på 16 m. Om det emellertid krävs ett längre element under konstruktionen av fundamentet, skarvas flera stammar speciellt. Som ett resultat blir högen längre och kan nå 25 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stål

Stålpålar kan ha olika konfigurationer. Oftast finns det element som är ett sömlöst rör, som har väggar med en tjocklek på 8-12 mm. Särskilda lådstöd kan också användas. Liknande delar är gjorda av en I-balk.

För att öka bärighetskapaciteten hälls stålpålar ofta med betong efter installationsarbetet. Tack vare detta blir dessa delar mer stabila och pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciella skruvhögar är också gjorda av stål . Dessa produkter är ganska populära idag, eftersom de är lätta att installera och servera i många år. Skruvpålar liknar utåt stora borrar eller enkla skruvlindade rör.

Stålpålarna med stor diameter skruvas fast med specialutrustning som capstans. Bärelementen med en diameter på 100 mm kan dock sättas på plats utan att behöva komplicerad teknik. Detta kan göras av två personer som använder porten.

Stiftelser monterade av stålpålar är med rätta erkända som en av de starkaste och mest hållbara. Sådana strukturer utsätts inte för deformation. De är dock dyra och med tiden utsätts de för rostbildning, vilket påverkar stålets kvalitet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt betong

Armerade betongtyper av grundpålar är de vanligaste och efterfrågade idag. Sådana detaljer erkänns som de mest praktiska när de ses ur privat konstruktion. Detta beror på det faktum att armerad betong kan användas för att stödja nästan vilken diameter som helst i marken utan att använda komplex specialiserad utrustning.

Armerade betonghögar kan köpas färdiga . I detta fall har de vanligtvis ett fyrkantigt eller rektangulärt tvärsnitt. Idag finns också skruvstöd av armerad betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under skruvning placeras en stark metallkärna i sådana delar, som avlägsnas i slutet av installationsarbetet för att skruva in de återstående porerna.

Betongpålar är ihåliga och fasta.

Bild
Bild

Egenskaper

Djupet på stapelgrunden beror på avståndet på vilket det mer hållbara jordlagret ligger. Enligt professionella geologer kan detta lager enkelt tåla den belastning som skapas av den konstruerade byggnaden.

Högfundament har ett brett användningsområde . Dessa strukturer kan byggas i valfri jord (förutom steniga) och klimatzoner. Tack vare detta anser mästarna att sådana mönster är universella.

Det är tillåtet att montera en grund med pålar under vintersäsongen, men experter rekommenderar fortfarande att vänta på uppvärmningen innan reparationsarbete påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller fundamentets höjd på stöden beror det direkt på marken och andra parametrar: ägarnas personliga preferenser, tillgängligheten av rinnande vatten, den specifika klimatzonen.

Belastningen som påverkar pålens fundament är indelad i "rutor", så det är mycket viktigt att göra alla nödvändiga beräkningar korrekt. För detta rekommenderas att kontakta en specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens finesser

Innan du går vidare till den oberoende konstruktionen av en högkvalitativ grund på högar måste du i detalj överväga hur det fungerar. En sådan struktur är ett slags stöd under huset (dacha, uthus, byggnad med flera våningar), som består av separat på varandra placerade högstöd eller ett speciellt högfält.

Oftast väljer människor höghållfasta och hållbara element från ett material som armerad betong . Men du kan också använda oarmad betong och spillbetong (och andra material), som är billigare och i allmänhet gör konstruktionen av hela strukturen billigare. För att göra betong mer hållbar, liksom för att rädda den, är det nödvändigt att förstärka grundstrukturen på pålar. Som förstärkning används oftast stålstavar med slät yta eller profilerade delar. Grundpålar är alltid fixerade i hörnen av den framtida konstruktionen vid skärningspunkten mellan de interna bärande skiljeväggarna med varandra och med de yttre taken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett avstånd på 2 till 2,5 m (och ibland mer) återstår mellan de obligatoriska pålarna, monteras mellanliggande element mellan dem för att stänga hålen.

Hela strukturen består vanligtvis av en sanddyna, en armeringsbur, ett betongskikt med ventilationshål och ett vattentätande lager.

Bild
Bild

Egenproduktion

De flesta typer av pålfundament kan tillverkas för hand. För att göra detta måste du noga följa de steg-för-steg-instruktionerna och endast använda material / verktyg av hög kvalitet. Observera att inga av stadierna i arbetet kan försummas, annars kan resultatet göra dig besviken.

Låt oss titta närmare på en steg-för-steg-guide för att bygga en grund på högar med exemplet på en populär stapelbandstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn:

  • Först måste du göra ett projekt / ritning av den framtida konstruktionen och utföra alla nödvändiga beräkningar. För att göra en högkvalitativ och korrekt design rekommenderas att du kontaktar en specialist.
  • Först bör du dela upp området i torg där byggandet av grunden och själva huset är planerat. För att göra detta måste du jämna ut den befintliga terrängen, och det är också lämpligt att ta bort ett lager av överskott av jord för att jämna ut fältet för ytterligare reparationsarbete.
  • Under dessa arbeten bör byggnadens yttre omkrets avgränsas med hjälp av små träpinnar och konstruktionssnören sträckta mellan dem. Dessutom, med hjälp av dessa element, är det nödvändigt att notera dimensionerna på diket, som kommer att krävas för grillningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter det ska en gräv grävas under tejpen. För att göra detta kan du vända dig till hjälp av specialutrustning eller utföra sådant arbete manuellt.
  • Djupet och bredden på diket som ska grävas bör bestämmas med hänsyn till den tekniska beräkningen. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till formen och återfyllningen av jorden. På detta stadium avslöjas närvaron och nivån på gropens djup, avsett för en källare eller en speciell teknisk struktur.
  • Nästa steg är att borra brunnar för installation av pålstöd. Beroende på den specifika typen av pålar görs lämpliga hål i jorden. Ibland kräver de ytterligare tätning i botten, och ibland tvärtom, av en mer blygsam storlek, som i situationen med drivna strukturer. I det här fallet är det nödvändigt att följa steget i enlighet med den accepterade beräkningen för lasterna.
  • Nedsänkningen av pålarna i de förberedda spåren sker antingen manuellt eller med hjälp av specialutrustning. I detta skede bör du ta hänsyn till närvaron av en källare eller ett tekniskt rum som ligger under punkten på nollgolvet i huset.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du använder rör som pålar måste deras yttre skiljeväggar vara vattentäta med bituminös mastik eller takmaterial. När det gäller det inre hålrummet i dessa delar är det vanligtvis förstärkt och hälls sedan med betong.
  • Därefter fixeras den förstärkta ramen avsedd för grillningen. För att ge en starkare och mer tillförlitlig infästning paras den med förstärkningen som sticker ut från stolparna. Därefter fixeras ramen tätt inuti diket med en mjuk stickningstråd. Observera att ramen under inga omständigheter får komma i kontakt med botten av grävd gräv och lämna den utanför.
  • Nu måste du bygga formen för grillen. Denna process bör utföras på samma sätt som i fallet med en enkel bandfundament - det kommer att vara nödvändigt att fixa fönsterluckorna vid kanterna av diket.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Väggarna på träsköldarna måste täckas med en speciell polyetentejp. Med en sådan detalj kommer formen att vara mycket längre och kommer inte att utsättas för negativ yttre påverkan.
  • Nästa steg är betong. Detta arbete kan bara startas efter alla nödvändiga förberedelser. Experter rekommenderar att man använder betong för detta, som produceras i specialiserade fabriker, med tydliga proportioner. Vanligtvis levereras sådana material till byggarbetsplatsen med speciella automatiska blandare. Med hylsor eller rännor hälls murbruk i en gång i det förberedda tejpen. I detta fall är det nödvändigt att tampa betongen med hjälp av speciella vibrationsanordningar.
  • Nästa steg är att demontera virkesformen och återfyllningen. Det är möjligt att ta bort träsköldar från diken först efter några dagar (inte tidigare).
  • Det sista steget i grundarbetet är återfyllning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se behöver du inte ha specialutbildning eller rik erfarenhet för att bygga en sådan typ av högfundament. Du kan utföra alla etapper själv - det finns inget extremt svårt i detta. Det viktigaste är att följa instruktionerna och ta en ansvarsfull inställning till saken.

Naturligtvis, om vissa tvivel smög sig in i dig om att du kan förbereda en sådan grund för att bygga ett hus själv, är det bättre att överlåta dessa arbeten till proffs.

Uttråkad

Vi kommer steg för steg att analysera processen för att installera en annan typ av pålfundament - uttråkad. Observera att diametern på borrmaskinen som krävs för sådant arbete måste vara minst 25 cm. Det är lämpligt att handtaget var typinställande, så att du i varje sekund har möjlighet att göra det lite längre eller kortare.

Det första steget i installationen av uttråkade högar kommer att vara noggrann förberedelse , men du måste starta den inte från själva webbplatsen, utan från ett diagram / projekt på papper. Du kan ta en territoriell plan och lägga den på ett separat blad i rätt skala. Markera på ritningen de exakta måtten på den framtida strukturen. Beräkna antalet högar och bestäm deras placering baserat på vikten av den framtida konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha gjort alla nödvändiga beräkningar och fastställt alla nödvändiga parametrar kan du gå vidare till det förberedande arbetet på grundbyggnadsplatsen. För detta måste allt gräs och annan vegetation tas bort från byggarbetsplatsen.

Därefter måste du markera webbplatsen . För detta hamras pinnar på specifika punkter i den framtida strukturen. I det här fallet är det mycket viktigt att ta hänsyn till gapet mellan staplarnas centrum - det kommer att vara lika med väggens totala längd, från vilken väggens bredd kommer att subtraheras. Efter att ha placerat pinnarna i hörnen måste du mäta diagonalerna. Om de inte är desamma görs ett eller flera hörn felaktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att du har ställt in alla nödvändiga punkter mellan pinnarna, bör du dra en speciell konstruktionskabel, som i fallet med en skruvfundament. Mellanrummet från ett rep till nästa ska vara lika med diametern på pålarna som du ska installera. Detta måste göras så att alla grundhögar kan sättas upp så snabbt och enkelt som möjligt.

Efter att du har slutfört det förberedande arbetet kan du gå direkt till konstruktionen av själva stapelfundamentet . För att göra detta borras först urtag för borrade högstöd vid de punkter som tilldelats dem. Borren måste placeras tydligt i mitten av det framtida hålet för att inte kollidera med förskjutningen av stöden. För att göra snitt kan du använda en borrmaskin, som har funktionen att förlänga längden vid behov. Denna lösning har dock en nackdel - vid manuell borrning kommer du att behöva anstränga dig mycket, särskilt om du arbetar i lerjord. Men om du använder sådan utrustning behöver du inte söka hjälp av specialutrustning.

Bild
Bild

Då och då måste borren lyftas ur hålet för att rensa den från jorden. Om borrningen är svår är det bättre att fylla på assistentens intäkter. Det är nödvändigt att borra fördjupningar under stöden till ett djup som skulle vara högre än jordens frysning. I det här fallet behöver du inte oroa dig för strukturens stabilitet under temperaturförändringar.

För problemfri kontroll av det djup på vilket pålkonstruktionen kommer att placeras kan markeringar appliceras på borrhandtaget. Efter avslutad förberedelse av urtagningar för pålstödet bör du fortsätta med vattentätning av strukturen. Eftersom jorden håller formen väl är installationen av ytterligare formning inte användbar i detta fall. Istället för en sådan design är det tillåtet att använda takmaterial av ett lämpligt märke - RKP -350.

Bild
Bild
Bild
Bild

För enklare placering av takmaterial i brunnarnas inre del, armering, samt framtida gjutning av betonglösning där, är det nödvändigt att göra ett grenrör. Detta kan göras från plywoodcirklar som motsvarar diametern på de borrade hålen.

Den tillverkade plywoodenheten ska sänkas ned i de borrade hålen och fixeras väl . För att göra detta kan du skapa din egen enhet med en tratt och små sidor. Plywooddelen gör att takmaterialet hålls säkert på plats. Dessutom kommer denna del att göra processen att gjuta betong för pålarna enklare. Observera att lösningen i framtiden ska hällas högst upp på adaptern. När betongen når önskad punkt kan adaptern tas bort och placeras i nästa fördjupning.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att fylla inte bara den underjordiska delen av grundhögarna, utan också deras övre modul. Placera den vertikalt. För att uppnå detta bör en begränsande struktur för två skenor förberedas, som måste installeras på ett avstånd som motsvarar pålstödens diameter +1 cm. Denna komponent ger ett mellanrum på 5 cm på alla sidor.

Efter att ha gjort en sådan begränsande struktur är det nödvändigt att mäta ett lika avstånd i 2 andra riktningar från brunnens mittpunkt för att korrekt placera formen för den övre halvan. Observera att hålet på toppen spelar en viktig roll i plywoodramen. Det bör sammanfalla med borrhålets mitt.

Bild
Bild

Därefter behöver du en järnstång. En lodlinje hängs i mitten och placeras tydligt ovanför mitten av hålet i plywoodramens rundvirke. I detta läge mäter du högens radie från stången i 2 riktningar. Lägg till 5 mm till dimensionen. Skruva sedan på de önskade punkt 2 trädelarna som håller formen och förbered en betonglösning.

Förbered en metallram för varje stöd. Observera att dess längd ska täcka både den inre och yttre halvan av stödet och ha ett gap för ligering med armering fixerad i en betonggrill. Lägg betong i brunnen under pålarna med ett lager på minst 10 cm. På så sätt skyddar du armeringen mot korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att armeringen har placerats fyller du urtaget med en lättbetongblandning . Fyllningen ska göras tills du når toppen av det gjorda hålet. Därefter bör du använda en speciell vibrator för att ta bort luftfickor.

Därefter är den övre formen gjord av rullat takmaterial. Det måste fästas ordentligt för att hålla i betongen. I detta fall används ett stålnät, lindat runt ett lager av takmaterial. Vidare är pålstödet helt fyllt med betong. Observera att innan du installerar den övre formen, ta bort metallstödet som fäst takmaterialet i botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har fyllt urtaget helt måste du använda vibratorn mycket noggrant, eftersom i fallet med ett dåligt anslutet metallnät kan strukturens integritet kränkas. Innan du häller grillen måste du vänta lite så att högarna blir mer hållbara. Därefter, runt pålarna, måste du bygga en formning av trä eller plywood.

Lägg ett lager tätskikt i formen för att underlätta demontering av sköldarna i framtiden . För detta rekommenderas att använda plastfolie med hög densitet eller takpapp. Dessutom är det tillåtet att belägga formen med bitumenbaserad mastik. I det här fallet måste du se till att betongen inte sippar någonstans från formen. Stärk formen med dubbar, men detta bör göras efter installationen av metallramen för armering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen måste vara bunden med strukturen som kommer från pålstödet. Sedan böjs stavarna som kommer ut från pålarna och fixeras till tråden. Först efter det är det tillåtet att fortsätta fyllningen. Det är bättre att göra det åt gången så att grunden inte visar sig vara flerskiktad.

Det är svårare att göra en sådan grund än en remsa. I det här fallet är det mycket viktigt att använda rätt verktyg, till exempel en popup-borr av hög kvalitet. Dessutom är det viktigt att lägga takmaterial av ett lämpligt märke, samt betong med M300 -märkningen.

Bild
Bild

Användbara tips

Många hemhantverkare undrar om det behövs ett mörkt område när man bygger en grund på pålar. Svaret är enkelt: det är absolut nödvändigt att ett bostadshus på en sådan grund kvalitativt skyddas från de negativa effekterna av nederbörd och grundvatten.

En sådan design måste ha följande egenskaper:

  • en lutning på 3-5 grader, så att delen av strukturen intill källarhalvan av huset är något (cirka 3-5 cm) ovanför den yttre delen av det blinda området;
  • 15-25 cm bred mer än storleken på takfoten på en byggnad på en högfundament;
  • en kuddtjocklek på 20-30 cm;
  • tjockleken på det dekorativa skiktet är 3-15 cm, men man måste komma ihåg att om du gör en betongkonstruktion bör dess tjocklek vara cirka 13-15 cm, och om den är kaklad eller stenad-5-6 cm. Vid asfalt räcker det 3-4 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som tidigare nämnts kan timmerhögar endast användas vid konstruktion av lätta konstruktioner. Dessutom är sådana detaljer lämpliga om det finns en hög nivå av grundvatten på platsen.

Observera att stålstöd kan återanvändas. Så under processen att bygga en mobil byggnad hälls inte sådana pålar med betong, och med ytterligare rörelse av strukturen dras de ut för att sedan fixa det på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte vet vilken grund som är bättre att bygga för ett ljust ramhus, bör du vända dig till en skruvhögfundament. I det här fallet är denna design den bästa lösningen.

Observera att vid uppförande av en stapelgrund kan det uppstå svårigheter på grund av vissa begränsningar:

  • När det gäller horisontellt rörlig jord. Det inkluderar plantering och svällning av jordarter. För att bestämma typen av mark måste du vända dig till hjälp av laboratorieforskning.
  • När man organiserar en högkvalitativ grund på högar uppstår ofta problem med byggandet av en källare. Avståndet mellan stöden är viktigt att fylla, vilket är fallet med pelarbaser. Dessa arbeten kommer att kräva ytterligare kostnader och ansträngningar.

I slutet av grundarbetet återfylls jorden . För att göra detta, ta materialet som tidigare grävts från diket eller en sand- och grusblandning, som måste tampas ytterligare. Vi får inte glömma att i detta skede vanligtvis utförs ytterligare isolering av grundbandet (om vi pratar om en stapelband). Oftast används expanderad polystyren, planterad på lim, för detta ändamål.

Experter rekommenderar att man köper skruvhögar, som var belagda med en pålitlig korrosionsskyddande förening under tillverkningsprocessen. Tillverkarens garanti för sådana element är 50 år, men de håller faktiskt mycket längre.

Bild
Bild

Många konsumenter undrar om pålfundamentet är lämpligt för hus av speciella SIP -paneler (SIP -teknik är en typ av panelkonstruktion). För sådana strukturer kan du bygga hög och tejp och kolumner av fundament.

Om din högfundament har krympt, indikerar detta att det är felaktigt uppfört. Vid kompetent utfört installationsarbete krymper sådana strukturer som regel inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns jord på din webbplats som är benägen att allvarligt sjunka, då är det bättre att vägra skruvfundamentet, eftersom det under sådana förhållanden kanske inte är tillräckligt stabilt och hållbart.

Det är mycket viktigt för självuppförandet av pålfundamentet att korrekt utföra alla nödvändiga beräkningar . För att göra detta måste du beräkna massan av det framtida huset, bestämma referensområdet (baserat på vikt och tillförlitlighetsfaktor), beräkna antalet högar, välj deras tvärsnittsarea och jämför sedan resultaten med referensområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bygga en grund på högar är det mycket viktigt att köpa högkvalitativa och pålitliga verktyg. Det blir mycket lättare att arbeta med sådana enheter. Snåla inte med material som takmaterial, betong, isolering och vattentätning.

Ta inte på dig arbetet med självkonstruktion av stapelgrunden om du tvivlar på dina förmågor. Det är bättre att kontakta ett pålitligt företag i din stad, vars mästare kommer att göra allt för dig. Liknande tjänster tillhandahålls av många företag, till exempel "SV-Fundament", "Unix Stroy", "SVF-Premium" och många andra.

Rekommenderad: