Hur Bli Av Med Mjöldagg På Flox? Vad Ska Jag Göra Med Vit Blomning På Bladen? Hur Bearbetas Och Vilka Kontrollåtgärder Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Mjöldagg På Flox? Vad Ska Jag Göra Med Vit Blomning På Bladen? Hur Bearbetas Och Vilka Kontrollåtgärder Att Välja?

Video: Hur Bli Av Med Mjöldagg På Flox? Vad Ska Jag Göra Med Vit Blomning På Bladen? Hur Bearbetas Och Vilka Kontrollåtgärder Att Välja?
Video: Prevent & Treat Powdery Mildew and 4 Home Remedies that Work!! 2024, Maj
Hur Bli Av Med Mjöldagg På Flox? Vad Ska Jag Göra Med Vit Blomning På Bladen? Hur Bearbetas Och Vilka Kontrollåtgärder Att Välja?
Hur Bli Av Med Mjöldagg På Flox? Vad Ska Jag Göra Med Vit Blomning På Bladen? Hur Bearbetas Och Vilka Kontrollåtgärder Att Välja?
Anonim

Phlox är vackra och opretentiösa blommor som pryder trädgårdar, grönsaksodlingar, fönsterbrädor. Erfarna odlare vet att dessa växters ömhet ofta ifrågasätter deras fortsatta odling. Mjöldagg på flox är en av de vanligaste diagnoserna för denna växt.

Bild
Bild

Hur manifesterar sig sjukdomen?

I början av den sista sommarmånaden kan vita blommor hittas på blommorna. Det är inte svårt att märka det, lesionerna är bokstavligen slående . Om den lämnas obehandlad, kommer sjukdomen snabbt att skada de frodiga buskarna av blommor.

Mjöldagg är äkta och falskt.

Båda typerna av sjukdomar provoceras av en svamp . Den falska sorten förekommer vid hög luftfuktighet mot bakgrunden av måttliga temperaturindikatorer, den verkliga - i torrt väder med kraftiga hopp i temperatur och luftfuktighet.

Bild
Bild

Hur man förstår att floxer är sjuka med mjöldagg:

  • bladets övre yta är täckt med en vitaktig blomning;
  • plattans struktur liknar filt eller en mycket tät bana;
  • plack bildas främst på de nedre bladen, varefter den övergår till den unga tillväxten;
  • mörkbruna fläckar bildas på båda sidor av bladet - det här är mycelets formationer, därav sprids svampens sporer;
  • fläckarna växer mycket snabbt, smälter samman, bildar omfattande skador;
  • bladen torkar, varefter svampen angriper stjälkarna och blomställningarna.
Bild
Bild

Mjöldagg kräver inte förutsättningarna för dess utveckling: det attackerar växter snabbt och utvidgar gränserna för lesionen varje dag.

Och oftare är det unga växter som ännu inte har lyckats bygga upp ett speciellt skyddande lager som blir dess offer. Så snart en skada hittas måste sjuka växtdelar avlägsnas omedelbart. Som tur är, sjukdomen kan behandlas, och om behandlingen startas i tid kommer det att bli framgångsrikt.

Bild
Bild

Varför blir floxen sjuka?

Mest troligt är frågan i den ouppmärksamma undersökningen av växterna. Verkligen, sjukdomar hos blommande flox kan inte alltid snabbt erkännas … Försök därför noggrant undersöka blommorna en gång i veckan, titta under bladen, upp och ner.

Kom ihåg att svamp kan överföras till växten genom ett trädgårdsverktyg som inte desinficeras.

Bild
Bild

Du ökar risken för sjukdom om:

  • du vattnar inte phlox tillräckligt (du glömde att vattna det ett par gånger, växten försvagas);
  • plantera om dem på sommaren eller sen vår;
  • odla blommor i alltför sur jord;
  • använd för kallt vatten för att vattna phlox i värmen;
  • tidig gallring av planteringar.

Var uppmärksam på dessa negativa faktorer: om du tillåter minst en av dem kan alla åtgärder för att bekämpa mjöldagg vara förgäves. Det är viktigt inte bara att befria växten från sjukdomen, utan också för att förhindra riskerna för en ny infektion.

Bild
Bild

Det bästa sättet att bekämpa mjöldagg

Varje erfaren trädgårdsmästare kommer att säga att det bästa sättet att bekämpa en svampsjukdom är att förhindra det. Från början av sommaren måste växten desinficeras med kopparbaserade preparat . ("Topaz" eller någon annan fungicid). Ett bra resultat kommer också att uppnås genom att behandla phlox med en furacilinlösning (20 tabletter / 10 l vatten).

Viktig! Vid behandling av redan sjuka växter finns det en strikt regel: för att rädda dem måste du spraya angränsande växter med speciella preparat.

Bild
Bild

5 huvudregler för förebyggande av mjöldagg

  1. Repotera phloxen till en ny plats vart fjärde år.
  2. Tunna stjälkarna för att ge optimal ventilation för dem.
  3. Gräva upp marken.
  4. Om du märker tecken på bladskador, plocka bort dem utan dröjsmål. Bränn det sedan.
  5. Försök att välja för odling av de sorter som är resistenta mot sjukdomar.

Om de förebyggande åtgärderna inte hjälpte eller om du till exempel glömde att bearbeta plantorna i början av sommaren, inte misströsta, sjuka phlox kan sparas i de flesta fall.

Bild
Bild

Folkmedicin

Det finns 5 recept, efterfrågan på som fortfarande är stor (även under hög konkurrens med en syntetisk produkt). 5 recept för att bekämpa mjöldagg på flox.

  1. Träaska . Samla träaska, 300 g aska behöver 2 liter vatten. Fyll askan med vatten, låt kompositionen bryggas i 2 dagar. Sila den resulterande infusionen. Riv in 7-8 tvätttvål i den, blanda kompositionen. Behandla växterna med det två gånger, intervallet mellan behandlingarna är en vecka.
  2. Läsk + tvål . I en liter vatten, späd 5 g soda (soda), 5 g tvätttvål. Spraya blommor med denna komposition på samma sätt: 2 gånger med veckovisa mellanrum.
  3. Extrahera vassle från sur kefir, blanda den i vatten (100 g vassle / 1 l vatten) . Spraya phlox med denna blandning en gång.
  4. Vitlök . Hacka 50 g vitlök mycket fint, häll 2 liter vatten över det. Lämna infusionen under en dag, under vilken tid den kommer att koncentreras. Behandla blommor med denna vätska.
  5. Rött gräs . Allt ruttet gräs (låt det vara ogräs) måste rivas, blandas och kokas över. Gräs och vatten används i lika stora proportioner. Verktyget måste insisteras i 5 dagar, sedan dekanteras infusionen och det är klart att bearbeta den sjuka floxen.
Bild
Bild

Ett alternativ till dessa populära recept är mulleininfusion. Lös upp lite gödsel i en hink med vatten, spraya phlox med denna infusion. Ett effektivt alternativ, man tror att risken för att nya lesionsfragment uppträder är praktiskt taget noll . Alla ovanstående recept är baserade på reaktionen av mikroorganismer i deras sammansättning, som aktivt kämpar mot svamppatogenen. För växter är det ofarliga sätt, i ordets alla bemärkelser - organiskt.

Observera växterna i 2 veckor. Om det inte var möjligt att bli av med sjukdomen och de nya bladen redan är täckta med en vit spindelnät, måste du köpa antimykotika.

Bild
Bild

Särskilda läkemedel

Använd preparaten strikt enligt instruktionerna: förpackningen innehåller utspädningsmetoden, sprutreglerna och antalet procedurer som krävs för att besegra svampen. Behandlingen av flox från mjöldagg innebär användning av:

  • kolloidal svavellösning (0,5-1%);
  • Tiovila;
  • "Kommer snart";
  • "Topas";
  • Balayton;
  • Topsina;
  • Fundazola.

En av ovanstående åtgärder är att ta bort vit mögel från blommorna.

Försök inte att "krossa" svampen i mängd: välj ett av läkemedlen, det späds ut och appliceras enligt instruktionerna. Övervaka anläggningens tillstånd.

Bild
Bild

Vad händer om du inte gör någonting?

Om du inte bekämpar mjöldagg, på hösten, kommer placket från bladen av phlox att ersätta utseendet på bruna fläckar. Svampen är inte i fara, så den förbereder sig för vintern . På plantans löv börjar det bilda fruktkroppar.

Fallna löv blir en infektionskälla - de infekterar jorden, därför växer friska växter inte på platsen där de faller nästa år.

Börja behandlingen med organiskt material: om du inte har tillåtit ett totalt nederlag kommer en av de naturläkemedel definitivt att hjälpa. Blanda inte ekologiska recept och användningen av "kemi", det kommer att vara påfrestande för växten . Kom ihåg att bränna de parallella bladen.

Bild
Bild

Hur förhindrar jag floxskador med mjöldagg?

Börja med det enklaste - håll ogräset borta från växten. Rensa rabatten i rätt tid så att ogräs inte stör den normala tillväxten, näringen och andningen av flox. Hur man skyddar phlox från svamp:

  • Strö jorden nära blommorna med aska;
  • medan växten blommar, ge den en universell utfodring flera gånger;
  • överdriv inte det med kvävegödselmedel - om blomman tas emot i överskott kommer den att öka i tillväxt, och intensiv tillväxt bidrar tyvärr till infektion med svampen;
  • plocka upp de fallande bladen av sjuk flox från marken och bränna;
  • var noga med att gräva upp marken på hösten och tillsätt gödselmedel med koppar till den;
  • på våren, grundligt mulch jorden nära växterna med humus;
  • varannan vecka kan du profylaktiskt behandla phloxes med en 1% lösning av Bordeaux -vätska.
Bild
Bild

Desinfektion av trädgårdsredskap är en av de grundläggande principerna för ordning på webbplatsen.

För detta ändamål kan du använda alkoholhaltiga våtservetter, medicinska sprayer, manganlösning. Enskilda verktyg (deras skäryta) kalcineras över en eld . Jodbaserade preparat kan också användas för att desinficera trädgårdsredskap; de hjälper till att förhindra spridning av svamp- och virussjukdomar i området.

Bild
Bild

Alla ovanstående åtgärder är värda att följa: faktum är att mjöldagg inte tvekar för att påverka växten. I 3-5 dagar ger hon honom ett krossande slag och slår så mycket som möjligt mot blommorna.

Infektion sker ofta på våren, eftersom floxer vid denna tid intensivt ökar i tillväxt, men sjukdomen börjar vanligtvis manifestera sig på sommaren.

Därför, från början av sommaren, undersök floxen och var särskilt uppmärksam på de nedre bladen (från vilka nederlaget börjar).

Rekommenderad: