Gräsklippareolja: Vad Kan Du Lägga I En Bensinklippare? Kan Jag Lägga Till Bilolja?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsklippareolja: Vad Kan Du Lägga I En Bensinklippare? Kan Jag Lägga Till Bilolja?

Video: Gräsklippareolja: Vad Kan Du Lägga I En Bensinklippare? Kan Jag Lägga Till Bilolja?
Video: Lagar och felsöker en gräsklippare 2024, Maj
Gräsklippareolja: Vad Kan Du Lägga I En Bensinklippare? Kan Jag Lägga Till Bilolja?
Gräsklippareolja: Vad Kan Du Lägga I En Bensinklippare? Kan Jag Lägga Till Bilolja?
Anonim

Sällan kan ägaren av ett privat hem klara sig utan gräsklippare. Du kanske inte ens har en gräsmatta som behöver regelbundet underhåll, men använder fortfarande en gräsklippare. Denna teknik, precis som alla andra, kräver regelbundet underhåll, till exempel ett oljebyte. Varje gräsklippare måste veta vilken vätska som kan användas för dessa ändamål, hur man väljer den korrekt och fyller den i enheten.

Bild
Bild

Oljefunktioner

Gräsklipparens smörjmedel bör väljas noggrant och oljor av hög kvalitet bör föredras. Om du sparar på denna förbrukningsvätska kommer den inte att utföra sina funktioner fullt ut, gräsklipparen kommer att misslyckas på kort tid och kommer att kräva dyra reparationer. Oljan som används i en gräsklippare har en viktig roll att spela. Den har följande funktioner:

  • smörjning av delar som upplever höga friktionskrafter under drift;
  • avlägsnande av värmeenergi från uppvärmda delar;
  • minskat motorslitage;
  • minimera utvecklingen av sådana negativa fenomen som avlagringar av olika typer, bildandet av sot och lack;
  • skydd av delar från bildning och effekter av korrosion;
  • minskning av toxicitetsindex för avgaser i ämnen;
  • minimera mängden rök.
Bild
Bild

Motorn i en gräsklippare skiljer sig väsentligt från den som är installerad i bilar och motorfordon. Därför bör olika smörjmedel användas för dessa enheter. Du kan inte ersätta en olja med en annan. Konsekvenserna för tekniken kan bli de mest oförutsägbara.

Motorerna som används för gräsklippare har ingen oljepump. Denna omständighet skapar höga krav på oljan, särskilt för indikatorerna på dess viskositet.

Bild
Bild

I en gräsklipparmotor är vevaxeln ansvarig för fördelningen av oljan . Vätskan tas ut ur vevhuset med delar som liknar skedar i form. Hastigheten på deras rörelse är kolossal. Sådana konstruktionsegenskaper hos motorn kräver användning av olja, som innehåller tillsatser av hög kvalitet. Dessa komponenter minskar arbetsvätskans förmåga att skumma och blir mer viskösa av höga temperaturer.

Bild
Bild

I billiga oljor av låg kvalitet finns dessa tillsatser i mindre mängder och deras kvalitet är mycket tveksam. En bra olja ska ha en sådan viskositet att den kan fastna bra på delar och inte skapa svårigheter för rörelsen av mekanismer inuti motorn.

Olika sorter

För att välja rätt trädgårdsvätska och alltid veta vad du ska köpa måste du studera de befintliga oljesorterna. Först och främst separeras tekniska oljevätskor med kemisk sammansättning.

Bild
Bild

Mineraloljor framställs på basis av petroleumraffinerade produkter. Dessa vätskor är viskösa och måste bytas ofta. De är konstruerade för motorer med låg effekt. Rekommenderas mest för sommarbruk.

Bild
Bild

Syntetiska vätskor som grund har de speciella syntetiska ämnen, inklusive estrar. Viskositeten är på en låg nivå, lång livslängd och användning året runt - inget annat smörjmedel kan skryta med så höga egenskaper. Dessa vätskor är idealiska för krävande applikationer i tuffa miljöer.

Bild
Bild

Halvsyntetisk motorolja är skapad av ämnen av mineralisk och syntetisk typ. Dessa oljor är det mellersta valet mellan de två tidigare vätskorna. Halvsyntetiska oljor är idealiska för trädgårds- och parkutrustning, två- och fyrtaktsmotorer.

Bild
Bild

Det finns flera andra klassificeringar baserade på olika krav. Den vanligaste API -klassificeringen. Det stöds av olika länder och många tillverkare. Enligt denna klassificering är alla motoroljor indelade i följande typer:

  • TA är det bästa alternativet för hushållsapparater med en motor upp till 50 cc. centimeter;
  • TB är avsedd för utrustning med högre effekt, utrustad med en motor på mer än 50, men mindre än 200 cc. centimeter;
  • TC är en olja som är avsedd för motorer med ökade krav på smörjvätskans kvalitet, sådan olja kan säkert hällas i gräsklippare;
  • TD är konstruerad för vattenkylda utombordsmotorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av 20% lösningsmedelskomposition kan oljan av tvåkontaktstyp blandas väl med fordonsbränsle . Dessutom kan sådana vätskor brinna helt. Smörjmedel kan målas i olika färger. Färgning indikerar inte oljans kvalitet. Dess funktion är annorlunda - det gör det lättare för användaren att skilja mellan smörjmedel och bränsle.

Bild
Bild

Tillverkare

När man väljer en olja bör man ägna stor uppmärksamhet åt tillverkaren. Det är bättre att välja det märke som rekommenderas av gräsklippartillverkaren. I instruktionerna för tekniken kan du hitta information om den fyllda oljan, ersättningsfrekvensen och rekommendationer för val av arbetsvätska.

Många tillverkare av gräsklippare släpper också sina egna oljor, som måste användas för utbyte om du vill behålla garantin på utrustningen . Dessutom ger instruktionerna allmänna egenskaper som oljan måste uppfylla. När du väljer en ersättningsvätska måste du fokusera på denna lista. Detta gör att du kan välja den olja som tätt matchar tillverkarens krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många självrespekterande tillverkare av smörjvätskor erbjuder sina konsumenter en separat produktlinje som är utformad för att serva trädgårdsutrustning. Om det är möjligt att välja en sådan speciell olja måste du köpa den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland alla företag som presenterar sina produkter på den ryska marknaden är det bästa Shell Helix Ultra … Dessa oljor är populära i alla länder. Shell -specialister har arbetat i 40 år för att skapa en unik teknik för att producera syntetisk olja från naturgas. Den resulterande produkten kännetecknas av en förbättrad komposition, som inte har några analoger vid denna tidpunkt. Tillverkaren lägger till nödvändiga tillsatser i baskompositionen, vilket gör det möjligt att få produkter med olika egenskaper. Sådan olja måste endast köpas på specialiserade försäljningsställen, eftersom lågkvalitetsförfalskningar ofta finns.

Bild
Bild

Dessutom representeras kvalitetsprodukter av företaget Liqui moly … Tillverkaren producerar flera produktlinjer som har olika syften. Detta sortiment innehåller produkter för underhåll av trädgårdsutrustning. Dessa oljor är utformade för långsiktig drift av trimmare och gräsklippare, deras tekniska egenskaper är utvecklade i enlighet med funktionerna i modern teknik och rekommendationer från tillverkare.

Bild
Bild

Liqui Moly lägger till tillsatspaket till gräsklipparoljor som är nödvändiga för att minska slitage på utrustningen och hålla motorn ren. Den största fördelen med sådana vätskor är miljövänlighet, eftersom de skapas på växtbasis. Liqui Moly gräsklippare oljor uppfyller alla miljöstandarder.

Bild
Bild

Rasenmaher producerar ett bra smörjmedel av mineraltyp speciellt utvecklat för trädgårdsmaskiner. Detta verktyg kan användas för att serva fyrtaktsmotorer med olika kylsystem. Ämnet från Rasenmaher kan endast användas vid minusgrader. Tillverkaren har noggrant utvecklat och valt tillsatser för sin produkt. Resultatet av sådana åtgärder var en bred lista med funktioner:

  • hålla trycket i systemet på en stabil nivå;
  • effektiv smörjning av alla delar som behöver det;
  • bevarande av fettets viskositet under hela livslängden, tills nästa förändring;
  • ger utmärkt skydd för motorn mot naturligt slitage;
  • minsta avdunstningshastighet.
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Att välja rätt klippolja är baserat på ett stort antal faktorer som måste följas. Det spelar ingen roll om du väljer ett smörjmedel för en bensin eller självgående gräsklippare, du kan inte använda den första oljan som följer med. Det är också förbjudet att välja den dyraste eller mest populära oljan. Smörjvätskan måste vara helt anpassad till gräsklipparens krav.

Det finns inget universellt alternativ, därför är varje fall unikt och valet av olja bör baseras på rekommendationerna från utrustningstillverkaren.

Bild
Bild

Med viskositet oljan väljs i enlighet med de temperaturförhållanden som är typiska för drift av trädgårdsutrustning. För sommaren, när omgivningstemperaturen når 30 grader, är det lämpligt att använda olja från SAE-30-serien. För lågsäsong rekommenderas olja i 10W-30-serien. Vid låga temperaturer fungerar syntetisk 5W-30 vätska bra.

Bild
Bild

För 2-taktsmotorer det är nödvändigt att använda en blandning av olja och högoktanbensin i det förhållande som utrustningstillverkaren rekommenderar. Vanligtvis är förhållandet 1/25. Enligt dessa siffror tillsätts 25 ml bensin för varje milliliter olja. Det finns undantag, så du måste läsa instruktionerna för gräsklipparen.

Bild
Bild

För motorer av fyrtakts typ blandning av vätskor krävs inte. En enkel bilvätska är optimal för sådana mekanismer. Det kan vara SAE30, 10W40 eller SF. Det viktigaste är att de tekniska och operativa egenskaperna matchar listan som rekommenderas av tillverkaren. För vinterbruk måste en vätska väljas med frostbeständiga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan inte experimentera och använda olja som inte är lämplig för den befintliga motorn. Det är en enorm skillnad mellan de vätskor som används för olika typer av motorer . Till exempel måste en vätska för fyrtaktsmotorer hålla sin sammansättning oförändrad under lång tid. Olja för tvåtaktsmotorer måste ha en minsta mängd mineralkomponenter för att förhindra bildning av kolavlagringar.

Bild
Bild

Ersättningsrekommendationer

Det är viktigt att inte bara välja en kvalitetsolja som passar din teknik när det gäller dess egenskaper. Du måste också veta hur du korrekt häller det i gräsklipparen. Reglerna är enkla, men måste följas:

  • slå på enheten och värm upp motorn på tomgång i en kvart;
  • ta bort proppen från tanken och byt ut en behållare med önskad volym för att samla upp spillvätskan;
  • luta gräsklipparen och töm avfallsmaterialet;
  • Vi vrider kontakten, sätter enheten på den jämnaste ytan. Efter det kan du öppna hålet ovanifrån;
  • fyll i en ny arbetsvätska, följ rekommendationerna från tillverkaren av utrustningen angående volymen, kontrollera vätskenivån bekvämt med en oljesticka;
  • när mängden vätska har nått önskad volym kan du dra åt kontakten.

I de flesta fall bör cirka 500 ml färsk olja användas för att ersätta den använda vätskan. Denna norm motsvarar de flesta enheter som är vanliga i Ryssland. Undantag finns naturligtvis, så du måste studera instruktionerna innan du byter ut förbrukad vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om din gräsklippare är utrustad med en tvåtaktsmotor, och detta indikerar behovet av att blanda smörjmedlet med bensin, bör detta göras omedelbart före byte. Det är omöjligt att göra en sådan komposition med marginal, eftersom blandningen på grund av en kemisk reaktion förlorar sina egenskaper. Den ungefärliga hållbarheten är högst en månad. Endast komponenterna kommer att bli bortskämda från sådana åtgärder.

Det är strängt förbjudet att hälla spillvätska på marken eller i avloppet. Avarbetning bör ges till särskilda punkter för bearbetning. Det kan också användas för personliga ändamål. Var ansvarig och förorena inte miljön med avfallstekniska vätskor.

Rekommenderad: