Ledeburia (27 Bilder): Hemtjänst, Beskrivning Av Offentlig Is Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Ledeburia (27 Bilder): Hemtjänst, Beskrivning Av Offentlig Is Och Andra Typer

Video: Ledeburia (27 Bilder): Hemtjänst, Beskrivning Av Offentlig Is Och Andra Typer
Video: En dag med hemtjänsten i Simrishamns kommun - följ med Bill Tabrizi 2024, April
Ledeburia (27 Bilder): Hemtjänst, Beskrivning Av Offentlig Is Och Andra Typer
Ledeburia (27 Bilder): Hemtjänst, Beskrivning Av Offentlig Is Och Andra Typer
Anonim

Ledeburia är en vintergrön lökformig perenn upp till 24 centimeter hög. Denna vackra krukväxt trivs med riklig grönska och fantastisk fläckig färg. Blomman älskar kvalitetsvård, och tack vare den kan den växa betydligt i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

De droppformade lökarna i denna krukväxt är vanligtvis helt över marken. Odlare älskar blomman för sina köttiga, spjutformade löv upp till 15 centimeter långa. Deras färg är ljusgrågrön med gröna fläckar, och undersidan är lila. På våren och sommaren visas 20-25 små blommor med gröna kronblad och vita markeringar på känsliga rosa stjälkar strax ovanför bladen. Blommorna är racemose, klockformade, visas på växten från tidig vår till sen sommar.

Den maximala höjden på Ledeburia -busken är 20 centimeter. Varje år bildas upp till 3 nya skott på växten, så den växer inte i storlek för snabbt. Denna växt kom från Sydafrika och beskrevs först 1870 av den engelska botanisten John Gilbert Baker. 1970 reviderade John Peter Jessop släktet och omklassificerade det. Idag är det vanliga namnet på denna art trähyacint.

Denna växt kallas ibland giftig eftersom vissa sorter av Ledeburia innehåller toxiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Totalt finns det cirka 40 sorter av Ledeburia i naturen, men bara några av de mest attraktiva används i kulturen.

Violacea

Denna växt är en form av Ledeburia. Blommor visas mest aktivt på våren och sommaren. Sorten tillhör gruppen lättodlade prydnadsväxter med en behaglig färg på bladen . Denna isburia tål torka lika effektivt som alla saftiga. Små gröna och lila blommor samlas i kluster. Glödlampan är slipad, konisk, avsmalnande, kan vara antingen grön eller lila. Det lagrar fukt. Höjden är från 20 till 35 cm, i diameter - 8-20 cm. Rotsystemet är stort, var och en av dess processer når 1 mm i diameter.

Bild
Bild

Socialister

Denna sort bildar små, tårformade antennlökar. Bladen är silverfärgade, sköldkörtelformade med mörkgröna prickar. Blommorna är små, gröna och lila, faller i penslar. Växten är vanlig i KwaZulu-Natal och Sydafrika.

Bild
Bild

Cooper's

En liten växt som tillhör en halvbladig art. Den maximala höjden som en sådan ledeburia kan nå är 10 centimeter, bredden på en inomhusblomma kan nå 5 centimeter. Lövverket växer rakt från marken, busken står upprätt. Skiljer sig i en oval form av en bladplatta med en något spetsig spets . Andra särdrag inkluderar lila ränder.

Denna sort blommar mycket, blomställningarna ligger på en höjd av upp till 25 centimeter . Blommorna är djuprosa, kronbladen öppnas vid, ståndarna syns från mitten. Varje blomma når 6 mm i diameter.

Bild
Bild

Offentlig

Skiljer sig i köttiga bladverk med silverfärgade fläckar som ligger tvärs. Buskens höjd är upp till 10 centimeter. Basalblad kan också vara upp till 10 centimeter långa. Peduncle växer ganska stor, dess längd är vanligtvis längre än resten av skotten och är 25 centimeter. Lila knoppar, samlade i en stor pensel.

Bild
Bild

Luteola

Bladrosetter av denna inomhus typ av ledeburia samlas i täta rosetter. Buskarna är kompakta, på bladen finns fläckar av en gulgrön nyans och en liten mängd mörka fläckar.

Bild
Bild

Växande

Ledeburia älskar mycket sol, men behöver också lite nyans. Grytan kan placeras på en väl upplyst fönsterbräda. Till skillnad från de flesta andra inomhusblommor, den här är inte rädd för exponering för direkt solljus , för honom är faran bara särskilt de brännande middagsstrålarna på sommaren.

Ledeburiens utseende beror till stor del på mängden ljus. Om det inte räcker, blir blomman mindre ljus, bromsar tillväxten.

Erfarna odlare rekommenderar att du använder ytterligare konstgjord belysning om du vill få en bred buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken måste vara väl dränerad . Liksom de flesta exotiska växter älskar denna blomma fukt, men tål inte för mycket av den, så jorden bör torka väl mellan vattningarna. Denna blomma känns bra i rik kompost.

Innetemperaturen ska vara måttlig. Ledeburia odlas som en krukväxt och växer bra med minimalt underhåll. Under perioden med aktiv tillväxt bör temperaturen i rummet med den ligga inom +21. +23 grader . Blomman tål temperaturer från +30 till -1 grader. På vintern kan du sänka lufttemperaturen till bekväma +18 grader för en blomma.

På en lägre nivå kommer växten inte att dö, men sannolikt kommer den att förlora sin dekorativa dragningskraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att ta en inomhusblomma utomhus på våren och sommaren, om omgivningstemperaturen inte sjunker under + 15 grader. Med kallt väder börjar växten flyttas tillbaka till huset. Blomman tål ett litet kallt snäpp, men frosten är destruktiv för honom . Lökarna vid plantans bas bör alltid ligga över marken.

Under den aktiva växtsäsongen - på våren och sommaren känns denna växt bättre av frekvent vattning och regelbunden applicering av gödningsmedel. Viloläge är nödvändigt för att starta en ny tillväxtcykel - utan denna vila kanske växten inte blommar alls och kanske inte växer nya löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken i vilken inomhusblomman växer och utvecklas bör inte vara konstant våt, sedan börjar putrefaktiva processer utvecklas . Mellan vattningarna är det värt att kontrollera hur väl jorden har torkat. För att göra detta, titta bara på jordens första centimeter - om de är torra kan du tillsätta vatten och med det gödselmedel.

Det bästa gödningsmedlet för en växt är flytande, men dess portion bör vara fyra gånger mindre än vad som anges på förpackningen . Om en torr komplex blandning introduceras måste jorden fuktas innan dess, annars kan rotsystemet brännas.

Bild
Bild

Det är värt att säga att toppdressing inte ofta appliceras, eftersom lederubia växer utmärkt utan dem, men du kan inte klara dig utan dem heller. Från vår till höst kan du använda näringslösningen en gång i månaden.

På vintern reduceras antalet vattningar till en per vecka eller till och med två. För våt jord och låga temperaturer är gynnsamma förutsättningar för förökning av bakteriesjukdomar och svampar, men om det är varmt i rummet hålls mängden fukt som införs på samma nivå.

Bild
Bild

Förutom, det är värt att fukta luften regelbundet . Mer erfarna odlare använder automatiska installationer för detta, för andra räcker det med en sprayflaska. Fukt sprutas inomhus, men inte på lövverk. Ett av de bästa sätten att befukta luften är att placera en behållare med vatten och små stenar bredvid.

Det finns inga särskilda krav på vatten, men om det är kranvatten är det värt att försvara det i flera dagar. Du kan använda bra, regn, smält snö, men bara genom att förvärma den till rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Växten förökar sig genom frön eller genom att dela lökarna . Oavsett vilken metod odlaren väljer, proceduren utförs i början av växtsäsongen, det vill säga på våren . Om det är beslutat att använda frön som planteringsmaterial, är det värt att bara ta nyskördade. En universell blandning av torv eller spagnumoss med sand är idealisk för groning. Substratet måste fuktas innan det planteras frön i det.

Det finns ingen anledning att fördjupa dem när de gror utan det . Det kommer att vara möjligt att observera de första skotten efter tre veckor, och ännu tidigare när växthusförhållanden skapas.

Plantor växer långsamt, odlaren bör vara beredd på detta. Det kommer att vara möjligt att transplantera dem i separata behållare först efter två månader.

Dotterlökarna växer snabbt och en attraktiv klump kommer snart att bildas ovanför marken.

Bild
Bild

Det finns ett annat avelsalternativ - efter division . Det används oftast vid transplantation av en växt. För att ledeburien inte ska skadas två gånger separeras lökarna när behållaren byts till en bredare. En välslipad kniv kan användas för att separera sidobarnen, först innan den måste desinficeras. Ungefär hälften av glödlampan ska ligga kvar på ytan vid plantering. För bättre groning används samma jord som när man planterar frön. Täck toppen av grytan med en påse.

De första bladen dyker upp efter två veckor eller så, och denna process signalerar utvecklingen av ett bra rotsystem. Skyddet tas bort ett tag, vilket ökar det med flera minuter varje dag, vilket härdar den unga Ledeburia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

All vård av en blomma hemma reduceras inte bara till vattning och utfodring, utan också till snabb beskärning, insektsbekämpning och transplantation. Beskärning är aldrig kardinal. Om det behövs, ta endast bort torra löv och peduncles. Ibland är det nödvändigt att minska rotsystemets storlek om växten börjar bli sjuk. Efter 8-10 år kan en inomhusblomma förlora sin dekorativa effekt, i detta fall rekommenderar erfarna växtförädlare att föryngra den. Proceduren är mycket enkel - de gamla lökarna tas bort, bara nya är kvar.

När det gäller transplantationen, alltså ju mindre ofta växten skadas, desto bättre . Behållaren byts ut på våren efter behov, om blomman växer starkt. I genomsnitt är detta en gång vart tredje år. Den nya jorden ska vara lätt, lös, så att vatten passerar väl genom den och inte stagnerar. Den bästa blandningen anses vara en jord från en löv- och gräsblandning med tillsats av sand. Förhållandet mellan komponenterna är 2: 1: 1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda krav ställs på potten, eftersom lederubia växer mer i bredd . Dess rotsystem är grunt, så en bred behållare med bra dräneringshål är lämplig för den. Varje gång ökas krukans diameter med 5 centimeter. Små stenar måste läggas på botten, som spelar rollen som dränering. Skumflis bör inte användas, eftersom de håller tillbaka fukt, som är rötens och svampens främsta vän. Om infektion har inträffat måste du använda fungicider.

Då och då kan växten attackeras av bladlöss eller en fruktfluga, då behöver du bara använda neemolja, torka blomman med alkohol eller spraya den med en insekticid tvålösning. När det gäller bakteriella skador kan de inte behandlas.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det inledande skedet måste skadade skott snabbt avlägsnas, och om processen startas kastas hela växten.

Rekommenderad: