Chubushnik (94 Bilder): Beskrivning Av Trädgårdsjasmin. Varför Blommar Inte Busken? Plantera Chubushnik Virginsky Och Andra Sorter För Sibirien Och Andra Platser

Innehållsförteckning:

Video: Chubushnik (94 Bilder): Beskrivning Av Trädgårdsjasmin. Varför Blommar Inte Busken? Plantera Chubushnik Virginsky Och Andra Sorter För Sibirien Och Andra Platser

Video: Chubushnik (94 Bilder): Beskrivning Av Trädgårdsjasmin. Varför Blommar Inte Busken? Plantera Chubushnik Virginsky Och Andra Sorter För Sibirien Och Andra Platser
Video: Schersmin 2024, Maj
Chubushnik (94 Bilder): Beskrivning Av Trädgårdsjasmin. Varför Blommar Inte Busken? Plantera Chubushnik Virginsky Och Andra Sorter För Sibirien Och Andra Platser
Chubushnik (94 Bilder): Beskrivning Av Trädgårdsjasmin. Varför Blommar Inte Busken? Plantera Chubushnik Virginsky Och Andra Sorter För Sibirien Och Andra Platser
Anonim

Chubushnik, mer populärt känd under namnet "trädgårdsjasmin", är en charmig växt som inte är särskilt krävande att ta hand om och förvånar med sin prakt och doft under blomningen. Många trädgårdsmästare planterar denna gröda på sin webbplats, men samtidigt ställer de ofta frågan: "Varför blommar busken dåligt?" Låt oss närmare överväga beskrivningen av trädgårdsjasmin och dess sorter, särdragen i plantering och vård av centrala Ryssland, Sibirien och andra platser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Chubushnik (Latin Philadelphus) är en flerårig buske som tillhör familjen Hydrangeaceae. Under naturliga förhållanden finns busken i södra Europa, östra Asien och Nordamerika. Det latinska namnet bildas genom att slå samman orden: "phileo" - kärlek och "adelphos" - bror, vilket betonar den nära kopplingen av motsatta skott . Namnet "chubushnik" är förknippat med det faktum att anläggningens grenar i antiken fungerade som ett utmärkt material vid tillverkning av chubuk (ihåliga trästänger) som var nödvändiga för att fylla rör för rökning.

Busken är populärt känd som "trädgårdsjasmin" på grund av den liknande strukturen hos blomställningar med äkta tropisk jasmin, även om dessa växter i verkligheten tillhör olika familjer.

Hittills är mer än 70 arter av mock-orange kända, de skiljer sig i höjd, bladform, blomningstid och smakegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga drag i en botanisk beskrivning av en kultur är:

  • starkt fibröst rotsystem;
  • raka stammar och grenar;
  • tunn bark av grå eller brun färg;
  • vita eller ljusa gräddeblommor, samlade i en pensel;
  • små fruktlådor med frön.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens höjd, beroende på sort, varierar från 1 till 2,5 m, sällsynta exemplar växer upp till 4 m. Bladen är gröna matta, 2 till 6 cm långa, har en avlång eller oval form. Blomningsperioden är cirka 2,5 månader, men du kan beundra sådan prakt när du planterar flera olika arter och sorter på platsen: en buske blommar i cirka 3 veckor under gynnsamma förhållanden.

När kronbladen faller av bildas fruktlådor med många frön . I allmänhet är busken opretentiös, växer snabbt i solen och i halvskugga och trivs med riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Först och främst lockar den orangea apelsinen med sin snövit blomning och behagliga doft. Det kan tyckas för oerfarna trädgårdsmästare att det inte är så stor skillnad mellan sorterna. Men om du tittar noga kan du märka skillnader inte bara i lövets tillväxt och form, utan också i blomställningens struktur - de är enkla, halvdubbla och dubbla. Allt beror på typen och sortens egenskaper. De vanligaste är följande typer av chubushnik.

Kranskärl . Skiljer sig i god vinterhärdighet. Den har ett stort antal sorter med vackert lövverk. Löser upp knoppar i början av juni och blommar i 2, 5 - 3 veckor. Doften sprider sig över flera meter och har honungsnoter. Vissa sorter kan bli höga (över 3 m).

Bild
Bild
Bild
Bild

Storblommig . Artens namn talar för sig själv - det kännetecknas av blommornas stora storlek (mer än 5 cm i diameter), men doften uttrycks svagt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virginia . Fotofila och termofila arter, men när den är täckt med jord kan den tåla måttliga vintrar (ner till –23 ° C). När skotten fryser behövs sanitär beskärning på våren, och sedan kan busken återställa kronan och blomma under andra halvan av sommaren. Arten kännetecknas av en rundad form av mörkgröna blad och dubbla blommor. Buskens höjd är från 1 till 2,5 m.

Det tolererar inte vattendragning av jorden, men det anpassar sig perfekt till att transplantera till en ny plats i alla åldrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tunnbladig . Populärt känd som "vild jasmin", eftersom dess tjocklekar kan hittas i den naturliga miljön i en blandad skog. Anspråkslös växt. Bladens storlek och densitet beror på belysningen. När de planteras i soliga områden är de stora och täta, i skuggan är de tunna och genomskinliga, i ljuset är de ganska täta. Blommar i juni i 2 veckor. Blommorna är vita och stora. Tål frost ner till –30 ° C, vilket gör arten lämplig för plantering i norra regioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småbladig . En lågväxande buske med små blad. Dess blomställningar är intressanta, de liknar körsbärsblommor i form och jordgubbar i lukt. Låg vinterhårdhet. Buskarna mår bra när de planteras i de södra regionerna, de kan anpassa sig med bra skydd i mittzonen i vårt land, men det är oönskat att plantera i Sibirien och Ural.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luktfri . En hög art, buskarna når en höjd av upp till 4 m. Bladen är långa, på icke-blommande skott-10-12 cm, på blommande-6-7 cm. Vita blommor ca 5 cm i storlek har absolut ingen lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lemoine . Artens namn är direkt relaterat till familjen till den berömda franska uppfödaren Victor Lemoine. Chubushniki blev de sista kulturerna som han vände sig till. Deras odling intresserade också blomsterhandlarens fru och son, och de deltog aktivt i urvalet. Ett familjekontrakt har fött upp cirka 40 sorter. Gemensamma drag är en vidsträckt krona och bruna skott. Bladen är lansettformade, cirka 4 cm långa, storleken på blommorna 3-4 cm. Växtens tillväxt sträcker sig från 1 till 2,5 m. Den har ett stort antal doftande sorter med en ökad dekorativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronvarianter

" Aureus" (Aureus) . Gulbladig sort. Dekorativitet ges inte bara av blommor, utan också av löv, som ändrar färg under säsongen. På våren har de en saftig gul nyans, på sommaren är de ljusgröna och till hösten blir de gulgröna. Blomställningarna är enkla vita, i mitten finns en gul ståndare. Doften är intensiv. Den blommar bra i ett soligt område, i halvskugga bildar den mycket färre blomställningar. I slutet av blomningsperioden behöver den sanitär beskärning.

Bild
Bild

" White Lady ". En långsamt växande sort, i ett vuxet tillstånd, når busken en höjd av cirka 1,5 m. Kronan är sfärisk, den växer 1 m bred. Bladen är ovala, mörkgröna i färgen. Blomningen börjar i början av juni. Vita halvdubbla blommor fyller trädgården med en behaglig doft.

Bild
Bild

" Variegatus" (Variegatus) . En låg buske, när den planteras i centrala Ryssland, överstiger höjden inte 1,3 m. Knopparna blommar den 20 juni. Blomningen är inte särskilt lång, blommorna är enkla krämskugga med gula ståndare. Bladen är stora, 7-8 cm långa, med en vit kant längs kanten.

Bild
Bild

" Snöskred ". Busken är känd för sina flödande grenar med små ovala tandade blad längs kanten. I början av juni visas vita halvdubbla blommor i stort antal, som utstrålar en behaglig doft, som påminner om lukten av vilda jordgubbar. Blomningen varar i cirka 20 dagar.

Bild
Bild

Jungfruliga sorter

Justynka . Låg buske 1, 2-1, 5 m hög, växer bra och utvecklas i halvskugga. Lövverket är stort, oval, djupgrönt. Bladens längd är cirka 6-7 cm. Rena vita dubbla blommor samlas i blomställningar om 6 bitar och når 4-5 cm i diameter.

Blommande sker i juli; i mitten av september upprepas, men mindre riklig och kort blomning är möjlig.

Bild
Bild

Minnesota snöflinga . En kravlös sort, den är resistent mot kyla och kan växa framgångsrikt i alla regioner. Terryblommor i en snövit nyans bildar frodiga blomställningar av 5-7 bitar. Riklig blomning av sorten varar i 2, 5 veckor - från slutet av maj till mitten av juni. Blommorna har en söt doft. Busken kan bli upp till 2 m hög.

Bild
Bild

Snowbelle . Spridande grenar ger sorten en speciell dekorativ effekt. Buskens tillväxt överstiger inte 1,5 m, och kronan blir 1 m bred. Bladen är tandade med lätt pubescens på insidan. Vita blommor blommar i slutet av juni.

Bild
Bild

Storblommiga sorter

" Komsomolets ". Sorten föddes 1951 av professor N. K. Vekhov. Skiljer sig i skönhet och vinterhårdhet, väl anpassad till det föränderliga ryska klimatet. Lämplig för avel i Sibirien. En vuxen buske växer inom 1, 7-2 m. Bladen är mörkgröna med en blank glans. Blommorna är stora, dubbla, 5 cm i diameter, placerade längs hela skottets längd. Blommar i 3 år efter plantering.

Bild
Bild

" Glaciär ". Låg buske ca 1,5 m hög. Den slår ordentligt och växer snabbt i bredd. I jämförelse med andra sorter har den enorma blomställningar upp till 7 cm i diameter. Det överraskar med sin ovanliga blomning. I struktur liknar de snövita dubbla blommorna rosor som täcker skotten tätt. En termofil sort som behöver ytterligare skydd för vintern.

Bild
Bild

" Pärla ". En lågväxande buske med en snygg krona av ljusgröna blad. I slutet av juni uppträder vackra vita dubbla blommor med ett pärlpärlflöde och doftande doft. Blomställningarna är stora - cirka 6 cm i omkrets, de bleknar på 3 veckor. Den är frostbeständig, tål låga temperaturer ner till –27 ° С.

Bild
Bild

Tunnbladiga sorter

Multiflora . Dekorativ sort med ett överflöd av stora blomställningar, bestående av 10-12 blommor. Den löser sig i mitten av juni.

Bild
Bild

" Subintegra" (Subintegra) . Buske med en sfärisk krona, blad - stora, jämna. Blomställningarna är vita, samlade i en pensel med 5-7 blommor, cirka 3 cm i diameter, luktfria.

Bild
Bild

" Dentata" (Dentata) . Skiljer sig i anspråkslöshet när det gäller markval. Bladens form är anmärkningsvärd - avlång med en starkt uttalad ojämn kant.

Bild
Bild

Småbladiga sorter

Mont Blanc . Dvärgsort, växer upp till 1, 2 m. Skotten är bruna med lätt pubescens. Bladen är små, 3-4 cm långa, jämna eller med små tänder längs kanten. Lång och riklig blomning börjar i andra halvan av juni och slutar om ungefär en månad.

Under denna period ser busken snövit ut, från ett stort antal blomställningar tenderar skott att sjunka av deras svårighetsgrad.

Bild
Bild

" Lavin ". Busk 1-1,5 m hög, med ett överflöd av tunna stammar och krökta skott. Bladen är små, avlånga_ spetsiga i slutet, ljusgröna i färgen. Blomställningarna är enkla vita eller med en ljus krämskugga, som liknar små klockor med en lång gul ståndare i mitten. Doften av blommor är jordgubbe.

Bild
Bild

" Månsken ". Den växer inom 1, 3-1, 5 m. Den har en tät krona med små mörkgröna blad. Dubbel grädde eller vita blommor med en svag nyans av grönt fyller trädgården med en jordgubbsarom. Blommar från andra halvan av juni i 20-25 dagar.

Bild
Bild

Luktfria sorter

" Grandiflorus" (Grandiflorus) . En hög, spridande buske når 4 m i höjd, buskens bredd i en cirkel är cirka 3 m. Barken är brunaktig i färgen. Blommar senare, börjar blomma i början av juli och blommar under hela månaden. Under denna period är busken ovanligt vacker. Snövit blommor saknar doft, men de lockar beundrande ögon. De är ganska stora i storlek - 6 cm i diameter, med breda kronblad och ett överflöd av ståndare. Sorten är opretentiös och känns bra i halvskugga.

Bild
Bild

Elbrus . Det fick sitt namn från sin vertikala krona och blomningskarakteristik. Stora snövita dubbla blommor, samlade i blomställningar om 15-20 bitar, bildas endast på toppen av skotten och liknar ett berg med en snöig topp. Blommande är frodig och långvarig från slutet av juni, blommorna luktar inte.

Bild
Bild

Lemoinesorter

Albatre . Bush, består av raka, starka skott 1, 5-2 m höga. Bladen är lansettformade, ljusgröna, medelstora, 3-4 cm långa. Blommorna är vita, enkla och halvdubbla, 2-4 cm i diameter med en behaglig doft som påminner om ananas.

En av få Lemoine -sorter, kännetecknad av ökad vinterhärdighet.

Bild
Bild

" Manteau d'Hermine" (Manteau d'Hermine) . Den har en spridande, men mycket kompakt krona. Växer cirka 1,5 m i höjd. Bladen är små, spetsiga i slutet, ljusgröna i färgen. Den blommar länge i nästan 2 månader. Vita halvdubbla blommor, 3 cm i diameter, samlade i blomställningar om 5 bitar. Doften är delikat, inte särskilt uttalad. Sorten är mer krävande på jorden.

Bild
Bild

Jungfrulig -en blommande buske med tätt lövverk och en spridande krona, når en höjd av 2-3 m. Sorten erhålls genom att korsa Virginia och småbladiga arter. Knopparna blommar i början av juli. Under perioden med aktiv blomning täcker stora vita terry doftande grenarna helt. Anspråkslös, snabbt växande, motståndskraftig mot väderförändringar. Med ljusa soliga dagar kan den blomma igen på hösten.

Bild
Bild

Boarding- och transferregler

För långvarig och riklig blomning rekommenderas att plantera en skenorange i väl upplysta öppna soliga områden. I skuggade områden tenderar skotten att vara alltför sträckta och blomställningarna kommer att vara små i storlek.

Den bästa tiden för plantering är höst, från andra halvan av september till mitten av oktober . Vårplantering är också acceptabelt, men beroende på väderförhållandena i regionen måste du ha tid att plantera växten innan knopparna öppnas, så att den anpassar sig snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsstadier

  • Gropförberedelse . Det ska motsvara rotsystemets styrka. Den optimala storleken är 60 X 60 cm. Om du planerar att plantera flera buskar bör avståndet mellan groparna vara från 0,5 m till 1,5 m, beroende på sortens och kronans typ. Mellan dvärgvarianter är ett avstånd på 0,7-0,8 m tillåtet, för höga arter och Lemoine-sorter som kännetecknas av spridning av kronor rekommenderas att lämna mer än 1,1 m. När man planterar buskar som en häck är ett avstånd på 0,5-0,7 m tillåtet …
  • Dränering av jord . Lägg ett 15 cm lager dränering i botten av varje planteringsgrop. För detta kan du använda trasig tegelsten eller krossad sten. Dränering är nödvändig för att därefter förhindra stillastående vatten. Strö över trädgårdsjord ovanpå, du kan också blanda det med en liten mängd humus och sand.
  • Landning . Efter att jorden har lagt sig måste roten sänkas ner i hålet, placera rotkragen i nivå med platsens yta och strö med jord, något komprimera den med dina händer.
  • Vattna växten . Omedelbart efter plantering behöver chubushnik -plantorna rikligt med vattning - 2 hinkar vatten per 1 buske. När fukten absorberas och jorden sätter sig i hålet, lägg till ett lager torr jord ovanpå.
  • Kompostering . En dag efter plantering är det lämpligt att täcka cirkeln nära stammen med sågspån eller torv med ett lager på 3-5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en växt av någon anledning behöver transplanteras till en annan plats, bör åldern beaktas - ju äldre busken desto sämre tål den förändringar och desto svårare är det att återhämta sig.

Det är bättre att transplantera busken helt innan den når 7 år. Transplantationen utförs samtidigt som den första landningen. En ung chubushnik tolererar proceduren lätt, men under det första året på en ny plats kanske den inte blommar.

Ett planteringshål för en övervuxen buske bör förberedas i förväg , på cirka 1, 5-2 veckor, så att jorden hinner sätta sig ordentligt. Dagen före transplantationen måste växten vattnas rikligt, och dagen innan är det lämpligt att ta bort torkade grenar och förkorta gamla skott. På den planerade dagen grävs busken noggrant och planteras på en ny plats med noggrann vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Huvudomsorgen för en prydnadsbuske reduceras till vattning och beskärning av grenar för att bilda en vacker krona.

Vattning

Under de första veckorna efter plantering utförs vattning 1 gång på 2 dagar, men i små volymer så att det inte blir någon stagnation av fukt. Efter 2 veckor minskar dess frekvens - det räcker att vattna varje buske med två hinkar vatten varje vecka. Efter fuktning, lossa jorden runt stammarna och ta bort ogräs.

Från toppdressing uppfattar chubushnik uppslamningen väl, som ska spädas med vatten i förhållandet 1: 10. En hink med gödningsmedel appliceras varje vår endast 1 gång. Från 3-4 års ålder kan du tillsätta superfosfat (20-30 g) urea (15 g) och kaliumsulfat (20 g) till vårmatningen genom att lösa dem i 10 liter vatten.

På sommaren bör trädgårdsjasmin matas med träaska efter slutet av blomperioden och spridas runt stammarna innan vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att få frodig blomning måste växten beskäras varje år. Det är värt att överväga det faktum att bara starka skott under det senaste året blommar rikligt, och ett litet antal blomställningar blommar på gamla försvagade grenar och busken ser oattraktiv ut. därför det är nödvändigt att göra beskärning efter blomningen - skär försiktigt av de blekta grenarna till nya tillväxter som har dykt upp den här säsongen, som är koncentrerade i den nedre delen av busken. Nästa säsong kommer dessa unga skott att bli starkare och bli starka, vilket kommer att bidra till bildandet av frodiga blomställningar om ett år.

Sanitär beskärning görs bäst på hösten, det möjliggör eliminering av torra och smärtsamma grenar, liksom att dränka skotten . För att föryngra busken sker beskärning tidigt på våren, innan knoppen bryts. Flera huvudstammar förkortas till 40-50 cm, och resten skärs till marknivå. Snittplatser bör behandlas med trädgårdslack eller en 7% karbamidlösning, och jorden bör mullas med ett lager torv. Till hösten kommer starka unga skott att växa, som vid nästa sommarstuga kommer att fräscha upp buskens utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd för vintern

När du väljer en mängd chubushnik är det värt att överväga dess sortegenskaper och vinterhårdhet. Inte alla trädgårdsjasmin klarar våra oförutsägbara vintrar. Var försiktig när du planterar klassiska franska sorter. I svåra frost, som är karakteristiska för Ural och Sibirien, kan även opretentiösa och frostbeständiga sorter frysa.

Följande sorter anses vara resistenta mot kallt väder: "Snow Avalanche", "Arctic", "Elbrus", "Zhemchug", "Yunnat", "Romashka " och några andra sorter från urvalet av Vekhov, som inte behöver ytterligare skydd, förutom mulching av stamcirkeln. Oavsett sortens egenskaper rekommenderas att täcka plantor under det första året av plantering och buskar upp till 4 års ålder för vintern, eftersom rotsystemet hos unga växter är mottagligt för extrema temperaturer.

När du planterar spridande sorter av Lemoine i centrala Ryssland är det bättre att vara försiktig och täcka buskarna noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chubushnikens skydd utförs i etapper

Kompostering . Först mults jorden runt stammarna med torv, fallna torra löv, hö eller sågspån i ett lager på 10-20 cm. Ett högre lager är kontraindicerat så att rotkragen inte ruttnar. Om skyddshöjden är mindre än den rekommenderade storleken, kommer rotprocesserna att frysa vid början av låga temperaturer.

Bild
Bild

Kronans skydd . De kvarvarande grenarna efter beskärning samlas i ett gäng och försiktigt undviks frakturer, dras ihop med ett rep. Ovanpå chubushnikbusken är täckt med ett fiberduk som låter luft passera igenom (agrofibre, lutrasil, säckväv eller lätta polypropylenpåsar för hushållsbehov är lämpliga). Det är oacceptabelt att använda plastfilm, eftersom det inte har luftgenomsläpplighet kan svampar och mögel uppträda på växtens rötter och skott. I Sibirien och Ural kan dekorativa sorter isoleras med grangrenar.

Med vårens början börjar chubushnikens växande processer gradvis. Till en början kan gamla grenar verka otänkbara, men du bör inte skynda dig att ta bort dem. Sapflöde börjar med unga skott, knopparnas öppning och bladens utseende på vuxna grenar inträffar lite senare.

Bild
Bild

Avelsalternativ

Alla trädgårdsmetoder är tillåtna för förökning av trädgårdsjasmin.

Nyskapande . Närmare hösten bildas fröskalor på de blekta skotten, som kan samlas upp och användas för senare sådd. Det kan göras på två sätt: före vintern i trädgården på det öppna fältet, följt av skydd, eller på våren genom plantningsmetoder, placera fröna i separata små behållare. I den första metoden sås fröna i beredda spår och täcks med sand. Vid början av minusgraderna täcks grödorna med ett lager torrt lövverk eller grangrenar, som skördas med vårens början. I det andra fallet utförs sådd i mars och plantorna odlas fram till juni, varefter de transplanteras till ett öppet utrymme.

Men det bör beaktas att fröna av hybridformer inte behåller föräldraindividenes särdrag, därför är denna metod olämplig för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . Chubushnik kan lätt förökas genom sticklingar av unga gröna skott. I juni, efter att ha valt lämpliga skott, skar de skotten i bitar 5 cm långa, men så att de har 2 blad på dem. Förbered jorden genom att blanda den med lite sand och vattna. Sedan gör de små fördjupningar i den med 0,5-1 cm och sänker sticklingarna, utjämnar och stampar jorden. I slutet av processen täcks sticklingarna med en skuren plastflaska. Under säsongen avlägsnas skydd regelbundet för ventilation och vattning. De etablerade sticklingarna är redo för transplantation till öppen mark under hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten . Reproduktion utförs i slutet av april - början av maj. För att göra detta, välj en av de starka nedre skotten och böj dig till jorden. En plats för att ta bort barken bestäms på den och tas bort 1 cm bred. Därefter fästs skottet till marken med en tråd eller ett metallfäste. Platsen där barken skärs strös med jord, tampas försiktigt med händerna och vattnas. Det är nödvändigt under hela sommarstugan att övervaka sticklingarnas tillstånd, regelbundet vattna och tillsätta jord. I slutet av sommaren kan den rotade skotten separeras från busken och planteras på den valda platsen. Transplantationen kan också skjutas upp till nästa vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken . Denna metod är att föredra att använda för kraftigt igenvuxna buskar som växer länge på ett ställe. Proceduren utförs på våren innan bladen dyker upp eller på hösten. Busken vattnas rikligt, grävs upp och delas i 2-4 delar, så att var och en har flera rötter.

Planteringshål förbereds för tomterna och transplanteras samma dag för att förhindra att rötterna torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Överensstämmelse med reglerna för plantering och vård kommer att bidra till gynnsam tillväxt och frodig blomning av buskarna. Chubushnik är generellt resistent mot sjukdomar; orsakerna till problem som torkning och fallande löv beror oftast på otillräcklig vattning eller stark exponering för direkt solljus. I det här fallet måste växten vattnas oftare och skugga något.

Snabb vissning och mörkning av blommor indikerar för torr luft . och behovet av att spraya bladen och blomställningarna med vanligt vatten. Knytande knoppar, men frånvaron av deras öppning eller utseendet på små blommor som inte motsvarar sortens egenskaper, är en signal om brist på ljus. Om chubushnik fortfarande inte blommar i fyra år efter plantering, beror det också på brist på solljus, den måste transplanteras till en mer öppen och upplyst plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sällsynta fall kan trädgårdsjasmin vara mottaglig för sådana sjukdomar

Grå röta . Sjukdomsorsaken är en svamp av släktet Botrytis. Det tenderar att föröka sig med frekventa och långvariga regn eller plötsliga temperaturförändringar. Gråröta kan infektera hela växten på kort tid. Inledningsvis visas bruna fläckar på bladen och de nedre skotten. Kampen mot sjukdomen reduceras till avlägsnande av skadade löv och skott, samt obligatorisk sprutning av busken med Bordeaux -blandning. När flera buskar ligger i närheten, för att undvika spridning av gråröta till angränsande växter, är det nödvändigt att spraya friska buskar som en förebyggande åtgärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Septoria . Det orsakande medlet är Septoria -svampen. Förekomsten av de första tecknen på sjukdomen framgår av utseendet på bladets ovansida av små mörkbruna runda fläckar med en diameter på 2-5 mm. I framtiden infekterar svampen alla löv helt, och de börjar torka ut och falla av. Svampens spridning till skotten leder till att växten bildar färre blomställningar och snabbt bleknar. Septoria bör hanteras på samma sätt som med gråröta: ta bort skadade löv och behandla buskarna med Bordeaux -vätska.

Du kan också spraya växter med Baktofit- eller Fongilan -lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur kan utgöra ett hot mot chubushnik

Bönbladlöss . Dessa skadliga insekter kan välja växtsaft som mat. Som ett resultat lider bladen - de krullar, deformeras och förblir underutvecklade. Spraya med medel: "Akarin", "Decis", "Bison", "Iskra" hjälper till att övervinna bladlöss. Folkmedicin hjälper också till i kampen mot det: sprutning med en infusion av vitlök, lök eller malört.

Bild
Bild

Mealybug . Förekomsten av dessa skadedjur kan kännas igen av utseendet av en vit pulverformig blomma på lövverket. Maskar bromsar buskens tillväxt genom att suga juicerna från alla växtdelar. Vid skador ska buskarna sprutas så snart som möjligt med något av läkemedlen: "Aktara", "Calypso" eller "Confidor". Det är bättre att utföra behandlingen i 2 steg, med ett intervall på 10-14 dagar.

Bild
Bild

Spindelkvalster . Insekter kommer till den mocka apelsinen på olika sätt och fäster sig vid den nedre delen av bladen, så att de inte kan märkas omedelbart. De skadar växten genom att mata på dess saft, vilket orsakar gulning och torkning av bladen. Med tidig upptäckt av skadedjur är det tillräckligt att spraya buskarna med en svag tvållösning, och om det finns många av dem måste du behandla buskarna med 0,3% Keltana -emulsion eller Vertimek och Lightning -preparat. Sprutning görs bäst 2 gånger, och håll 7-10 dagar mellan dem.

Bild
Bild

Vita flugor . Om en mock-apelsin planteras nära ett växthus där grönsaksgrödor växer, finns det en risk att den kan attackeras av vitflugor, som ofta livnär sig på grönsaksjuicer, men inte kringgår trädgårdsgrödor på deras väg. De, som spindelmider, gömmer sig på bladens undersida. På bladens ovansida framträder en karakteristisk glänsande plack från deras avföring, vilket leder till utveckling av sotiga svampar, som sedan leder till skottens död. Du kan märka sjukdomen på bladens yta - plackplatserna blir vita, och sedan blir de drabbade bladen helt svarta. För att bli av med vitflugan kan du använda sprutmetoden med tvålvatten eller preparat "Aktara", "Vertimek" eller "Confidor".

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Chubushnik värderas för sin höga dekorativitet, så det kan ofta hittas i landskapsdesign. Det ser bra ut både i enstaka landningar och gruppkompositioner . Ofta används dess planteringar som en häck eller zonering i trädgårdstomter och angränsande territorier. Den spridande kronan kommer att fungera som ett bra skydd mot vind och nyfikna ögon. Häckens höjd kan justeras från 1 till 3 m genom att trimma kronan efter behov. På dacha planteras chubushnik ofta nära rekreationsområden: nära lusthus, bänkar och dammar.

Dvärgvarianter ser spektakulära ut när de ramar in rabatter och trädgårdsvägar . De är också vackra i blomsterarrangemang. De harmoniserar bra med pioner och hortensior. Från klätterväxter med en häftig apelsin ser klematis och klätterrosar fördelaktiga ut. Det går bra med de flesta växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomperioden kommer hans snövit outfit att passa bra med weigela, thuja, enbär, spirea. Det kommer att se bra ut mot bakgrund av barrträd, vilket kommer att betona dess utmärkta blomning. Buskarna trivs bra bredvid många lövträd, den kan planteras bredvid lönn, gran, fjällaska och björk.

Trädgårdens örtartade gräsmattor kan återupplivas med enplanterade skenorange buskar . Medelstora och långa representanter med en spridande krona eller skott som hänger ner ser eleganta ut.

Chubushnik är en växt älskad av många; den kommer säkert att dekorera alla platser i trädgården och kommer att glädja dig med sin charmiga blommande och behagliga doft.

Rekommenderad: