Lankaran Akacia (37 Bilder): Beskrivning Av Lankaran Albic Eller Siden Träd. Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Odling, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Lankaran Akacia (37 Bilder): Beskrivning Av Lankaran Albic Eller Siden Träd. Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Odling, Reproduktion

Video: Lankaran Akacia (37 Bilder): Beskrivning Av Lankaran Albic Eller Siden Träd. Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Odling, Reproduktion
Video: PFAS - evighetskemikalierna föreläsning Christer Haagman 2024, April
Lankaran Akacia (37 Bilder): Beskrivning Av Lankaran Albic Eller Siden Träd. Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Odling, Reproduktion
Lankaran Akacia (37 Bilder): Beskrivning Av Lankaran Albic Eller Siden Träd. Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Odling, Reproduktion
Anonim

Det finns en mängd olika grödor som en trädgårdsmästare kan odla. Men några av dem ser inte bara vackra ut, men deras namn låter härligt och ovanligt. Lankaran akacia är ett utmärkt exempel på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ur biologisk synvinkel tillhör Lankaranacacia gruppen av växter av den tvåbladiga klassen, baljväxter-blommande ordning, och är medlem i baljväxterfamiljen. Det är allmänt accepterat att det är en del av släktet albitsia, och därför finns det till och med ett vetenskapligt namn - Lankaran albicia. Växten har varit känd sedan 1772. Dess alternativa namn:

  • siden träd;
  • sidenbuske;
  • gul-ebrishim;
  • sidenacacia;
  • Krimakacia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ordet "albicia" går tillbaka till namnet på invånaren i Florens, som först introducerade denna art i biologisk systematik. Trädens höjd kan nå 16 m. Men i de flesta exemplar är det upp till 6-9 m. Det kännetecknas av både en spridning och en paraplykrona . Dess bredd varierar från 6 till 7 m. Bladen är tvåbeniga. För dem är en öppen struktur typisk, uppdelning i 9-15 aktier. Bladet är mörkgrönt ovanför och vitaktigt under. På längden kan bladet nå 0,2 m. Om varmt väder sätter in eller natten närmar sig, kommer det att vika längs mittribben.

För vintern är albitionsstammen bar. Blomningen börjar i maj och tar under gynnsamma förhållanden över hela sommaren . När de säger att Lankaran akacia har rosa blommor är detta inte helt korrekt. Hon kan ha ståndare rosa eller vitt. Själva blommans yta har en gulvit färg. I beskrivningen kan man inte låta bli att nämna albitionens krona med karakteristiska fluffiga korollor. Det räcker att se dem en gång för att inte glömma dem igen. Växten bildar platta bönor som innehåller många frön. Först är de gröna, men senare får de en halmgul eller brunaktig färg. Frukternas längd varierar från 0,1 till 0,2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna liknar en långsträckt oval. De är mattbruna eller bruna i färgen. Ett enda frö når 0,6-0,7 cm i längd. Livslängden för en växt kan vara 50-100 år. I naturen har denna kultur befolkat:

  • Iran;
  • Kalkon;
  • Kaspiska regioner i Azerbajdzjan;
  • Den koreanska halvön;
  • Kina;
  • Japanska öar;
  • Taiwan;
  • Indien och andra delar av den indiska subkontinenten;
  • Myanmar (finns inte i andra länder i Sydostasien).
Bild
Bild
Bild
Bild

Frostmotståndet för Lankaran akacia är lågt, eftersom det kommer från zonen med uttalade subtropiska områden. Under ett ogynnsamt år kan busken frysa även i Georgien och Azerbajdzjan, för att inte tala om de mer norra regionerna. Men bland de subtropiska grödorna är Albiania fortfarande en av de mest resistenta mot kyla. Den planteras framgångsrikt:

  • på Krimens södra kust;
  • norr om Anapa;
  • i Krasnodar;
  • i södra Kazakstan;
  • i Italien, Frankrike;
  • i södra USA.

Lankaran akacia skadas endast av frost under -15 grader. Om temperaturen sjunker under -20 grader kommer huvuddelen av kronan att lida. Om denna temperatur varar mer än ett decennium och snötäcket är svagt eller helt frånvarande, fryser hela ytdelen.

Albizia anses vara en utmärkt honungsväxt. Träet är tätt, har en vacker färg och är perfekt polerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

" Silke " sorter av akacia heter det av en anledning. Tidigare användes barken som togs bort från dem för att färga siden och tyger baserade på det. Undertyp förtjänar uppmärksamhet Sommarchoklad , kännetecknas av atypiska lövfärger. " Choklad " växten sticker ut för sin ökade dekorativa effekt. Följande typer är också populära:

  • Jjulibrissin;
  • Mollis;
  • Tinkle Bells.

Crescent albicia - trädet som leder när det gäller tillväxttakt på planeten. Du kan dock hitta den i vårt land bara i den botaniska trädgården. Kulturen hos denna art i naturen existerar bara i Indonesien. Fördelarna med halvmåneacacia är obestridliga - det ger ett mjukt ljust trä, lämpligt för souvenirer. Men albicia Lebbeck sticker ut bland andra sorter i höjd (upp till 20 m); den kommer från Indien, men bor också på Andamanöarna och Myanmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad albitsia , hon är Lofants albition, kommer från västra Australien. Detta är en värmeälskande buske som ger en spridande krona. Dess höjd är upp till 5 m. Blommande på tempererade breddgrader förekommer i juli och är mycket riklig. Blommornas diameter är cirka 0,02 m.

Sedan 1803 har denna art använts av européer för dekorativa ändamål. I vårt land kan den bara växa vid Svarta havets kust. Albizia Saman (upp till 25 m hög och upp till 40 m bred) kommer från Stilla havet. Denna art lever också i naturen i mitten och söder om Amerika, länderna i Sydostasien. När natten närmar sig och i regnväder, viker bladverket.

Blommor kan vara krämfärgade eller rödaktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du planterar den termofila Lankaran-akacian i öppen mark måste du ta hänsyn till att denna växt är torktålig. Därför kan den planteras även där fukt är otillräcklig. Det rekommenderas att plantera Lankaran akacia under de första tio dagarna i maj . Men det är värt att se till att marken är helt uppvärmd vid den tiden. 1,5-2 m är kvar mellan plantorna. Acacia plantor används oftast. Du kan odla den i medelstora koppar. Sådjupet av frön i dem är bara 0,2-0,4 cm. De odlade plantorna transplanteras omedelbart till en permanent plats så snart de når önskat tillstånd.

Att så akaciafrön till plantor bör göras i februari eller mars. För detta tar de bördig jord från sandig lera. Det är bättre om det läggs till lite kalk. Inomhusacacia planteras i egengjord jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bildas av:

  • 3 delar torvjord;
  • 2 andelar torv;
  • 1 andel tvättad och uppvärmd sand.

Grytan för rummet Lankaran akacia tas djupare och bredare. Bra dränering är viktigt. För att säkerställa det är tankens botten täckt med ett tunt lager av fina flodstenar. Även om plantor odlas kan skuggning vara skadligt för dem.

Albiza kan endast hållas utomhus där lufttemperaturen inte sjunker under 25 grader på sommaren och mindre än 8 grader på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Att ta hand om Lankaran akacia hemma är relativt enkelt. Det är absolut nödvändigt att ge henne en stabil klimatregim . Alla vanliga riktlinjer för vattning gäller endast under normala temperaturförhållanden. Om de inte tillhandahålls kan du inte räkna med framgång. Vattna akacier rekommenderas ibland, men rikligt.

För bevattning kan du bara ta helt rent och sedimenterat vatten . Det ska inte vara för kallt. Två ytterligheter - fullständig uttorkning och vattentäppning, är lika skadliga för en subtropisk gäst. Luftfuktighet över genomsnittet uppmuntras inte, låg luftfuktighet är tillåten. Endast gatugrödor ska sprutas, men inte för ofta.

Bild
Bild

Toppdressing

Under det första året för att odla en gröda är det inte nödvändigt att mata den. Under det andra utvecklingsåret används speciella komplexa gödningsmedel. De läggs högst en gång var 30: e dag . Mer frekvent utfodring kan skada växten. Den behöver dem bara under tillväxtfasen (från maj till juli inklusive). på vintern matas inte akacia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Albitsia beskärs tidigt på våren innan blomningen börjar. Sjuka och för gamla grenar tas omedelbart bort. Torra skott måste också förstöras, liksom alltför tät tillväxt. Beskärning är möjlig när blomningen är klar.

Bild
Bild

Vintrar

Fosfor- och kaliumblandningar introduceras i mitten av juli. De delar som inte blir träiga före vinterns början är bäst avskurna. Skotten är böjda mot marken och täckta med valfritt täckmaterial . För att hölja rotkragen används sand med tillsats av en liten mängd träaska.

Det är absolut nödvändigt att ta hand om bevarandet av snö och dess ansamling; bara genom att vidta alla dessa åtgärder kan man hoppas att Lankaran -akacian inte fryser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att sprida Lankaran akacia, använda sig av:

  • frön;
  • sticklingar;
  • rotskott.

Det senare alternativet är inte acceptabelt för alla träd. Det används först efter att rötterna har kommit upp från marken. De beskärs och rotas. Skärning är effektiv för både inomhus- och trädgårdsakasier. Det är tillåtet att ta både unga och lignifierade sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsmaterialet bör ha minst 2 (eller helst 3) knoppar. Förblötläggning är valfri. Ta en bördig, men inte alltför tät, jord. Röta de flesta skotten tar flera månader.

Det enklaste sättet att föröka akacior är att använda frön . Innan de planteras insluts de i fuktad mossa och förvaras i kylskåp i 30 till 60 dagar. Vissa odlare föredrar den heta bearbetningsmetoden. Dess essens är enkel: fröna hålls i mycket varmt vatten i flera timmar. Deras efterföljande plantering i marken utförs utan fördjupning. Nackdelen med den heta metoden är den extremt långsamma tillväxten av kulturen under det första året. Men det finns inget behov av något gödselmedel. Men vi måste komma ihåg att utan regelbunden vattning kommer akacia inte att utvecklas fullt ut. Inomhusväxter når inte 50 års ålder, som trädgårdsväxter, men de kan fortfarande blomma länge. Toppdressing väljs individuellt för varje sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den största faran för Lankaran -albitionen är fusarium … Sjukdom uppstår med överdriven fukt. Därför är det inte tillräckligt att helt enkelt göra behandlingen med speciella preparat - du måste också ta hand om att torka jorden. Ibland förnyas till och med dränering. Om bladen blir gula är detta ett säkert tecken på vissnande.

Problemet kan uppstå både med överflöd och med brist på vatten. Du måste först avgöra orsaken och först då agera. Atypisk blekhet av lövverk är vanligtvis förknippad med brist på sol exponering. Av skadedjur utgör spindelkvalsten och vitflugan ett hot mot kulturen.

Växter som påverkas av dem måste isoleras och återföras till sin ursprungliga plats först efter läkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Användningen av silkesacacier i landskapsdesign begränsas av deras otillräckliga vinterhärdighet jämfört med konventionella grödor. Växten uppfattas perfekt både som en bandmask och som en följeslagare till andra träd. Med öppet lövverk kan du plantera ljusälskande arter i närheten. Även om de mest solberoende växterna bäst undviks. Det rekommenderas ofta att sätta ett gunga eller picknickbord bredvid för att skapa en romantisk mysig atmosfär.

Silkebuske används ofta för att skapa en tunnellång. Det är inget svårt i det här - du behöver bara släppa det på två sidor längs vägen. Förekomsten av en hård beläggning på den är inte nödvändig. Ju äldre buskarna är desto mer attraktiv kommer tunneln att se ut. Men för att skapa en tjock skugga kommer albition inte att fungera.

Rekommenderad: