Gladioli I Krukor (47 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Dem På Gatan Och Hemma. Kan Jag Växa På Balkongen? Hur Man Planterar Dem? Varför Blommar De Inte?

Innehållsförteckning:

Gladioli I Krukor (47 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Dem På Gatan Och Hemma. Kan Jag Växa På Balkongen? Hur Man Planterar Dem? Varför Blommar De Inte?
Gladioli I Krukor (47 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Dem På Gatan Och Hemma. Kan Jag Växa På Balkongen? Hur Man Planterar Dem? Varför Blommar De Inte?
Anonim

Gladioli är graciösa och mycket pråliga blommor. Många dekorerar sina trädgårdstomter med dem. Men om så önskas kan kulturen också odlas hemma i en kruka. Det viktigaste är att välja rätt sort och följa de enkla reglerna för plantering och vård av växten. Artikeln kommer att berätta om funktionerna i en sådan uppfödning av gladioli.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Gladiolus är en flerårig lökartad kultur. Den tillhör familjen iris. Det finns flera tusen sorter av gladioli . Olika former och vackra färger är helt enkelt fantastiska. Trots att blommorna är mycket dekorativa växer de bra i naturen. De finns i Asien, Sydafrika, i vissa europeiska länder.

Blommorna är vanligtvis höga (kan bli upp till 1,5 m). Växtstammen är slät, upprätt. Bladen är långsträckta, ganska stora (upp till 80 cm). Kulturens främsta dekoration är blommor. Trattformade knoppar samlas i spikformade blomställningar. Var och en innehåller 6 kronblad. Färgerna är olika. Blommor kan vara vita, ljusa eller ljusrosa, crimson, korall, gul, lila, vinröd. Det finns sorter med tvåfärgade kronblad.

Gladioli känns bra utomhus i det ryska klimatet därför kan de ofta ses i sommarstugor. Men även i krukor växer de anmärkningsvärt. Ett särdrag hos kulturen är en lång blomningstid. Därför är den perfekt för att dekorera balkonger, verandor, privata hus och lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Kulturen har en lång, kraftfull rot. Dessutom växer det snabbt. På grund av dessa nyanser kan inte alla sorter odlas i behållare. För plantering i en kruka anses en gladiolus som inte är högre än 60 cm vara idealisk. Tänk på populära kompakta sorter som är lämpliga för hemodling.

Tingeling . Denna vackra sort med dubbla kronblad har en ovanlig färg. De gula blommorna är inramade av en ljus orange kant, vilket gör varje dyster dag roligare. Växthöjden varierar från 50 till 70 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Georgette . En annan "solig" sort. Blommorna är gulröda. Sorten är lika bra för krukväxter och planteringar. Kulturens tillväxt är medelhög (upp till 70 cm).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Moskvas vita sten ". Denna snövit spektakulära hybrid växer upp till 60 cm. Kronbladen är korrugerade, varför växten liknar ett ljust fluffigt moln. Blomningen är frodig och mycket "elegant", eftersom cirka 35-40 knoppar bildas på en stjälk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vita staden . Som namnet antyder har denna sort också en vit färg. Till skillnad från den föregående är blommorna dock inte dubbla utan vanliga. Detta förringar dock inte skönheten hos de eleganta växterna med känsliga knoppar som sticker ut uttryckligen mot bakgrunden av grönt bladverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bow Peep . Vanligtvis är plantorna av denna sort små. Men ibland växer de upp till 70 cm. Terry kronblad. Färgerna är mjuka aprikoser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga odlingsförhållanden

Plats och belysning

Det är bättre att välja en plats som är väl upplyst. Solens strålar ska dock inte riktas direkt mot blomman. Bättre att ljuset sprids. Det är också viktigt att växten utsätts för ljus i 12 timmar dagligen. På vintern är det bättre att använda lampor för att upprätthålla regimen . Under den kalla årstiden hålls blomman inomhus, och på sommaren tas den ofta ut i trädgården eller på en öppen balkong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Den optimala temperaturen för kulturen anses vara cirka 20 grader Celsius. Växten måste skyddas från drag under den kalla perioden .… Samtidigt är det inte värt att hålla det i värmen.

På sommaren, se till att slå på luftkonditioneringen eller regelbundet ventilera rummet (om gladiolen finns kvar i huset).

Bild
Bild
Bild
Bild

Priming

Marken i behållaren ska vara lös och bördig. Under perioden med snabb tillväxt och knoppbildning gladioli kräver näring.

En bra lösning skulle vara att köpa en färdig komposition lämplig för blommande grödor.

Bild
Bild

Pott

Valet av en behållare för plantering bör också ägnas stor uppmärksamhet. Materialet kan vara vad som helst. Blommor växer bra i keramik-, plast- och lerkrukor . Men behållarens storlek spelar roll.

Även dvärgvarianter är ganska massiva. Därför är behållare mindre än 7 liter inte ens värda att överväga. Krukans minsta diameter är 30 cm. När det gäller djupet är det acceptabla minimumet här 40 cm. Naturligtvis, ju djupare behållaren är, desto bättre blir det för blomman.

Vissa odlare planterar flera växter i en kruka samtidigt . Detta möjliggör en frodig och effektiv komposition. I detta fall bör behållaren vara ännu större.

Dränering får inte heller glömmas bort. Stagnation av fukt vid blommans rotsystem är oacceptabelt. Därför är det lämpligt att göra små hål i grytan. För att inte fläcka golvet placeras en bricka under behållaren med gladiolen, i vilken överskott av vatten strömmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Valet av planteringsmaterial

Som redan nämnts bör växten vara kort, medellång eller småblommig. När du köper bör du också noggrant undersöka kormen . Planteringsmaterialet måste vara hälsosamt. Ruttna och svaga exemplar är inte lämpliga för plantering. Det ska inte finnas några misstänkta fläckar, överdriven torrhet.

Den optimala knölstorleken är 3-4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Lökarna måste förberedas innan de planteras. Först bör du ta bort torra vågar . Detta är nödvändigt för att säkerställa att det inte finns några tecken på bakteriesjukdomar gömda under dem.

Därefter desinficeras lökarna. Behandling med ett fungicidpreparat ger framtida växter immunitet mot olika svampar. Den mest använda är "Cytovit". Planteringsmaterialet blötläggs i det i 10-12 timmar. Du kan hålla glödlamporna i 10 minuter i en 3% lösning av "Karbofos" eller "Fufanon" (efter denna behandling tvättas de och torkas).

Förberedelserna börjar i förväg (2 eller 3 veckor i förväg) . Efter desinfektion viks planteringsmaterialet i papperspåsar och placeras på en sval plats. När tiden för plantering kommer kan de första groddarna redan ses på friska exemplar. Alla lökar som inte kommer att gro kan slängas. Inget kommer att växa ur dem i alla fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt och process

Den bästa lösningen är att plantera blommor på våren, även om de kommer att växa inomhus. Detta görs vanligtvis från mars till mitten av maj.

Ett avlopp placeras i botten av behållaren. Du kan använda grus, expanderad lera . Trasig keramik kommer också att göra. Liksom dräneringshål hjälper dränering till att skydda plantans rötter från överflödig fukt. Beredd jord läggs ovanpå. Vattning utförs. Glödlampan är begravd 10-12 cm. Om flera blommor planteras i en behållare observeras ett avstånd mellan exemplaren på cirka 6 cm.

Efter plantering, strö lökarna med ett litet lager jord. Marken komprimeras. Behållaren placeras på en lämplig plats (inga drag och med bra belysning) . Tidigare sades det att på sommaren kan du ta krukor med blommor i trädgården. Detta gäller dock inte grobarhetsperioden.

I ett tidigt utvecklingsstadium bör kulturen skyddas från regnvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Vattning

Gladioli som odlas i krukor kräver mer frekvent vattning än de som odlas på plats. Det rekommenderas att fukta jorden 3 gånger i veckan. Om sommaren är varm och luften är mycket torr kan du öka antalet procedurer till 4.

Vid vattning är det viktigt att se till att fukten inte vidrör bladen och kronbladen . Annars finns det risk för att växten ruttnar. När det gäller vattenkvalitet spelar det stor roll.

Använd endast mjukt, sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsel hjälper grödan att växa bra och producera frodiga blommor. För första gången matas en blomma i en kruka efter det första bladets utseende. Det rekommenderas att använda kväve-potash-formuleringar. När det fjärde bladet dyker upp befruktas växten en andra gång . Här används åter kalium med kväve, men lite borsyra tillsätts. Bildandet av det sjätte bladet är en signal för behovet av en tredje matning. Denna gång tillsätts 10 g kväve och 15 g kalium.

När en kultur blommar kan komplexa formuleringar som säljs i butiker hjälpa den. Efter blomningen är gladiolus glad med fosfor och kalium. Dessa element hjälper lampan att återfå styrkan. Bland annat Tillväxtstimulerande medel används 2 gånger per säsong … Vanligtvis är det "Epin" eller "Zirkon".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordbehandling

Lossning är ett obligatoriskt förfarande. Det utförs efter vattning, men inte omedelbart, men efter ett tag, så att jorden hinner torka ut något. Detta hjälper till att förbättra flödet av syre till växtens rotsystem.

För att förhindra att fukt snabbt avdunstar från markens yta under varma dagar kan du använda mulch . Torv och humus är bra i sin kvalitet. Förutom att behålla fukt ger de också näring åt kulturen.

Bild
Bild

Strumpeband

Även dvärgvarianter behöver ibland stöd. Detta händer vanligtvis om grödan växer i ett skuggat område. Av brist på ljus blir stjälkarna svaga och spröda . Du måste knyta en blomma noggrant och noggrant. Kläm inte stjälkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning utförs inte direkt efter blomningen. Du måste ge växten lite tid att återhämta sig. Om du skyndar dig får du inte plantmaterial för nästa år. När den gröna massan torkar av sig själv kan du starta processen . Samtidigt är cirka 6-10 cm kvar från blommans antändningsdel.

Bild
Bild

Vintrar

Efter beskärning placeras behållaren med löken på en mörk, sval plats. På hösten tas knölarna ur jorden och deras tillstånd kontrolleras . Om det finns mindre skador eller åtminstone tvivel om deras hälsa utförs desinfektion och fungicidbehandling. Därefter torkas lökarna och läggs i kartonger. Efter det tas de bort till en kall plats. Källaren kan användas. Ett kylskåp kommer också att göra. Där ligger plantmaterialet hela vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

Denna metod används sällan av vanliga blomsterhandlare. Processen är lång, medför mycket problem, och resultatet sammanfaller ofta inte med vad som förväntades. Vanligtvis används fröförökning av gladioli av uppfödare för att få nya sorter av gladioli. Faktum är att en ny växt kan skilja sig mycket från modern både i färg och storlek. men om du fortfarande vill prova, ta frön från fasta färger … I sådana fall ökar chansen att lyckas.

Bild
Bild

Tubercuffs

De kallas också bebisar. Dessa är förtjockade fjäll som finns på stammen. Från en växt kan du samla från 10 till 100 bitar. Den optimala diametern på planteringsmaterialet är 1 cm. Om det saknas storlek kan knölarna sänkas ner i näringsjorden ett tag.

Planteringen sker på våren . Först placeras barnen i en gemensam behållare. Behållaren är täckt med folie, vilket skapar en växthusmiljö. Då och då ventileras och fuktas framtida blommor. En månad senare placeras unga växter i separata krukor. Blomning kan förväntas mot slutet av säsongen.

Bild
Bild

Knoppar

Denna metod anses vara den mest populära och effektiva. Knoppen är belägen på andra våningen i växtens rotsystem . Om den är stor kan du till och med dela den i delar. Således får du flera nya gladioli samtidigt. I detta fall kommer alla egenskaper hos moderplantan att bevaras.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En blomma som odlas i en behållare kan ryckas med samma faror som en gladiolus som växer i ett område. Även om det naturligtvis i slutna rum uppstår problem mindre ofta.

Om gladiolen inte blommar måste du leta efter orsaken . Oftast beror detta på felaktig jordbruksteknik (vattentätning eller övertorkning av marken, brist på gödselmedel, ignorerar lossningsförfarandet). Kan påverka blombildning och sjukdom.

Blomman kan genomgå en svampinfektion eller virussjukdom. I det andra fallet förstörs växten omedelbart. Svampsjukdomar behandlas med lämpliga läkemedel . Till exempel används en lösning av "Fundazol" både för profylax och för att lösa ett redan existerande problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur är spindelkvalster, bladlöss och thrips särskilt farliga . Kampen mot dem utförs med insekticider (Karbofos, Aktellik, Aktara). Det är också önskvärt att utföra förebyggande sprutning.

Dammning av krukväxterna med tobaksflis eller torr senap kommer att vara till hjälp.

Rekommenderad: