Weigela -blomning (50 Bilder): Beskrivning Av Weigela Bush Florida, "Victoria" Och "Pink Princesses", "Sunny Princesses" Och "Marjorie", Pla

Innehållsförteckning:

Video: Weigela -blomning (50 Bilder): Beskrivning Av Weigela Bush Florida, "Victoria" Och "Pink Princesses", "Sunny Princesses" Och "Marjorie", Pla

Video: Weigela -blomning (50 Bilder): Beskrivning Av Weigela Bush Florida,
Video: Weigela florida - grow & care (Weigela plant) 2024, April
Weigela -blomning (50 Bilder): Beskrivning Av Weigela Bush Florida, "Victoria" Och "Pink Princesses", "Sunny Princesses" Och "Marjorie", Pla
Weigela -blomning (50 Bilder): Beskrivning Av Weigela Bush Florida, "Victoria" Och "Pink Princesses", "Sunny Princesses" Och "Marjorie", Pla
Anonim

Varje trädgårdsmästare försöker vackert utrusta sin egendom. För detta används olika prydnadsväxter. Weigela -busken har länge varit känd för erfarna trädgårdsmästare, den används ofta för landskapsdesign.

Bild
Bild

Funktioner och beskrivning

Weigela tillhör släktet med lövträd från Honeysuckle -familjen. Området för dess tillväxt i naturen representeras av de östra, sydöstra asiatiska regionerna, ön Java och den ryska Fjärran Östern, där du kan hitta tre typer av buskar. Weigela blommande eller florida är en av arterna av denna växt . Denna hygrofila fleråriga upprätt buske av liten storlek har ingen huvudstam. En vuxen buske överstiger vanligtvis inte 1,5 m, men beroende på sort kan höjden variera från 1 till 3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avlånga spetsiga blad har serrat eller serratandade kanter och är motsatta . Bladens vanliga färg är grön eller med en rödaktig nyans. Vissa sorter av weigela florida kan dock ha en annan kronfärg. Blomställningarna är klockformade eller trattformade och är ganska stora i storlek. Deras färg kännetecknas av ett stort överflöd av toner: från fawn och vitt till blekrosa och röda. Blommor kan ordnas enskilt eller i grupp och bilda små blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukterna är cylindriska eller äggformade tvåskaliga kapslar med små frön, ofta med vingar. Weigela blommar kan blomma 2 gånger per säsong

Sortiment

Det finns många sorter av blommande weigela, bland vilka sådana är populära.

" Victoria ". Detta är en låg kompakt buske, som inte överstiger en höjd av 1 m. Victoria har en tät krona formad som en boll. Flexibla kvistar är täckta med rött med en brun nyansblad, som får en tjock brun färg i solen. Bladen är små, blommorna överstiger inte 2-2,5 cm i diameter. Klockformade blomställningar, målade i olika toner av rosa, bildar en grupp med flera knoppar. Deras blekrosa kronblad är harmoniskt kvittade av en rik röd krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten har liknande sorteregenskaper. Nana purpurea … Detta är också en buske med en tät röd krona och blomställningar målade i olika rosa toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosa prinsessor ". Weigela av denna sort är en buske, vars bredd och höjd är cirka 1,5 m. Den spridande kronan bildas av hängande grenar. Skiljer sig i frodig blomning i maj-juni. Blommar igen i augusti eller september. Grenarna är täckta med gröna ovala blad. Ljusrosa klockformade blomställningar ca 4 cm i diameter kombineras till frodiga kluster med 3-4 blommor. Weigela tolererar inte starka vindar: löv och blomställningar kan skadas och falla av.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Soliga prinsessor ". En dekorativ kompakt buske med en tät krona i form av en boll har en höjd och bredd på 1-1,5 m. Topparna på raka skott sänks något. Avlånga blad, 4 till 8 cm långa, har ett mörkgrönt centrum med en gulaktig kant, vilket ger växten ett ovanligt dekorativt utseende. Blomningen sker i slutet av maj och kan pågå till augusti. I rörformade klockformade blomställningar är den smala delen något långsträckt och mäter från 4 till 5 cm. Blommorna är målade i känsliga ljusrosa toner. Kronbladen är inramade längs kanten med en kant av en mörkare nyans. Knoppar (3 till 7) samlas i blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marjorie . Weigela når en höjd av 1,5 m. Grenar med gröna blad bildar en tät kompakt krona upp till 1,2 m bred. Stora rörformiga blommor kan ha olika färger på en växt: från snövit och blekrosa till rödbrun. Riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre svart, svartvitt och mynt - representanter för underdimensionerade sorter. Höjden på den mindre svarta busken överstiger inte 75 cm, bredden når 1 m. Skotten är rödbruna i färg, de är täckta med små glänsande löv, färgade på samma sätt som skotten. Små blomställningar (ca 2,5 cm) har en djuprosa färg. Busken blommar i juni. "Svart och vitt" har ännu mindre dimensioner-höjd 30-40 cm, kronbredd-60-80 cm. Blomställningsbladen är målade i snövit färg och den rörformade smala delen är rubinröd. De mörkgröna bladen ändrar färg och blir plommonröda, som effektivt avfärdar de snövitblommorna. "Monet" växer sällan över 50 cm. Särartens särart är bladens färg: ett grönt centrum med en rosa-röd kant, som gradvis ljusnar till en vitrosa ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten mörknar gränsen igen. De rosa blomställningarna harmoniserar extremt vackert med den brokiga kronan.

" Karneval ". En låg växt (upp till 70 cm) har ursprungliga, färgförändrande blomställningar. Öppningsknopparna har känsliga ljusrosa toner, som gradvis mörknar, får en röd nyans och sticker ut vackert mot bakgrunden av ljusgröna blad. Det börjar blomma under det sista decenniet i juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vingar av eld . Dimensionerna (bredd och höjd) på en buske med en frodig och spridande krona är vanligtvis 90 cm. Under säsongen ändrar lövverket färg och får olika nyanser: från grönt med brunaktigt, rött och kopparton till brons på våren, från ljus grön till crimson-röd på sommaren. stannar så till hösten. Blomställningarna består av 3-4 klockformade blommor av liten storlek (2,5-3 cm) av en mörkrosa nyans. Den blommar två gånger: från maj till juni och från slutet av augusti till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Candida ". Busken är en frostbeständig sort. Detta är en ganska hög buske som når 1,2 m och har en kompakt krona (högst 1,2 m i diameter). Bladen är ljusgröna. Det börjar blomma från slutet av maj. Stora klockformade blomställningar har en snövit färg. Färgen på blad och blommor ändras inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Blooming Veigla är en ganska opretentiös växt. Men dess framgångsrika odling kräver uppfyllande av vissa villkor vid plantering. Weigela älskar värme och bra belysning, så det bör planteras på förhöjda soliga platser skyddade från vinden. Den bästa tiden för plantering i öppen mark är våren, buskar planterade på hösten kommer inte att kunna rota bra . Weigela föredrar lös, lätt men näringsrik jord med god luft- och vattengenomsläpplighet. Den bästa jorden för henne är lerig och sandig lera. För plantering måste du använda plantor 3 år gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering av en växt används ett substrat, inklusive torvjord (2 delar), humus (2 delar) och sand (1 del).

Landning utförs enligt följande

  • Ett hål förbereds med ett djup av 30-40 cm, dränering placeras med ett lager på 10-20 cm. Sedan finns det ett lager av substrat.
  • Buskens rötter riktas noggrant ut och placeras jämnt inuti gropen.
  • Gropen är täckt med ett underlag, trycker ner den något så att håligheter inte bildas.
  • Rotkragen ska ligga på markens nivå; den kan inte begravas.
  • Därefter måste marken vattnas väl och området nära stammen måste mulas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet mellan plantor vid plantering beror på sorten: dvärgsorter planteras på ett avstånd av cirka 80 cm och höga - med ett intervall på 1,5-2 m.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Korrekt växtskötsel föreskriver genomförande av alla agrotekniska regler.

  • Vattning . Växten bör vattnas regelbundet, så att jorden inte torkar ut. Torr jord på 2 cm djup indikerar behovet av att fukta den. Ogräs bör också avlägsnas vid vattning.
  • Lossning utförs samtidigt med vattning . Jorden är lös och grund (8-10 cm), eftersom weigela har ett ytligt rotsystem kan den skadas.
  • Mulking jorden under busken hjälper till att behålla fukt och förhindrar ogräsväxt.
  • Toppdressing . När man odlar en buske görs toppdressing tre gånger per säsong. Den första appliceras innan växtsäsongen börjar och mineralgödselmedel (superfosfat, urea) används som placeras under busken innan snön smälter. Den andra introduceras i knoppbildningsfasen. Vid denna tidpunkt används gödningsmedel som innehåller kalium. Den tredje bör göras i slutet av sommaren för att förbereda weigela för övervintring. Det är möjligt att använda aska eller preparatet "Kemira-höst". Om kompost eller annat organiskt material dessutom infördes i gropen under plantering, börjar matningen av busken först från 3 års ålder.
  • Beskärning . Det görs 2 gånger. Den första sanitären utförs på våren och alla skadade, frostbitna eller med tecken på sjukdom tas bort. Den andra utförs omedelbart efter blomningen. Samtidigt skärs skott med torkade blommor.
  • Förbereder sig för vintern . I regioner med mycket kallt klimat är det nödvändigt att täcka växten för vintern. Busken är isolerad med ett täckmaterial, och jorden runt den är täckt med lövverk, grangrenar. På våren, efter att snön har smält, tas skyddet bort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Weigela kan förökas genom frön, sticklingar och skiktning.

Bild
Bild

Sticklingar

Det är möjligt att odla en buske som har behållit alla sina moderkvaliteter genom sticklingar. Det kan göras 2 gånger per säsong: innan knopparna öppnas (i mars) och i början av juni. På våren görs det så här.

  • Träkvistar är avskurna och uppdelade i sticklingar, deras längd är från 10 till 15 cm. Varje stjälk måste ha minst 2 knoppar.
  • Bladen avlägsnas från skärets botten och de övre skärs av till halva längder.
  • Sticklingarna placeras i några minuter i en rotväxtstimulator (Kornevin, Epin).
  • Sedan planteras de i en behållare med ett substrat bestående av torvjord och sand, tas i lika stora mängder, fördjupas med cirka 0,5-1 cm och täcks sedan med en film.
  • Vård av plantor består av regelbunden vattning, utfodring och daglig luftning.
  • Nypning utförs på en planta som har nått en höjd av 5 cm.
Bild
Bild

Under sommaren växer plantor vanligtvis upp till 25 cm. De måste transplanteras i en separat behållare och odlas hemma ett år fram till nästa höst. Under denna tid växer en ung buske upp till 4 skott. En sådan planta måste transplanteras till öppen mark. På sommaren används sticklingar av gröna kvistar. De är förberedda för plantering på samma sätt som för vårsticklingar. Planteringen av gröna sticklingar görs dock direkt i marken. De bör täckas med en burk, som tas bort varje dag för luftning. Vattning utförs dagligen.

Bild
Bild

Skikten

För skiktning, välj en hälsosam, stark nedre gren och luta den mot jorden. På de platser där skottet berör marken måste du göra ett snitt i barken. Grenen är fäst vid marken och täckt med jord. På våren ger skiktningen rötter och skott. De kan transplanteras till en permanent plats först vid 3 års ålder.

Bild
Bild

Frön

Med frömetoden används vanligtvis den så kallade självsådd: frön som fallit i marken under våren kan gro. Av dessa väljs de starkaste ut och husen odlas i 2 år och först då planteras de på en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Weigela drabbas vanligtvis av sjukdomar som rost, fläckar och gråmögel. De bakterie- och svampinfektioner som orsakar dessa sjukdomar behandlas väl med Bordeaux -vätska. För att förhindra sjukdomar under lövblommans period bör sprutning med en lösning (3%) "Topsin" utföras . Bladätande skadedjur (larver) och bladlöss sätter sig oftast på weigel, och i värmen kan thrips och spindelmider dyka upp.

Bild
Bild

Insekticider "Nitrafen", "Rogor", "Keltan" hjälper till att bekämpa dem . Det finns också folkmedicin: infusioner - vitlök, malört och från bitter paprika. Ofta på buskarna blir bladen gula och torkar ut. Detta händer när rötterna skadas av en björn eller larver av majbaggar. För att förstöra dem odlas marken under busken med Aktara och Karbofos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Weigelas dekorativa egenskaper används ofta i landskapsdesign. Det går bra med andra typer av växter, kompletterar och skuggar deras dekorativa effekt. Vanligtvis används det för att skapa sammansättningar med sådana växter: bärdjur och enbär, syren och rododendron, hortensia och berberis, cotoneaster och japansk kvitten, prydnadsflingor och olika typer av barrträd.

Bild
Bild

Vid användning av weigela i gruppplanteringar bör alla växters storlek och blomningstid beaktas. Lågväxande busksorter används ofta för att dekorera rabatter, alpina rutschbanor, mixborders. Höga weigels används i grupp kombinerade dekorativa ensembler, planterade längs stigar för att skapa gränder. Kompositioner från olika sorter av denna buske har ett ovanligt vackert utseende. Höga weigels ser bra ut i ensamma planteringar eller i form av en häck.

Rekommenderad: