Buttercup Anemone (41 Bilder): Beskrivning Av En Växt Av Familjen Buttercup. Hur Reproducerar Anemon?

Innehållsförteckning:

Video: Buttercup Anemone (41 Bilder): Beskrivning Av En Växt Av Familjen Buttercup. Hur Reproducerar Anemon?

Video: Buttercup Anemone (41 Bilder): Beskrivning Av En Växt Av Familjen Buttercup. Hur Reproducerar Anemon?
Video: Inköp av en ny köttätande växt av familjen Drosera 2024, Maj
Buttercup Anemone (41 Bilder): Beskrivning Av En Växt Av Familjen Buttercup. Hur Reproducerar Anemon?
Buttercup Anemone (41 Bilder): Beskrivning Av En Växt Av Familjen Buttercup. Hur Reproducerar Anemon?
Anonim

Om du någonsin har vandrat i en vårskog har du förmodligen sett små gula blommor locka uppmärksamhet bland det knappt trasiga gräset. Chansen är stor att du stöter på en växt som kallas anemone eller buttercup anemone. Vårt dagens material kommer att tillägnas henne: vi kommer att beskriva växtens utseende och dess egenskaper, prata om avelsmetoder, vårdregler, sjukdomar och skadedjur och användning i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Buttercup anemone (anemone) är en växt av familjen buttercup . I vanliga människor kallas det en get, en padda. Ofta kallas en anemon felaktigt för en smörkopp, även om det här är olika växter som skiljer sig i perianths form: i trädgårdssmörblomman är den dubbel, med kronblad och kronblad, i anemonen är den vanlig, kronblad.

Växten lever i europeiska länder (undantaget är Storbritannien, södra Grekland och Italien, norra Skandinavien), i Ryssland finns den i väster, upp till Uralbergen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anemone - örtartad flerårig -efemeroid … Detta koncept betecknar en grupp växter som tillbringar större delen av sitt liv under jorden i form av en tjock, kraftfull krypande rot. Bladen och blommorna på smörblåsanemonen kläcks tidigt på våren under en mycket kort period, och sedan (i början av sommaren) vissnar all den ovanjordiska gröna massan och dör. I slutet av augusti börjar tillväxten och läggningen av nya gröna skott under jorden, för att glädja alla med sina ljusa färger igen nästa vår.

Början av blomningen av anemoner faller på i mitten av april . Den snabba tillväxten fortsätter i cirka 14 dagar. Lövverk och blommor blommar samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens utseende inkluderar en enda stam, cirka 30 centimeter hög, med trippel-dissekerade, diamantformade blad. Peduncle, som regel, en, ibland finns det 2-3. Blomställningarna är ljusgula, något pubescenta under. Om det är en solig dag ute, blommor av anemoner är öppna för pollinering, producerade av små buggar, flugor, ibland bin … Vid dåligt väder komprimeras kronbladet.

Varaktigheten av anemonernas vegetativa period beror på miljöförhållandena. Om den växer i fjärran norra är dess blomning lika snabb som polarsommaren. Om dess livsmiljö är halvöken kommer livet ovan jord att fortsätta så länge det finns fukt i jorden. I skogen blommar anemonen tills lövverk syns på träden.

Efter att den gröna ytbusken har avlidit kvarstår frön på plats. De bärs av myror och hjälper anemonen att utöka sitt sortiment. Från ett frö till en vuxen växt är vägen väldigt lång (cirka 10 år), men en odlad anemon kan växa snabbare (efter 2-3 år). Vi kommer att prata mer detaljerat om dess reproduktion nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buttercup-anemonen är en långlever . Hon kan leva i 50 år, det fanns också äldre exemplar. Anledningen till detta är förgreningsroten som bildar oberoende områden från vilka praktiskt taget autonoma "klon" växter växer. En skogsröjning, strödd med gyllene stjärnformade blommor, kan mycket väl bildas av en sådan "bläckfisk" -rizom.

Även om växtsäsongen för anemoner är mycket kort, odlas de ofta i trädgården. Det finns också odlade arter med dubbla blommor och dekorativa blad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproducerar anemonen?

Det finns 3 sätt att föda upp smörblåsanemon:

  • nyskapande;
  • knöl;
  • rhizom (buske).

Förökning av anemon med frön är inte en lätt process . Som nämnts ovan, under naturliga tillväxtförhållanden, bär frön av smörblommanemon av myror, och det beror på väderförhållandena om de kläcks eller inte. Om du vill odla en växt i trädgården måste du samla frömaterialet och plantera det omedelbart. Det finns ingen anledning att lagra fröna - de tappar sin livskraft väldigt snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sådd är det nödvändigt att förbereda behållare fyllda med lös jord berikad med näringsämnen . Fröna bör begravas i marken och täckas med mulch ovanpå för att förhindra att fröet torkar ut. Om du gör allt rätt kommer plantan att gro nästa vår . Kom dock ihåg det grobarheten för anemonfrön är ganska låg - cirka 25% . De som överlever kommer att glädja dig med blommor om 2-3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket mer framgångsrik avelsmetod är genom att dela roten eller busken. Det finns två alternativ för att genomföra detta förfarande:

  • på ett naturligt sätt;
  • artificiellt.

Naturlig uppdelning sker ofta i naturen, när huvudrizomen sprider sina "tentakler" över ett brett område och livskraftiga knoppar och reproduktionsorgan visas på dem, vilket ger liv åt en ny oberoende buske. Det händer att en del av rhizomen mellan "huvud" -växten och "nybörjare" buske dör och det blir en autonom växtenhet.

Konstgjord uppdelning innebär att man gräver upp anemonen i början av vårsäsongen tillsammans med roten och delar den i delar så att var och en får en levande knopp. Efter att ha utfört detta förfarande är det nödvändigt att omedelbart plantera de mottagna "barnen" i en tidigare beredd jord med en fördjupning av dem med 5 cm; roten läggs i ett horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

Buttercup anemone är en flerårig, vilket innebär att du planterar en växt i mer än ett år . Därför är det mycket viktigt att välja rätt plats för plantering, jordtyp, veta hur man korrekt vattnar och gödslar anemonen. Låt oss överväga varje faktor mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avlämningsplats

Buttercup anemone i naturen föredrar måttlig halvskugga, så försök hitta en plats på platsen där diffust solljus kommer att falla på den. Glöm dock inte att dess växtsäsong är kort, så att den torkade busken inte irriterar dig med sitt utseende hela sommaren, plantera anemonen bredvid låga buskar som täcker tomrummet med sitt gröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Om landningsplatsen valdes korrekt, växer anemonen mycket snart och fyller allt runt med sin grönska. För att undvika överdriven täthet, plantering måste tunnas ut, separera nya buskar och flytta dem till andra rabatter . Den bästa perioden för att transplantera anemoner till en ny plats är slutet av blomningen, när plantens markdel dör av. Busken måste grävas ut, en del av roten med unga knoppar måste separeras och sedan planteras på en ny plats, fördjupa den med cirka 5 cm. Det är inte nödvändigt att vattna.

Det rekommenderas att befrukta den transplanterade anemonen genom att tillsätta torv eller humus till jorden . Du kan lägga till fallna löv (ek, lönn, äpple). Detta kommer att skapa utseendet på en naturlig "kull" som i en skog, vilket är mycket vanligt att smörblåsanemonen växer i naturen under sådana förhållanden. När blomställningar dyker upp på växten är det lämpligt att mata den. Anemonen ska också övervintra under en lövfällande "matta ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel och markval

Buttercup anemone växer mycket bra i ljusa jordar som absorberar fukt. Förbered därför marken för att plantera den med tillägg av flodsand och små stenar. Om jorden är sur, tillsätt lite torr kalk. Under blomningen kan du skämma bort anemonen med införandet av komplexa gödningsmedel … Detta kommer att bidra till att öka blommassan och förlänga växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Anemonen måste vattnas regelbundet när dess antenndelar och blomställningar bildas. Samtidigt är det nödvändigt att övervaka mängden applicerad vätska för att undvika vattendämpning i jorden. Buttercup -anemonen reagerar negativt på överskott av fukt.

Bild
Bild

Temperaturregim

Anemone tolererar vinterkylan väl i tempererade klimat . I slutet av hösten är det nödvändigt att täcka den plats där växten växer med grangrenar, en torvbladsblandning som bildar ett lager på cirka 3 cm. Om du bor närmare norr med svårare vintrar, det är bäst att gräva upp anemonen och placera den i ett mörkt, svalt rum tills våren landar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar, skadedjur, behandling

Buttercup anemone är en växt med god immunitet och motståndskraft mot skadedjur . Men även hon är inte odödlig. Oftast attackeras det av bladnematoder, vilket uttrycks i utseendet på gula fläckar på bladen. Sjuka buskar måste grävas upp och förstöras. Byt mark innan du planterar nya växter i detta område.

Anemone är också mycket förtjust i sniglar och sniglar. Om du märker dem på busken, samla dem för hand och förstör och behandla jorden runt med en lösning av "Metaldehyd".

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Anemone dekorerar trädgården på våren. Medan andra växter fortfarande är praktiskt taget "nakna", glädjer anemonen ägarna till platsen med ljusgula blommor - "stjärnor" och en frodig buske med grönt bladverk. Det är därför det ofta används i landskapsdesign:

  • när du dekorerar alpina diabilder;
  • i kombination med tidigt blommande grödor: scilla, primrose, muscari och andra;
  • nära stigar för deras vackra inramning;
  • under träd och små buskar;
  • i kombination med odlade sorter av smörblåsanemon med dubbla blommor och snidade blad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anemone ser enkel ut, det är långt ifrån ljusa prydnadsväxter, men det är denna konstlösa skönhet som lockar trädgårdsmästare. Varje vår förvandlas platsen när smörkoppsanemonen växer på den.

Rekommenderad: