Plantera Och Ta Hand Om Heuchera (26 Bilder): Odla En Flerårig Blomma På Det öppna Fältet. Hur Man Transplanterar En Växt På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Heuchera (26 Bilder): Odla En Flerårig Blomma På Det öppna Fältet. Hur Man Transplanterar En Växt På Hösten?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Heuchera (26 Bilder): Odla En Flerårig Blomma På Det öppna Fältet. Hur Man Transplanterar En Växt På Hösten?
Video: Tips for Planting a Cottage Garden! 🌸🌿// Garden Answer 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Heuchera (26 Bilder): Odla En Flerårig Blomma På Det öppna Fältet. Hur Man Transplanterar En Växt På Hösten?
Plantera Och Ta Hand Om Heuchera (26 Bilder): Odla En Flerårig Blomma På Det öppna Fältet. Hur Man Transplanterar En Växt På Hösten?
Anonim

Heuchera är en mycket vacker växt som tillhör rhizomsläktet. Detta är en populär örtartad flerårig, vars sorter och sorter är efterfrågade idag inom landskapsdesign. En intressant växt har ovanliga löv som kan ha en mängd olika nyanser. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på Heychera och ta reda på hur man tar hand om henne enligt alla regler.

Växande funktioner

Geichera är extremt populärt i vår tid. Denna växt ser ut som en liten buske med välväxt grönska. Bladbladen på detta gröna husdjur kännetecknas av det faktum att de har en tandad kant på sina sticklingar . Både bladens form och färg kan variera. I naturen kan du hitta ett stort antal sorter, till exempel de som har svarta bladplattor, men oftare är de gula, rosa, vinröda (till exempel sorten "Purple Castle", populärt kallad "röd klocka") eller lila.

Växten i fråga är känd inte bara för sitt icke-triviala utseende och mångfald av färger, utan också för sin opretentiöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla en sådan trädgårdsmästare orsakar vanligtvis inte onödiga problem. Varje blomsterhandlare kommer att kunna ge denna växt ordentlig vård, utan att ta till sig mycket tid och pengar.

Trots det faktum att heuchera är en krävande växt, finns det ett antal särdrag i samband med dess odling

  • Det är absolut nödvändigt att bli av med plantens peduncles om du odlar en prydnadsväxande lövling. Om du inte följer denna regel börjar de snabbt stiga över blomman, vilket gör att den ser besvärlig ut.
  • Heuchera blomstjälkar får lämnas ensamma och inte tas bort bara om du vill få frö i framtiden.
  • De nedre bladbladen på denna blomma tenderar att falla av med tiden. För att undvika nakna och fattiga stjälkar, innan blomningen, måste du överföra växten så noggrant som möjligt till en annan, djupare plats. Samtidigt ska rötterna inte skakas av marken.
  • När du växer geykhera på din webbplats måste du ta hänsyn till vad som växer med dem i grannskapet. Enligt erfarna blomsterodlare är de bästa grannarna för dessa växter primrose eller astilba.
  • Denna populära växt planteras vanligtvis på våren, i mars-april. Blommande bör förväntas med början av juli-augusti.
  • Det är nödvändigt att odla denna opretentiösa blomma under förhållanden med ljus skuggning. Kraftigt solljus är inte farligt för geychera, men det måste spridas.
  • Befruktning av en blomma är endast tillåten från det andra året av dess tillväxt. Dessa procedurer utförs innan växten blommar och sedan i slutet av denna process.
  • Som är fallet med de flesta andra växter, som växer heuchera, måste du övervaka deras hälsa. Dessa blommor är mottagliga för ett antal sjukdomar som måste märkas i tid och behandlas omedelbart. Detsamma gäller parasiter som kan orsaka allvarliga skador på Heuchers.
  • Busken måste spillas. Utan sådana procedurer kommer anläggningen oundvikligen att börja torka ut. Ibland måste sådana åtgärder upprepas ett par gånger per säsong.
  • Med tiden blir plantans bladplattor tätare och mörkare, men i början (under de första månaderna) bör de vara ljusare och mer transparenta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Om du planerar att odla opretentiösa Heuchera -blommor på din webbplats borde du veta det vid vilken tid de behöver planteras, matas och under vilka perioder de blommar:

  • plantering av buskar måste utföras i mars eller april;
  • blomning av växter sker på sommaren - från juni till augusti;
  • du kan börja mata en blomma först från det andra året, före och efter blomningen;
  • om du planerar att börja föröka denna blomma med sticklingar, måste du utföra alla nödvändiga förfaranden antingen i juni eller i juli;
  • övervintringen av dessa växter slutar på våren, och alla skydd som tidigare använts för skydd måste tas bort från dem;
  • på hösten (i början) eller i maj kan du odla heuchera genom att dela busken.
Bild
Bild

Platsval och markberedning

För att plantera buskarna i fråga är det nödvändigt att välja den lämpligaste platsen där heuchers kommer att känna sig bekväma. Ibland är det svårt att välja det optimala området för dem, eftersom vuxna växter inte tolererar tillväxt i direkt solljus på bästa sätt . - de är mer anpassade till livet i skuggan eller halvskuggan. Unga representanter är tvärtom helt olämpliga för sådana förhållanden; de ska inte vara på skuggade platser.

Om unga växter befinner sig i ett skuggat område kommer deras tillväxt att bli långsammare, mindre produktiv. Om du vill få riktigt vackra och spektakulära buskar, måste trädgårdsmästare vänta mycket länge.

Dessa växter tolererar enkelt transplantationer och proceduren för att dela rötterna, därför rekommenderas det först att ung tillväxt planteras och odlas i solen, och senare bör mogna exemplar flyttas till halvskugga. Om du köper en blomma med ett väl utvecklat rotsystem kan du omedelbart plantera den i skuggan.

Om du letar efter den optimala platsen för unga djur eller frön, så finns det bara en rätt lösning - de måste planteras i solen.

Det är viktigt att ta hänsyn till att unga växter inte tål vind och drag, så en plats för dem bör väljas där det finns vindskydd åtminstone från nordsidan.

Bild
Bild

Sorter med ljusare blad kommer att kännas bra om de planteras på soliga platser. Mörkare exemplar växer bättre i skuggan.

Ingen speciell jord krävs för att plantera dessa växter . Det viktigaste är att jorden har optimal syra. Heuchera kan säkert planteras i marken, vars surhet är 6, 0. Det är tillåtet att plantera blommor även i stenig jord, men i detta fall kommer de inte att kunna utvecklas i all sin ära.

De optimala förutsättningarna för att plantera Heucher är lös och bördig jord. I en sådan miljö kommer utvecklingen och tillväxten av blommor att bli fullvärdiga, snabba. Jordens fuktinnehåll bör inte överskuggas. Jorden måste nödvändigtvis passera både vatten och luft genom sig själv utan problem.

Enligt blomsterodlare behöver geichers jord som har klarat kalkningsförfarandet. Baserat på surhetsgraden kan kalkaska eller dolomitmjöl användas.

Heuchers är absolut olämpliga för jordar av tunga typer. Växter kan bara planteras i lätta jordar. Dessa gröna husdjur behöver också bra dränering. Det kan byggas av flisade tegelstenar eller grovt grus.

Dräneringsskiktets tjocklek måste vara minst 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplan

Växten i fråga kan planteras både utomhus och hemma. Dessa procedurer måste utföras korrekt för att inte skada plantorna.

Låt oss överväga steg för steg hur man korrekt planterar en heuchera

  • Det är lämpligt att göra detta mitt på våren. Plantor kan köpas eller erhållas vegetativt.
  • Växtstammar måste trimmas ner till ung vävnad. Skott som kan torka ut måste skäras till nivån för levande yngelknoppar, som vanligtvis finns i bladaxlarna.
  • Därefter måste du förbereda rötterna. För att göra detta, ta bort skadade, sjuka eller svaga områden. Sådana element i rötterna måste tas bort helt, och nedskärningarna efter det kräver bearbetning med krossat kol.
  • Landning görs bäst i rutor eller i ett rutmönster. Ett mellanrum på minst 50-60 cm måste lämnas mellan blommorna.
  • Under var och en av buskarna måste du gräva ett hål med ett djup och en diameter på 30 cm. Ett dräneringslager ska läggas på botten och täckas med ett lager jord ca 5 cm ovanpå.
  • Därefter måste organiska eller mineraliska gödningsmedel läggas till jorden.
  • En ung planta bör installeras i den centrala delen av hålet och täckas med jord. Därefter måste jorden komprimeras något och vattnas med 3-5 liter vatten.
  • Under de första dagarna är det lämpligt att skugga anläggningen något, men i framtiden kan skydd mot direkta solstrålar tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Heuchers, precis som alla andra trädgårdsväxter, behöver ordentlig och regelbunden vård. Utan det blir blommorna inte vackra, de kan bli allvarligt sjuka och till och med dö. Låt oss överväga i detalj hur man tar hand om dessa förtjusande varelser.

Vattning

Det är viktigt att vattna geykhera regelbundet och i tid. Växternas tillstånd beror på korrekt vattning, så dessa procedurer kan inte försummas.

Grödorna som övervägs måste vattnas en gång varannan dag efter att det övre jordlagret har torkat . Heuchera hänvisar till kategorin blommor som överlever torka många gånger bättre än stillastående fukt i rotsystemet. Under långa varma och lummiga dagar krävs dock vattning 2 gånger om dagen - tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Perenner bör vattnas så noggrant som möjligt. Vätskan ska flöda uteslutande under växternas rötter. Droppar ska aldrig hamna på plåtplåtarna, eftersom det kan leda till allvarliga brännskador.

För att inte stöta på konstant ogräs och regelbunden lossning, på våren, efter bevattningens slut, måste markytan strös med ett lager mulch (torv).

Bild
Bild

Toppdressing

Heuchera behöver rätt utfodring. De måste göras vid vissa tidpunkter. Under det första året efter plantering behöver du inte mata en flerårig buske . I framtiden måste gödningsmedel appliceras årligen under växtsäsongen. Om du är engagerad i odling av dekorativa lövande sorter, är det som toppdressing nödvändigt att använda komplexa mineralkompositioner avsedda för lövgrödor.

Om du odlar prydnadsblommande sorter av Heuchera på din tomt, kan du köpa universalgödselmedel för blommande växter för dem.

Toppdressing måste appliceras på jorden där blommorna växer, två gånger under säsongen - före och efter blomningen . I detta fall är det endast nödvändigt att använda hälften av den dos som anges av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Geykhera kan perfekt övervintra i det öppna fältet, varför det är så populärt i vårt land, och det kan säkert odlas inte bara i Moskva -regionen, utan också i svårare klimatförhållanden, det viktigaste är korrekt förberedelse. På hösten ska gulnade och torkade löv inte klippas av från en flerårig, eftersom de fungerar som skydd mot destruktiv frysning av växtens rotsystem på vintern. För vintern rekommenderas att du täcker geyhern ordentligt . Som ett bra skydd är flöjt eklöv perfekt här.

När våren börjar måste täckmaterialet tas bort och de gamla bladen från busken måste klippas så exakt som möjligt med en beskärare. Skivor bör göras så nära platsen som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Heuchera -blommor bör transplanteras på våren eller vid behov - till exempel när buskarna behöver byta jord eller om den gamla krukan har blivit trång. Här är det viktigt att observera planteringsdjupet, eller placera buskarna på ett sådant sätt att de är något djupare än nivån vid vilken de var i det tidigare fallet.

Om det inte finns några antydningar till röta eller andra farliga sjukdomar på växten, kan du istället för att transplantera tillgripa omlastning av buskar. De behöver bara överföras till en ny kruka tillsammans med den gamla jordklumpen. Ett sådant förfarande kommer att vara helt icke-traumatiskt för blommans rötter, det kommer snabbt att anpassa sig till nya förhållanden och växa.

Om det finns en misstanke om att rotrötning pågår måste blomman transplanteras med en absolut substitution av substratet . I detta fall måste rötterna demonteras noggrant, noggrant undersökt. Ruttna och gamla rötter ska skäras av med en skarp beskärare, och områden med snitt ska behandlas med speciella svampdödande medel, strö med kol i pulverform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation av tidigare sjuka växter kan uteslutande utföras till ett nytt substrat, eftersom patogener fortfarande kan finnas kvar i det förra. Efter transplantationen måste jorden tampas med fingertopparna så att luftfickor inte dyker upp. Efter att ha utfört dessa procedurer kan du inte vattna blomman i flera dagar, samt utsätta den för solen.

Heuchera -transplantation är också nödvändig om du är engagerad i dess reproduktion genom delning. Säker, dessa förfaranden är lättare för erfarna blomodlare, men nybörjare kan också göra dem, efter några enkla regler.

  • Buskens uppdelning kan utföras på hösten eller våren, vart tredje år. Så föryngras och reproduceras växten. Annars kan blomman bli skallig.
  • Tidig höst eller sen vår är den perfekta tiden för plantering.
  • Busken måste grävas mycket noggrant och sedan delas upp i 2-3 delar.
  • Därefter måste du ta en kniv, skär försiktigt rhizomerna i ungefär lika stora delar. Det är lämpligt att spara jorden på rötterna så att plantorna snabbt kan slå rot på en ny plats.
  • Groddarna ska planteras enligt det vanliga schemat, och inte glömma riklig vattning.

Lämplig storlek på hålet för att plantera den separerade delen är 20x30 cm. Mellan de transplanterade buskarna bör ett avstånd på minst 25 cm upprätthållas. Efter planteringsprocessen är det nödvändigt att vattna blomman och även mulch utrymme runt stammarna.

En ny, separerad och transplanterad buske får styrka under nästa månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Som nämnts tidigare är Heucheras mottagliga för vissa sjukdomar, precis som alla andra kulturer. Men det bör noteras att växterna i fråga är mer resistenta mot effekterna av olika sjukdomar och parasiter. Trots den utmärkta immuniteten lider Heucheras ibland av så allvarliga sjukdomar som rost, fläckar, mjöldagg och svavelrot . Vanligtvis uppstår sådana problem på grund av att mycket överskottsfuktighet stagnerar i blommans rhizomer, eller om det finns ett överskott av applicerat gödningsmedel i jorden.

Om en karakteristisk vitaktig blomning har bildats på bladbladen på en blomma, indikerar detta att den påverkas av mjöldagg. För att befria växten från denna allvarliga sjukdom måste du vända dig till behandling med speciella fungicidföreningar.

Om heuchera har blivit offer för rost eller fläckar, måste de sprutas med en lösning av Bordeaux -blandning varannan vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns parasitiska insekter som kan orsaka allvarliga hälsoskador för Heuchera. Här är några av dem:

  • sniglar;
  • larver;
  • sniglar;
  • vivlar;
  • blad nematoder.

För att förstöra de listade skadedjuren måste busken noggrant behandlas med ett specialiserat insekticidmedel.

Om du märker att växten är sjuk eller har blivit utsatt för skadedjur, slösa inte tid . Alla effektiva åtgärder måste vidtas så snart som möjligt för att rädda blommorna. Annars kan tiden gå förlorad, och perenner kommer helt enkelt att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Om du bestämmer dig för att odla Heucheras själv, då du bör ta med dig några användbara tips från erfarna blomsterhandlare.

  • Om du separerar en flerårig buske måste du sanera den. För att göra detta kommer det att vara nödvändigt att ta bort för långa, torra och skadade rötter från växtens rotsystem.
  • När blomningen av heuchera är i full gång kan den inte matas.
  • Det är nödvändigt att se till att överskott av vätska inte stagnerar i växtens rötter. Underskatta inte en sådan överblick, eftersom det senare kommer att leda till ruttnande av rötterna, blommans sjukdomar och till och med dess död.
  • Om du inte vill bry dig om att ta bort ogräs och lossa jorden efter vattning, är det värt att täcka plantningen av heuchera på våren med torv.
  • Det rekommenderas inte att vattna denna växt med en slang, eftersom sådana procedurer kan orsaka allvarlig skada. Vattnet måste vara i rumstemperatur.
  • Det rekommenderas starkt att plantera Heuchera i låglandsförhållanden eller på platser där det finns en hög nivå av grundvatten. Överdriven jordfuktighet kommer att ha en dålig effekt på växtens rotsystem.
  • Innan du planterar heuchera frön är det viktigt att värma jorden ordentligt. Således kommer det att vara möjligt att förstöra alla svampar som finns i den. För att göra detta måste du skölja marken med kokande vatten eller placera den i en ugn med en inställd temperatur på +110 grader i 30 minuter. Dessutom kommer jorden att behöva torkas inom 24 timmar, och först efter det börjar plantera frön.
  • Heuchera plantor för ytterligare transplantation i marken behöver en korrekt plockning. Du kan tillgripa det när de tre första bladen har dykt upp på groddarna. Plantor måste dyka på ett avstånd av 4-6 cm mellan dem. Detta förfarande är nödvändigt för att behålla ett måttligt fuktigt jordförhållande.
  • Geyher beskärning bör göras i början och i slutet av säsongen.
  • Att klippa av för gamla, sjuka och tidigare skadade bladplattor rekommenderas tidigt på våren. Samtidigt bör du göra en formativ och stimulerande beskärning av hela busken som helhet.
  • Vid lossning måste man komma ihåg att det viktigaste i proceduren är att täcka uttagen för att förhindra att de fryser eller torkar ut.
  • Om så önskas kan heuchera användas för att göra kanter eller spektakulära rabatter, eftersom denna växt har förmågan att behålla sin form.
  • Heuchera får kombinera med olika dvärgbuskar på platsen. Kombinationer med badan, primros, brunner, astilba är ganska bra.
  • Om du märker att blommorna lider av någon sjukdom, men inte vet hur du ska bota det, är det bättre att söka hjälp från erfarna blomodlare. Det är inte värt att experimentera med kultur, eftersom detta kan leda till dåliga konsekvenser.
  • Om du planerar att plantera Heucheras med frön, är det värt att överväga att de vanligtvis är mycket små i storlek, så för att få mer enhetliga skott kan de blandas med sand. Av samma anledning behöver du inte fördjupa fröna för djupt i marken.
  • När du planterar om Heuchera måste du vara så försiktig och försiktig som möjligt. Särskild försiktighet bör iakttas med rotsystemet av blommor - de ska inte skadas, eftersom detta kommer att påverka dem destruktivt.

Rekommenderad: