Liten Periwinkle (24 Bilder): Beskrivning Av Atropurpurea, Aureovariety Och Andra Former. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Liten Periwinkle (24 Bilder): Beskrivning Av Atropurpurea, Aureovariety Och Andra Former. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Liten Periwinkle (24 Bilder): Beskrivning Av Atropurpurea, Aureovariety Och Andra Former. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Video: Plantera ett fruktträd 2024, Maj
Liten Periwinkle (24 Bilder): Beskrivning Av Atropurpurea, Aureovariety Och Andra Former. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Liten Periwinkle (24 Bilder): Beskrivning Av Atropurpurea, Aureovariety Och Andra Former. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Periwinkle täcker marken med en tjock vacker matta, glädjer omgivningen med fräsch grönska från tidig vår till sen höst, den kan hittas även under snön. Vackra känsliga blå blommor, utspridda bland de uttrycksfulla bladen, blir dekorationen av detta gröna omslag. Växten odlas som prydnadsväxt för områden som inte är lämpliga för bortskämda trädgårdsblommor . Det används också inom farmakologi och traditionell medicin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän information

Mindre periwinkle är en flerårig växt (halvbuske) av familjen kutrovy. Den har en lång horisontell rhizom, upprätt stammar från 15 till 20 centimeter med blå blommor (2-3 cm). Periwinkle, odlad som prydnadsväxt, har blommande stjälkar som varierar i storlek från 40 till 60 centimeter. Men det "fångar" territoriet med hjälp av sterila stjälkar som sträcker sig upp till en och en halv meter. Det är de som tillåter växten slå rot vegetativt.

Periwinkle blommar från april till september, men vårblomningen är den mest aktiva, under denna period ser det särskilt attraktivt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folket kallar periwinkle en gravplats. Den planteras ofta på gravar, som växten täcker tätt med en vintergrön matta. Det tillåter inte ogräs att växa, medan det i sig ser fräscht och attraktivt ut.

Periwinkleens födelseort är Europa och Lilla Asien, men idag finns det på nästan alla kontinenter. Den växer i stäppraviner och raviner, på skogskanter, i buskar och under staket.

Bild
Bild

Olika sorter

I naturen finns det 12 sorter av denna växt. Men det är den dekorativa arten som trivs med olika färger: blå, blå, rosa, lila, lavendel, vit. Tänk på beskrivningarna av de mest populära periwinkle -sorterna som planteras på sina tomter av blomsterodlare.

Periwinkle liten atropurpurea (Atropurpurea) . Höjden på de rätlinjiga blommande stjälkarna hos den mindre periwinkle varierar från 10 till 30 centimeter, växten växer i bredd inom en meter. Sorten har långsträckta elliptiska löv, vars maximala storlek inte är mer än fyra centimeter. Blommorna är lila-lila, 2-3 centimeter i diameter. Den blommar aktivt under månaden från maj till juni, den andra blommar från augusti till september.

En ung växt tål kanske inte svåra frost; det är bättre att täcka den för vintern. En vuxen periwinkle behöver inte skydd. Växten älskar skugga och halvskugga, om du planterar den i solen måste du vattna den ofta.

Ser bra ut i landskapskompositioner, på gräsmattor kan den planteras i hängande behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Periwinkle minor alba . Krypande vintergröna med upp till 60 centimeter långa stjälkar. Vita blommor är 2,5 centimeter i diameter, bladen växer upp till fem centimeter. Växten blommar rikligt från maj till juni, under resten av perioden är närvaron av blomställningar försumbar. Föredrar väl skuggade platser, men kan också tolerera strålande sol. Planterad i trädgårdar och parker som en prydnads markplanta.

Periwinkle alba passar bra med sten, kan hänga från blomkrukor som en ampelös kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre periwinkle aureovariety . Värdefull vacker dekorativ sort med krypande stjälkar (60 cm) och peduncles (20 cm). Har, till skillnad från andra hårdbladiga sorter, mjuka gröngula blad och ljusa lila-blåa blommor 2,5 cm i diameter. Växten tolererar vintern bra, men vid frost utan snö är det bättre att täcka den för att bevara det gröna lövverket.

Det dekorativa omslaget på aureovariygata sticker positivt ut bland andra typer av trädgårdsväxter. Det kan växa även i de svåraste områdena, det känns bra både i skuggan och i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning . Dekorativ buske med markskydd. Det är den mest färgstarka representanten för guldfärgade sorter. Den har mycket vackra blad av ljusgul färg med en grön kant. Växten bildar en tät blommande dekorativ matta under träd, staket och i soliga områden. Dess lock förhindrar ogräs och jorderosion från att växa. Längden på krypstammarna når 17 centimeter, blommornas diameter är 2-2,5 cm. Den blommar från maj till juni.

Växten är mycket opretentiös, till skillnad från andra sorter, tolererar den inte bara en tjock nyans, men torr nyans, drar fukt från all jord med sina korta rötter.

För att påskynda tillväxten av skott kan du nypa ändarna. Periwinkle i behållare dekorerar väl skuggiga svåråtkomliga platser, det går bra med dvärg barrväxter.

Bild
Bild

" Fångenskap ". En vacker dekorativ sort av periwinkle med dubbla blommor 2-3 cm i diameter, blå med en lila nyans och grenade stjälkar upp till 50 cm långa. Aktiv blomning varar i en månad från april till maj, passiv - fram till september. Föredrar att växa i full sol eller halvskugga. Tål 30-graders frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gertrude Jekyll . Förgrenade stjälkar når 60 centimeter, löv-3-5 cm. Trattformade enkla vita blommor-2,5 cm. Föredrar skuggiga eller halvskuggade platser, men kan växa i strålande sol. Dekorerar parker och torg som en marktäckningsanläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Föder upp

Innan du planterar periwinkle måste du välja en plats för den. Det är bättre om det finns trädgårdsträd runt, de kommer att skapa den nödvändiga skuggan. Periwinkle är opretentiös, men det har också sina egna preferenser, det växer bra på lösa, bördiga, inte för sura alkaliska jordar. Växten kan förökas med frön, sticklingar eller genom att dela buskarna.

Bild
Bild

Frön

Frö bör planteras tidigt på våren eller senhösten. Vissa odlare planterar på sommaren och väljer en grumlig, regnig dag för detta. Innan planteringen matas en mark med kompost och gräver upp den tillsammans med jorden. Spår görs på den förberedda jorden, avståndet mellan raderna ska vara cirka 10 centimeter . Frö sås i spåren. I slutet av arbetet bör plantorna vattnas.

Ibland gror frön i ett växthus, och sedan planteras plantorna på det öppna fältet. Om de planteras för tidigt kan frost skada groddarna.

Bild
Bild

Sticklingar

Det är säkrare att landa i slutet av sommaren. Då kommer den unga växten att hinna bli starkare och växa upp innan vintern börjar. I sådana fall utförs förökningen genom sticklingar.

På våren planteras också sticklingar, avståndet mellan dem måste vara från 30 till 50 centimeter.

Bild
Bild

Skott

För reproduktion av periwinkle med skott väljs de mest utvecklade av dem och strö med ett litet lager jord. Lager bör vattnas regelbundet tills de gror . Sedan kan du koppla bort dem, gräva upp en ung skott med rötter och transplantera den till en annan plats.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod används tidigt på våren fram till växtsäsongen, tills unga skott dyker upp. En del av busken isoleras och transplanteras på en tidigare beredd jord. För vintern är det bättre att täcka unga växter med grangrenar eller halm.

Bild
Bild

Vård

Den lilla periwinkle är en helt opretentiös växt, den är inte rädd för skuggan och kommer att "ta bort" ogräs. Du behöver inte ta hand om honom, men om du tar hand, kommer tät grönska att dekorera alla problem i trädgården. Vården är enkel, den är enligt följande:

  • växten bör endast vattnas under torra perioder;
  • så att busken växer mer aktivt kan gamla och unga skott klämmas;
  • kompost, humus eller mineralgödsel används för utfodring;
  • på sommaren efter blomningen bildas periwinkles genom beskärning och de skurna stjälkarna används som sticklingar för plantering;
  • det är ingen mening att bryta igenom och ogräs växten, det tillåter inte ogräs att växa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den lilla periwinkle kan vara sjuk med svampsjukdomar, mjöldagg eller drabbas av en bladlusinvasion. För varje av dessa problem finns det droger, du behöver bara använda dem i tid.

  • En svampsjukdom som t.ex. rost , rädd för Bordeaux -blandningen, som ska sprutas på växten. Du kan också använda droger "Cuproxat" eller "Topaz".
  • Med mjöldagg använd "Topsin", "Quadris" eller behandlas med fungicida preparat.
  • Med bladlöss dominans slåss med hjälp av "Karbofos" och "Fufanon".

Varje mängd små periwinkle kan användas för att dekorera en trädgårdstomt, och territoriet kommer bara att dra nytta av detta.

Rekommenderad: