Grouse (fritillaria) (42 Bilder): Beskrivning Av Den Persiska Och Mikhailovsky -arten. Glödlampor. Fritillaria Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? "Uva-vulpis", "M

Innehållsförteckning:

Video: Grouse (fritillaria) (42 Bilder): Beskrivning Av Den Persiska Och Mikhailovsky -arten. Glödlampor. Fritillaria Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? "Uva-vulpis", "M

Video: Grouse (fritillaria) (42 Bilder): Beskrivning Av Den Persiska Och Mikhailovsky -arten. Glödlampor. Fritillaria Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan?
Video: light bulb 2024, Maj
Grouse (fritillaria) (42 Bilder): Beskrivning Av Den Persiska Och Mikhailovsky -arten. Glödlampor. Fritillaria Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? "Uva-vulpis", "M
Grouse (fritillaria) (42 Bilder): Beskrivning Av Den Persiska Och Mikhailovsky -arten. Glödlampor. Fritillaria Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? "Uva-vulpis", "M
Anonim

Ripa, fritillaria, kunglig krona - alla dessa namn hänvisar till en växt, som är älskad av ägarna av bakgårdstomter. Denna blomma lockar med sitt ovanliga utseende och tidiga blomning. Tänk på vad du behöver veta om denna växt för att odla den på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ripa är en flerårig ört från liljefamiljen . Det kallas också fritillaria. Det finns cirka 180 sorter av denna blomma, vars representanter är vanliga i den tempererade zonen på norra halvklotet, på östra och västra Asiens territorium.

Denna släkting till liljor fick sitt namn på grund av sitt spektakulära utseende . Vispens form ser ut som ett glas som används för att kasta tärningar. Detta glas kallas fritillus på latin. Därför dök blommans ursprungliga namn upp.

Fritillaria började kallas fritillaria på grund av dess brokiga blomning ("pockmarked" är "brokig" hos vanligt folk).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens rotsystem är i form av lökar. De är utan integrationer, men de består av mjuka skalor, vars antal varierar från 2 till 8. I vågens axlar kan knoppar bildas, från vilka nya lökar kommer att dyka upp i framtiden. Förnyelse av lökarna sker årligen. Utbyteslampan visas inuti moderlampan.

På våren framträder en stjälk med smal-linjära eller avlånga lansettformade blad från lökarna, som kan ha ett snurrat eller spritt arrangemang. Stammen på trädgårdsväxten slutar med en eller flera blommor samlade i paraplyer. De kännetecknas av en klockformad eller kubarevidny form.

En vinglös eller bevingad frökapsel med 3 bon och 6 ansikten dyker upp från blomman. Inuti mognar många plattformade frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Fritillaria representeras av 180 arter, var och en är vacker och unik. Från denna rikedom har vi valt de mest intressanta och vanliga.

" Rubra Maxima " - det här är den ljusaste representanten, som förvånar med sin storlek (minsta knopplängd 5 cm) och ljusorange blomning, där även röda toner kan spåras. Höjden på denna växt kan överstiga 1 meter. Lökarna kännetecknas av hög frostbeständighet - de dör inte ens vid -30 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ripa Radde distribuerad i naturen i Centralasien. Dess höjd kan nå 80 cm. Breda, blanka löv är målade i ljusgröna toner. Under blomningen producerar växten stora grönaktiga blommor med gulaktiga ådror. En spektakulär sfärisk pensel bildas av blommorna.

Bild
Bild

Ha en hasselripa " Uva-vulpis " mörklila blommor har fläckiga fläckar och en gul rand längs kanten. Denna färgkombination gör Uva-Vulpis fritillaria uttrycksfull och ovanlig. Tunna stjälkar har inte mer än tre blommor. Denna sort förökar aktivt, den är opretentiös och kan till och med odlas i krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Garland Star " sticker ut med de största blommorna av alla sorter. Den starka stammen pryds av många apelsinblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För "Aurora " karakteristiska morotknoppar, ljus färg med en längd på upp till 4 cm. Stammen av denna växt kan nå en och en halv meter, vilket är en av de högsta priserna bland alla sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul hasselripa "Lutea " kännetecknas av ljusa soliga färger, vilket gör denna sort till den mest uttrycksfulla av alla lätta sorter. Stammhöjden når 1 meter. Blommande kan observeras i början av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ser imponerande ut hasselberja persika eller persisk , som kallas begravningsblomman på grund av dess utseende. Och det verkar för oss att han är mystisk, inte sörjande. Dess stjälk är tätt täckt med små lila blommor med en blåaktig nyans. Stammens höjd kan nå en längd av 1, 1 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Meleagris Alba " är den mest frostbeständiga och en av de kortaste, eftersom höjden inte överstiger 30 cm. Växten sticker ut med snövita blommor med grön solbränna i form av klockor. Denna blekblommiga sort föredrar att växa på östra Sibirien och Ural.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grouse Mikhailovsky - Det här är en söt växt med miniatyrstorlek (höjden överstiger inte 20 cm). Blommor lockar uppmärksamhet med en iögonfallande färg, som består av en vinröd bakgrund och guldkant. Växten har inte hög frostbeständighet, därför kan den frysa ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaukasisk fritillaria Den sticker ut för sin lilla storlek och enstaka lila blommor med en blåaktig blomma. Det är en intressant art som används aktivt i avel.

Bild
Bild

Ussuri växtarter kan växa upp till 60 cm, medan dess lökars diameter inte överstiger 1 cm. På en tunn, bar stjälk är snurrade, linjära löv med spetsiga kanter. Deras längd överstiger inte 15 cm. Formen på blommorna som dyker upp i maj är smal-klockformad, kronbladets yttre del är brunviolett och den inre delen är lila. Kronbladen är markerade med ett gult rutmönster. Frökapseln är ovovat och visas i juni.

Bild
Bild

Kamchatka hasselripa i höjd kan den nå 70 cm. Dess glödlampa är vit, har en rundad form, dess diameter överstiger inte 5 cm. Lökarnas tandade skalor består av små fragment, vars form liknar riskorn. Ovala lansettformade blad med en blåaktig färg i nedre delen kommer ut från glödlampan. Efter blomningen får de en gul färg. Under perioden maj till juni visas upp till 3 blommor med en obehaglig doft på stammen.

De är klockformade eller trattformade och är svarta och lila i färgen, på vilka ett rutmönster är svagt synligt. En avlång oval låda bildas av blommorna.

Bild
Bild

Imperial hasselripa "Stripe Beauty "Det sticker ut med persikafärgade knoppar med vener av en tegelskugga. Växthöjden är inom 90 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schack (Fritillaria meleagris L.) hasselripa har en glödlampa i form av en oblat kula med ett brunt membranöst skal. Glödlampans storlek varierar från 7 till 15 mm. Stammen växer upp till 35 cm i höjd, vanligtvis har den en slät yta, i sällsynta fall kan tuberkler uppträda. Stamens övre del är dekorerad med på varandra följande blad (från 2 till 6 bitar), som har en linjär lansettformad form, avsmalnande mot ändarna. I slutet av stammen visas upp till två hängande blommor. Perianten har en klockformad form, i längd kan den nå 4 cm och i bredd - 2,5 cm.

Kronbladet pryds av ett uttrycksfullt rutmönster med mörklila färg mot en rosa bakgrund. En triangulär frökapsel bildas av blommorna. Blomningen sker sent på våren eller försommaren, varar högst 3 veckor.

Bild
Bild

Fritillaria Edward har många funktioner som liknar den kejserliga hasseln, men sticker ut i större storlekar - höjden kan nå upp till 2 meter. Kulformade lökar kan väga upp till 1 kg. Att dela glödlampan är en sällsynt förekomst för denna växtsort. Blommor är luktfria, vilket är mycket sällsynt för hasselripor.

Bild
Bild

Andra sorter fritillaria är inte mindre intressanta och uttrycksfulla. Till exempel, hasselripa Thunberg har vita blommor, som är dekorerade med gröna ådror på utsidan och bruna prickar på insidan.

Landning

Fritillaria planteras i öppen mark på hösten - i slutet av augusti eller början av september. Växten kommer att trivas i ett soligt område, men halvskugga är också lämplig. Innan planteringen är det bättre att hålla lökarna i en lösning av kaliumpermanganat, varefter de måste torkas noggrant och behandlas med kol.

Ripor trivs i måttligt fuktig, bördig, lätt jord med bra dränering … Växten ställer inga speciella krav på jordens sammansättning, men det är bättre att odla den i sandig lerjord med tillsats av humus. Innan du planterar måste du förbereda platsen.

Beredning består av att gräva upp, ta bort ogräs och tillsätta humus, torv, träaska eller kalk. Tung jord späds med sand.

Bild
Bild

Landning utförs i enlighet med ett antal enkla regler:

  • över glödlamporna måste ligga ett jordlager, vars höjd är lika med diametern multiplicerad med 2;
  • små lökar ordnas på ett avstånd av cirka 12 cm , och mellan stora bör det finnas upp till 30 cm ledigt utrymme;
  • botten av hålet är fyllt upp grov sand , som ersätts av torv vid tung jord;
  • varje lök staplar på ena sidan , i det här fallet måste du räta ut sina rötter, men tryck inte ner det i marken;
  • glödlampor täckt med kalcinerad sand, och jord hälls ovanpå .
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Även om hasselhonan kallas kungakronan, men i vården är den opretentiös och är inte alls nyckfull. Vissa regler måste naturligtvis följas, men de är så enkla att även en odlare utan erfarenhet kommer att lyckas.

  • Vattning är viktigt för växten, men du kan inte överdriva det .… Riklig fukt kommer att leda till utveckling av sjukdomar och sönderfallsprocesser. Växten tolererar inte torra somrar bra utan extra vattning. Marken ska inte vara konstant våt. Du behöver bara undvika stark uttorkning. Efter blomningen, glöm inte heller att vattna.
  • Gödsel appliceras tre gånger om året: från mitten av april, efter blomning och på hösten … Torra blandningar visar bra resultat. Men det idealiska alternativet är en kombination av humus, komplexa gödningsmedel och nitrofosfat. Den sista utfodringen görs på hösten; det är bättre att förbereda en blandning av superfosfat och kaliumsulfat för det. Vid befruktning är det viktigt att inte överdriva. Det är bättre att inte rapportera än att lägga till för många användbara ingredienser.
  • Ogräsningen bör vara regelbunden, det är bäst att göra det efter varje vattning .… Det rekommenderas inte att lossa jorden, eftersom det är stor sannolikhet för skador på de känsliga lökarna. Det är bättre att ersätta lossning med mulching av platsen med torv eller humus i en liten mängd. Sådana åtgärder görs bäst efter plantering av växten.
  • Transplantationen måste utföras minst vart tredje år . Sådan vård kommer att förhindra utvecklingen av sjukdomar. Det är bättre att göra detta på hösten, när plantorna har bleknat helt och är redo för övervintring. Under transplantationsprocessen följs samma regler som när man planterar lökar.
  • Förberedelserna för vintern börjar på sommaren, när stjälkarna och bladen börjar bli gula .… Du bör inte vänta på att hela markens del av anläggningen har vissnat bort. Redan mitt på sommaren kan du förbereda lökarna för vintern. För att göra detta måste de grävas ut, frigöras från torra vågar, sköljas, hållas i en halvtimme i en svag lösning av kaliumpermanganat. Platser med manifestationer av sönderfallsprocesser tas bort, behandling med fungicider och träaska utförs.

Torra lökar bör förvaras i ett rum med temperaturer från +30 till +35 grader Celsius, med god ventilation. Periodvis måste rhizomerna ses över för att inte missa utvecklingen av sönderfallsprocesser.

I slutet av sommaren kan rötterna ses på lökarna, vilket kommer att fungera som en signal om att växten är redo för plantering i marken för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande problem

Trots anspråkslösheten och enkel vård kan hasselhäxor uppröra sin ägare, till exempel av bristen på blomning. Detta är inte det enda problemet en blomsterhandlare kan möta.

  1. Svala eller alltför fuktiga somrar - det här är inte de bästa förutsättningarna för hasselripor . Lökarna behöver hjälp och försöker värma upp dem naturligt innan de planteras. Om tecken på ruttnande uppträder på lökarna är det nödvändigt att omedelbart ta bort alla drabbade områden, behandla dem med kaliumpermanganat och kol.
  2. Det är omöjligt att låta växten vara på ett ställe under lång tid . - lökarna delar sig aktivt, krymper och kan vägra att blomma. I det här fallet bör du försöka gräva upp de största lökarna och plantera dem på hösten.
  3. Planteringsdjupet är viktigt i processen att odla fritillaria … Med otillräckligt djup reagerar växten kraftigt på väderförändringar - den fryser från frost och genom hög luftfuktighet genomgår den ruttnande processer. Det stora djupet gör att lökarna lägger mycket energi på att gro.
  4. Hasselhornen ställer inga särskilda krav på jordens sammansättning, vilket inte kan sägas om dränering. O n ska vara bra, särskilt under förhållanden med högt grundvatten och hög luftfuktighet. Det är också bättre att inte använda för ljusa jordar på grund av deras frysning. Lerjord rekommenderas inte heller eftersom det absorberar mycket fukt.
  5. Skadedjur tycker inte särskilt om att äta på hasselripor . Men lökskramlan, även kallad liljbaggen, kan ge många problem. Han är växtens främsta fiende. Denna skadedjur känns igen av sin röda kropp och sitt svarta huvud. Den största faran för växten utgörs av skadedjurslarverna, som ligger längst ner på bladen. För att eliminera denna fara är det nödvändigt att ta bort larverna med en tvålsvamp och också behandla växten med fungicider.
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Bland amatörer praktiseras en vegetativ förökningsmetod, där glödlampan delar sig självständigt. Vanligtvis visas inte mer än två spädbarn från en stor glödlampa, som kan blomma bara några år efter att den har växt. Denna metod är kanske inte snabb, men den är pålitlig och enkel.

Om glödlampan inte har bråttom att ge "avkommor" kan det hjälpas i detta. Kärnan i metoden är följande:

  • efter sommargrävningen väljer vi den största och friskaste löken;
  • på den köttiga delen görs en grund skrapning med en diameter på cirka 2 cm, för denna procedur är det viktigt att använda ett sterilt instrument så att infektion inte uppstår;
  • såret bearbetas inte, men det bör torka bra i solen;
  • glödlampan placeras i torr, ren sand, behållaren förvaras i ett rum med god ventilation;
  • närmare hösten börjar rötterna dyka upp, vilket indikerar glödlampans beredskap för höstplantering i marken;
  • äggstockarna på denna växt tas bort, vilket gör att växten kan behålla styrkan för reproduktion;
  • du måste gräva glödlampan vid vanlig tid efter blomningen av andra hasselröror, försiktighet skadar inte här, eftersom du enkelt kan skada barnet.

Det är extremt svårt att föröka fritillaria från frön, eftersom du måste följa en komplex teknik och skapa vissa förutsättningar under lång tid.

Denna metod utövas endast av yrkesverksamma som är engagerade i odling av hasselripor i industriell skala.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ripa passar perfekt in i olika landskap. Med en skicklig kombination med andra prydnadsväxter kan du skapa extraordinära kompositioner. Och vårt råd hjälper dig med det.

  1. Låga betyg ber bara om alpina rutschkanor och rockeries .
  2. Det finns definitivt en plats för höga växter i klippträdgården . De ser inte mindre imponerande ut nära konstgjorda, dekorativa dammar.
  3. Små rabatter , skapad på grundval av en kombination av hasselripa och andra lökar, ser spektakulära ut och kan fräscha upp vilken blomsterträdgård som helst.
  4. Fritillaria samlades i små grupper , se bra ut mot bakgrund av gräsmattor. Sådana kompositioner kan placeras i behållare.
  5. När man bildar en rabatt är det absolut nödvändigt att styras av blomningstiden för varje deltagare i kompositionen . Du kan använda långblommande växter eller skapa en rabatt där vissa blommor kommer att ersätta andra.
  6. Stora grannar för hasselbruk det finns tulpaner och påskliljor, muscari och primros, subulat flox och hyacinter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om varför hasselrör inte blommar från följande video.

Rekommenderad: