Hur Matas Paprikan Under Blomningen? Hur Matar Man Söta, Dåligt Blommande Paprika? Toppdressing I Början Av Blomningen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Paprikan Under Blomningen? Hur Matar Man Söta, Dåligt Blommande Paprika? Toppdressing I Början Av Blomningen

Video: Hur Matas Paprikan Under Blomningen? Hur Matar Man Söta, Dåligt Blommande Paprika? Toppdressing I Början Av Blomningen
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Hur Matas Paprikan Under Blomningen? Hur Matar Man Söta, Dåligt Blommande Paprika? Toppdressing I Början Av Blomningen
Hur Matas Paprikan Under Blomningen? Hur Matar Man Söta, Dåligt Blommande Paprika? Toppdressing I Början Av Blomningen
Anonim

Peppar är inte en mycket nyckfull kultur, relativt opretentiös att ta hand om, men i behov av vattning och ogräs. Och det måste också matas så att skörden är riklig, behaglig med smak och utseende.

Bild
Bild

Vilka gödningsmedel används?

Om tillväxten av en buske eller planta har avtagit blir spiren slö och svag, vilket innebär att peppar inte får tillräckligt med näring. Om stammen utvecklas ojämnt kan tillväxten kallas svag, eller så började den bli gul - det indikerar också brist på näringsämnen i jorden. Den tråkiga vegetativa delen av peppar, en märkbar ökning av lila färg på grönsaken, tappning av äggstockar och löv är också skäl för att mata växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Mineralkomplex hjälper till att mata grödor i olika tillväxtstadier. Dessa preparat är så praktiska att deras sammansättning väljs med hänsyn till växtens behov och innehåller inte bara användbara element, utan deras korrekta proportioner. Du behöver inte mäta och väga någonting själv. Odlaren spädar helt enkelt ut produkten med vatten - och vattnar grödan.

Funktioner för användning:

  • efter blommande blommor används BioMaster aktivt, vilket stimulerar bildandet av äggstockar;
  • när de första frukterna visas används "Agricola-Vegeta", vilket ökar antalet frukter och har en gynnsam effekt på deras smak;
  • nitroammophoska är också bra under mognadsperioden för de första frukterna;
  • under aktiv tillväxt av grönt, liksom rotmassa, rekommenderas att mata peppar med urea och tillsätta fosforföreningar;
  • nästa mineralförband är möjlig under blomningsperioden - urea, superfosfat, kaliumnitrat används;
  • i fruktbildningsstadiet används kalium och fosfor, men man bör avstå från kväveföreningar.
Bild
Bild

Hur ofta man ska applicera mineralgödsel beror på markens skick. Fertil jord kräver inte mer än 2-3 ytterligare gödsling, om jorden är utarmad i näringsämnen kommer det att finnas 4 eller till och med 5 procedurer.

Av de välkända namnen på denna typ av gödselmedel bör man också komma ihåg "Orton Micro-Fe" och "GUMI ". Ideal kommer att fungera som en bra tillväxtstimulator; Kemira Hydro anses vara ett universellt gödningsmedel. Nitroammofosku, som också används mycket aktivt i förhållande till peppar, säljs i granulat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste läggas till strikt enligt instruktionerna: vid "självaktivitet" kommer nitrater att ackumuleras i jorden, vilket är mycket skadligt.

Organisk

Vissa trädgårdsmästare föredrar inte bara ekologiskt, men avvisar medvetet och kategoriskt alla syntetiska mineralprodukter. Speciellt när det gäller att odla en naturlig jordbruksprodukt, som kostar mycket och måste vara av oklanderlig kvalitet. Tja, ekologiskt kan verkligen hjälpa till att odla en god skörd av paprika.

  • Mullein . Kogödsel används ofta som ett effektivt gödningsmedel för grönsaksgrödor. Det används tidigt i utvecklingen av växter för att stimulera tillväxt och öka grön massa. Mullein är ett kvävetillskott, ett alternativ till vilket kan vara fågelspillning (till exempel kyckling).
  • Träaska . Ett bra exempel på organiskt gödselmedel är förbränningsprodukten aska. Det mättar jorden med kalium, fosfor och avoxiderar också jorden. Först tas det in när man planterar peppar: lite aska läggs till i varje hål. Den andra utfodringen planeras vid blomnings- och fruktningsstadiet.
  • Matavfall / rester . Till exempel används ett bananskal. Det finns mycket kalium i det, så det är värdefullt i trädgården. Det är bättre att mala torkade skinn till pulver. Och denna komposition skickas till hålen i processen att plantera plantor. Du kan också förbereda en näringsrik vätska baserad på skalet så här: 3 skalar hälls i 3 liter vatten, insisteras i en försluten behållare i 3 dagar.

  • Äggskal . Det kan hänföras till föregående punkt. Den innehåller dessutom kalcium, mycket koncentrerad. En vätska infunderas också på det krossade skalet, som sedan används för rotvattning av buskarna.
  • Bröd . Bröddressing är användbart vid äggstocksbildningsstadiet. Det ökar kraftigt immuniteten hos paprika. Och en lösning används också med brödskorpor som är blötlagda i vatten, som sedan filtreras och skickas under buskarna.
  • Jod med mjölk . Mejeriprodukter i kombination med jod är en utmärkt stimulering av tillväxt, en ökning av antalet frukter, en förbättring av pepparsmaken samt en ökning av dess immunitet.
  • Infusion av nässla . Men istället för nässlor kan du ta vilket ogräs som helst. Woodlice, plantain och maskros används också. Växterna krossas, två tredjedelar fylls med dem i en behållare och fylls med varmt vatten till brädden. Behållaren förblir i solen i en vecka, kompositionen måste jäsa. Vätskan dekanteras därefter, blandas i lika stora proportioner med rent vatten, och denna lösning används för att vattna buskarna. Denna vattning upprepas var 10: e dag.
Bild
Bild

Jäst används också aktivt vid odling av peppar. De är rika på kväve och fosfor, vitaminer och mineraler. Sådan utfodring är meningsfull i stadiet av kulturens aktiva tillväxt, det hjälper till att utveckla rotsystemet i peppar och dess antenndel.

Folkmedicin

De flesta av dessa recept är också ekologiska. Vissa är mer populära, andra är mindre. Men var och en av dem är effektiv.

  • Lökskal . Förutom aktiv utfodring är denna växtkomponent ett utmärkt desinfektionsmedel. Du behöver bara 20 g lökskal i 4 dagar för att insistera i 4 liter vatten. Den silade kompositionen vattnas med pepparbuskar.
  • Socker . Socker sprinklas på jordytan runt stammen. Du kan också späda ut 2 tsk socker i ett glas vatten, häll pepparbuskar med den resulterande lösningen. Eller så kan du till och med ta glukos tabletter, som säljs på vilket apotek som helst, lösa upp en i ett glas vatten och häll denna vätska på peppar. Men oftare än en gång i månaden är det farligt att utföra sådan utfodring.
  • Kaliumpermanganat . Det har länge inte blivit en kemikalie, utan ett folkmedel för att gödsla växter i trädgården. Om du blandar 2 g kaliumpermanganat med 10 liter vatten kan både paprika och tomater befruktas med denna vätska (växter samexisterar ofta på platsen). Kaliumpermanganat, förutom utfodring, skrämmer också av skadedjur, kämpar mot lömsk brun fläck, och det är fläckar som ofta leder till hämmad frukttillväxt.
  • Kaffesump . Ett utmärkt gödningsmedel som används efter att ha plockat pepparplantor. Det lossnar jorden perfekt, hjälper syret att tränga in mer aktivt till växtens rötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte bli förvirrad i mängden förband bör trädgårdsmästaren föra dagbok . Och måla bokstavligen dagligen vad som produceras idag, vilka växter som fick toppdressing, i vad det uttrycktes. Du kan också notera växtens reaktion på denna eller den typen av utfodring.

Om du håller register, kommer undermatning och övermatning kulturen inte att fungera. Dessutom kommer allt att schemaläggas i etapper, etapper, vilket innebär att utfodringen blir ordnad och strukturerad.

Bild
Bild

Funktioner i introduktionen

Det finns några allmänna regler för pepparmatning. Denna kultur tål till exempel inte färsk gödsel särskilt bra. Men han reagerar bara positivt på det gödselmedel som blev över från förra året. Varje lösning som används för vattning bör vara något varmare än rumstemperatur . Toppdressing måste göras noggrant så att kompositionen inte kommer på frukter och blad. Den optimala tiden för toppdressing är tidigare på morgonen eller efter solnedgången.

Bild
Bild

Användbara tips för applicering av toppdressing:

  • efter plantering på en permanent plats behöver växten framför allt kväve, när den blommar - i tallskogen, efter blomning och frukt - i kalium och en liten mängd kalcium;
  • peppar gillar inte sur jord, och därför kan jorden avsyras - krittoppdressing hjälper detta;
  • paprika matas inte mer än 1 gång på 10 dagar, men också minst 1 gång per månad;
  • organiskt material före plantering måste doseras strikt, men för närvarande finns det fortfarande många användbara ämnen i jorden från den senaste säsongen;
  • om det finns tillräckligt med kväve i jorden, kommer detta att ha en bra effekt på fruktens framtida storlek, på bildandet av antalet äggstockar, men om det finns mycket av det, förlorar sötpeppar sin immunitet;
  • fosfor hjälper paprikan att mogna i tid (inklusive i det öppna fältet), det är också ansvarigt för rotsystemets styrka och styrka;
  • Bulgarisk peppar kommer att reagera på brist på magnesium i jorden med gula, vridna löv;
  • paprika sprutas endast i torrt, lugnt väder;
  • innan tillsats av näringsämnen måste peppar vattnas för att undvika att bränna det;
  • om sommaren är regnig och kall, behöver jorden potatismatning, som kan appliceras i form av träaska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing kan vara rot och blad . Blad betyder att växten kommer att sprutas. Det visar sin effektivitet under perioder som är avgörande för tillväxten av peppar. Root top dressing innebär att näringsämnet appliceras exakt vid roten.

Rekommendationer

För att skörda en rik pepparskörd i slutet av säsongen behöver du från de första odlingsstunderna, i början, förstå hur planen för vård av den ser ut.

Principerna för odling av paprika beskrivs här

  1. Pepparplantor transplanteras alltid till neutral jord.
  2. Sängarna måste skyddas på ett tillförlitligt sätt från vinden, de måste organisera högkvalitativ belysning (välj den bästa tomten i trädgården).
  3. Pepparbuskar behöver regelbunden vattning så att jorden inte blir vattentät. De kan klädas med rivet och hackat ogräs, halm, sågspån och humus.
  4. Det är möjligt och nödvändigt att lossa sängarna, men med försiktighet. Pepparens rotsystem ligger nära ytan, det kan skadas av misstag.
  5. I blomningsfasen måste du mata kulturen med kalciumnitrat, vilket kommer att vara ett utmärkt förebyggande av toppruttning.
  6. Prioriteten är för de paprikasorter som är uppfödda specifikt för odling i en viss region (eller regioner med sådana väderförhållanden som är karakteristiska för din bostad).
  7. När plantorna får färg tas de första blommorna bort så att den unga växten inte lägger energi på dem, utan på att stärka busken.
  8. För att näringsämnena ska ge styrka åt blommande och / eller fruktande paprika måste de roteras. Organik med mineralprodukter, till exempel.
  9. Alla avkok och tinkturer för utfodring förbereds bäst inte i metallbehållare. Inte att metallen är definitivt dålig, men för att undvika oönskade kemiska reaktioner är det bättre att använda plast och andra behållare.
  10. Om buskarna inte är dåliga i tillväxt, men färgen är otillräcklig, bör kvävegödsling ersättas med superfosfater med vatten. De gör detta för att färgen inte ska falla av.
  11. Innan du planterar peppar är det viktigaste att inte överdriva det med organiskt material.
  12. Hela dosen fosfor måste appliceras på hösten innan jorden plöjs. Sedan införs fosfor under sådd och under växtsäsongen.
  13. Brist på fosfor är plantans lila blad, fosforhastigheten i jorden är starka rötter och en ökning av mognadshastigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

En kompetent och uppmärksam platsägare kommer först att göra en markanalys. Inte ett mycket dyrt förfarande hjälper dig att ta reda på vad som finns i överflöd i trädgården och vad jorden är utarmad i. Detta kommer att vägleda dig i valet av utfodring och kommer inte att tillåta dig att överfodra plantorna med detta eller det här ämnet, eller förbli utan matning.

Rekommenderad: