Rabatki (56 Foton): Vad är Det? Sängar Av Perenner Och Ettåriga I Landskapsdesign, Planering Och Urval Av Växter, Enkla Rabatter Med Rosor Och Andra Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Rabatki (56 Foton): Vad är Det? Sängar Av Perenner Och Ettåriga I Landskapsdesign, Planering Och Urval Av Växter, Enkla Rabatter Med Rosor Och Andra Blommor

Video: Rabatki (56 Foton): Vad är Det? Sängar Av Perenner Och Ettåriga I Landskapsdesign, Planering Och Urval Av Växter, Enkla Rabatter Med Rosor Och Andra Blommor
Video: Adrians trädgård: Plantera rosor 2024, April
Rabatki (56 Foton): Vad är Det? Sängar Av Perenner Och Ettåriga I Landskapsdesign, Planering Och Urval Av Växter, Enkla Rabatter Med Rosor Och Andra Blommor
Rabatki (56 Foton): Vad är Det? Sängar Av Perenner Och Ettåriga I Landskapsdesign, Planering Och Urval Av Växter, Enkla Rabatter Med Rosor Och Andra Blommor
Anonim

Ordet "rabatka" har tyska rötter, och dess bokstavliga översättning är "säng". Bakom många av de termer som är kända för landskapsdesigners finns ganska enkla definitioner, men speciell terminologi hjälper till att skilja de smalare begreppen från de bredare. Så är det med rabatten. Det betyder en blomsterträdgård gjord i form av en lång säng. Intressant nog kallades rabatkien för några århundraden sedan för farmaceutens sängar. Idag är detta ett av de bra sätten att strukturera utrymmet i landet, vilket förbättrar integriteten i webbplatsdesignen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Rabatka är en rabatt, samma rabatt, belägen längs trädgårdsstigen eller staketet . Denna blomsterträdgård har en strikt form och parallella kanter. Oftast är det en rektangel eller till och med en vegetativ remsa . Remsan kan dock förvandlas till en våg eller båge. Rabatka kan presenteras som ett oberoende inslag i landskapsdesign. Men ofta är detta ett av fragmenten i det allmänna schemat.

Experter anser att Rabatka är en speciell blomsterträdgård och håller inte med om att det bara är en rabatt. Det är strikta krav på dess skapande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rabatten kännetecknas av:

  • bredd max 3 m (mindre är möjligt, mer är inte);
  • längden är 3 gånger bredden, och i allmänhet är den obegränsad i längd;
  • valet av växter är strikt - inte bara färg och tillväxt beaktas, men också blomningstiderna;
  • Sängen kräver en tydlig sittplan och markberedning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapandet av en rabat börjar alltid med designen . Trädgården är en levande organism som förändras och dikterar sina egna lagar. Därför måste varje designer, även autodidakt, vänja sig vid att titta på växter i ett sammanhang. Och omvänt, titta på en plats i samband med dess kapacitet: område, skugga / exponering för solen, jordfunktioner. Som landskapsdesignguru Pete Udolph säger, allt börjar med en idé.

Med rabatka är det samma sak: du måste bestämma var det ska vara, vad det ska vara och vilken typ av rabatka som kommer att vara mest komplementär till denna webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Registrering av rabatter ger dig ett val. Samma smala långa ås i olika sammanhang ser också annorlunda ut.

Ensidig

Detta är namnet på en blomsterträdgård som har ett ensidigt tillvägagångssätt. Växter i den planteras på höga höjder: på den första banan kommer det att finnas kantstenar, marktäckare, lågväxande, på den andra kommer höga grödor att samexistera med dem . I form kan en sådan rabatka mycket väl vara krökt. På sådana rabatter är det i regel ingen fråga om att hålla symmetri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelsidigt

Sådana sängar har ett tillvägagångssätt från båda sidor, vilket underlättar växtunderhåll mycket. Denna blomsterträdgård behöver inte vara begränsad i bredd - det kommer att vara maximalt, om det finns en begäran om det . Vanligtvis placeras en sådan rabatt längs banorna. Det kommer att vara en utmärkt zoner, inrama en gräsmatta eller något slags rekreationsområde med en damm, hängmatta etc.

Växter i detta fall kommer att planteras enligt principen för en pyramid: den högsta kommer att vara i mitten, den lägsta kommer att placeras vid kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symmetrisk och asymmetrisk

Om sängen är klassisk kommer planteringsbädden att ha formen av en vanlig rektangel . Åsbredden ändras inte längs hela dess längd; ettåriga växter med den längsta blomningen väljs för en symmetrisk säng. Symmetriska åsar är a priori dubbelsidiga.

När du planterar blommor är det nödvändigt att observera skiktningen, upprätthålla klarheten i mönstren och blommig prydnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asymmetriska åsar är gjorda i vilken form som helst, de gör ett utmärkt jobb med att fylla i inte särskilt bekväma platser . Till exempel kommer sådana sängar att bli en vacker kant av icke-standardiserade byggnader. De kan graciöst vira runt föremål och betona dem. Det finns inga lagar i valet av växter, allt är möjligt. Men proportionerna bredd / längd måste naturligtvis respekteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intermittent

I detta fall kommer blomsterträdgården inte att ändra bredden, och längden kommer att delas in i sektorer. Vanligtvis används denna typ av säng i stora områden. Åsens längd är från 5 till 15 m. Åsarna är planterade med fleråriga buskar, gränsarter, dvärgträd . Uppdelningen innebär också att mini -rabatter ingår - antingen runda eller ovala.

Detta är en av de mest intressanta arterna för en ursprunglig gruppplantering, för att skapa en livlig prydnadsbild i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man hitta?

Rabatarrangemangets huvudsakliga sätt är enligt trottoarkantprincipen . Det vill säga, det kommer att gränsa till trädgårdsvägar, ett staket, andra viktiga platser, zoner, byggnader på platsen. Rabatki är inte ovanligt som gränsar till stadsvägar, gångvägar och parkvägar . Deras huvudprincip är plot repetitionssystemet, som sätter rytmen i landskapselementet.

För zonering av en webbplats är inte särskilt breda blommor ränder riktigt praktiska . Vanligtvis gör sommarboende åsar längs stigarna, men sedan bestämmer de sig för att använda denna enkla och söta teknik för visuell uppdelning av platsen. Till exempel, för ett öppet landskap med en reservoar, är åsar praktiskt taget oersättliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av växter

Kompositionen måste planeras, det finns många förhållanden och nyanser. För att underlätta valet kan du använda följande översikt över växter som skiljer sig åt i höjd och växtsäsong.

Här är vad du kan plantera

Höga växter . I denna grupp kan floxer och pioner, krysantemum och ormbunkar betraktas som de mest opretentiösa perennerna. Det finns växter som kräver kontroll från ökad tillväxt: du måste ständigt övervaka lupiner, asters, echinacea, klockor och delphinium, buzulnik och rudbeckia.

Om sängen är ensidig, är de mest föredragna blommorna klematis och rosor, hortensia kommer att göra, liksom citrongräs och lianor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstora och korta fleråriga blommor . Om du kontrollerar tillväxten kommer irisar, dagliljor, värdar och prästkragar att se bra ut på sängen. Om sängen är bredare än 1 m kan du plantera både astilbuskar och miniroser där. Av perennerna är de mest opretentiösa nejlikor, kamomill, gravilat, brunner och svingel.

Om området är varmt kan du dekorera rabatka med lavendel, kvällsljus och mankorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstora och lågväxande ettåriga växter . Denna grupp kan inte föreställas utan zinnia, viola, prydnadskål, cochia, lobelia, coleus, alissum. Rabatka kommer att blomma längre om du dekorerar den med ringblommor, petunia, calendula, nasturtium och pelargonium. Asters och dahlior lovar inte kontinuerlig blomning, men de kommer att glädja ögat från mitten av sommaren till slutet av säsongen i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulbous . Dessa är primros, som börjar "brodera" rabatkas blomsterprydnad tidigare än andra. De tidigaste kommer att vara påskliljor, krokusar, och även snödroppar och tulpaner. De kommer att följas av hasselripor, freesior och hyacinter. I juni kommer blomningen också att beröra liljor, prydnads vitlök, hippeastrum. Och firandet av gladiolis blomning kröntes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar och barrträd . Den mest populära busken för åsen i denna mening kan betraktas som en spirea. Det är mångsidigt: du kan välja en art som är lämplig för lövverkets höjd, färg. De mest framgångsrika förvärven blir japansk lönn, buxbom och weigela. Av barrträdet ges företräde till underdimensionerade tallarter och dvärg julgranar. Enbär ska inte heller ignoreras, särskilt deras marktäckare och krypande arter. Om du tittar noga på thujasna, sedan till det sfäriska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppenbarligen är valet stort och kompositioner kan göras som enkla, blygsamma och imponerande med en progressiv rytm och aktiv interaktion med andra delar av webbplatsen.

Bild
Bild

Grundläggande regler för skapande

För att göra en riktigt vacker rabatka med egna händer måste du tänka igenom dess schema i detalj. 5 grundläggande principer hjälper till med detta.

  1. Behåll bredd . Om remsan för sängen är 50-70 cm hög är det bättre att fylla den med medelstora grödor och bara i 2 rader. Om åsen är från en meter till en och en halv meter kan du tillgripa en treradig plantering. Du kan kombinera det med plantering av barrträd och buskar.
  2. Vet storleken på en vuxen växt . Ett typiskt misstag för nybörjare: de förutspår inte tillväxten av en växt, de tittar på dess ursprungliga storlek. Samtidigt måste vegetationens densitet också observeras, det är önskvärt att marken i rabatka inte visar sig alls.
  3. Det bästa är det godas fiende, det vill säga att vi måste bli av med mångfalden . Växtvarianter måste kombineras enligt färgkompatibilitet. Om det finns mer än 3-4 kontrasterande toner blir designen kaotisk eller helt enkelt "klippa" utseendet.
  4. Kompositionen borde gillas . Detta är inte svårt att uppnå, inklusive att lura rytmen på platta öar, till exempel.
  5. Planteringstäthet är helig . Enkel beräkning: 9 små, 4 höga och 5 medelstora grödor måste planteras per 1 kvadratmeter. Mer än 18 växter per kvadrat är tabu.
Bild
Bild

Och det här är bara de grundläggande reglerna. Vad mer du behöver komma ihåg blomsterhandlaren: sortens egenskaper hos de grödor som kommer att ligga på sängen, måste du tydligt veta . Om en skuggtolerant art planteras i solen, och en termofil art i skuggan, kommer det inget bra av det.

Du måste också ta hänsyn till vindbelastning, markfuktighet och belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korta instruktioner för nybörjarlandskapsdesigners att skapa en rabatka:

  • designschemat måste initialt ritas på papper (du kan helt enkelt rita med geometriska figurer - ränder, cirklar, rutor);
  • när allt är ritat, växterna väljs ut och det inte finns några frågor, det är dags att ta till sig verktygen - det här är en spade, en kratta och en vattenkanna;
  • nu måste du rita direkt på marken - du måste markera gränserna med insatser och ett rep;
  • med en spade måste du ta bort det översta jordlagret, det ungefärliga värdet av nedsänkning är 15 cm;
  • spårets kanter måste läggas ut med ett kantmaterial;
  • den förberedda platsen måste täckas med bördig jord, och det är inte värt att göra ytan helt plan, annars kan vatten stagnera i rabatens centrum efter regn;
  • det är dags att plantera blommor med fokus på ritningen - du behöver inte göra det för hårt, det är viktigt att ta hänsyn till den efterföljande tillväxten av grödor;
  • efter plantering måste groddarna vattnas och lämnas ensamma i en vecka.
Bild
Bild

Det är bättre att inte närma sig rabatka på en vecka: växterna vilar från stressen vid transplantation, de anpassar sig.

Vårdfunktioner

Allt är enkelt här: blomsterträdgården måste vattnas i tid och ogräs regelbundet. I denna mening skiljer sig inte en rabatka från en vanlig rabatt. Toppdressing enligt schemat, som växterna kräver. När hösten kommer, bör ettåriga avlägsnas och stauder beskäras . Rotsystemet skyddas genom att täta rötterna för vintern. Varje blomma som förblir övervintrande måste ses: sjuka växter måste tas bort och friska måste lämnas.

Det finns inga hemligheter, hela vårdpunkten är regelbundenheten för vattning och ogräs, beräkning av sjuka växter och eliminering av orsakerna till sjukdomen

För dem som bara försöker sig på blomsterodling och landskapsdesign är det vettigt att fixa processen att omvandla webbplatsen. Du kan till och med föra dagbok på din telefon: ta bilder av den nyskapade rabatka, ta bilder när blommorna växer, fira goda stunder.

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Och dessutom - tydliga bevis på att rabatka strukturerar utrymmet väl och hjälper till att upprätthålla kompositionella principer.

Flera vackra sängar i trädgården

Den krökta romantiska rosa rabatka kompletterar busklagret perfekt .

Bild
Bild

Mycket tydlig, nästan pärlprydnad . Gränsen med tegel ser också organisk ut.

Bild
Bild

Välhållen blommig rytm , mjukheten i färgmatchningen är också framgångsrik.

Bild
Bild

Det finns en vacker rabatka alldeles intill huset med en tydlig geometri och respekt för kulturens grannskap .

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är en våningssäng - det kommer att krävas mycket ansträngning för att skapa och underhålla det, men det är värt det.

Bild
Bild

Mycket bred, böjd, ljus - men dessa är bara bra för stora trädgårdar .

Bild
Bild

Skiljer klart vägen från gräsmattan .

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett exempel på hur man skapar komplext mönster av enkla växter .

Bild
Bild
Bild
Bild

Stor rabatt - som en blomkaka hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket skonsam, mycket pittoresk rabatt .

Rekommenderad: