Ripchack (29 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Ripeskack "Alba", Vitt Och Beskrivning Av Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Ripchack (29 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Ripeskack "Alba", Vitt Och Beskrivning Av Andra Sorter

Video: Ripchack (29 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Ripeskack
Video: Non stop begonia - grow & care (Great also as Houseplant) 2024, April
Ripchack (29 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Ripeskack "Alba", Vitt Och Beskrivning Av Andra Sorter
Ripchack (29 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Ripeskack "Alba", Vitt Och Beskrivning Av Andra Sorter
Anonim

Schackhassel är en av de mest opretentiösa växterna; den kan odlas oberoende i trädgårdsförhållanden utan problem. Denna blomma tillhör fleråriga växter, ser väldigt elegant ut, perfekt kombinerad med många blommor i landskapsdesign. Vidare kommer vi att bekanta oss mer detaljerat med sorterna av schackhassel och nyanser av deras plantering, samt lära oss om reproduktionsmetoderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Hasseln är en flerårig växt från familjen Liliaceae.

Stammen når vanligtvis 15–25 cm i höjd. Blommor i vilda växter är vanliga, ofta ensamma, och sorter kan ha 2 eller till och med 3 blommor . Blommorna når vanligtvis 4 cm i diameter. I naturen reproducerar hasselhonor sig självständigt: med hjälp av frön eller vegetativt, genom bildandet av nya lökar.

Schackhasselbruk används aktivt som prydnadsväxt av många trädgårdsmästare runt om i världen .eftersom den tål vintern bra. Enligt många källor vet specialister cirka 10 sorter som kan odlas även av nybörjare trädgårdsmästare utan problem.

Ripblomning börjar på våren och varar i genomsnitt fram till början av juli.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Alla sorter av schackbräshassel anses vara vinterhärdiga och resistenta mot olika typer av extrema temperaturer, varför denna växt odlas i många regioner i vårt land. Tänk på den mest relevanta av sorterna.

  • Alba . Blommorna av denna sort har en djup vit färg. Alba -växten är vanligtvis inte mer än 20 cm hög, vilket gör den idealisk för plantering på alpina rutschbanor.
  • " Afrodite ". Denna sort har också vita blommor. Men om vi jämför det med det föregående, då är "Afrodites" blommor större.
  • " Jupiter ". Man tror att denna sort uttrycker alla egenskaper hos arten på bästa möjliga sätt. Det så kallade mönstret på blommor syns tydligast på det. Den har en rik röd färg. I höjd - vanligtvis inte mer än 25 cm.
  • " Mars ". Blommorna av denna sort är ljuslila i färgen. Stammarna är låga - vanligtvis inte mer än 20 cm.
  • " Orion ". Blommorna av denna sort är lila med ett uttalat ljust schackmönster.
  • Sharon och Artemis . De representerar de mest kontrasterande sorterna av schackhassel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Innan du börjar välja en plats för att plantera en växt, bör du bestämma vilken sammansättning av hasselhökar du vill göra. För vanliga rabatter och alpina rutschbanor rekommenderas att välja lågväxande hasselripor och för en separat plantering - höga sorter.

Ripor planteras ofta bredvid grönsaksbäddar, eftersom lukten av dessa växter lätt stöter bort många insekter och skadedjur.

Det är bäst att plantera hasselrisar på platser med halvskugga, för under den ljusa och stekande solen kan blommorna snabbt börja vissna och växa sig inte lika stora som vanligt. Men även i full skugga är det bäst att inte plantera sådana växter, eftersom de med tiden kan börja försvinna. Det är också lämpligt att plantera dessa växter på platser skyddade från starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller val av jord bör det noteras att denna växt inte är särskilt krävande för den. Den kan växa bra även i fuktig jord . Men det är bäst att föredra lös och väldränerad jord med låg surhet. Förekomsten av organiskt material är alltid välkommen.

Vanligtvis planteras hasselblommor direkt efter köpet. Den bästa tiden för plantering är augusti eller september. I sällsynta fall rekommenderas att desinficera lökarna; för detta kan du använda speciella medel eller en svag lösning av mangan. Efter detta är det mycket viktigt att torka lökarna ordentligt.

Tidigare bör kompost och ett lager dränering införas i hålen, du kan också använda humus . Vid plantering är det mycket viktigt att noggrant räta ut plantans rötter. När du väljer en lågväxande sort måste lökarna fördjupas med 5–10 cm och de höga med 25–30 cm. Lökarna i groparna ska placeras något i vinkel. Du bör också lämna ett genomsnittligt avstånd på 15 cm mellan flera lökar och 25 cm mellan stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Om växten planteras utomhus på rätt plats, behöver du inte plantera om den under de närmaste 3-4 åren. Vanligtvis ska lökarna bara grävas upp om växten behöver byta område.

På hösten beskärs stjälkarna av hasselhöns och lämnar cirka 1 cm över marken, varefter jorden mults . Inga andra åtgärder krävs innan du förbereder dig för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing bör göras två gånger per säsong. För detta kan du använda mineralgödsel eller kompost. Sprid gödningsmedel direkt på jorden efter att den sista frosten har lossnat. Komplexa gödningsmedel kan användas som toppdressing eller träaska kan användas. Det är särskilt användbart under blomningen.

När det gäller vattning bör den vara måttlig och inte alltför riklig . Det rekommenderas att fukta hasseln bara när jorden torkar. Överströmmande växter är mycket oönskat, eftersom detta kan leda till ruttning av lökarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering behöver hasselrännor lossna jorden och mulka. Lövverk eller torr sågspån kan användas som mulch.

Ripa anses vara hårda växter, och därför är de sällan skyddade för vintern. Men om det är lite nederbörd på vintern eller om det är mycket hårt, skulle det vara användbart att täcka växterna med torrt lövverk eller nålgrenar.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Som du vet kan hasselhöna förökas på två sätt. Metoden för förökning av frön anses vara den mest tidskrävande, och därför föredrar trädgårdsmästare ofta lökar.

Glödlampor

Lökförökning är viktigt när blomman behöver delas. Vanligtvis uppstår behovet av detta när växten växer aktivt, vilket resulterar i att det finns lite utrymme för det. Transplantering av lökarna utförs i slutet av sommaren, när bladen börjar bli gula. Gula löv indikerar att växten har samlat alla nödvändiga ämnen, så att den kan grävas upp, delas och transplanteras.

När du gräver upp lökarna, kom ihåg att de är mycket känsliga och bör hanteras så försiktigt som möjligt . Små lökar ska skäras med extrem försiktighet. Efter separationen kan de omedelbart planteras på en ny, förberedd plats. Om platsen ännu inte har valts, rekommenderas det att placera lökarna i torv och en mörk, sval plats så att ingenting händer dem under de närmaste dagarna före plantering.

På hösten, när du planterar baby lökar, bör de täckas med mulch. Detta görs för att unga växter ska överleva nästa frost.

Bild
Bild

Frön

Schackhasselhällor har lådor där frön mognar, som kan planteras i framtiden. Du kan samla dem på sommaren efter att lådorna har torkat. Omedelbart efter insamling kan de planteras i marken, det är värt att fördjupa med inte mer än 1 cm . De brukar dyka upp nästa år. Men växter som odlas från frön brukar blomma först efter 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ripa anses vara ganska resistent mot sjukdomar och skadedjur. De påverkas dock ofta av gråröta. Gråröta tillhör svampsjukdomar, den behandlas med speciella preparat och de drabbade områdena tas bort.

För att undvika infektion bör hasselrödor inte planteras på platser där lökväxter redan har vuxit . Om lökarna redan har tecken på sjukdomen måste de behandlas med ett fungicidmedel eller aska.

Det är också mycket viktigt att inte plantera växter där det ofta förekommer vattenstagnation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns insekter på växterna bör de avlägsnas omedelbart. Du kan spraya blommor inte bara med speciella insekticider, utan också med avkok, infusioner från olika örter, de senare anses vara de säkraste för växter.

Bild
Bild

Landskapsdesign

Schackhassel kan bli en dekoration för alla trädgårdar. Det kallas en riktig vårblomma. Det är dock värt att komma ihåg att denna växt har en märklig lukt, som inte alla gillar, men den skrämmer perfekt bort gnagare. Hazel grouses ser bra ut i enstaka kompositioner i rabatter . Men det betyder inte alls att man inte ska plantera hasselrännor bredvid andra blommor, eftersom de perfekt samexisterar med rosor, tulpaner och påskliljor.

Rekommenderad: