Krukvärd: Växer Värden Hemma? Kan Du Växa I En Kruka Utomhus? Plantering, Vård Och övervintring

Innehållsförteckning:

Video: Krukvärd: Växer Värden Hemma? Kan Du Växa I En Kruka Utomhus? Plantering, Vård Och övervintring

Video: Krukvärd: Växer Värden Hemma? Kan Du Växa I En Kruka Utomhus? Plantering, Vård Och övervintring
Video: Odla Gräslök så här odlar och sår du den och 3 knep för större skörd av gräslök 2024, Maj
Krukvärd: Växer Värden Hemma? Kan Du Växa I En Kruka Utomhus? Plantering, Vård Och övervintring
Krukvärd: Växer Värden Hemma? Kan Du Växa I En Kruka Utomhus? Plantering, Vård Och övervintring
Anonim

Hosta är en av de mest populära växterna idag, som kan odlas både utomhus och inomhus. Tack vare dess otroligt vackra utseende och stora, breda löv är det hon som blir en prydnad av hemblommor och angränsande områden, ett utmärkt tillskott till rumsinredningen.

I den här artikeln kommer vi att prata om hur en hosta växer hemma i en kruka, och vi kommer också att beskriva alla regler för vård av en växt

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Hosta, eller funkia, är en flerårig växt som är medlem i familjen Liliaceae. Det är en uppsättning basala blad, som tillsammans utgör en tät buske.

Hosta kommer från Östasien, du hittar den på Sakhalin, Kurilöarna, Japan och Korea . Det är tack vare det svåra klimatet i hemlandet att växten perfekt anpassar sig till olika väderförhållanden och med rätt vård kan glädjas länge. Nu finns det cirka 40 typer av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värdarna kännetecknas av följande symtom

  • Komprimerad rhizom.
  • Mycket breda, vackra blad. Bladens diameter kan vara upp till 100 centimeter. De kan vara enhetliga i färg eller mönstrade och, beroende på sort, i olika nyanser av grönt.
  • Växthöjd - upp till 80 centimeter.
  • Bladen utgör rosetten.
  • Den blommar vackert med enkla blommor av rosa, vita, blåaktiga nyanser.
  • Frukten är en läderartad kapsel med tre sidor, som innehåller många frön.

Hosta är en av favoritplantorna hos både professionella designers och amatörträdgårdsmästare, och det beror på att det inte är nyckfullt att ta hand om.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära typerna av värdar är:

  • hög;
  • lockig;
  • förmögenhet;
  • Siebold;
  • vågig;
  • uppsvälld;
  • groblad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att notera det växter är indelade i 6 grupper … Varje grupp har en specifik växtstorlek. Den första gruppen inkluderar värdar, vars storlek är upp till 10 centimeter, de kallas dvärg. Men representanterna för den sjätte gruppen är jättevärdar som växer med mer än 70 centimeter. Toppen av värdarnas storhetstid är femte levnadsåret, det är under denna period som de blir de vackraste.

Det följer av detta att växten kan odlas hemma, det viktigaste är att korrekt bestämma typen. Naturligtvis är det osannolikt att en jättevärd kommer att kunna rymma i en lägenhet, men en dvärg eller miniatyr - varför inte!

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Innan vi fortsätter med reglerna för vård av en hosta som växer i en kruka, låt oss prata om hur du kan odla den.

Så, det finns flera odlingsmetoder.

  • Nyskapande . Detta är en av de svåraste och tidskrävande metoderna. Oftast odlas växten av frömaterial av specialister på plantskolor, eftersom detta måste hanteras mycket ansvarsfullt. För det mesta tar det beredning av fröna - de måste väljas korrekt, blötläggas, torkas, planteras i ett speciellt underlag, och som ett resultat kommer mer än ett år att passera tills de små skotten förvandlas till en vacker buske.
  • Cherenkovy . Detta är en enkel och vanlig metod. Sticklingarna separeras från busken, som är minst fyra år gammal, placeras i en behållare där de växer och transplanteras sedan till en blomkruka.
  • Buskindelning .

Var och en av dessa metoder är effektiva och gör att du framgångsrikt kan växa en värd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Väx i en kruka hemma hostu du kan, om du följer instruktionerna.

  • Valet av typ och variation av växter.
  • Bestäm behållarens storlek korrekt. Krukans storlek för plantering bör vara medelhög så att det finns tillräckligt med utrymme för aktiv tillväxt av rotsystemet.
  • Beredning av en speciell bördig blandning, dränering. Hosta bör planteras i fuktig jord med låg surhetsgrad. Tung jord och sand kan användas. Det är mest rimligt att köpa ett speciellt underlag i en specialaffär, som garanterat är fri från föroreningar.
  • Botten av blomkrukan är täckt med dränering och sedan planteras en skärning eller planta. Därefter måste du fylla jorden helt i potten och tampa den.
  • Blomkrukans placering med den planterade blomman är av stor betydelse. Det är lämpligt att undvika platser med direkt solljus, eftersom de kan påverka blomman, som fortfarande är mycket svag och inte har anpassat sig till den nya livsmiljön.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det inte alls svårt att plantera värden. Om du gör allt rätt, om ett år eller två kommer växten att förvandlas och ta sin form.

Vårdregler

Efter att ha planterat en växt måste du följa reglerna för vård av den. Liksom alla andra inomhusväxter kräver hosta viss vattning, transplantation, beskärning . Detta är vad vi kommer att prata om vidare.

Bild
Bild

Vattning

Hosta är en vattenälskande växt, under naturliga förhållanden "lägger" den sig längs bäckar och floder. Men att vattna det hemma bör fortfarande vara måttligt och regelbundet. Detta bör göras när du ser att jorden i krukan redan har börjat torka ut. Vattning är önskvärt med sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Under den varma årstiden behöver växten mycket mer vatten än under den kalla årstiden. På vintern och hösten bör vattningen minskas.

Bild
Bild

Plats

Tidigare har vi redan skrivit att blomman ska skyddas från direkt solljus, men det betyder inte att den behöver döljas i källaren. Du behöver bara välja ett skuggat område.

Det är också lämpligt att placera utomhusvärden i en kruka på en ljus och skuggad plats. Drag bör undvikas, särskilt om växten är ung och ännu inte van vid den nya platsen och jorden.

Bild
Bild

Gödselmedel

Naturligtvis är det lämpligt att köpa specialtillskott som innehåller spårämnen som är nödvändiga för aktiv tillväxt och blomning av värdar. Du kan köpa dem i en specialaffär.

Befruktning kan göras både på våren och hösten. Under blomningen är detta nödvändigt.

När du använder mineraltillskott måste du följa instruktionerna och inte överskrida den dos som anges av tillverkaren.

Bild
Bild

Vintrar

Ursprungligen är hosta en utomhusväxt som är anpassad till förändrade temperaturer och klarar bra frost. På vintern torkar hostaens blad ut och måste klippas av . Lämna inte torkat löv i potten, det kommer bara att förorena jorden och förhindra att luft och syre mättar jorden. På vintern ska hostagrytan täckas med till exempel säckväv eller andningsduk. Då och då måste den täckta blomkrukan täckas med snö ovanpå.

Det är bäst att hålla hostu i en kruka inomhus.

Bild
Bild

Överföra

Transplantationsprocessen är också viktig och nödvändig för växten. Med tanke på det faktum att hostan växer snabbt, snart efter plantering i den första krukan, kommer den inte att ha tillräckligt med utrymme, och det kommer att behövas mer kapacitet.

Experter säger att den första transplantationen bör äga rum vid 2 års ålder, men det här är alla ungefärliga siffror, allt beror på själva blomman.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I processen med att ta hand om en rumshosta är ett mycket viktigt skede kampen mot skadedjur som kan skada blomman. På gatan lider hon ofta av attacker av olika skadedjur, som sniglar och gnagare . För att klara sniglar (sniglar) kan du använda speciella fällor eller samla för hand. För att eliminera möss, applicera musgift. Det bör noteras att gnagare älskar uteslutande unga växter.

Naturligtvis är det osannolikt att sådana skadedjur hotar värden inomhus, men faran är sjukdom. Följande sjukdomar bör noteras:

  • rotröta;
  • bladlus;
  • vitfluga.

Det kan finnas flera anledningar till deras utseende, oftast är dessa:

  • brist på gödselmedel;
  • svamp njure.

De farligaste sjukdomsexperterna bestämmer är rotröta. Denna sjukdom sprider sig initialt till rotsystemet, förstör den fullständigt, och sedan dör naturligtvis hela växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa sjukdomar är det bäst att använda speciella preparat, som kan köpas på specialiserade försäljningsställen, och sprutas med dem på växten.

När du köper läkemedel för värdar, läs noggrant informationen som anges på originalförpackningen, se utgångsdatumet. Och det är lämpligt att köpa droger från kända tillverkare.

Sprutförfarandet bör också följa instruktionerna och rekommendationerna . Under behandlingsperioden är det bättre att skilja växten från andra blommor tills allt fungerar.

Du lär dig mer om hur man odlar en hosta i en kruka senare.

Rekommenderad: