Reproduktion Av Phlox: Hur Och När Ska Man Plantera? Funktioner För Att Dela Busken På Hösten. Fröplanteringsregler Och Ytterligare Vård

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Phlox: Hur Och När Ska Man Plantera? Funktioner För Att Dela Busken På Hösten. Fröplanteringsregler Och Ytterligare Vård

Video: Reproduktion Av Phlox: Hur Och När Ska Man Plantera? Funktioner För Att Dela Busken På Hösten. Fröplanteringsregler Och Ytterligare Vård
Video: Briefly about Phlox. Planting/dividing perennial phlox and care. 2024, Maj
Reproduktion Av Phlox: Hur Och När Ska Man Plantera? Funktioner För Att Dela Busken På Hösten. Fröplanteringsregler Och Ytterligare Vård
Reproduktion Av Phlox: Hur Och När Ska Man Plantera? Funktioner För Att Dela Busken På Hösten. Fröplanteringsregler Och Ytterligare Vård
Anonim

Phlox är perenner och kan växa på ett ställe flera år i rad. Han är inte nyckfull i vården, glädjer årligen trädgårdsmästare med riklig och frodig blomning. Från materialet i vår artikel kommer du att lära dig hur du sprider flox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hittills är 6 metoder för floxreproduktion kända. Florister använder nästan var och en av dem. Tänk på metodiken för att utföra varje metod.

Genom att dela busken

Denna metod anses vara en av de mest populära. Det är bättre att göra detta på våren eller tidig höst (omedelbart efter blomningen eller i början). Så delenki kommer att hinna slå rot. Du kan dela busken på sommaren, men detta är bara när en akut transplantation behövs.

Du kan dela busken som är 4-5 år gammal . Proceduren för att dela en buske tar inte mycket tid. Efter att ha valt en buske grävs den fleråriga ur marken, jorden tas bort från sina rötter, rötterna rensas

Sedan separeras de från varandra, rötterna separeras noggrant, vilket leder till olika stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att dela busken på ett sådant sätt att det på varje delning finns rudiment av stjälkar eller ögon, liksom rötter. Omedelbart efter separationen planteras sticklingarna i marken för att förhindra att rötterna torkar ut. När plantering av någon anledning skjuts upp är det nödvändigt att strö plantmaterialet med våt jord eller doppa det i en lera chatterbox.

Du behöver inte gräva ur busken du gillar. I detta fall är en del av den separerad, som är uppdelad i flera delar. Hålet kvar från den utgrävda delen är täckt med jord. Över sommaren växer resten av stauden, nästa år blir det möjligt att skilja en del från den på andra sidan.

Bild
Bild

Stammsticklingar

Denna floxförökningsmetod är mycket effektiv och lämplig för nybörjare. De är engagerade i det under den aktiva tillväxten av stjälkarna före bildandet av knoppar. Den optimala tiden på året anses vara perioden från maj till juni. För sticklingar väljs utvecklade gröna skott från friska växter.

De skärs på ett sådant sätt att varje del har minst två knop. Det nedre snittet görs under stamnoden, skuren från toppen på ett sådant avstånd att minst 2 cm återstår från den översta noden till snittet, alla nedre bladen är avskurna, några av de övre är kvar. Därefter planteras sticklingarna i förberedda lådor för plantor eller omedelbart i öppen mark av en bördig och lös typ.

Bild
Bild

Vid plantering i lådor strös ett litet lager vermikulit eller siktad sand (högst 2-3 cm tjock) ovanpå. Om de planteras i öppen mark, glöm inte ett lager torv eller bladhumus, först efter att sand eller vermikulit hällts på marken. Planteringen utförs i fuktig jord med ett radavstånd på 8 cm och ett steg på högst 5 cm.

Lådor med planteringsmaterial tas bort i ett växthus för rotbildning, de skuggas från direkt solljus, vattnas två gånger om dagen. Röta sker inom två till tre veckor, vilket indikeras av unga skott på sticklingar. Därefter planteras sticklingarna för att odlas på en såbädd med ett steg på 15 cm och ett radavstånd på 20 cm. De kommer att stanna här till nästa vår.

Om det av någon anledning inte var möjligt att skära floxer tidigt på våren, kan du klippa sticklingar tidigt på hösten (i mitten av september). I detta fall planteras de direkt i marken i en lutning av 35 grader. Obligatorisk mulching med torv eller fallna björkblad. Om de är engagerade i sticklingar på hösten tas bara de övre delarna av skotten, eftersom de nedre har tid att träna vid den här tiden.

Bild
Bild

Bladrika sticklingar

Phlox är unika växter, någon del av dem är lämplig för reproduktion. Blad, som planteringsmaterial, blir lämpliga i början av juli. Det är nödvändigt att plocka upp löv från mogna skott, klippa av ett blad med en axillär knopp och en tunn del av stammen med ett knivblad . Därefter planteras petioles i förberedda behållare med lätt näringsrik jord.

Ett litet lager vermikulit (högst 1,5 cm) eller sand hälls ovanpå. Planteringsdjupet bör inte vara mer än 2 cm, avståndet mellan bladen får inte överstiga 5 cm. Det är nödvändigt att plantera plantmaterialet på ett sådant sätt att bladet placeras i en liten lutning. I detta fall ska axelknoppen med en del av stammen vara i marken.

Bild
Bild

Efter att ha planterat sticklingarna i behållare, täck dem med plastfolie eller glas och lägg dem i ett skuggat växthus. De optimala förhållandena för rotbildning anses vara en temperatur inom + 18-20 grader. Hela tiden för rotbildning är det nödvändigt att övervaka tillståndet av fukt . Det övre vermikulit- eller sandskiktet bör inte torka ut.

Planteringsvård kommer att bestå i daglig sprutning av stjälkarna med vatten vid rumstemperatur. Dessutom är det nödvändigt att skydda planteringen från direkt solljus och glöm inte att ventilera plantorna för att förhindra ruttning. Kronbladet rotar enligt denna uppfödningsmetod på ungefär en månad.

För att öka buskigheten kläms de rotade topparna . Resten av vården skiljer sig inte från de grundläggande reglerna för optimal fukt och buskbildning. Det är något svårare att rota phlox med denna teknik; denna metod kan verka ineffektiv för nybörjare.

Bladsticklingar kan dock planteras även i öppen mark.

Bild
Bild

Rotbladen

Denna rotmetod anses vara tidskrävande och används därför inte så ofta som andra. De tillgriper det när det är nödvändigt att bli av med stamnematoder. Den optimala tiden för proceduren är perioden tidig vår eller sen höst. Busken grävs ur marken, de bästa rötterna väljs ut och skärs sedan i bitar på 5-6 cm.

Lådorna med jord förbereds, planteringen utförs på ett sådant sätt att den förtjockade änden av ryggraden ligger ovanför dess tunna del. De planterade rötterna är täckta med 4-5 cm tjock sand. Den optimala temperaturen är + 2-3 grader.

Bild
Bild

Runt slutet av februari - början av mars tas behållarna ut i ett uppvärmt rum och kommer ihåg att täcka dem från starkt solljus . I de tidiga stadierna kan du använda någon form av mörk materia. Ljusanpassning bör ske gradvis, liksom förändringen i temperaturbakgrunden.

Det är nödvändigt att öka lufttemperaturen dagligen och gradvis. Materialet tas bort efter att de första skotten uppträtt från marken. De kan planteras i öppen mark för odling i maj . Fast plats bestäms dock först efter ett år.

På våren är det lättare att föröka flox med rotblad. I det här fallet behöver du inte förvara blomstenen i källaren: behållarna är helt enkelt täckta med folie och avlägsnas för spiring och rotning, vilket sker cirka 2 veckor efter plantering. Hela denna tid bör temperaturen i rummet inte vara mer än + 10-15 grader.

Efter det kan den ökas till +25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Reproduktion av phlox genom skiktning anses vara en av de enklaste teknikerna. För att göra detta är det tillräckligt att täcka buskarna med bördig jord. Rötter på sprinklade skott visas mycket snabbt. När de redan är starka och börjar växa frigörs lagren försiktigt från marken, varefter de skärs av och planteras i den förberedda jorden.

Livmoderbuskar för reproduktion väljs på försommaren . De strös med lös jord, varefter de ständigt fuktas. Stammarna böjda mot marken är täckta med jord, som är lätt tampad. Skott med unga rötter i augusti kan planteras omedelbart till en permanent plats. Använd friska stjälkar för förökning.

Bild
Bild

Frön

Phlox reproducerar bra genom självsådd. Det bör dock inte glömmas bort att detta leder till klyvning hos avkomman och ofta påverkar förändringen av sorter. Inte bara färgen på de fluffiga hattarna kan förändras - kvalitetsegenskaperna ändras.

Detta avelsalternativ används endast för avel . För att öka groning av plantmaterialet, omedelbart före plantering, tas fröna bort från lådorna. Med tanke på att de har en kort groningstid måste de förökas före vintern. De bästa fröna tas för plantering.

Den optimala landningstiden är från slutet av september till början av november. Frö planteras i öppen mark eller i behållare med beredd jord . I den andra varianten av sådd är lådorna begravda på själva platsen. Under den kalla årstiden kommer plantmaterialet att genomgå naturlig skiktning.

Bild
Bild

Fröplantor med denna reproduktionsmetod är rikliga, de första paren av löv dyker upp från april till maj. När de växer upp transplanteras de till trädgårdsbädden. För att undvika att plantera för ofta är det nödvändigt att plantera plantor i steg om 10-15 cm . Med rätt vård kommer de att växa sig starka och kommer att glädjas åt frodig blomning.

Ytterligare vård av växterna kommer att bestå i att vattna i tid, ta bort ogräs, lossa jorden, bilda buskar för mer frodig knoppbildning. Trots att växten kan växa i halvskugga trivs den bättre i solen. I det fria är stammarna inte långsträckta och blomningen är mer frodig. Men sorter med mörka blommor är att föredra att plantera i ett halvskuggat område, eftersom deras blommor bleknar i solen.

Augusti anses vara en viktig månad i livet för en flerårig . Vid denna tidpunkt kan floxblomningen förlängas. För att förhindra att fröna sätter sig, efter blomningen, är det nödvändigt att skära av locken.

Det här är en bra tid att dela, plantera, plantera och läka växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur påskyndas rotningsprocessen för sticklingar?

Så att stjälkarna eller bladen rotar sig bättre och bildar nya skott, det är nödvändigt att uppmärksamma flera nyanser.

  • Det är bättre att skörda plantmaterial i grumligt väder. En varm sommardag är det bättre att klippa stjälkarna eller bladen i skuggan.
  • Innan planteringen är det bättre att förvara de skördade sticklingarna i en behållare, vars botten är täckt med fuktiga trasor.
  • Du kan bearbeta petioles med tillväxtstimulerande medel. För detta doppas den nedre delen av plantmaterialet i den beredda lösningen och förvaras i den i ca 8-10 timmar.
  • Det kommer att vara användbart att bearbeta petioles med aloejuice. Det späds ut med vatten i ett förhållande 1: 1, petioles doppas i det och planteras.

Rekommenderad: