Anspråkslösa Blommor För Ett Sommarresidens (63 Bilder): Långblommande Ettåriga För En Trädgård För Lata Och Mest Opretentiösa Perenner

Innehållsförteckning:

Video: Anspråkslösa Blommor För Ett Sommarresidens (63 Bilder): Långblommande Ettåriga För En Trädgård För Lata Och Mest Opretentiösa Perenner

Video: Anspråkslösa Blommor För Ett Sommarresidens (63 Bilder): Långblommande Ettåriga För En Trädgård För Lata Och Mest Opretentiösa Perenner
Video: Perenner - plantera så här! 2024, Mars
Anspråkslösa Blommor För Ett Sommarresidens (63 Bilder): Långblommande Ettåriga För En Trädgård För Lata Och Mest Opretentiösa Perenner
Anspråkslösa Blommor För Ett Sommarresidens (63 Bilder): Långblommande Ettåriga För En Trädgård För Lata Och Mest Opretentiösa Perenner
Anonim

En modern dacha förvandlas gradvis från en plats för intensivt trädgårdsarbete och trädgårdsarbete till ett rekreationsområde. Men många frodiga blommor som är glädjande för ögat håller dig upptagen. Det är inte svårt att lösa detta problem - du behöver bara känna till huvudtyperna av icke -nyckfulla kulturer och reglerna för hantering av dem.

Översikt över fleråriga arter

Att ta reda på namnen på de mest opretentiösa blommorna för ett sommarresidens är lämpligt redan eftersom det kommer att förstöra stereotypen om "extrem komplexitet" av innehållet i rabatter. Denna åsikt skrämmer ofta bort nybörjare. OCH det är värt att starta en granskning av grödor som motbevisar denna åsikt med frostbeständiga växter.

Även på större delen av Rysslands territorium kommer de att glädja sommarinvånare från vårens första dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bokstavligen från snön stiger de till exempel, krokusar . Dessa är övervintrande lökblommor som bildar äggstockar på hösten. De kan kännetecknas av olika färger:

  • Vit;
  • gul;
  • blå;
  • randig.

Krokusblomningen täcker mars, april och maj. När knopparna vissnar går växterna in i en vilande fas. Lökarna bör planteras i augusti eller september. Experter rekommenderar att välja grundligt upplysta eller delvis skuggade områden för dem. För en skuggig trädgård är låga krokusar till liten nytta, men under gardinen av buskar och träd som inte hann blomma är det här platsen för dem.

Bild
Bild

Ljusa blommor kommer att uppfattas perfekt i en gruppensemble. Du kan också använda dem i en alpin bild, i en rabatt. Att plantera en eller flera krokusar i bandmaskformat kan göra din vårgräsmatta livligare.

Som ett alternativ kan du överväga muscari, aka mushyacint … Denna växt lever i april och större delen av maj. Muscari-stjälkar når en höjd av 10-20 cm. Små klockformade blommor bildas på dem. Antalet växter kommer att öka från år till år. Att plantera mushyacint rekommenderas i slutet av augusti eller under de första 2-3 veckorna i september. Växten kombineras utmärkt med andra primula.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förtjänar uppmärksamhet och Pushkinia … Det bildar gardiner av grön färg. Vita, blåaktiga och blå blomställningar stiger över bladen. Pushkinia kommer att blomma från mitten av april. En välväxande växt når 20 cm, blommor utvecklas bra i solfyllda områden eller i svag halvskugga.

De kan användas tillsammans med:

  • jordviva;
  • små påskliljor;
  • dicenter;
  • övervintrande sorter av stenväxter.
Bild
Bild
Bild
Bild

De fick välförtjänt inte mindre auktoritet och tulpaner . Dessa blommor representeras av hundratals eller till och med tusentals sorter. De används framgångsrikt både på vanliga rabatter och på alpina rutschbanor. Tulpaner börjar blomma i mars, och i de senaste sorterna slutar blomningen under de senaste vårdagarna.

Viktigt: olika typer av sådana grödor reagerar olika på frost, och dessa egenskaper måste beaktas vid valet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingen börjar samtidigt som tulpanerna påskliljor som täcker april och maj. Påskliljor kännetecknas inte bara av ett trevligt utseende, utan också av en mycket känslig doft. Stammens höjd varierar från 30 till 60 cm. Dubbla eller enkla blommor av olika storlekar utvecklas på dem.

Bild
Bild

Lockiga landsblommor förtjänar en separat diskussion. Det här handlar om storblommiga campis … Deras kraftfulla vinstockar blir starkare för varje år. Ljust gröna blad av kampsis är dekorativa. Av alla specifika vårdtyper krävs endast formativ beskärning och vinterskydd (med undantag för de södra delarna av Ryssland).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska sparsamma krav på vård ställs Kinesiskt citrongräs . Höjden på denna växt kan nå 4 m i vårt land. Blommorna är små (1,5 cm), men de utstrålar en söt doft. Blommorna är från början vita i färg, men blir sedan gradvis rosa. Du kommer att behöva stödja, kontrollera tillväxten av grenar och täcka stamcirkeln.

Bild
Bild

Den tredje positionen i listan över opretentiösa klätterperenner tar förtjänstfullt murgröna … Detta är en skuggälskande kultur täckt med många medelstora blad. Därför är murgröna busken helt grön. Växten behöver beskärning, utan vilken den inte kommer att kunna växa normalt.

Du kan vara rädd för att frysa i de centrala regionerna, men murgröna kommer snabbt att återhämta sig under normala förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ kan övervägas:

  • lockig kaprifol;
  • hopp;
  • storbladig kirkazon.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte är begränsad till att klättra blommande grödor, bör du vara uppmärksam på snäcka . Det är bra eftersom det kan odlas både på en solig och skuggig plats. Växten kommer att blomma mitt på våren. Den täcker nya områden genom att rota när den vidrör jordens yta. Periwinkle bildar chica klumpar av gröna, utspädda:

  • vit;
  • blå;
  • lila;
  • rosa fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dicenter Liksom ett antal andra vackra kulturer är det inhöljt i en gloria av romantiska legender. Utvecklade rhizomer gör att du kan överleva vintern nästan utan förluster. Höjden, beroende på sort, är 0,3-1 m. Dicentret ser spektakulärt ut, under vårens sista månad kommer det att täckas med racemosblomställningar av små hjärtan. Blommans varaktighet är cirka 30 dagar, men i den svaga skuggan av lövträd ser blödningscentret ljusare ut och behåller sitt utseende längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bra följeslagare för denna kultur är:

  • muscari;
  • narciss;
  • ormbunke;
  • jordviva;
  • graciösa lökarter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjungit i sånger och poesi Liljekonvalj blommar i maj. Dess övervintring förenklas av krypande rhizomer. Det finns 6-20 klockformade blommor per blomställning. Efter blomningen ersätts knopparna av rödaktiga, lätt rundade bär. Liljekonvalj kan leva på ett ställe i upp till 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Älskare av skogsväxter måste fokusera på köpa . Denna fleråriga kommer att blomma under maj och juni. Det anses allmänt att kupena inte är tillräckligt ljust jämfört med andra vårblommor.

Du kan dock avslöja alla dess fördelar genom att plantera en blomma nära barrträd och buskar. Där kommer en buske med en höjd av 30-80 cm att glädja dig med vita eller grönaktiga klockor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka ettåriga växter att plantera?

Strängt taget är det inte så lätt att skilja ett år från en tvååring. Många formellt tvååriga växter under ryska förhållanden kan utvecklas normalt under bara ett år. " Anspråkslös" betyder i det här fallet - odling utan användning av plantor . Det är beredningen av det som ger mycket problem för blomsterodlare.

Med skickligt urval blommar ettåriga grödor (eller snarare ensembler av dem) hela sommaren.

Bild
Bild

Kornblommor

För lata är majblommor mycket bra. Och inte bara för de lata, utan också för dem som bara vill titta på något vackert, men samtidigt är väldigt upptagna i vardagen. Ett intressant faktum: i antiken var blomman uppkallad efter den legendariska centauren Ness. Moderna biologer har fastställt ett mycket mer objektivt faktum - majblomman kommer från södra Europa. Denna representant för Asteraceae -familjen utvecklas optimalt vid temperaturer som inte är lägre än +15 och inte högre än +35 grader Celsius.

På vintern behöver du inte vattna majblommor. De kräver dock starkt solljus. Odlingen av dessa underhållsfria blommor representerar inga andra nyanser. Det är ganska kapabelt även för oerfarna trädgårdsmästare och blomsterhandlare.

Man bör komma ihåg att majblommestammen i olika fall växer rakt eller halvt liggande på marken, och dess höjd kan vara 1, 2 m. Rotsystemet skiljer sig också åt i specifika arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast kan du se en blåklint på webbplatsen:

  • blå;
  • Vit;
  • fjäll;
  • stort huvud;
  • äng;
  • fält.

Viktigt: avståndet vid plantering av majblommor bör vara minst 50 cm. Endast under detta tillstånd bildas frodiga graciösa buskar. Cornflower förökas av frön och rotsticklingar. Frösådd rekommenderas att göras i april med efterföljande gallring av plantorna. Det är också värt att överväga att många typer av majblommor enkelt kan reproducera sig genom självsådd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Riddarsporre

Alla vill inte plantera långblommande blommor i rabatter - ibland vill de ha variation. Delphinium i det här fallet visar sig vara ett fantastiskt val. Denna växt från familjen smörblommor har ett annat namn - larkspur.

Viktigt: årliga delphiniums isoleras ibland till ett separat släkte av fältplockare. Ursprunget till kulturens namn har ännu inte fastställts för vissa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att det är förknippat antingen med formen av en oöppnad blomma (som ett delfinhuvud), eller med dess aktiva odling i en forntida stad som heter Delphi. I vilket fall som helst, idag odlas denna växt ännu oftare än i antikens Grekland. Delphiniums på morgonen bör belysas av solen. De måste skyddas från vindbyar. Plats på platser med alltför fuktig mark kan också bli katastrofalt.

Du kan odla en delphinium på ett ställe i högst 5 år . För Stillahavsarter är denna period inte mer än 4 år. Dessutom måste buskarna delas upp och planteras som fristående växter. Ihåliga stjälkar måste bindas upp flera gånger under hela tiden. Med rätt vård sker riklig blomning i juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calendula

Denna prydnadsväxt är unik genom att den samtidigt har ett antal medicinska egenskaper. Förberedelser som utarbetats på grundval har hjälpt människor i flera århundraden. Trädgårdsmästare uppskattar ringblommor mer för sitt trevliga utseende och långa blomning . Oftast planteras calendula i grupper för att visa upp skönheten i den gulorange kombinationen. Hon är bland annat en nära släkting till astern.

Calendula kännetecknas av tjocka stjälkar som växer rakt upp. Dess blad är ovala. Blommorna kommer att blomma vid soluppgången och stänga vid solnedgången. De är utsökta även på en regnig dag. Det finns minst 20 arter i släktet calendula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kosmeya

När du väljer ett kosmos måste du vara uppmärksam på att detta släkt har både årliga och fleråriga sorter. Precis som calendula tillhör de alla Aster -familjen. Anläggningen kommer från Mexiko. I ett tempererat klimat odlas bara 3 av 20 arter hittills, buskens höjd varierar från 50 cm till 1,5 m.

Växterna är ganska graciösa, med rosa, lila, röda, vita blommor och ett gult centrum . Relativt nyligen började terry -sorten av kosmea användas. Frö behåller sina planteringsegenskaper upp till 2-3 år efter insamling. Valet av odling av plantor eller sådd i öppen mark är av odlarna.

Men den andra metoden, att döma av recensionerna, ger mer tillförlitliga resultat.

Bild
Bild

Lavatera

Vildrosen är blygsam och charmig. Biologer har fastställt att den tillhör familjen Malvaceae; för blomsterodlare är emellertid mer intressant det faktum att lavateran utmärks av sin färgrikedom. Beroende på stammarnas höjd kan grödan odlas både i trädgården och i en kruka . Med dess hjälp kan du göra spektakulära gatukompositioner. Lavater finns naturligt i Afrika och södra Europa; det bildar lätt täta tjocklekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De karakteristiska egenskaperna hos kulturen är:

  • kraftfull grenad rhizom;
  • spridning av raka skott;
  • blommande från juni till oktober inklusive;
  • trattformade korollor upp till 10 cm långa.
Bild
Bild

Krasse

Denna växt kommer från de centrala och södra regionerna i Amerika. Där användes det traditionellt för mat. Nu, enligt olika källor, odlas 50-90 arter av nasturtiums. I mittfältet tillbringar ingen av dem vintern. Halvbuske nasturtium har en höjd av högst 40 cm och lockigt - upp till 2 m.

Typisk:

  • stark förgrening av stammen;
  • stor tjocklek av köttiga skott;
  • sköldkörtelbladens rundade form.
Bild
Bild

Rudbeckia

Detta släkte innehåller upp till 40 olika arter och är en del av Aster -familjen. Rudbeckias naturområde är de nordamerikanska prärier . Höjden på grenade och enkla skott kan variera från 50 cm till 2 m. Bladets längd är 5-20 cm. Diametern på de korgliknande blomställningarna kan nå 15 cm.

Varje rudbeckia (utom terry) förökas av frön. Såning är möjlig omedelbart i öppen mark. Den optimala avstigningstiden är det senaste decenniet i maj. Det rekommenderas att plantera rudbeckia i väl upplysta områden.

Marken måste vara välgenomsläpplig för vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marigold

Dessa blommor, som redan är bekanta i vårt land, kommer från Amerika. Även oerfarna odlare klarar sin odling. Grundregeln är att tidig plantering ger blomningen närmare. Lös jord är mycket viktigt för ringblommor. Gödsel appliceras före plantering, medan gödsel inte kan användas.

Bild
Bild

Flox

Släktet från cyanosfamiljen omfattar upp till 70 arter, varav 40 har introducerats i kulturen. Liksom många andra hjältar i recensionen finns phlox i Nordamerika . Växtens positiva egenskaper, tillsammans med anspråkslöshet, är doftande blommor och lång blomning. Varje art kan se väldigt olika ut beroende på klimatet på en viss plats.

Bild
Bild

Övrig

Petunia är en släkting till tobak. Den blommar hela säsongen. I grund och botten använder de hybrider som har fötts upp sedan de första åren av 1900 -talet. Petunier kombineras vanligtvis med begonia och pelargonium. Men de kan också odlas separat. Och du kan också rekommendera:

  • salvia (aka salvia);
  • aster;
  • erigeron (aka småbladiga).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Tidig vattning av även opretentiösa växter under de första 2 veckorna är mycket viktigt. Om de planteras i torvtabletter måste du vattna allt oftare. Vanligtvis, om vädret är normalt, finns det inga andra indikationer för en viss växt, rabatterna vattnas 2-3 gånger i veckan. Blommor ska vattnas sparsamt. Det rekommenderas att göra detta på morgonen eller kvällen. På en kall dag, när det är fuktigt på upp till 5 cm djup, krävs inte vattning.

Varje gång efter vattning måste jorden lossas. Annars kommer en skorpa att bildas, vilket kommer att skada växterna. I varmt väder är mulching mycket viktigt för att behålla fukt i marken. Modern mulch kan själv bli ett visuellt tillskott till en blomsterträdgård.

Och oavsett vilka blommor som odlas måste ogräs hanteras.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Det är användbart att överväga hur vackra blomsterarrangemang från opretentiösa växter kan se ut.

Bilden visar en pion i en av de ursprungliga trädgårdskompositionerna. Omgiven av grönska ser dess rika röda blommor väldigt graciösa ut.

Bild
Bild

Tillsammans med gräs kan du också växa dagslilja - det uppfattas inte sämre.

Bild
Bild

Och här är några mer opretentiösa växter i landskapet:

  • rudbeckia;
  • riddarsporre;
  • dicenter;
  • hopp;
  • krokus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett urval av de mest opretentiösa färgerna ges nedan.

Rekommenderad: