Varianter Av Berberis Thunberg (51 Bilder): "Kobolt" Och "Golden Rocket", "Red Chief" Och "Lyutin Rouge", "Carmen" Och "Helmo

Innehållsförteckning:

Video: Varianter Av Berberis Thunberg (51 Bilder): "Kobolt" Och "Golden Rocket", "Red Chief" Och "Lyutin Rouge", "Carmen" Och "Helmo

Video: Varianter Av Berberis Thunberg (51 Bilder):
Video: Барбарис Тунберга | Berberis thunbergii 2024, Maj
Varianter Av Berberis Thunberg (51 Bilder): "Kobolt" Och "Golden Rocket", "Red Chief" Och "Lyutin Rouge", "Carmen" Och "Helmo
Varianter Av Berberis Thunberg (51 Bilder): "Kobolt" Och "Golden Rocket", "Red Chief" Och "Lyutin Rouge", "Carmen" Och "Helmo
Anonim

Barberry Thunberg är en av typerna av busken med samma namn. På grund av de många olika sorterna, opretentiös odling och attraktivt utseende används den ofta för att dekorera landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Barberry Thunberg är medlem i berberisfamiljen av släktet barberry. Även om dess naturliga livsmiljö ligger i Fjärran Östern, där den kan hittas både på slätterna och i bergsområdena, har den också framgångsrikt behärskat de naturliga förhållandena i Nordamerika och Europa.

Denna art är en lövfällande buske, vars höjd kan nå 2,5-3 m . Bågformade lutande grenar bildar en tät sfärisk krona. Skotten är färgade i början av säsongen i en ljusröd eller orange-röd färg och blir sedan till en djupbrun eller brun nyans. Grenar med en ribbad yta har glesa taggar cirka 1 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen har en oval-romboid eller spatelform med en rundad eller något spetsig spets. I olika sorter av denna art kan små löv (2-3 cm långa) färgas grönt, gult, rött eller brunt . En egenskap hos Thunberg berberis är förmågan att ändra färgen på bladen inte bara under en växtsäsong, utan också med åldern. Gröna blad, som ändrar färg, blir ljusröda i slutet av säsongen.

Blomningen sker i maj. De gula blommorna är rödaktiga på utsidan . De samlas antingen i klusterblomställningar eller ligger enskilt. Blommorna har dock inte samma dekorativa värde som buskens löv. På hösten visas oätliga korallröda bär på den, som pryder den nakna busken under hela vintern.

Barberry Thunberg kännetecknas av sin höga motståndskraft mot frost, torka och kravlös på jordens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Denna typ av berberis har flera sorter, som var och en representeras av många sorter. Alla kan skilja sig åt i lövverkets och grenarnas färg, buskens höjd, kronans form och storlek och tillväxttakten. I mittzonen i vårt land odlas flera sorter av Thunberg berberis.

Bild
Bild

Dvärg

Dvärgbuskar för sina dekorativa egenskaper är de mest värdefulla och efterfrågade. Populära sorter av denna sort presenteras i stort antal. Låt oss beskriva några av dem.

"Kobolt" ("Kobold")

Lågväxande buskar har en höjd av inom 40 cm. Grenarna är täckta med små glansiga blad av en rik smaragdgrön färg, som till hösten får en röd eller orange-röd nyans.

Kronan med en diameter på cirka 40 cm har en platt sfärisk form . Böjda korta skott täckta med ljusbrun bark och glesa enstaka taggar. Början av blomning är maj. Bären, målade i ljus skarlet färg, mognar i september-oktober. Sorten kännetecknas av långsam tillväxt.

Bild
Bild

Lyutin Rouge

Detta är en miniatyrbuske med många skott som bildar en tät och tät krona, 70-80 cm bred. Höjden på en vuxen växt är cirka en halv meter.

På våren är kronan täckt med små, långsträckta ovala blad med en ljusgrön färg. På sommaren, under påverkan av solljus, får bladen en ljus skarlet färg. Och på hösten blir färgen en rik orange-röd nyans.

Tunna och elastiska taggar av ljus färg täcker grenarna längs hela längden. Den blommar i små blomställningar bildade av gula blommor med en gyllene nyans . De ovala frukterna har en ljusröd färg.

Bild
Bild

Concorde

En lågväxande kompakt buske med en kronhöjd och en diameter på upp till 40 cm. Den täta kronan har en vacker sfärisk form. Unga skott med djup röd färg harmoniserar vackert med lövverk. Små elliptiska löv, som ursprungligen målas i lila-rosa toner, mörknar till hösten och får violett-lila nyanser.

Blomningen sker i slutet av maj. Gulröda blommor bildar klusterblomställningar. Frukterna är blanka, avlånga bär, cirka 1 cm stora, färgade röda. Sorten har en långsam tillväxt.

Bild
Bild

Orange dröm

Buske upp till 60 cm hög och krondiameter upp till 80 cm. Tunna och vidsträckta grenar är täckta med små lansettformade blad. På våren har de en ljusorange färg, som på sommaren får en djupröd nyans, och på hösten blir den vinröd.

Skotten har en brun färg med en röd nyans. De bildar en vertikalt växande lös, mycket spridande öppnad krona. Små gula blommor bildar blomställningar av 2-5 knoppar under blomningen. Små glansiga elliptiska frukter har en korallröd färg.

Bild
Bild

Inte mindre populära är sådana dvärgsorter av Thunberg berberis som Minor med grönt bladverk, Bonanza Gold med ljusa citronblad, Koronita med vackert kantade lila blad, Bagatelle med betfärgade blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstor

Buskar anses vara medelstora, vars maximala höjd är från en till två meter. Denna art representeras också av flera sorter av Thunberg barberry.

Red Chief

Höjden på en vuxen buske sträcker sig från 1,5 till 1,8 m. Vackert sluttande, böjda grenar, tätt täckta med löv, bildar en grenig lila-bladad krona. Dess diameter kan vara 1,5 m. Vågiga skott av ljusröd färg är täckta med kraftfulla enstaka taggar.

Smala glänsande löv är 3 till 3,5 cm långa. De är målade i ljuslila toner och har ibland bruna eller svarta nyanser . I slutet av säsongen blir färgen orange med en brunaktig nyans. Citronfärgade knoppar med ett rödaktigt svalg bildar små kluster. Ellipsformade frukter är färgade i en rik ljusrosa eller röd.

Bild
Bild

Carmen

En ljusälskande buske med en maximal höjd av cirka 1,2 m har en spridande krona med en bredd på 1,2 till 1,5 m. Den bildas av bågformade grenar som har en rödlila nyans.

Blad 3,5-4 cm långa har olika ljusa nyanser av rött - från brinnande blodiga till mörklila toner. En egenskap hos sorten är lövverkets förmåga att få en grön färg i skuggan.

Gula blommor bildar kluster med 3-5 knoppar . De ljusröda bären har formen av en långsträckt ellips.

Till skillnad från andra sorter är frukterna ätbara.

Bild
Bild

Röda mattan

Den maximala höjden för en vuxen växt är 1-1,5 m. Hängande, lågt liggande grenar, täckta med gulbrun bark, bildar en vidsträckt kupolformad krona 1,5-2 m bred . Unga buskar har en mer rundad krona. När grenarna växer, böjer de bågformade och blir nästan horisontella.

Ovala små blad har en glänsande lila-röd yta med en gul kant runt kanten. På hösten blir den lila bladiga busken en ljus röd färg.

Riklig blomning, varefter många elliptiska bär av rosa eller röd färg mognar . Det kännetecknas av långsam tillväxt.

Bild
Bild

Grön prydnad

Den maximala höjden för en vuxen växt är 1,5 m, krondiametern är också cirka 1,5 m. Kronan bildas av vertikalt växande tjocka skott . Unga grenar är gulaktiga eller crimsonröda. I en vuxen berberis blir grenarna crimson med en brun nyans.

På våren är små, rundade blad brunröda i färg, som gradvis blir till en mörkgrön. På hösten blir lövverket gult, samtidigt som det får en brun eller orange nyans.

Under blomningen ligger klusterblomställningarna längs hela skottets längd . De ljusröda frukterna har en elliptisk form. Sorten har en genomsnittlig tillväxttakt.

Bild
Bild

Medelstora sorter är den mest talrika gruppen. Förutom de listade, det finns också sådana: "Erecta" med ljusgröna blad, "Atropurpurea" med brunröd-lila lövverk, "Electra" med gulgröna blad, "Rose Gold" med lila blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lång

Buskar med en höjd av över två meter tillhör den höga gruppen.

Kelleris

En lång buske, vars höjd når 2-3 m, har en bred och spridande krona. Dess bredd är cirka 2,5 m. Stammen på unga skott är ljusgrön i färgen och barken på vuxna grenar är brun.

Grenarna, böjda bågformade, är täckta med medelstora gröna blad med en marmorfärg, på vilka vita och grädda suddiga fläckar ser vackra ut. Med höstens början blir dessa fläckar mörkröda eller rosa. Sorten kännetecknas av en intensiv tillväxttakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd raket

En lång buske med en kolonnkrona och en bredd på upp till 1,2 m. En vuxen berberis kan bli upp till två meter eller mer. Tunna långa grenar kännetecknas av sällsynta förgreningar. I unga buskar är stjälkarna färgade rödbruna, och hos vuxna berberis är de bruna.

Blad av medelstorlek (cirka 2,5 cm långa) har en rund eller ovoid form . Belysningsgraden för den plats där busken växer påverkar lövets färg avsevärt. Det kan sträcka sig från grönt med en rödaktig nyans till mörklila toner.

Bild
Bild

gyllene ring

En vuxen berberis kan nå 2,5 m i höjd. Upprätt korrugerade skott bildar en tät, vida spridande krona med en sfärisk form och når 3 m i bredd. Stammarna av unga skott är färgade i ljusröda toner. Hos vuxna buskar mörknar grenarna och blir mörkröda.

Glänsande blad med en ovoid eller nästan rund form är ganska stora - upp till 4 cm - och en vacker rik crimsonfärg. En gul kant med en uttalad gyllene nyans löper längs bladplattans kant. På hösten försvinner gränsen och lövverket får en monokromatisk färg av orange, djupröd eller crimson.

Den blommar med små (cirka 1 cm) gulröda blommor . Ellipsoidfrukter av crimsonfärg är ätbara. Sorten kännetecknas av intensiv tillväxt: under ett år tillför busken 30 cm i höjd och bredd.

Bild
Bild

Brokig

Vissa sorter av Thunberg berberis kännetecknas av en vacker brokig färg.

Inspiration

Långsamt växande sort, når en höjd av 50-55 cm. En elegant kompakt buske med blanka blad har en rundad brokig krona . Törnen på grenarna är mindre än för andra sorter, upp till 0,5 cm långa.

Spatulera blad med en rundad topp avsmalnar mot basen . Små blad är vanligtvis rosa eller crimson. Flerfärgade fläckar på lövverket ger kronan ett brokigt utseende. På en buske kan ränderna på bladen vara vita, röda eller lila.

Efter riklig blomning mognar avlånga bär av en ljus vinröd färg på hösten och sitter stadigt på stjälken.

Bild
Bild

Rosa drottning

Busk 1, 2-1, 5 m hög har en vacker spridande krona med rundad form. De blommande bladen är röda i färg, som gradvis ljusnar eller mörknar och senare blir rosa eller bruna . Samtidigt visas vita och grå suddiga fläckar på dem, vilket ger kronan en variation. Till hösten får lövverket en röd nyans.

Bild
Bild

Harley Queen

En låg buske som når en höjd av 1 m. Kronan är tät och grenad, dess diameter är cirka 1,5 m. Stammarna av unga skott är gulaktiga eller rödlila i färgen, som i vuxna grenar blir lila med en brun nyans.

På den vinröda ytan av graciösa rundade eller spatlade löv sticker vita och rosa suddiga drag ut i kontrast

Riklig blomning sker sent på våren - försommaren. Enstaka gula blommor finns längs hela grenens längd. Små (upp till 1 cm) många frukter har formen av en ellips och en ljusröd färg.

Bild
Bild

Flamingo

Detta är en relativt ny brokig sort. Maxhöjden för en vuxen växt når 1,5 m. De upprättstående grenarna är målade i en delikat laxfärg. De bildar en tät kompakt krona, vars diameter är cirka 1,5 m.

Små löv har en mörklila färg, mot vilken ett mönster av silver och rosa stänk ser vackert ut. Sådant lövverk ger den brokiga kronan ett ovanligt attraktivt utseende.

Busken blommar rikligt med oansenliga små gula blommor som bildar kluster av 2-5 knoppar

Bild
Bild

MEN andra sorter är också mycket efterfrågade inom landskapsdesign: "Rosetta" med ljusa röda blad och marmorerade grårosa fläckar, "Silver Beauty" med brokiga silverfärgade blad i vitrosa fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gulbladiga

En separat grupp inkluderar sorter av berberis med gula blad.

Tini Gold

Miniatyrbuske, vars höjd inte överstiger 30-40 cm. Den har en sfärisk (nästan sfärisk) krona, vars diameter är cirka 40 cm . Starka elastiska taggar sitter på skotten av brungul färg.

Bladen är ganska små (upp till 3 cm) med en rundad trubbig spets och en spetsig bas. De är målade i trevliga gula toner med en gyllene glans eller gul-citron färg. På sommaren kan en röd eller rosa kant uppträda längs bladplattornas kontur.

På hösten ändras färgen till orangegult . Blommar rikligt med blekgula blommor. På hösten är busken täckt med många mogna glänsande röda bär.

Bild
Bild

Aurea

Den vackra busken har en tät, kompakt krona. Växthöjd - 0,8-1 m, kronbredd - från 1 till 1,5 m. Huvudgrenarna har en vertikal tillväxtriktning, och deras sidoskott växer till sidorna i en viss vinkel . Detta ger kronan en rundad form.

De gulgröna grenarna är täckta med ensamma taggar av samma nyans. Längden på små graciösa blad med rundad eller spatelform överstiger inte 3 cm.

På våren slår berberis med den ljusa soliga gula färgen på dess lövverk, det verkar som om det avger ljus själv . På hösten ändras färgen och får en gyllene nyans med en orange eller bronsfärg. I oktober mognar många glansiga mörkröda bär, som inte smulas förrän på våren.

Om busken växer i skuggan blir kronan ljusgrön.

Bild
Bild

Maria

Sorten har en kolonnkrona med upprättstående grenar, och dess höjd är cirka 1,5 m. När den växer blir den täta och kompakta kronan spridande, nästan fläktformad. Unga kvistar har rödaktiga spetsar.

På våren, blad av en rund eller bred äggformad form av en mycket ljus gul färg med en crimson-röd kantning blommar på busken . På hösten ändrar kronan färg och blir en rik orange-röd färg. Små blommor, enkla eller samlade i blomställningar av 2-6 knoppar, blommar i maj-juni. Glansiga frukter är ljusröda.

Bild
Bild

Pelar

De vackra och smala sorterna av berberis innehåller flera namn.

Helmond pelare

Den maximala växthöjden är 1,5 m. Kronan i form av en pelare är ganska bred - från 0,8 till 1 m. Små rundade blad har en längd på 1-3 cm.

Ungt lövverk är rosa med en rödaktig nyans, som gradvis tar på sig mörka röda och bruna med en lila nyans. På sommaren, under den ljusa solen, kan bladen få en grönaktig ton. Till hösten blir lövverket lila-rött.

Busken blommar med sällsynta enstaka gula blommor

Bild
Bild

Golden Rocket

Kronan bildas av styva vertikala skott. Den maximala växthöjden är 1,5 m, krondiametern är upp till 50 cm. Små, rundade löv, målade gula med en grönaktig nyans, sticker ut starkt mot bakgrunden av grenar med röd bark.

Under det första levnadsåret har skotten en rik orange-rosa färg, som blir röd i vuxna grenar. Kronan är tjock.

Blomningen sker i juni, något senare än andra sorter . Blommorna är ljusgula. Efter mognad har frukterna en vacker korallfärg.

Bild
Bild

Choklad (choklad) sommar

En vuxen buske når medelstorlek: höjd inom 1-1, 5 m, krondiameter-40-50 cm. Rundade blad är färgad choklad med en lila eller lila nyans . Berbärets spektakulära utseende ges av kontrasten mellan ovanligt färgade blad mot bakgrunden av grenar med röda stjälkar. I maj är busken täckt med vackra blommor med en ljusgul nyans. Mogna bär har en röd färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Precis som alla andra prydnadsbuskar används Thunberg -berberis i stor utsträckning i landskapsdesign. Ett rikt utbud av sorter, olika dimensioner och en fantastisk palett med kronfärger gör att busken kan användas i en mängd olika designalternativ.

Från höga och medelhöga sorter av berberis skapas ofta häckar, som kan ges vilken form som helst. Bildandet av ett sådant levande staket kan ta 6-7 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedre barber med en färgstark krona planteras oftast på rabatter och åsar för att dekorera olika kompositioner. De kombineras med blommande växter eller olika typer av prydnadsbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärgbärbär används för att dekorera alpina rutschbanor, stenhagar och steniga trädgårdar, för att skapa gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla växtsorter i ensamma planteringar ser bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gruppplanteringar av buskar, bestående av växter med olika lövfärger, dekorerar effektivt landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta planteras Thunberg barberry för att dekorera bankerna i olika reservoarer.

Rekommenderad: