Barberry Thunberg "Rose Glow" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Barberry Thunberg "Rose Glow" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign, Reproduktion

Video: Barberry Thunberg
Video: Rose Glow Barberry 2024, Maj
Barberry Thunberg "Rose Glow" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign, Reproduktion
Barberry Thunberg "Rose Glow" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign, Reproduktion
Anonim

Släktet berberis har mer än 580 vilda arter och ett stort antal odlade sorter. Barberry Thunberg "Rose Glow" är en av de mest spektakulära sorterna av denna underbara art och är mycket dekorativ. Växtens popularitet beror på den ovanliga rosa färgen på bladen, vilket skapar en illusion av kontinuerlig blomning. Dessutom är sorten mycket opretentiös vid odling, varför den är särskilt populär bland nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Rose Glow -sorten är en lång buske som växer upp till 1,5 meter på 10 år och har en krona på cirka 2 m i diameter. Med tiden blir gamla skott träiga och övervuxna med taggar. Ett särdrag hos Rose Glow -sorten är de lila bladen med utspridda mörkrosa fläckar och ränder av rosa, vita och röda färger.

Unga skott, målade i ljusrosa färg, ser också mycket imponerande ut.

Bild
Bild

Barberry når dock sin apogee i slutet av maj-början av juni, när en gul blomma med rödaktiga yttre kronblad blommar på varje skott. Till hösten får lövverket en orange färg, och avlånga, ganska stora röda bär visas i stället för vackra blommor, som liksom många prydnadsarter är oätliga. Rose Glow -sorten kännetecknas av sin höga frost- och torkbeständighet, sjukdomsresistens och krävande hållbarhetsförhållanden.

Bild
Bild

Busken tål beskärning väl och anpassar sig väl till ogynnsamma miljöförhållanden . Detta gör att den kan användas för anläggningsparker och torg som ligger nära stora industriföretag.

Bland nackdelarna med sorten är det möjligt att notera toxiciteten hos frukter, bark och rötter, liksom närvaron av taggar som hindrar den formativa beskärningen och lossningen av stamcirkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar och växer?

Innan du börjar plantera Rose Glow -sorten måste du välja lämplig plats . Busken föredrar skyddad från vinden, soliga områden med ljus naturlig nyans. Det är lämpligt att använda jorden med medelhög surhet med en indikator på 7, 5 pH . Om surgjord mark råder på platsen, bör kalkning utföras vart tredje år. För att göra detta tillsätts 300-400 g släckt kalk under varje rot.

Bild
Bild

Alkaliska jordar, å andra sidan, försuras något med torv . Humus och torvjord läggs till utarmad jord, och lerig utspäds med siktad flodsand. På grund av sin opretentiöshet kan sorten växa även på steniga jordar, men leriga eller sandiga leriga kompositioner med ett måttligt organiskt innehåll kommer att vara det bästa alternativet för det.

Bild
Bild

När platsen har bestämts kan du fortsätta till valet av plantor … Buskar för plantering kan säljas med både öppna och slutna rotsystem. Växter med slutna rötter behöver inte förberedas och kan transplanteras till en ny plats när som helst. Buskar med öppna rötter undersöks noggrant, torra och skadade skott tas bort, blötläggs i Kornevins lösning i 3 timmar.

Bild
Bild

Sedan börjar de gräva hål, med hänsyn till att barberrys rotsystem växer i bredd, och inte på djupet. I detta avseende, för små plantor, räcker det med hål med ett djup på 25-30 cm, för vuxna buskar - 50 cm. Hålets bredd bestäms oberoende av varandra, med hänsyn till rhizomens volym. Avståndet mellan intilliggande buskar beräknas utifrån planeringsändamålet.

Till exempel, när du bildar en häck, bör den vara 50 cm, och när du dekorerar en landskapskomposition - 1,5 m.

Bild
Bild

När det gäller landningsdatum för Rose Glow, sorten kan planteras både på våren och hösten , om plantan bara var i vila. Detta beror på att ett skört rotsystem kan inte närma den uppvaknade busken helt . Detta krav gäller dock för växter med ett öppet rotsystem, skott med slutna rötter kan slå rot under hela sommaren.

Bild
Bild

Berberisplanteringsalgoritmen är följande:

  • dränering från krossad sten, expanderad lera eller brutet tegel läggs på botten av gropen och ett lager av högst 5 cm tjockt sand hälls;
  • hälls ovanpå det förberedda näringssubstratet, bestående av trädgårdsjord, sand och humus, tagna i lika delar och tillsätt till varje grop ett glas träaska och 100 g fosforhaltiga preparat;
  • en hink med vatten hälls i gropen, en planta placeras i den och rötterna rätas noggrant;
  • rötterna är täckta med planteringsjordblandning, komprimeras väl och vattnas igen;
  • efter att den fuktade jorden har lagt sig, hälls jorden och ser till att rotkragen ligger i linje med marken;
  • nära-stamcirkeln måste täckas med halm, sågspån eller torv.
Bild
Bild

Att ta hand om Rose Glow är mycket enkelt och innebär att ogräs, vattnas, gödslas, beskäras och övervintras

Det rekommenderas att vattna endast unga buskar , men detta bör göras högst en gång i veckan. En vuxen berberis behöver inte regelbunden vattning och nöjer sig med nederbörd. Undantaget är en långvarig torka, under vilken busken vattnas med varmt vatten, och detta görs på kvällen, efter solnedgången.

Bild
Bild

Rose Glow matas tre gånger per säsong, från och med det andra året efter plantering . Som vårgödselmedel används vilket som helst kväveinnehållande preparat, till exempel en karbamidlösning. Den andra utfodringen utförs före blomningen med hjälp av komplexa mineralgödselmedel för blommande växter. Den tredje utfodringen utförs på hösten, efter att växten har bleknat. För att göra detta införs 15 g superfosfat och 10 g kaliumsulfat i cirkeln nära stammen, jorden grävs väl upp och vattnas.

Organiskt gödningsmedel appliceras vart tredje år med en infusion av mullein eller fågelspillning för detta. Efter tillsats av organiskt material spills buskarna väl med varmt vatten.

Bild
Bild

Beskär barberry, som odlas som bandmask , utförs på våren, innan saftflödet startar, med trädgårdssax och bildar en sfärisk krona. Buskarna som utgör gränsen trimmas två gånger under sommaren - under det första decenniet i juni och i början av augusti. Om sorten planterades som en häck, så förkortas alla skott under det andra året efter plantering med exakt hälften. Detta framkallar riklig förgrening och ökar buskens dekorativa effekt.

Bild
Bild

Rose Glow tål frost bra , unga 2-3-åriga buskar behöver dock fortfarande skydd. Innan det kalla vädret börjar, är varje buske insvept i fiberduk, och stamcirklarna mulas med humus. När våren tinar börjar demonteras skyddet, annars börjar skotten växa.

Bild
Bild

Hur förökas?

För reproduktion "Rose Glow" använd sticklingar, lager och dela busken. Frömetoden används inte eftersom plantor förlorar många av sina föräldrakarakteristika.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar skärs i juni. För att göra detta, välj tillväxten för den aktuella säsongen och klipp ut den mellersta delen 10 cm lång, med 4 blad och en internod. I detta fall skärs den nedre änden av skärningen snett och den övre änden skärs rakt. De nedre bladen avlägsnas från skärningen, de övre bladen skärs på mitten och ett snett snitt placeras i Kornevin.

Därefter bereds en blandning av sand, torv och vermikulit, där skärningen planteras. Planteringen fuktas regelbundet, vilket förhindrar att jorden torkar ut.

Utseendet på de första bladen kommer att indikera rotningen av sticklingarna. Nästa vår transplanteras berberisplantor i trädgården.

Bild
Bild

Dela busken

På våren, innan de första knopparna vaknar, väljer de en frisk buske äldre än 3 år och gräver den försiktigt ur marken. Sedan, med en skarp desinficerad kniv, delas roten i flera delar och skärpunkterna behandlas med kol. Delenkirötter doppas i en mos av vatten, lera och "Kornevin" och planteras sedan på nya platser.

Bild
Bild

Skikten

Från en frisk buske, ta den nedre grenen, böj den till marken och fixa den med trädgårdsnålar. Strö sedan över det med ett bördigt underlag och vattnas med varmt vatten varje vecka. Till hösten rotar sticklingarna och kan efter ett år separeras från moderbusken och transplanteras till en ny plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Rose Glow berberis tål inte fukt, därför kan det vara mottagligt för svampsjukdomar. Vanliga besvär är mjöldagg, rost och fläckar . Att hantera sjukdomar hjälper till att använda kopparhaltiga fungicider.

Bild
Bild

Sorten är ofta sjuk barknekros och bakterios.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet hjälper borttagning av sjuka skott och behandling med en lösning av kopparsulfat, i det andra - skär av skadade områden , och med nederlaget för skottets bas - och hela busken.

Bild
Bild

Av skadedjur anses den farligaste barberry bladlöss.

Bild
Bild

Insekticider och förebyggande behandling av buskar med en tvåltvättlösning hjälper till att hantera det. När attacker blommot buskarna behandlas med Chlorofos, 2% Karbofos eller Fitoverm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Rose Glow berberis ser bra ut både i gruppplanteringar och som bandmask.

Sorten bör dock inte planteras nära poppel, akacia och fläder. Dessa växter avger aktivt fytoncider, som är skadliga för Rose Glow barberry.

Barberry ser väldigt naturlig ut mot bakgrund av granar.

Bild
Bild

Rose Glow som en häck är den perfekta lösningen för trädgården.

Bild
Bild

Barberry i landskapsdesign ser väldigt naturligt ut.

Bild
Bild

"Rose Glow" är i bra harmoni med björkspirea.

Rekommenderad: