Gräsklipparkniv: Hur Tar Jag Bort Kniven Från Gräsklipparen? Hur Väljer Jag En Adapter? Funktioner För Att Byta Ut En Gräsklipparkniv Mot En Universal

Innehållsförteckning:

Gräsklipparkniv: Hur Tar Jag Bort Kniven Från Gräsklipparen? Hur Väljer Jag En Adapter? Funktioner För Att Byta Ut En Gräsklipparkniv Mot En Universal
Gräsklipparkniv: Hur Tar Jag Bort Kniven Från Gräsklipparen? Hur Väljer Jag En Adapter? Funktioner För Att Byta Ut En Gräsklipparkniv Mot En Universal
Anonim

En kniv är inte mindre populär än en fiskelina eller snöre, ett arbetsredskap för en gräsklippare. Om du i trimmern kan göra med fiskesnör eller snöre, så är kniven i princip en skärare för borstskärare, vars kraft är märkbart större än trimmerns.

Bild
Bild

Syfte och krav

Syftet med klipparen är att klippa gräset jämnt och snyggt i stora mängder. På en session, när du klipper hundra kvadratmeter av en tomt, kan du samla tiotals kilo gräs. Om gräsklipparen har funktionen att strimla (mulching), bör en sådan kniv också hugga gräset. Gräsklipparens klippare är utformad så att dess knivar skapar ett drag uppåt för det gräs som just klippts. Hon bär detta gräs i uppsamlingslådan.

Den bästa legeringen för en klippkniv är rostfritt stål . Dessutom måste den ha en hårdhet på minst 55 enheter på Rockwell -skalan. Ett lägre hårdhetsvärde kommer snabbt att slöa ut fräsen - särskilt när man skär ogräs och trimmar buskar. Eftersom det klippta gräset inte bara innehåller fukt utan även andra aktiva komponenter skulle vanligt stål snabbt bli täckt med en brun beläggning efter den allra första klippningen. Rostfritt stål, som på dess yta skapar en kromoxid som motstår korrosion (krom ingår också i listan över legeringstillsatser), tillåter inte kniven att rosta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Förutom att den är tuff måste fräsen också vara robust. Om han under arbetet snubblar över en sten, ska den inte flyga isär.

Varianter och storlekar

Gräsklippare förbrukningsmaterial - kniv (snöre, sladd) och drivrem. De typer av knivar som används i moderna gräsklippare är roterande och cylindriska. De senare kallas också trumma eller spindel. Gräsklippare är i allmänhet begränsade av 33–51 cm OD -område . Du kan hämta specifika storlekar, till exempel 40 och 46 cm, i vilken butik som helst. Bruksanvisningen för varje gräsklipparmodell anger den rekommenderade storleken. Om du tar en kniv med en mindre diameter kommer du att minska arbetsproduktiviteten på grund av ett smalare "spår" som klipps i gräset, det vill säga antalet rader som gräsklipparen korsar kommer att öka - och det är osannolikt att du rör dig snabbare.

För stor kniv kommer att "plantera" motorvarvtalet, vilket kommer att leda till mer slitage på motorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, skärmaterialet är avgörande för säkerheten … De flesta knivar är tillverkade av rostfritt stål, men det finns också plastknivar. Faktum är att när kuttern träffar en stor sten kan skräp av stål skada dig med en ricochet. Ett slag från plastrester är mycket mer ofarligt - om det inte träffar ögat. Plastkniven är valet av ägare till gräsklippare med böjt flexibelt skaft. Verktygskniven för gräsklippare klipper inte bara gräs och buskar utan smular dem också - på grund av det större antalet blad (upp till 8). Finhackat gräs fungerar som toppdressing (mulch) för gräsmattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blad och adapterformer

Om detta är en enkel knivskärare kan det finnas flera blad - men högst 8. Formen på knivarna på sådana knivar kan vara följande:

  • enkel (i form av rektangulära ändar);
  • rundad (extrema kanter har jämn krökning);
  • spetsig (i form av en bred dihedral bajonett).

Bladlösa knivar - en skärare som liknar en cirkelsåg för trä . Dessa knivar kallas också skivknivar. Antalet tänder är upp till tiotals. De liknar vagt ett cykelhjul, vars tänder har skärpts kraftigt och ändrat snittets riktning. Det finns en speciell typ av skär, där skärdelen inte är stjärnformad, utan stegad. Det liknar rundade och böjda steg, också jämnt fördelade. Deras rena delar skärps kraftigt. Tändernas höjd eller "steg" når flera tiotals millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Adaptern är en knivadapter med två blad som passar på motoraxeln . Från knivens sida har den hållarstänger som är gängade genom hålen på själva skäraren. Hela konstruktionen dras åt med en central bult. Enkelt uttryckt är en adapter en knivhållare. På baksidan har den tandade spår som matchar axelns tänder. Den väljs utifrån den inre diametern på knivens centrala hål (till exempel 22 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska skärpningsvinkeln vara?

Gräsklippare skärs alltid i 30 graders vinkel. En mindre vinkel kommer att göra bladet för tunt, som en rakhyvel - det kommer snabbt att tandas, böjas, det kan bara klippa kort gräs. Ogräs och buskar kommer garanterat att”rufsa” i kanten . För stor vinkel kommer att leda till att kniven träffar och bryter buskar mer, river av grässtjälkarna - snarare än att klippa av båda. Dessutom ska spetsen skärpas från ena sidan - och bara något, knappt märkbart vässad från motsatsen.

Bild
Bild

Hur fixar och byter jag ut?

Kniven bör bytas varje kvartal eller under växtsäsongen, men ibland bör den bytas tidigare. Så här installerar du kniven:

  1. om gräsklipparen är i drift, stäng av den; för elektriska flätor räcker det med att stänga av strömmen (sladden från uttaget, koppla ur batteriet); bensinklippare kopplas bort från nyckeln, oanvänt bränsle tappas tillbaka i behållaren;
  2. vrid gräsklipparen åt sidan och ta bort gräsuppsamlaren;
  3. rengör marken och gräset som fäster vid arbetsdelarna från kniven och det skyddande visiret;
  4. ta bort knivens visir (skyddshölje); det håller tillbaka gräset utspritt i alla riktningar (vid klippning);
  5. skruva loss monteringsbulten med en skiftnyckel eller ett huvud, kniven ska inte vända, den är själv fäst på adaptern; det rekommenderas att bära arbetshandskar innan du tar bort kniven för att inte skära dig själv;
  6. sätt in en ny (helst exakt samma) kniv och dra åt bulten ordentligt, när den lossnar, vibrerar maskinen, eller själva bladet kan flyga av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vibrationer dyker upp, men det inte finns någon ersättningskniv, är det nödvändigt att balansera den gamla. Ta bort kniven och kontrollera dess balans genom att hänga den på en skruvmejsel eller spik med ett stort huvud . För detta är skruvmejselns arbetsdel gängad genom det centrala hålet på själva skäraren. Om det finns en obalans - en viss punkt kommer att luta, i detta fall, slipa av lite metall. Med upprepad skärpning kommer massan av den punkt som överväger de andra att minska, och massans centrum flyttas till dess plats. När balansen är klar, sätt tillbaka adaptern och dra åt den modifierade brännaren. Om adaptern har en nyckel som håller den på motoraxeln, glöm inte att trycka den på plats.

Om du hittar en tidigare köpt ersättningsfräs, installera den omedelbart. I vissa fall slits hållaren också - den måste bytas ut.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Förutom gräsklippare och tillbehör till dem, till exempel knivar, tillverkas av populära tillverkare, varav de bästa är följande:

  • Bosch;
  • Gardena;
  • Hantverkare;
  • Mästare;
  • Makita;
  • Hyundai;
  • Daewoo;
  • Honda;
  • "Bison";
  • Interskol;
  • "Ankare".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Först och främst måste kniven vara stark och hållbar. Det bästa materialet för knivar är rostfritt stål med rätt tjocklek, och inte till exempel svart stål med spray av rostfritt stål eller galvaniserat järn. Ibland anger tillverkare rostfritt ståls kvalitet, till exempel AISI 304 . Kniven är ingen detalj värd att spara på.

För bärbara gräsklippare är den minsta lösningen ett blad med två knivar. Med andra ord bör du välja en kniv med två skär. Han kommer att klippa gräset - men han kommer inte att hugga det. För att täcka gräset, köp en åtta-punkts klippare. Den optimala skärpningsvinkeln är cirka 30 grader. Du lär dig snabbt känna igen dessa knivar.

Tråden på rotorstiftet, på vilken skäraren sätts på med dess monteringshål, spelar ingen roll . Vanligtvis är den vänster, om kniven vänder till höger - och vice versa. Detta hjälper till att undvika att muttrarna och kniven lossnar i full fart.

Om ditt val ändå föll på plastknivar, leta efter oförstörbar och ganska hård plast som behåller skärpan i fabrikens skärpa längre. En sådan flyger inte isär i smulor från minsta stöt vid transport eller rullning av gräsklipparen till den plats där gräset börjar klippa.

Bild
Bild

Vanliga störningar

Oftast är störningarna följande: gräsklipparen klipper inte gräset eller slår inte på alls.

Gräsklipparen klipper inte gräset

Det finns två möjligheter här.

  • Kniven är trubbig eller trasig . Slipa den med en fil, slipmaskin, på en kvarn (du behöver en platt-cylindrisk slipsten) eller på en maskin (eller borra) med hjälp av smörjhjul. Kontrollera brännarbalansen.
  • Själva fräsen är inte korrekt inställd . Ställ in ett gap i rullklipparen mellan den roterande cylindern och knivbladet lika med tjockleken på pappersarket.
Bild
Bild

Rotorn med kniven snurrar inte i gräsklipparen

Det finns flera alternativ här.

  • Själva kniven sitter fast . Dra ut gräset och smutsen under det och vrid själva klipparen. Den måste rotera fritt, utan att repa eller gnugga mot skyddshöljet.
  • Drivremmen är trasig . Kontrollera bältets integritet. Ett slitet, "sprinklat" bälte måste bytas ut.
  • Strömavbrott . Reparera den trasiga tråden i sladden. Byt ut sladden om isoleringen är trasig.
  • Brytaren fungerar inte . Kontrollera att omkopplaren fungerar, prova att slå av och slå på gräsklipparen. Om omkopplaren är oanvändbar (smälta, brända kontakter), byt ut den.
  • Matningsspänningen i nätet har försvunnit . Kontrollera att brytaren på den elektriska panelen är möjlig.
  • Stickkontakten ingår inte i uttaget . Anslut kontakten till uttaget (om den dras ut).
  • Säkringen i enheten har gått . Kontrollera det med en testare (multimeter). Byt vid behov den defekta säkringen.
  • Klipparens värmeskydd har stängt av motorn . Vänta tills motorn svalnat efter gräsklippning.
Bild
Bild

Efter att ha kontrollerat alla delar och sammansättningar, upptäckt ett fel, starta gräsklipparen. Mest troligt kommer ditt problem att lösas. Bränslegräsklippare har antingen förgasaren (eller drivningen) eller tar slut på bränsle. Ofta kräver instabil drift av motorn att hitta och eliminera sammanbrott av ett antal delar innan det är möjligt att hitta och ersätta den felaktiga.

Rekommenderad: