Azalea -transplantation (24 Bilder): Regler För Transplantation Av Azalea Efter Köp Hemma. Kan Jag Plantera Om Det På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Azalea -transplantation (24 Bilder): Regler För Transplantation Av Azalea Efter Köp Hemma. Kan Jag Plantera Om Det På Vintern?

Video: Azalea -transplantation (24 Bilder): Regler För Transplantation Av Azalea Efter Köp Hemma. Kan Jag Plantera Om Det På Vintern?
Video: Planting, Moving an Azalea Bush, Garden Makeover 2024, Maj
Azalea -transplantation (24 Bilder): Regler För Transplantation Av Azalea Efter Köp Hemma. Kan Jag Plantera Om Det På Vintern?
Azalea -transplantation (24 Bilder): Regler För Transplantation Av Azalea Efter Köp Hemma. Kan Jag Plantera Om Det På Vintern?
Anonim

I ljungfamiljen finns en exotisk blommande buske som kallas azalea. I naturen växer den i Asien, Europa och Nordamerika. Japanerna har en speciell inställning till honom. De kallar den en "lust-berusande" växt för sin förföriska och sensuella doft. Tack vare uppfödarnas arbete odlas azalea inte bara i botaniska trädgårdar och plantskolor, utan också hemma, avgick till sin nyckfullhet.

Bild
Bild

Utnämning

Busken är mycket grenad. Den har lansettformade, elliptiska, äggformade blad. De är pubescenta på båda sidor. Beroende på vilken art azaleaerna tillhör kan de vara enfärgade - vita, rosa, röda, lila, lila, mörkröda - eller brokiga knoppar. De kan vara frotté eller vanliga.

Azalea är en av växterna som är finiga och humöriga . I varma områden odlas den i trädgården och i kalla områden - på fönstret. Florister odlar det för att njuta av den utomordentligt vackra blomningen.

Bild
Bild

En representant för släktet rhododendron är en värdefull prydnadsväxt som bildas som ett vanligt träd eller som ett dvärgträd. Den har en lång blomningstid. Florister använder azalea i sina buketter.

Bild
Bild

Växtvård efter köp

Det beror på hur anpassningsperioden går, om azalea kommer att växa och blomma bra. För att få det att gå bra undersöker de henne hemma. Ta reda på om det finns spår av mögel på marken. Om de är det, bearbeta krukväxterna. svampdödande läkemedel ("Fundazol", klistra in "Fitosporin-M", "Trichodermin").

Bild
Bild

Efter att ha undersökt växten och kontrollerat att det inte finns någon svamp placeras krukan mot norr- eller östfönstret . Skugga den från direkt solljus

På en ny plats, där temperaturen ska vara upp till + 18 ° C, först bör azalea inte ha "grannar": bra utseende betyder inte hälsa och frånvaro av skadedjur . Behåll hög luftfuktighet genom att spruta blomman med en sprayflaska eller placera en luftfuktare i närheten av den.

Bild
Bild

För att inte infektera alla inomhusväxter, azalea hålls i karantän i 14 dagar . Om fästingar, vita flugor och bladlöss inte har dykt upp under denna tid, ordna om potten till andra grödor.

Transplantationsfunktioner

När man odlar azalea till salu på gårdar används kemiska stimulanser. Buskar, planterade i pappkoppar med en liten mängd torvblandning, behandlas med en syntetisk substans som kallas en retardant, vilket sätter dem i viloläge. Förutom dem läggs befruktning med långvarig verkan till jorden, vilket bibehåller ett blommande och friskt utseende av azalea i två till tre månader.

Bild
Bild

Med detta tillvägagångssätt för odling erhålls knoppar även på små groddar, men rötterna och bladen utvecklas inte. Efter köpet använder inte blomsterodlare dessa preparat.

Så att azalea inte dör på ett par veckor och rotsystemet utvecklas normalt transplanteras det hemma, men efter en period av anpassning. I det här fallet, vänta inte tills hon släpper knopparna. Några av de blommande korollorna och knopparna skärs av och sedan överförs blomman till ett nytt underlag. Annars kommer han att uppleva svår och irreparabel stress. Av samma skäl utförs en transplantation i framtiden efter blomningen.

Bild
Bild

Erfarna odlare transplanterar inte en blomma på vintern på grund av att den är vilande . Alla naturliga processer hämmas i honom. Rätt tid för transplantation är återupptagandet av vegetationsprocesser. Det bästa sättet är att överföra blomman till ny jord.

Träning

Knopparnas tillväxt och utseende beror på hur noggrant odlaren förberett sig för transplantationen.

Bild
Bild

Markval och förberedelse

Den optimala nivån av jordens surhet för azalea är 3,5-5,5 pH . Det finns två sätt att förbereda det: köpa färdig jord för azalea i en blomsterbutik och förbereda underlaget själv.

Klar jord

Nykomlingar till blomsterodling transplanterar azalea i butiksköpt jord: Fasco, Udmurttorf eller Permagrobusiness . Denna transplantationsmetod är säker för en blomma, men under förutsättning att barrträd finns i kompositionen, bland andra komponenter. Klar jord för azalea har alla nödvändiga komponenter för hälsosam rotutveckling och blomning

Läs noga etiketten innan du köper. Om substratets sammansättning innehåller ett komplex av spårämnen och mineraler, befrukta inte blomman i 2-3 månader efter transplantationen. Denna krukväxtblandning är lämplig för en vuxen växt. Unga eller vegetativt förökade blommor planteras i ett land där näringsämnen är knappa.

Bild
Bild

Tillverkningsdatumet känns igen av inskriptionerna på etiketten . Denna information skadar inte om odlaren köper jord för framtida bruk: ju fräschare den är, desto bättre.

DIY markberedning

Erfarna blomsterodlare planterar azalea i sin egen jordblandning. Det måste vara smuligt för att tillåta luft att passera till rotsystemet. Det finns tre recept på bra jord:

  • 1 del sand och torv, 2 delar barrträd;
  • 1 del sand och lövhumus, 2 delar humus från fallna nålar av gran, gran, lärk, tall och 3 delar torv som samlats under sönderdelningen av sphagnumoss eller bomullsgräs med deltagande av fukt;
  • i lika stora proportioner, ta speciell jord för azaleaer, sphagnumossa, ångad bark, vermikulit, kol, perlit.
Bild
Bild

Vilken beredningsmetod du än väljer för underlaget före transplantation, ta bort allt överskott från det (kvistar, småsten, bitar av polyeten) och desinficera det . För att göra detta, använd "Fitosporin", stek det i ugnen eller ångkokt i ett vattenbad i 30 minuter med ibland omrörning. Utan att desinficera den står de inför plantans nederlag av skadedjur och svampsjukdomar.

Utan att ta hand om jordens renhet i förväg kan du antingen möta blommans död eller behandla den länge.

Bild
Bild

Urval av kruka

Välj det enligt rotsystemets storlek. Den ska vara bredare och större än den föregående.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Så att azalea slår rot på en ny plats och inte torkar ut, transplantera det i enlighet med sekvensen nedan.

Innan transplantation görs hål i grytan för att tömma vattnet. Ett 3-5 cm dräneringsskikt placeras på botten. För detta används småsten, grus eller trasiga skärvor. Tallbark hälls ovanpå för att öka surheten i jordblandningen och beredd och desinficerad jord

Bild
Bild

Ta ut azalea från den gamla behållaren. Jordblandningen i den måste vara torr. Om behållaren är av plast är det lättare att ta bort den genom att krossa väggarna

Bild
Bild

Efter att ha tagits ur potten skärs rötterna en centimeter från botten, längs sidorna och vid rotkragen. För att göra detta desinficeras saxen i alkohol. Detta görs för att förbättra tillgången på vatten och syre till rötterna. Och ta också bort de trasiga, ruttna eller podoprevshie rötterna i den gamla behållaren. Snittplatser behandlas med folkmedicin (krossat kol) eller köpta biostimulantia ("Kornevin" eller "Heteroauxin")

Bild
Bild

Placera växten med en klump rötter i kokt eller filtrerat vatten med ett kannfilter. En tillväxtstimulant läggs till den. Genom att hålla blomman i vatten avlägsnas den gamla jorden delvis. Detta görs för att avlägsna överskott av saltavlagringar

För att omlastningen ska gå bra och vattnet absorberas görs skärningar på 5 millimeter i jordens koma - från botten, från sidan och uppifrån. De fördelaktiga ingredienserna från stimulansen kommer att mätta alla delar av växten.

Bild
Bild

Ta azalea ur vattnet. De väntar på att allt vatten ska rinna ut

Bild
Bild

Vid behov delas växten upp. Detta görs om det har vuxit, eller om olika typer av grödor växer i samma kruka (under blomningen stör de varandra). Buskarna separeras efter skärning av rötterna

Bild
Bild

Busken placeras i mitten av den nya krukan. Kronan beskärs, de unga skotten kläms och några par blad lämnas kvar. Strö rötterna med en förberedd krukväxtblandning och tryck dem försiktigt med fingrarna. Se till att det inte finns någon jord på rotkragen - den ska vara på samma nivå som den

Bild
Bild

Vattna växten med lösningen som användes för blötläggning

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Azaleas tillväxt, utveckling och blomning beror på om odlaren följde stegen från steg-för-steg-instruktionerna eller inte, och om han organiserade kvalitetsvård för framgångsrik acklimatisering.

Efter transplantation placeras blomman på ett fönster där det finns tillräckligt med solljus .… Det är inte placerat på södra fönstret, eftersom det kommer att dö av angreppet av direkt solljus, om det inte finns någonstans att sätta det, skuggar de azalea från dem.

Det är oönskat att placera grytan nära konvektorer, radiatorer och andra uppvärmningsanordningar. Undvik drag.

Bild
Bild

Under de närmaste 3-4 dagarna, vattna inte blomman. Marken fuktas helt enkelt genom att spruta från en sprayflaska. Både för vattning och för fuktning används smältning, regn, sedimenterat eller filtrerat vatten.

Acklimatisering varar upp till två månader . För att växten ska må bättre och hjälpa växten att vänja sig vid livet i en ny kruka så snart som möjligt, vattnar erfarna blomsterodlare den med vatten. med tillägg av "Zirkon " … Tillsätt 4 droppar av denna lösning som köpts i butiken till 1 liter och vattna växten med den, varv med vattning med filtrerat eller sedimenterat vatten.

Med hjälp av "Zircon" har de en stimulerande, stärkande och deprimerande effekt för patogener. Det skyddar växten från mjöldagg, rotröta, senbrist, bakterios.

Bild
Bild

Övervaka försiktigt tillståndet för azalea. Om du transplanterade det korrekt kommer njurarna som sover på stammen att kläckas på det.

Azalea är en vacker men humörrik buske . Nybörjare inom blomsterodling köper sällan en skönhet, föredrar mindre nyckfulla växter, men förgäves.

Med rätt vård och noggrann beaktande av punkterna från steg-för-steg-instruktionerna kommer det att slå rot och glädja hushållet med sin extraordinära blomning.

Rekommenderad: