Barberry "Natasha" (24 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Natasha" (24 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Barberry
Video: Natti Natasha, Becky G, Vanessa Mai - Ram Pam Pam (Remix) (Official Video) 2024, Maj
Barberry "Natasha" (24 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Barberry "Natasha" (24 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

Barberry Thunberg kännetecknas av sitt dekorativa utseende, det används ofta i landskapsdesign. En ganska populär sort av denna sort är "Natasha" med en tät, brokig krona. Hur sköter jag den här växten ordentligt?

Bild
Bild

Särdrag

Barberry Natasza är en hög lövbuske, når en höjd av 2,5 m. Hemma växer den cirka 1 m. Du kan lägga till följande i dess beskrivning:

  • grenar är ribbade, bågformade;
  • barken på skotten är rödaktig-orange, med tiden får den en brun färg;
  • bladen har en diamantformad oval eller rundad form, de är kilformade vid basen och toppen är rundad;
  • ovanifrån är bladplattorna ljusgröna och den nedre delen har en blåaktig nyans (när den planteras i skuggan), rosa-vita med gröna fläckar, rödaktiga eller kantade (i solen);
  • på hösten blir lövverket rödgult;
  • petioles är korta, 2-3 cm;
  • stjälkarna har vassa taggar;
  • krämfärgade knoppar, placerade på skotten ensamma eller bilda klockformade blomställningar;
  • blomning sker i maj;
  • mitt på hösten mognar långsträckta frukter med en korallröd färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten av berberis "Natasha" fick sin popularitet på grund av sitt vackra utseende, opretentiösa odling och det faktum att det lätt kommer överens med andra grödor.

Växtens huvudsakliga egenskaper inkluderar: torkmotstånd, förmågan att normalt tolerera låga temperaturer ner till -35 ° C, krävande vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Det rekommenderas att plantera berberis "Natasha" på hösten, innan det kalla vädret lyckas slå rot, och med vårens början börjar det växa snabbt. Du kan plantera på våren, men alltid innan knoppbrytning. Om buskarna planteras ensamma, då avståndet mellan dem hålls på 1,5-2 m . Barberry Thunberg Natasza kännetecknas av anspråkslöshet och bra motståndskraft mot olika faktorer.

Men för att busken ska ha ett vackert dekorativt utseende under lång tid är det fortfarande värt att följa jordbruksteknikens regler när man odlar den. Växten föredrar neutral jord, men känns bra i ett område med hög surhet. Optimal sammansättning för plantering: lika delar av trädgårdsjord, humus och sand. En färdig planta för plantering är en som har starka rötter och knoppar på skotten.

Färgen på buskens bladplattor beror direkt på valet av plats: i solen är de målade i rödgula nyanser, medan buskens lövverk är grönt i de skuggade områdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering i öppen mark är följande:

  • gräva ganska djupa hål, cirka 50 cm djupa;
  • beredd jordblandning hälls i dem;
  • plantan placeras i en urtagning och sprider väl rötterna;
  • täck rötterna med jord och tampa det väl;
  • växten vattnas.
Bild
Bild

Buskunderhåll är ganska enkelt och inte särskilt svårt

  • Med periodiska regn behöver växten inte fuktas - den lider inte av torka . Vid värme är vattning obligatorisk, med varmt vatten för detta ändamål, som förs under roten, undvik fukt på bladen. Plantor måste vattnas regelbundet tills de är väl rotade så att jorden är konstant fuktig. Det är nödvändigt att se till att överflödig fukt inte stagnerar i berberis, detta kan leda till buskens död.

För att underlätta vården av Natasha berberis är det värt att täcka busken, för detta använder de torv eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topdressing bör appliceras varje år , för denna berberis används främst kvävehaltiga gödningsmedel. Om busken odlas för att skörda frukt, måste du göra fosfor-kaliumtillskott. Det bästa alternativet för berberis Thunberg "Natasha" är gödselmedel i flytande form "Kemira-Universal". De vattnade jorden runt växten på försommaren.

Bild
Bild

Lossar jorden utförs regelbundet efter vattning eller regn. Ogräs tas bort när det växer.

Bild
Bild

Beskärning det används sällan, huvudsakligen används det vid behov: om skottet växer fel eller har en stark lutning, och också skär av torkade och skadade stjälkar. Proceduren utförs tidigt på våren.

Bild
Bild
  • Förbereder sig för vintern består i att mulka jorden med fallna torra löv, och efter att snön faller täcker de den nedre delen av busken. Busken kan övervintra i upprätt läge, eller så kan du böja den till marken och fixa den i detta läge.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det finns inte för många insekter som skadar Thunberg barberry "Natasha", men bland de viktigaste finns bladlöss och nattfjärilar. En stark tvållösning fungerar effektivt mot bladlöss, och om det finns många skadedjur, använd Aktara eller Aktellik. När den är infekterad med en mal, behandlas busken med insekticida preparat "Chlorophos" eller "Decis". Av sjukdomarna kan berberis påverka:

  • mjöldagg - en vitaktig blomma på bladen, som behandlas med en svavelkalklösning, om lesionen är omfattande avlägsnas de sjuka skotten helt;
  • spotting orsakar utseende av fläckar på plåtplattorna med efterföljande torkning, en vattenlösning av kopparoxiklorid används i form av sprutning;
  • svampsjukdomar de framkallar röta på växten, de sjuka delarna tas bort och resten av växten behandlas med fungicider;
  • rost orsakar för tidig torkning och fallande av lövverk, busken måste behandlas med Bordeaux -vätska, vid allvarlig skada bör busken grävas upp och brännas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Thunberg barberry "Natasha" kan spädas på flera sätt:

  • utsäde;
  • sticklingar;
  • skiktning;
  • dela busken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frö planteras i jorden på hösten 1 cm djup, på våren, när 2-3 löv bildas, gallrar groddarna ut . Efter två års växande transplanteras unga buskar till växtplatser. I mitten av juli skärs sticklingar och förvaras i ett par timmar i rotbildare som t.ex. " Kornevin" eller "Epin ".

Sedan planteras de i växthus i en jordblandning bestående av jord, torv och humus, groddarna är täckta med en skuren plastflaska (i cirka 2 veckor), som regelbundet öppnas för luftåtkomst. Efter 2 år kan buskarna planteras om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid spridning genom skiktning på våren avböjs en stark ung skott från busken, fixeras på markytan och strös med jord. På hösten kan grenen redan separeras från moderplantan och planteras på sin växtplats. Vuxna buskar 3-5 år gamla kan delas in i flera plantor, som rotar sig ganska bra separat. På våren grävs en buske upp och delas upp i flera delar, styckena strös med krossat kol, buskarna planteras på förberedda platser.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Oftast används Natasha barberry för gruppplanteringar. Busken ser bra ut som en häck eller hörn i trädgården, där du kan dekorera utrymmet nära bänkar eller alkov.

Bild
Bild

Växten ser vacker ut i kombination med andra buskar.

Rekommenderad: