Plantera Hyacinter På Hösten: När Ska Du Plantera? Vad är Rätt Sätt Och Till Vilket Djup Att Plantera I Marken?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Hyacinter På Hösten: När Ska Du Plantera? Vad är Rätt Sätt Och Till Vilket Djup Att Plantera I Marken?

Video: Plantera Hyacinter På Hösten: När Ska Du Plantera? Vad är Rätt Sätt Och Till Vilket Djup Att Plantera I Marken?
Video: Odla återvinning - Odlarens topp 3 smartaste återvinningstips - plantera och så i återvunna skräpet 2024, Maj
Plantera Hyacinter På Hösten: När Ska Du Plantera? Vad är Rätt Sätt Och Till Vilket Djup Att Plantera I Marken?
Plantera Hyacinter På Hösten: När Ska Du Plantera? Vad är Rätt Sätt Och Till Vilket Djup Att Plantera I Marken?
Anonim

De mest färgstarka och ovanliga lökväxterna är hyacinter, de kännetecknas av ljusa täta blomställningar av en cylindrisk eller konisk form. Blomningsperioden i hyacinter börjar tidigt på våren, varefter markens del av blomman dör och glödlampan är vilande i varm mark och bildar nya skott med knoppar, löv och barn. Sådana lökar måste grävas upp årligen på sommaren och förberedas för plantering på hösten, i denna hyacinter skiljer sig från andra prydnadsväxter, som vanligtvis planteras på våren.

Optimal avstigningstid

Eftersom hyacinter har en aktiv utvecklingsperiod på våren, rekommenderas det att plantera dem i öppen mark under hösten. Detta hjälper till att stärka glödlampan, växten får styrka och gror bra på våren. Att plantera hyacinter på hösten har sina egna specifika datum, som måste följas . Det måste utföras från slutet av augusti till oktober, när marktemperaturen är minst + 5 … 10 ° С.

Bild
Bild

Dessutom beror höstplanteringen också på klimatförhållandena i varje region. Till exempel hålls det i Ural och Sibirien från slutet av augusti till början av september, i mittzonen och Moskva -regionen - under det andra decenniet i september, i de södra regionerna - i oktober. Om du planterar en prydnadsväxt tidigare (utan att ta hänsyn till dessa villkor), börjar blomman att gro snabbt och groddarna fryser under den första frosten.

Och om du planterar hyacint för sent har lökarna inte tid att påskynda sin tillväxt och dör.

Bild
Bild

Om det fanns en skarp kall snap direkt efter plantering av lökarna, bör jorden täckas med ett lager torrt lövverk eller grangrenar. Många erfarna trädgårdsmästare använder månkalendern för att plantera hyacint korrekt . Enligt måncykeln är den mest gynnsamma perioden för höstplantering av en växt september (3-7, 18-23), oktober (2-6, 18-20, 28-30).

Bild
Bild

Hur man planterar?

För att njuta av den vackra blomningen av hyacinter i trädgården måste du plantera växten korrekt, efter att du tidigare valt en lämplig planteringsplats, lök och jord. Eftersom de i sitt hemland föredrar att växa i torra och varma klimat, rekommenderas det att plantera dem i områden som är väl upplysta av solen, som är skyddade mot drag. De gillar inte dessa dekorativa blommor och jord, där vattnet stagnerar ständigt, växter under sådana förhållanden, på grund av den tunna huden, snabbt fester och dör . Du kan också plantera blommor under träd, eftersom deras blomningstid vanligtvis slutar innan tätt lövverk visas. Glöm inte samtidigt att träd kan suga ut alla användbara ämnen från jorden, vilket kommer att påverka tillväxten och bildandet av växten negativt.

Bild
Bild

Dessa lökar ser bra ut på rabatter med plastflaskor . För att skapa en originell landskapsdesign på platsen rekommenderas att man planterar hyacinter med primuler som bulbous iriser, krokusar, påskliljor och hasselripor. De kan också placeras bredvid tulpaner.

Om det inte finns någon trädgårdstomt kan hyacinter odlas i små behållare eller trädgårdskrukor på en balkong eller fönsterbrädan.

Bild
Bild

Efter att planteringsplatsen har valts är det nödvändigt att fortsätta med omedelbar beredning av jorden

  • Först gräver de jorden till ett djup av minst 40 cm och applicerar organiskt gödningsmedel i form av torv, humus eller kompost. Dessutom bör kaliumgödsel och superfosfat också tillsättas jorden. Om jorden på platsen är lerig (tung) måste den blandas med sand, och om det är surt, med kalkmjöl. Färsk gödsel får inte införas för grävning.
  • Nästa steg är valet och förberedelsen för att plantera lökarna. Det ska vara friskt, rent och torrt. I närvaro av synliga skador, mjuka områden och bulor kastas plantmaterialet. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du köper lökar med en diameter på 4-5 cm. Om du tar 2-3 cm exemplar för plantering ger de få blommor, medan stora 6-7 cm lökar anses vara för gamla, och de måste vara ständigt uppdaterad.
  • Innan du planterar i öppen mark bör lökarna behandlas i speciella lösningar eller kaliumpermanganat, detta kommer att desinficera dem. För detta placeras planteringsmaterialet i en behållare med en lösning och förvaras i 20-30 minuter. Efter det ska de torka ordentligt.
  • Fortsätt sedan till den direkta planteringen av lökarna. Det första steget är att tömma sanden från sanden (med ett lager på 2-3 cm) i botten av hålet. Lökväxternas planteringsdjup bör vara en tredjedel av deras höjd. Till exempel, om glödlampans höjd är 4 cm, fördjupas den med 12 cm, 5 cm - med 15 cm. I områden med lätt jord kan fördjupningen göras större och med tung jord, tvärtom, det är mindre. Det är också viktigt att hålla avståndet mellan lökarna under plantering, vilket vanligtvis motsvarar planteringsdjupet. Det vill säga ett avstånd på 10-20 cm bör göras mellan framtida blommor (allt beror på lökarnas storlek).
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringen slutar med att lökarna placeras på sanden och täcks med sand uppifrån (för att inte ruttna), sedan med bördig jord. Landningsplatsen vattnas rikligt med vatten. Om växten planteras i fuktig jord omedelbart efter regn är det inte nödvändigt att vattna. För att skydda blomman från att torka ut jorden, utförs mulching med sågspån eller torv.

Bild
Bild

När ska man gräva upp och hur man förvarar lökarna?

Efter att hyacinterna har vissnat och torkat (men inte helt) kan du börja samla sina lökar för senare plantering på hösten. Denna period är ungefär i slutet av maj och början av juni, 3 veckor efter blomningen. Lökarna måste grävas noggrant och gå tillbaka 10-15 cm från busken . Sedan tvättas de i varmt vatten och undermålig avvisas omedelbart. Före lagring bör framtida planteringsmaterial desinficeras på sådana sätt som Fundazol, Dachnik eller Maxim. En vanlig rosa lösning gjord av kaliumpermanganat är också lämplig för dessa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bearbetade lökarna torkas på ett ställe där solens direkta strålar inte tränger in, och innan de läggs för förvaring, lindas de i tidning eller skalas och viks i behållare, lådor, påsar. Förvaring av plantmaterial bör utföras på en torr och varm plats . Det är tillåtet att förvara glödlamporna först vid en temperatur av +25 till + 30 ° C, sedan sänka den till + 17 ° C.

I det fall då barn hittades på dem när de grävde lökarna kan de separeras och även användas vid förökning av hyacinter. Sådana spädbarn överlever hela sommaren och planteras sedan på hösten i öppen mark.

Bild
Bild

Användbara tips

Hyacinter anses vara trädgårdsmästarnas mest favoritväxt, så de kan ofta hittas i sommarstugor. Populariteten hos dekorativa blommor beror på deras ovanligt ljusa färger och blomställningens form. För att odla en hälsosam och vacker växt på egen hand bör du ta hänsyn till rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare.

  • Det viktigaste när man planterar växter anses korrekt beräkna djupet, eftersom om fördjupningen inte är tillräcklig kommer glödlampan att frysa och snabbt dö, och om det är för mycket kommer vegetationsprocessen att försenas och blomman kommer inte att kunna att behaga med sprudlande färg. I det här fallet, för stora lökar, måste du förbereda ett rymligt och djupt hål.
  • Lökar kan inte köpas för plantering, vars kvalitet väcker ens det minsta tvivel. Om detta inte beaktas kan du köpa en sjuk växt, som i framtiden kommer att infektera hela blomsterträdgården.
  • Om de köpta lökarna har olika storlekar planteras de största exemplaren först, sedan medelstora och små.
  • Glöm inte slipningen där den placeras när du planterar lökarna. Detta kommer att rädda blomman från förfall. Detta gäller särskilt områden som kännetecknas av hög markfuktighet. Ett lager sand är täckt med bördig jord, som måste komprimeras.
  • Trots att hyacinter inte gillar fukt måste de vattnas både omedelbart efter plantering och före det första kalla vädret. Innan frosten börjar täckas de planterade lökarna med ett lager torrt lövverk, de kommer att värma marken väl och rädda växten från kylan.
  • Om platsen inte passar blomman måste den transplanteras till en ny. I detta fall grävs glödlampan upp och planteras helt enkelt på en ny plats.

Rekommenderad: