Reproduktion Av Iris (20 Foton): Hur Reproducerar Irisar? Hur Man Planterar Blommor På Våren Och Hösten? Hur Förökas Med Frö Och Delar Busken?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Iris (20 Foton): Hur Reproducerar Irisar? Hur Man Planterar Blommor På Våren Och Hösten? Hur Förökas Med Frö Och Delar Busken?

Video: Reproduktion Av Iris (20 Foton): Hur Reproducerar Irisar? Hur Man Planterar Blommor På Våren Och Hösten? Hur Förökas Med Frö Och Delar Busken?
Video: Plantera barrotade perenner Driv upp inomhus för odla på balkongen i kruka eller i trädgården 2024, Maj
Reproduktion Av Iris (20 Foton): Hur Reproducerar Irisar? Hur Man Planterar Blommor På Våren Och Hösten? Hur Förökas Med Frö Och Delar Busken?
Reproduktion Av Iris (20 Foton): Hur Reproducerar Irisar? Hur Man Planterar Blommor På Våren Och Hösten? Hur Förökas Med Frö Och Delar Busken?
Anonim

Man tror att för odling av trädgårdar och vildväxande irisar är metoden för att separera rhizomer att föredra, och för att odla nya sorter, så plantor. Om du väljer en metod för växtförökning måste du först förstå hur och i vilket syfte detta görs.

Grundläggande sätt

Iris av något slag är en underbar blomma som kan bli huvuddekorationen i landet och på gården till ett lanthus. Reproduktion och vård av det kan inte kallas svårt, så även en nybörjare inom trädgårdsarbete kan odla denna vackra växt på sin webbplats utan problem. För närvarande är mer än 800 sorter av iris kända, även om det bara finns några huvudtyper av denna gröda:

  • rotväxter;
  • bulbous iris, som är indelade i flera fler sorter.
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste är trädgård, långa och medelstora kulturformer: fleråriga skäggiga irisar, oftast planterade i trädgården i rader och i rabatter. Men miniatyrsorter, till exempel japanska eller blåa, är också populära. Trots denna mångfald är avelsmetoder bara delvis relaterade till de enskilda växternas egenskaper.

  • Växande från frön används som regel för att få nya hybrider. Uppfödningen utförs av specialister som är väl insatta i hur man kan förbättra egenskaperna hos en blomma baserat på dess naturliga genetik. Om du försöker odla plantor från irisfrön på egen hand i avsaknad av viktig kunskap kan du komma till ett resultat som är väldigt långt från vad du vill.
  • Det finns en missuppfattning att reproduktion av iris är möjlig genom rötterna, men rötterna och rhizomerna är olika organ. Den vegetativa delningsmetoden består i att plantera en "scapula", som består av en liten del av rhizomen och en förkortad bunt basalblad. Med hjälp av den vegetativa metoden kan du få resultatet snabbare: en blommande växt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande teknik från frön

Nästan alla sorter förökar sig med frön, med undantag för skäggiga irisar, som på grund av frönas täta skal inte kan gro. Men hemma är det inte alltid möjligt att bevara sortens egenskaper hos en viss art. Florister varnar för att frön kan ta mycket lång tid att mogna. De ser ut som lådor, och ofta öppnas de, och dyrbart innehåll häller direkt ut ur dem. Därför läggs de i en gasväska, där de mognar. Såning utförs på våren och hösten.

  • På våren genomförs preliminärt konstgjord skiktning. Frön i en fuktig trasa (gasväv) läggs i en behållare och placeras i kylskåpet närmare frysen, där de ska stanna i 30 dagar. I det här fallet är det nödvändigt att fukta tyget regelbundet.
  • I slutet av februari eller i början av mars utförs sådd efter att ha förberett ett näringssubstrat och lossat det väl. Frö planteras i separata behållare till ett djup av 2 cm, eller i torvkoppar, som sedan placeras på ett varmt ställe med diffust ljus och lämnas tills de gror. Om vädret är varmt, planteras växter med flera löv i öppen mark i maj.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering på hösten innebär naturlig härdning av plantorna . Iris som odlas på detta sätt är mer resistenta mot yttre påverkan och sjukdomar. Såning utförs från mitten av september till det andra decenniet i oktober. Det är viktigt att placera skotten korrekt: ett avstånd på 10 cm måste observeras mellan angränsande växter och mellan rader.

Efter plantering är iriserna täckta med en "syntetisk vinterisertäcke" som skyddar dem från att frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar genom att dela en buske?

Det är lättare att föröka kulturen med den vegetativa metoden, dessutom kan du uppnå blomning redan nästa år. För att förhindra degenerering av mogna växter vid 4-5 års ålder och för att upprätthålla deras förmåga att blomma, är det lämpligt att dela irisarna vart tredje år . Det finns vissa perioder under säsongen för detta.

Du kan plantera blommor på våren och sommaren, när kronbladen redan har fallit, men det är också tillåtet att göra detta tidigt på hösten, medan dagarna är varma. Transplantationen har i alla fall vissa skillnader, som borde vara kända för dem som inte tidigare har varit inblandade i reproduktionen av denna kultur . Trädgårdsmästare med tillräcklig erfarenhet av odling och reproduktion av iris rekommenderas att orientera plantans rötter i söder vid plantering: detta kommer att bidra till optimal uppvärmning av solens strålar och bildandet av ett stort antal unga knoppar.

Bild
Bild

Under våren

Först och främst desinficeras kniven med en lösning av kaliummangan, och sedan delas rhizomen upp i delar. För detta tas underjordiska skott vid 1-2 års ålder. De ska ha knoppar och flera blad: 5 eller 7 bitar. Desinfektion av instrumentet utförs under uppdelning, och efter avslutad procedur ska krossat kol appliceras på de skurna platserna eller smörjas med kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Plantor kvar på hösten behandlas med föreningar som stimulerar växttillväxt. Detta är nödvändigt för att påskynda rotutvecklingen. Om rotprocesserna är för långa, beskärs de noggrant och de ruttna delarna måste tas bort. Avstigningen utförs enligt följande:

  • gör ett litet hål och häll renad sand i det;
  • rhizomen med bladens toppar avskurna placeras horisontellt i hålet;
  • strö jorden så att toppen av rötterna förblir utanför;
  • nästa växt placeras 50 cm från den som redan planterats;
  • efter plantering bevattnas marken rikligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

Den perfekta tiden för sittplatser och plantering är mitten av sommaren. Som regel observeras de hetaste dagarna i juli. När jorden är mycket varm stannar kulturens tillväxt, vissa växter fäller sina löv, rotsystemets utveckling och laterala skott hämmas. Irisen ska blomma och sedan kan de separeras.

  • Gräva upp växterna med en högfurk för att inte skada rötterna. Separera sedan delarna av rhizomen med en kniv eller rena händer. Många trädgårdsmästare föredrar att helt enkelt bryta rhizomen: på så sätt är plantmaterialet mindre skadat.
  • Unga rötter blötläggs i en lösning av kaliumpermanganat i cirka 2 timmar och torkas sedan i minst 4 timmar.
  • Innan plantorna planteras är det önskvärt att sektionerna läker, det tar cirka 6-7 dagar. Därefter bör rotprocesserna förkortas och lämna en längd på 10 cm. Bladens toppar skärs av och lämnar 10-14 cm.
  • Årliga länkar kan delas in i 6-8 delar, huvudsaken är att var och en av dem har en knopp, som vid plantering ska vara i linje med markytan. Ett större antal sticklingar bildas från sidoknopparna.
Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

Vissa irissorter delas bäst upp och planteras om i början av september, då växten återupptar tillväxten och andra vitala processer. Detta gäller särskilt om sommaren var regnig och inte för varm. Iriserna som planterats i början av hösten har tillräckligt med tid för att få styrka och utveckla rotsystemet före den kommande frosten, och sedan framgångsrikt övervintra. Efter att ha täckt växterna i marken vattnas den väl.

Efter att vatten har absorberats måste jorden lossas och ströas med mulch.

Inte alla vet, men iris kan också förökas av groddar. Under blomningen måste du skära av groddarna från moderplantan med fångst av en bit rhizom . Unga groddar planteras på en sval plats, i skuggan, och de sprutas ständigt. Röta sker mycket snabbt: bokstavligen på 2 veckor. Samtidigt behöver du inte oroa dig för att sorterna inte kommer att visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter att marken med de planterade plantorna har vattnats ska vattningen stoppas i 3 dagar. I framtiden måste du ta hand om unga växter.

  • Jorden ska lossas så att det inte bildas en jordskorpa på dess yta. Efter rotväxt krävs inte ogräs och lossning.
  • Det är viktigt att regelbundet ta bort ogräs från jorden och skydda irisens sårbara rotsystem tills det är fullt bildat. Gör det med händerna mycket försiktigt.
  • Du måste befrukta jorden 3 gånger per säsong: tidigt på våren, under blomningsperioden och en månad efter att kronbladen faller av.
  • Vattning utförs när marken torkar med måtta.
  • Skadedjursbekämpning utförs genom sprutning en gång var 15: e dag. Mestadels kan iris påverkas av insekter som thrips, som äter upp blommornas löv.
  • På grund av överdriven vattning ruttnar irisens rötter, och sedan måste de tas bort från marken och behandlas med ett speciellt "Hom" -medel och sedan torkas under naturliga förhållanden i en halv dag.
  • I slutet av sommaren är det lämpligt att spraya plantorna med kopparsulfat (för 5 liter 50 g av produkten) för att förhindra att mörka fläckar uppträder på bladen.
  • Särskilt känsliga känsliga sorter av en blomma behöver ett pålitligt skydd för vintern. Ta bort skyddet efter att snön har smält.

Rekommenderad: