Black Hornbeam (14 Bilder): Beskrivning Av Ett Orientaliskt Träd, Träets Egenskaper, Odling Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Black Hornbeam (14 Bilder): Beskrivning Av Ett Orientaliskt Träd, Träets Egenskaper, Odling Och Reproduktion

Video: Black Hornbeam (14 Bilder): Beskrivning Av Ett Orientaliskt Träd, Träets Egenskaper, Odling Och Reproduktion
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, Maj
Black Hornbeam (14 Bilder): Beskrivning Av Ett Orientaliskt Träd, Träets Egenskaper, Odling Och Reproduktion
Black Hornbeam (14 Bilder): Beskrivning Av Ett Orientaliskt Träd, Träets Egenskaper, Odling Och Reproduktion
Anonim

En vacker orientalisk växt som kallas den svarta hornbalen lockar absolut alla. Det verkar som om det är omöjligt att växa ett sådant mirakel, men det är det inte. Hur man planterar detta träd och tar hand om det? Allt beskrivs nedan.

Beskrivning

Black hornbeam är ett orientaliskt prydnadsträd som är infödd till Japan, Kina. Den kan nå en höjd av 9 meter, en trädstam kan vara upp till 20 centimeter bred, har en böjd form samt en ribbad struktur . Hornbalkblad har en oval form upp till 5 cm i längd. Under blomningsperioden får de en mörkgrön nyans, och till hösten kan du tydligt se manifestationerna av den karakteristiska gulheten i dem. Flera deprimerade vener kan spåras på varje bipacksedel. Kronan från sådant lövverk visar sig vara frodig och rund.

Bild
Bild

Under blomningen (vars period faller i slutet av april och början av maj) visas ljusgröna pistillatkattor på grenarna och når en längd av 8 centimeter. När den blommar får bladbalkens löv läkande egenskaper som värderas inom folkmedicinen.

Den fruktbara perioden varar hela första halvan av sommaren. Under det bildas frukter på trädet, som liknar en ovalformad hårig nöt med en räfflad yta.

Bild
Bild

Egenskaperna hos svart hornbärsträ kännetecknas av sin densitet och hårdhet . Träet i sig liknar ibenholt och utmärker sig genom sin estetik och goda mekaniska egenskaper, samt motstånd mot böjning. Hornbalkbarken har en silverfärgad nyans.

Hornstråleskogar, kallade hornbeams, är en fytocenos där hornbalkvirke råder över andra träiga växter . De finns i största utsträckning i Nordamerika, Europas länder, Sydostasien. Liknande skogar finns dock på Krim. Deras utseende sker som regel på platsen för andra plantager som har genomgått tydlig skärning.

Det är en vindpollinerad ras. Under blomningsperioden sker reproduktion på grund av till och med ett svagt luftflöde och når minst 3 meter per sekund.

Bild
Bild

Detta träd kräver inte jordens egenskaper, men det behöver gott om dagsljus för stabil tillväxt. Det kännetecknas av markförbättrande egendom, vilket gör att de framgångsrikt kan stärka bergssluttningarna . Den svarta hornstrålen är ett flerårigt träd och kan leva från 100 till 120 år. Totalt finns det cirka 50 arter av svart hornbeam, som skiljer sig åt i nödvändigt klimat, mark och morfologi.

Växande och omsorg

Om en person har förvärvat en hornbeam -planta, måste han hitta en värdig plats som bidrar till dess tillväxt. Hornbeam, som är en ganska hård och opretentiös växt, växer fortfarande bättre under förhållanden som är lämpliga för detta.

Den svarta hornstrålen är en termofil och skuggtolerant ras . Han kan stödja livet under kronorna på höga träd eller i skuggan av landskapsfördjupningar. Men tillräckligt med belysning är nödvändigt för att detta träd ska växa normalt i ung ålder.

Bild
Bild

Den svarta hornstrålen är en mesofyt . Han gillar inte överflödig fukt runt honom. Det kan inte översvämmas, men en viss bevattningsregim måste iakttas. På grund av dessa funktioner finns det ofta i skogar och på bergssluttningar, men det kan inte ses på flodområden och sumpiga områden. Fuktindex, som är optimalt för hornstrålen och följer med hela dess livsmiljö, är 60-70%.

Hörnbågen är opretentiös för jorden och dess fertilitet . Han kan bo lugnt i torra eller steniga land på sluttningarna av bergen. Men i detta fall bör man inte förvänta sig en stabil hög tillväxt.

För stark tillväxt av detta träd är det nödvändigt att lämna plantan i jordar rik på mineraler, men lera och sandlera kan användas.

Bild
Bild

Frö bör sås sent på hösten eller tidigt på våren, när temperaturen ute är minst över fryspunkten. För att kunna plantera en svart hornstråle är det nödvändigt.

  1. Gräva ett hål. Den ska vara av en sådan storlek att rötterna lätt kan passa in i den.
  2. Ta bort ogräs som suger ut de ämnen som är nödvändiga för groddarna från jorden.
  3. Fukta planteringsplatsen med fem liter vatten. För att mätta jorden med fukt och dess nedsänkning måste du lämna den i detta tillstånd för en dag.
  4. I botten av gropen läggs sedan torra löv för isolering, lossas i marken och blandas med det.
  5. Därefter placeras plantan i ett hål, täckt med jord och vattnas.
  6. För att bevara fukt, tillgriper de jordmullning.

Om alla dina handlingar är korrekta kan du observera tillväxten av den svarta hornstrålen redan flera veckor efter att du planterat trädet. Han behöver inte särskild vård, han är opretentiös mot jorden, om han redan har börjat.

Bild
Bild

Det viktigaste att göra är att vattna regelbundet på sommaren, om den här tiden på året visade sig vara mycket torr och varm. Den svarta hornstrålen tolererar också formning normalt, är inte rädd för beskärning. Tvärtom är det lämpligt att producera sanitär beskärning på våren. Genom att skära ut trasiga grenar kan unga skott växa och utvecklas obehindrat. För att bilda en vacker häck trimmas kronan regelbundet.

Trots den höga sjukdomsresistensen kan bladen på den svarta hornstrålen infekteras med mycosperella, som bildar svarta fläckar på bladen. Frälsningen från en sådan sjukdom, liksom effekterna av andra svamppatogener, kommer att vara användning av desinfektionsmedel och fungicider.

Bild
Bild

Fortplantning

Trots att hornstrålen är ett vindpollinerat träd är dess reproduktion också möjlig på ett vegetativt sätt. Reproduktion med sticklingar tillämpas inte eftersom den inte är stabil. För dessa ändamål används sticklingar och frön oftast.

På grund av hornbågens frekventa och rikliga bördighet är dess fröproduktion den mest effektiva, även om det tar lång tid. En hektar av hornbalkplantager kan ge upp till 50 miljoner nötter . Samtidigt förlorar inte hornbågens frukter sin spiring, även efter att ha legat på en kull under skogskronor i flera år. Men innan du planterar måste du komma ihåg behovet av att stratifiera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, för att spara tid, ersätts fröna på en gång med hela sticklingar. De görs genom att skära av skott från 10 till 15 centimeter långa . Experter rekommenderar dock att man utför en hel lista med åtgärder för att skydda det framtida trädet från sjukdomar. Först måste du lämna avskärningsskottet för en dag i en lösning av kaliumpermanganat, sedan dra en bit skärning i rent vatten i flera dagar. Men även efter dessa åtgärder kan groddarna inte planteras omedelbart i öppen mark. Det måste först utvecklas i en behållare.

Tillämpning i landskapsdesign

Oftast används dekorativa former av hornbeam, men den vanliga hornbeamen ignoreras inte. Det finns flera sätt att använda hornbeam.

Bandmaskar . Exemplaret hornbeam ser bra ut nära ett hem eller i ett öppet område med en gräsmatta. För en enda plantering av en hornbeam, använd dess vanliga form eller ett dekorativt utseende i form av pyramidala, lila eller gråtande kronor.

Bild
Bild

Häck . Den svarta hornstrålen tolererar perfekt en frisyr. Det är därför den alltid kan ges den nödvändiga formen, tack vare vilken den kommer att skapa en snygg och modern häck. Ett sådant grönt staket kommer att isolera bakgården från flygande damm, slumpmässigt skräp, irriterande buller och vind. Denna lösning kommer att ge en trevlig atmosfär av enhet med naturen till platsen, samt berika den med syre, harts, vilket ger effekten av eterisk olja och andra mikroelement. De mest framgångsrika lösningarna för en svart hornbågshäck är dess snitt eller kolonnform.

Bild
Bild

Gränder . En annan populär och framgångsrik lösning som används inom trädgårdsskötsel för förädling av territoriet är plantering av levande gränder. Grunden för sådana dekorativa höljen är den svarta hornstrålen. Dess kronor, med rätt bearbetning, kan gå ihop och skapa ett välvt tak. Denna gränd kallas "berso" och ser ut som en grön tunnel, som bildas på grund av att blad och grenar stängs.

Bild
Bild

Topiary . Inom topiärkonst uppmuntras också användningen av en orientalisk hornstråle. Det är mycket bekvämt att skapa geometriska former av en mängd olika former och storlekar från det, inklusive animalistiska figurer av olika djur och fåglar. Hornbeam, eller snarare dess kronor, är ett utmärkt material för den här typen av levande skulpturer. Deras slutliga utseende beror helt på trädgårdsmästarens skicklighet.

Rekommenderad: