Plantera Tulpaner På Hösten: När Ska Man Plantera I Sibirien? Höstens Landningstid I Moskva -regionen. Hur Planterar Jag Ordentligt I öppen Mark För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Tulpaner På Hösten: När Ska Man Plantera I Sibirien? Höstens Landningstid I Moskva -regionen. Hur Planterar Jag Ordentligt I öppen Mark För Vintern?

Video: Plantera Tulpaner På Hösten: När Ska Man Plantera I Sibirien? Höstens Landningstid I Moskva -regionen. Hur Planterar Jag Ordentligt I öppen Mark För Vintern?
Video: Калмыкия: безнадега, бедность и буддизм | Мирная Тыва или русский Тибет? 2024, Maj
Plantera Tulpaner På Hösten: När Ska Man Plantera I Sibirien? Höstens Landningstid I Moskva -regionen. Hur Planterar Jag Ordentligt I öppen Mark För Vintern?
Plantera Tulpaner På Hösten: När Ska Man Plantera I Sibirien? Höstens Landningstid I Moskva -regionen. Hur Planterar Jag Ordentligt I öppen Mark För Vintern?
Anonim

Tulpaner är en av de tidigaste blommorna. Nyligen har många sorter dykt upp, så de började åtnjuta särskild framgång med trädgårdsmästare. För att behaga dig själv med en ny bukett på våren måste du plantera blomman korrekt på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsdatum

Landningstiden i Moskva -regionen, i Ural och i Sibirien kommer att skilja sig åt. Oftast tränar erfarna växtförädlare att plantera tulpaner efter det första snöfallet, och detta är ungefär i slutet av november - början av december, i kallare områden kan det planteras i oktober. I det här fallet, omedelbart efter plantering, är det nödvändigt att försöka täcka området med torra löv, vilket kommer att ge tillförlitligt skydd för lökarna under den första frosten.

Höstplantering ska inte göras tidigt på säsongen - det här är inte rätt tid, oavsett region . Skynda leder ofta till att lökarna dör efter den första frosten. Att plantera lökar senare än förfallodagen är inte heller värt det, eftersom de inte kommer att hinna kläckas, kan detta också leda till att växter dör.

Korrekt plantering av tulpanknölar innebär att jordtemperaturen mäts. På ett djup av 150 mm bör det vara vid + 10 C eller högre, men inte lägre.

Du bör inte bara vägledas av kalendern, erfarna trädgårdsmästare mäter regelbundet jordens temperatur med säsongens början, vilket gör att du kan fastställa den mest gynnsamma planteringsdagen för växten. I det här fallet är det nästan omöjligt att göra ett misstag.

Bild
Bild

Små lökar bör planteras längs tomtkanten, stora i mitten.

Om plantering utförs i enlighet med råd från specialister och deras rekommendationer, börjar en stor mängd färgglada tulpaner att blomma i rabatten tidigt på våren.

Odlare ger sina råd i denna riktning

  • Det är värt att plantera tulpanlökar på hösten 6–8 veckor före hård frost. Det är vanligtvis september eller oktober i norr och november eller december i söder.
  • När du köper lökar lagras de inte utan läggs i marken så snart som möjligt.
  • I södra klimat med milda vintrar planteras lökar i slutet av november - december. Lökarna måste förvaras i kylen i cirka 12 veckor innan de planteras. Planteringsleverantörer erbjuder ofta förkylda lökar.
Bild
Bild

Val av sittplats

Det är viktigt för blommor där de växer: blomsterträdgårdens produktivitet beror på detta. Det rekommenderas att välja ett plant och väl upplyst område där grundvattnet inte rinner nära ytan. Övning har visat att vid användning av ojämna områden efter långvariga regn ackumuleras fukt i groparna som ett resultat - ruttna tulpanknölar eller frysta. Om den skuggiga delen av tomten används för plantering kommer stjälkarna att krulla och knoppens färg kommer att förändra den naturliga nyansen något, det vill säga den blir blekare.

Plantera inte material i mycket sur jord, eftersom denna växt föredrar jord med neutralt pH eller något alkaliskt. Markberedningen bör börja flera månader före plantering. Allt du behöver göra är att tillsätta gödselmedel och gräva upp jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad man ska lita på när man väljer

  • Tulpaner föredrar områden med mycket sol. I regioner med höga temperaturer på våren och försommaren kan du bo på en skuggig plats där solen bara syns på morgonen.
  • Marken ska vara väldränerad, neutral eller lätt sur, bördig, torr eller sandig. Alla tulpanvarianter gillar inte områden med överdriven fukt.
  • Högre sorter måste skyddas från starka vindar.
  • Lämna ett gap på 4 centimeter mellan glödlamporna.
Bild
Bild

Träning

Tulpaner kan växa i rabatter i 3-4 år utan att transplantera. De bör dock bytas årligen eller vartannat år om lökarna odlas för att sälja blommor eller planteringsmaterial. Dessutom hjälper omplantering årligen till att undvika svampsjukdomar, eftersom lökarna skördas varje år och de sjuka kasseras.

De flesta tulpanodlare planterar lökarna i rabatter som är 1-1,2 meter breda för bekvämlighetens skull. Om vattennivån i området är hög, planteras tulpaner bäst i upphöjda sängar, det vill säga 20-25 cm över marknivån.

Bild
Bild

Jorden

Jorden måste vara väl förberedd innan lökarna planteras. Det behöver inte bara plöjas, utan också att ta bort ogräsrötter och gödsla. De gräver och lossar marken djupt. Den porösa jorden förbättrar syre- och näringsflödet till växtrötterna.

Erfarna odlare rekommenderar att blanda jorden med kompost, torvmossa; jämna ut ytan . För att plantera tulpanlökar grävs små hål cirka 10 centimeter djupa. Placera glödlampan inuti med den breda basen nedåt och den spetsiga änden uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lökar behöver fukt för att växa normalt, men överskott av vatten kommer att provocera ruttning så att de aldrig kommer att gro. Vintertulpanvård inkluderar användning av ett lätt mulchskydd och mycket diskret vattning. Mulch kommer att hålla jorden varm och fuktig nog. Mulching med ett 25 cm lager sågspån, torv eller kompost är absolut nödvändigt i detta fall. Glödlampans rot bör ta tre veckor att rota.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glödlampor

Lökar som köptes på hösten har redan ett blomsterembryo dolt inuti. Han väntar bara på att börja växa till våren. Om plantmaterialet köps i slutet av augusti eller början av september, måste du vänta med att plantera dem i oktober - november. Tulpaner växer så snabbt att om de planteras omedelbart efter köpet, släpper de omedelbart sina löv. Därför är det nödvändigt att förvara glödlamporna i papperspåsar, och inte i plastbehållare, på en sval plats: källare, källare eller nedre hyllan i kylskåpet.

Lägg inte lökar bredvid äpplen. De, som bananer, släpper ut etylengas, vilket hjälper till att mogna, men dödar blomknoppen inuti vilken lök som helst. Om det inte finns plats i kylen kan du inte lägga dem i frysen - det kommer att döda dem.

Bild
Bild

Innan du planterar tulpanknölar måste du noggrant välja de som inte kommer att ge friska avkommor i framtiden. Friska, intakta knölar utan synliga skador läggs på en separat sida för plantering. Det är lämpligt att behandla dem med kaliumpermanganat eller använda ett specialiserat preparat för svampar, som säljs i butiken.

Välj friskt plantmaterial av en imponerande storlek, utan sprickor, tecken på röta eller svart svampmögel på utsidan . Lökarna måste vara fasta. Skadade, sjuka eller mjuka tas bort. Var noga med att sortera materialet efter storlek, kvalitet och färg.

Släng aldrig kasserade lökar i komposthögen.

Bild
Bild

Innan planteringen blötläggs tulpaner i 30-60 minuter i 0,5% kaliumpermanganatlösning. Efter proceduren planteras lökarna omedelbart i jorden förberedd i förväg. Planteringsmaterialet absorberar snabbt vatten, dess nedre del sväller och ett bra rotsystem kommer snart att dyka upp.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Det är inget svårt att plantera tulpaner på hösten. Först gräver de upp och jämnar ut det översta jordlagret, som kallas bördigt. Detta bör göras på 35o mm djup. I det andra steget introduceras mineralgödsel, träaska är mycket lämplig för att underhålla en ung växt. Först efter det planteras blomman till ett djup av 15 cm; för ökad komfort mellan knölarna är det absolut nödvändigt att hålla ett fritt utrymme på 100 mm.

Det finns många regler som kännetecknar korrekt plantering av en blomma i en sommarstuga på det öppna fältet . En allmän tumregel är att plantera lökarna på ett djup lika med storleken på 3 lökar om de planteras i väldränerad mark, och 2 om de är i tung jord, men inte djupare än 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora huvuden ska placeras i marken på ett avstånd av 8 till 12 cm och med ett radavstånd på 20–25 cm. Små lökar planterade i rader är 5 cm från varandra och med ett radavstånd på 15 cm. Om de planteras för hårt, tulpaner kommer att producera väldigt lite planteringsmaterial för nästa år..

Bild
Bild

Du kan inte trycka ner tulpaner i jorden med fingrarna - det är mycket bättre att först göra en rad, placera lökarna i den och täcka den försiktigt med jord. Om de pressas för hårt skadas huvuden och blir sårbara för sjukdomar. Lökplanteringsverktyg är lätt tillgängliga från specialiserade trädgårdscenter.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar tulpaner i rabatter med sand, vars skikt bör vara 3-5 cm: detta material ger marken lätthet och fukt avdunstar snabbare, på grund av vilket putrefaktiva processer inte utvecklas. I denna version sänks lökarna något i sand, täcks sedan med ett tunt lager och täcks sedan med jord. Det är ett bevisat faktum att blommor i sådan jord växer friska, och lökarna är mindre benägna att ruttna, eftersom överdriven fukt fritt lämnar. Detta är en användbar metod för odling av sällsynta och dyra tulpaner.

För att skrämma bort möss och mol, placeras barrgrenar i planteringshålen, spillror eller till och med kattspillning kan läggas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Tulpaner blommar bäst när de planteras under höstmånaderna före den första frosten. Efter blomman kräver lite underhåll. I början av våren, ta bort all mulch och låt jorden absorbera solljus. Mycket lätt lossning runt tulpaner rekommenderas för att ta bort ogräs, om sådana finns.

En liten mängd gödselmedel bör appliceras så att det blandas med jorden till ett djup av 2 cm . När det regnar eller vattnar löses befruktningen upp i jorden och når knölen och hjälper den att gro i tid.

För utvecklingen av en blomma är det bäst att använda gödning med ett högt innehåll av fosfor, kväveblandningar tillsätts under plantering, sedan används de inte längre, eftersom deras överskott leder till uppbyggnad av en stor mängd grön massa, men uttömningen av knölen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färsk gödsel, oavsett hur attraktiv den ser ut, kommer att orsaka röta . Det är bättre att använda träaska i mängden 200 gram per kvadratmeter sått område eller 0,5 kg dolomitmjöl. Tulpaner är mycket förtjusta i dubbel superfosfat - det räcker för det angivna området 50 gram eller 30 gram kaliumsulfat. Urea och ammoniumnitrat är de mest använda kvävegödselmedlen.

Om toppdressing inte infördes i jorden under grävningen, användes nitrofoska omedelbart före plantering, i en mängd av 0,10 kg per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid denna tidpunkt kommer det att vara nödvändigt att mätta jorden med vattenlösliga gödningsmedel, som är särskilt utformade för att aktivera tillväxt. Friska första blad är ett tecken på framtida hälsosam blomning. Så snart tulpaner börjar blomma är det dags att se efter parasiter, särskilt bladlöss.

Denna lilla insekt är mycket förtjust i blomman. Det kan skada inte bara knopparna, utan hela växten, inklusive lökarna.

I detta fall är bakteriedödande behandling den mest effektiva lösningen.

Bild
Bild

När blomningssäsongen är över, lämna lökarna i marken eller använd någon av förvaringsmetoderna för att säkerställa god tillväxt nästa säsong.

Erfarna odlare ger sina råd om tulpanvård

  • Om det regnar varje vecka utförs inte ytterligare vattning. Men om en period av torka kommer, fuktas jorden varje vecka tills den första frosten träffar.
  • Regniga somrar, bevattningssystem och fuktig jord är dödligt för tulpaner. Krossad tallbark, sand eller annat grovt material läggs speciellt till jorden för att dränera högkvalitativt i det öppna fältet.
  • Det är absolut nödvändigt att applicera kompost årligen för att förse jorden med näringsämnen för framtida blomning.
  • På våren, när de första bladen dyker upp, måste du mata planteringen med benmjöl.
  • Lövverket ska ligga kvar på växterna i cirka 6 veckor efter blomningen. Det är nödvändigt så att blomman kan samla energi för blomning nästa år. Efter att lövverket blivit gult och vissnat bort kan det trimmas.
  • Större sorter kan behöva planteras om några år, medan mindre sorter tenderar att reproducera sig själva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Nybörjare odlar inte medvetet misstag när de planterar tulpanlökar. Oftast händer detta på grund av bristande kunskap och erfarenhet. Lider växten av detta? Ja, precis som blomsterhandlaren själv, som slutar få en mindre skörd än han förväntade sig.

Du kan minimera förluster om du känner till de vanligaste misstagen

  • Avstigning är antingen för tidigt eller sent.
  • Innan planteringen tas fröet inte - som ett resultat sänks sjuka eller skadade lökar i jorden, som efter ett tag inte bara ruttnar, utan också infekterar nya växter.
  • Knölarna sjunker för djupt ner i jorden eller förblir tvärtom för nära jordytan. I det första fallet vaknar glödlampan mycket senare, i det andra fryser den vid första frosten.

Om du inte hade tid med plantering, är det värt att utföra proceduren tidigt på våren, när solen redan är ganska aktiv och jorden har värmts upp väl. Detta alternativ för sena trädgårdsmästare är tillgängligt inte bara i de södra regionerna, utan också i de norra, bara du behöver beräkna tiden korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpaner som planteras djupare i jorden kommer att blomma längre och lägga till färg och liv i rabatten i slutet av säsongen. Det är värt att överväga att använda flera olika sorter. Du kan plantera lökar på olika platser runt din gård, till exempel en stor blomsterträdgård mitt på gräsmattan.

En och en halv månad efter att blommorna klippts bort tas lökarna bort och "konserveras" på en sval, torr plats . Du kan förbehandla med en manganlösning, men efter det måste varje knöl torkas väl. Glöm inte att höga temperaturer kan förstöra glödlampan eller leda till dålig kvalitet i nya växter.

Tulpaner är blommor som kan växa i nästan vilken jord som helst, men lösa är bäst. Du kan plantera i lerjord, men det bör ha ett lätt alkaliskt eller neutralt pH. I alla fall, även om torv eller sand läggs till jorden, måste planteringsplatsen bytas vart fjärde år.

Om odlaren följer professionella råd, kommer han under våren att kunna skörda en rik tulpanskörd eller helt enkelt njuta av det färgglada landskapet i rabatten. Det viktigaste är att välja rätt tid för att plantera knölar, annars skadas de oåterkalleligt.

Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om hur man planterar tulpaner på hösten i följande video.

Rekommenderad: