Hur Matas Floxer? Toppdressing I Juli Och Juni, Före Och Under Blomningen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Floxer? Toppdressing I Juli Och Juni, Före Och Under Blomningen

Video: Hur Matas Floxer? Toppdressing I Juli Och Juni, Före Och Under Blomningen
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, Maj
Hur Matas Floxer? Toppdressing I Juli Och Juni, Före Och Under Blomningen
Hur Matas Floxer? Toppdressing I Juli Och Juni, Före Och Under Blomningen
Anonim

Phloxes är en dekoration av många trädgårdar idag. Dessa fleråriga och ettåriga växter behöver inte särskild vård, kan slå rot på nästan vilken typ av jord som helst och har också frodiga blomställningar av ljusa färger. I detta material kommer du att lära dig hur och hur du matar floxor i din trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför mata?

Alla erfarna trädgårdsmästare vet att konstant vård inte är tillräckligt för att odla en hälsosam och vacker blomma - det är nödvändigt att regelbundet applicera organiska och mineralgödselmedel på jorden. Nästan alla trädgårdsodlingar kan inte klara sig utan att kväve, kalium eller fosfor gödslas under perioden med aktiv tillväxt och svullnad av knopparna, liksom under blomningsperioden.

Tack vare toppdressing förbättras växtens allmänna tillstånd, dess immunitet förbättras och resistens mot virus- och svampsjukdomar bildas.

Bild
Bild

Dessutom är gödselmedel helt enkelt nödvändiga för phlox under övervintringen - utan utfodring och utan skydd av hög kvalitet kommer dessa växter inte att överleva ens den varmaste vintern och sedan växa dåligt på våren.

Växtens tillväxttakt och dess rotsystem beror på mängden gödselmedel i marken, liksom på jordens sammansättning ., pompa och mättnad av blomställningar, liksom varaktigheten av själva blomningsperioden. För riklig och frodig blomning läggs mineralgödselmedel - kvävehaltiga ämnen och kaliumgödsel - till den blommande floxen i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Balanserade blandningar och gödningsmedel gör att du helt kan ändra jordens sammansättning i ett visst område, vilket gör det möjligt att plantera flox även i trädgårdsområden med hög surhet. Förutom, efter långsiktig tillväxt av trädgårdsväxter på ett ställe, tarmas jorden gradvis … Alla näringsämnen absorberas över tid av trädgårdsodlingar och vanliga ängsväxter, eller så kan de helt enkelt tvättas ut med regn. Topdressing gör att du kan fylla på de förlorade komponenterna, göra jorden lättare och mer lös.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Det finns ett antal punkter som du bör vara mycket uppmärksam på under phlox -matningsförfarandet. Försök att följa riktlinjerna nedan för att odla friska, starka och vackra floxbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselkvantitet

Många trädgårdsmästare, när de odlar phlox, följer principen att ju mer gödsel du lägger i jorden, desto bättre. När det gäller denna trädgårdsodling är situationen helt motsatt - det är bättre att lägga till en lägre dos av gödselmedel än att förstöra växtens rötter och blad.

Ett överskott av näringsämnen i jorden kan leda till ett antal obehagliga konsekvenser:

  • bromsa eller helt stoppa utvecklingen av blommor;
  • försämrad immunitet och minskat skydd mot virus- och svampsjukdomar;
  • vissnande och växtens död.

När du köper ett särskilt gödningsmedel, var alltid uppmärksam på den rekommenderade dosen för dess applicering på jorden.

Bild
Bild

Vid användning av en viss mängd av ett ämne är det dessutom nödvändigt att ta hänsyn till plantans ålder, liksom förhållandet mellan en viss typ av flox och mängden gödsel som appliceras.

Bild
Bild

Jordberedning

När phlox odlas börjar jorden befruktas några veckor innan man planterar själva växten. Om plantering planeras på hösten eller nästa vår, bör kompost och humus läggas till jorden där floxar sedan kommer att växa. När jorden på planteringsplatsen är för sur tillsätts kalkblandningar till den. Om jorden är för tung eller tät bör den gallras med lite sand.

Dagen före plantering av phloxjord tillsätts en blandning av gödningsmedel från superfosfat (50 g), benmjöl (0,1 kg) och aska (1 glas). Blandningen blandas och tillsätts i en mängd av högst 1 msk. skedar per hål.

Bild
Bild

Matdags

När det gäller phlox är det inte mängden eller sammansättningen av förband som är mycket viktig, utan deras aktualitet. De viktigaste perioderna under vilka floxgödsling kommer att vara mest effektiv.

  • 15-20 maj. För att stärka rötterna och stimulera knopparnas svullnad befruktas växten med fågelspillning, urea eller mulleininfusion.
  • Tidigt till mitten av juni. Under denna period är det bäst att tillsätta fågelspillning, ruttnat eller flytande gödsel eller ammoniumnitrat i jorden.
  • Juli. Den bästa tiden att gödsla phlox är med blandningar som innehåller kväve och kalium.
  • Toppdressing i augusti är nödvändig för att förbereda floxer för frost och kall årstid. Potash- och fosforgödselmedel måste införas i jorden till växterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att utföra den första överläggningen av jorden för floxar i februari, innan snön smälter.

För att befrukta 1 kvadratmeter av området i trädgården måste du blanda superfosfat (60 g), ammoniumnitrat (20 g) och träaska (1 glas). Blandningen blandas noggrant och sprids slumpmässigt på snön på den plats där blommorna växer. Med vårens början måste blandningen absorberas i marken tillsammans med den tinade snön.

När om det inte finns någon snö på platsen bör det översta jordlagret grävas ned på 10 cm djup och blandas med toppdressing genom att lossa.

Bild
Bild

Plats för introduktion

Om vi pratar om odling av prydnadsväxtflox, måste matning för sådana växter appliceras på strikt definierade platser. När det gäller organiska gödningsmedel appliceras de vanligtvis inte direkt på växtens rötter, utan fördelas i cirkeln nära stammen eller läggs ut i angränsande sängar - detta minskar risken för rotbrännskador. Om vi pratar om mineralgödselmedel, bör de appliceras under busken själv eller användas som en del av vätskor för sprutning av denna trädgårdsgröda.

Bild
Bild

Kompostering

Ett lager av mulch skapas inte bara för att behålla fukt i växtens nära stamcirkel, utan täcker också rötterna på vintern och förser också jorden med organiskt gödningsmedel. Följande element kan fungera som mulch: klippt gräs, kompost, torv, fosfatsten, ruttnad gödsel, nålar, halm, kompost och humus.

Vanligtvis, mulching utförs på våren och hösten, tillsammans med proceduren för att gräva marken nära floxbuskar … Täckskiktet beror på växtens ålder såväl som klimatförhållandena i ditt område. Så för phlox -odling i områden med ett tempererat klimat och kalla vintrar (upp till -20 grader) måste du organisera ett lager av mulch upp till 7 cm tjockt.

Bild
Bild

Typer av gödningsmedel och deras användning

Trots att phlox kan befruktas med nästan alla typer av mineraliska och organiska gödningsmedel reagerar dessa blommor olika på individuella utfodringsalternativ.

Mineral

Olika mineralgödselmedel appliceras på jorden för floxer, beroende på utvecklingsperioden. Så på våren och före perioden med aktiv tillväxt används kvävebaserade preparat, för god blomning av floxer, kalium och fosfor matas på sommaren, och på hösten, för att stärka immuniteten före vintern, byter de till komplexa gödningsmedel.

Bor, nödvändigt för bildandet av plantans rotsystem, kan fungera som mineralgödsel ., urea, som i låg koncentration mycket effektivt driver bort skadedjur från växter, liksom superfosfater - för att påskynda blomningens början och stimulera växtutveckling.

Bild
Bild

Organisk

Experter rekommenderar att man väljer organiskt material som gödningsmedel för fleråriga phlox -sorter. Fördelen med sådana gödningsmedel är att de kan appliceras på jorden i vilket skede som helst: före blomningsperioden, under blomningen på sommaren och även efter att blomställningarna har torkat. Vart i naturliga grundbeten, med korrekt applicering på jorden, om de inte hjälper växten, kommer de uppenbarligen inte att skada den.

Bild
Bild

Torv

Som regel används detta element för att skapa ett kompostskikt, men på grund av dess fibrösa struktur kan det också införas i jorden för att förbättra luftens och vattenpermeabiliteten i jorden.

Oftast används torvgödselmedel under höstens utfodring av phlox - det gör att växter smärtfritt kan uthärda vintern och hålla rotsystemet från att frysa.

Bild
Bild

Träaska

Detta organiska gödningsmedel används vanligtvis som ett alternativ till mineralsk kaliumgödsel och superfosfater. Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder träaska från lövträd, tallnålar eller blå druvor. Ask från spannmål eller potatis är också ett bra alternativ. Vanligtvis introduceras aska före floxens blomningstid, liksom på sommaren under blomställning . En lösning bereds från 300 g aska och 1 liter vatten. Innan vattning ska den förvaras på en mörk plats i 3 dagar, under omrörning regelbundet för att undvika sedimentbildning. Om torr aska införs i jorden, innan det, måste växterna vattnas rikligt och askan själv måste siktas.

Bild
Bild

Organiskt avfall (spillning, mullein och gödsel)

Inget av dessa element appliceras direkt på phloxjorden. För utfodring skapas speciella infusioner, som dessutom försvaras innan plantorna vattnas. Kull späds ut med vatten i förhållandet 1 till 20. För att skapa en infusion från gödsel måste du fylla en hink med en tredjedel och sedan lägga till 10 liter vanligt vatten . Efter det sätter blandningen sig på en mörk plats i ett dygn och späds sedan ut igen med 3 hinkar vatten innan den vattnas.

Befruktning med dessa ämnen kan utföras före blomningsperioden och under bildandet av blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

  • Det är mest rimligt att befrukta jorden nära floxar på kvällen - detta kommer att utesluta möjligheten till fuktavdunstning, bildning av brännskador och de första näringsämnena kan komma in i jorden till växten på morgonen - efter att daggen har smält.
  • Tänk på att toppdressing med flytande gödningsmedel alltid bör utföras på fuktad mark - bara i detta fall kan de absorberas i jorden och nå rötterna av phlox. Dessutom kan vissa gödningsmedel utan fukt orsaka brännskador på floxrötterna. En bra tid skulle vara morgonen efter ett regn över natten.
  • Trädgårdsmästare håller vanligtvis inte floxbuskar på ett ställe i mer än 7 år. Efter denna period har växten en kraftig minskning av antalet blomställningar, en minskning av tillväxthastigheten och en försvagning av immuniteten. Det är därför efter 5-6 år det är bättre att transplantera dem eller noggrant gödsla / byta mark i deras nära stamcirkel.
  • Vid sprutning av floxbuskar måste du använda preparat med en låg koncentration av aktiva substanser. Från en stor mängd kväve eller kalium i dem kan brännskador i form av gula och mörka fläckar visas på floxblad. Det är bäst att spraya redan vuxna buskar av phlox - minst 3 år gamla.
  • Det blir mest effektivt att inte använda ett strikt definierat element för att skapa ett lager av mulch, utan en blandning av flera komponenter. Deras roll kan vara kompost, ruttnad gödsel och fosfatberg. Detta kommer inte bara att rädda växten från ogräs och behålla fukt, utan kommer gradvis att fylla jorden med näringsämnen.
  • Trots att alla sorter av phlox perfekt absorberar nästan alla typer av gödningsmedel kan vissa sorter skilja sig åt i individuella krav för sammansättning av förband. När du köper phloxfrön, ta reda på exakt vilken sort de tillhör och vad är deras favoritgödselmedel.
  • Det enklaste gödningsmedlet att göra är kompost - det läggs vanligtvis till jorden tillsammans med vatten under bevattning. Standardkompostblandningen består av ängsgräs, vegetabiliskt matavfall och sågspån.
  • Under inga omständigheter bör phlox befruktas på hösten med gödningsmedel som innehåller kväve - detta kommer att leda till tillväxt av unga skott, som kommer att dö med den första frosten.

Rekommenderad: