Weigela "Nana Purpurea" (28 Bilder): Hur Ser En Blommande Weigela Ut? Beskrivning Av Reglerna För Plantering Och Lämning. Vilken Storlek Blir Det?

Innehållsförteckning:

Video: Weigela "Nana Purpurea" (28 Bilder): Hur Ser En Blommande Weigela Ut? Beskrivning Av Reglerna För Plantering Och Lämning. Vilken Storlek Blir Det?

Video: Weigela
Video: Weigela florida - grow & care (Weigela plant) 2024, April
Weigela "Nana Purpurea" (28 Bilder): Hur Ser En Blommande Weigela Ut? Beskrivning Av Reglerna För Plantering Och Lämning. Vilken Storlek Blir Det?
Weigela "Nana Purpurea" (28 Bilder): Hur Ser En Blommande Weigela Ut? Beskrivning Av Reglerna För Plantering Och Lämning. Vilken Storlek Blir Det?
Anonim

Den prydnadsväxande lövbusken weigela är uppskattad i trädgårdscirklar för sitt ovanliga utseende och opretentiös vård. Sorten "Nana Purpurea", som kännetecknas av sitt rödbruna lövverk, kan skryta med en speciell estetik. För att busken ska dekorera platsen så länge som möjligt, bör man närma sig förhållandena för förvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I naturen kan växten växa i Primorsky -territoriet i vårt land, i norra Kina och i Japan. Den presenterade sorten är en liten flerårig buske, vars höjd är 70-150 cm. Under gynnsamma förhållanden kommer växten att vara upp till 2 m stor. Kulturen växer långsamt, men den har en vacker snygg rundad krona. Den årliga tillväxten är 15 cm.

Bladen är ovala och har korta bladblad, färgen på lövverket är lila och blir grön under hela säsongen. därför växten har ett dekorativt utseende när som helst på året . Blommande är en upplösning av mörkrosa rörformiga blommor med ett gult centrum. På längden når blommorna 5 cm, i diameter-2-5 cm. En blomställning har 3-5 blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningen börjar i slutet av maj eller början av juni och fortsätter till slutet av nästa månad. På hösten är det möjligt att observera den andra vågen. Denna representant för floran anses vara en bra honungsväxt och lockar därför ofta pollinerande insekter. Frostbeständighetsindikatorerna för sorten är genomsnittliga, vilket innebär att när den odlas i mittfältet är det nödvändigt att värma den för vintern.

Både blommor och grön massa har dekorativa egenskaper, och därför kan denna sort användas för dekoration av gräsmattan, för att bilda levande staket.

För en speciell variation av färger rekommenderas att plantera sorten "Nana Purpurea" bredvid andra sorter av weigela.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Planteringen utförs på våren, när jorden är väl uppvärmd. Oftast är det April maj . Ett treårigt exemplar används som planteringsmaterial. Om plantan köps på hösten, begravs den i marken i en lutande position och sågspån, torv eller humus introduceras ovanifrån.

När du väljer en plats för landning, ge företräde åt soliga områden, men det är möjligt att plantera i halvskugga, till exempel under en gles trädkrona … Om växten känner av brist på sol kommer den att förlora sin estetiska färg och bilda färre blomställningar. En plats bredvid ett staket eller en byggnad är lämplig, som skyddar den unga sköra plantan från de förstörande vindbyarna.

Denna sort ställer därför inga strikta krav på jorden som substrat kan du använda en blandning av humus, sand och torvmark i förhållandet 2: 2: 1.

Kulturen kommer att kännas särskilt bekväm i jorden, som passerar vatten och luft väl. Växten tål inte stagnation av fukt, därför är det nödvändigt att späda ut den med grov sand och organisera ett dräneringssystem vid plantering i tung jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den öppna markplanteringsprocessen är följande

  1. Gräv ett planteringshål 60 cm djupt.
  2. Lägg ett 15 cm dräneringslager på botten, du kan använda grus och sand.
  3. Nästa lager är en blandning av lövjord, sand och kompost.
  4. Ta bort plantan från behållaren. Släta försiktigt ut rotsystemet och placera i hålet så att rothalsbandet inte grävs ner.
  5. Täck rötterna med jord.
  6. Fukta planteringsplatsen generöst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att ta hand om växten är inte så svårt, men du kan inte starta den. Plantans hälsa och trädgårdens skönhet beror på kompetent vård. Odling består av följande steg.

Busken behöver vattnas tidigt på våren efter att torrt väder har lagt sig … Ett exemplar måste levereras med vatten i mängden 8-10 liter. Under hela säsongen fuktas platsen när jorden torkar ut. Vid vattning, använd vatten som har lagt sig under dagen.

Bild
Bild

Den presenterade sorten är bra för utfodring . På våren kan du befrukta växten med en blandning av urea, kaliumsalt och superfosfat - denna komposition gör att du kan återhämta dig snabbare efter vinterfrost.

Nästa toppdressing appliceras i juni under knoppbildningen - under denna period bör fosfor -kaliumblandningar användas i en volym av 30 g per 1 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter varje vattning är det lämpligt att lossa jorden och ta bort ogräs . Det är omöjligt att lossa för djupt, 8 cm är tillräckligt. För att hålla fukt i jorden så länge som möjligt, och ogräset växer så lite som möjligt, är stamcirkeln mulad, sågspån med ett lager av 10 cm används som mulch.

Bild
Bild

Beskärning görs ganska sällan - en gång vartannat år . Detta beror på den långsamma tillväxten av kulturen. Kronbildning utförs efter blomningen är klar. För att föryngra provet tas stjälkarna som är mer än 3 år gamla bort och resten förkortas med 1/3.

Sanitär beskärning utförs varje år - på våren elimineras i detta fall torra, skadade, frysta grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda sig för vinterkylan på hösten vattnas kulturen rikligt, varefter skotten binds upp och läggs på marken … Det är lämpligt att täcka stamcirkeln - ett lager av mulch skyddar rötterna från att frysa. Lämplig, till exempel humus eller sågspån. Ett skydd för ovävt material bör organiseras uppifrån - det skyddar busken fram till våren. Använd inte polyeten som lock - detta material tillåter inte att fukt och luft passerar igenom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av insekterna attackeras weigelu oftast av bladlöss . Att hantera problemet kommer att hjälpa droger "Iskra" eller "Karbofos". Folkmedicin, till exempel en infusion av vitlök eller malen peppar, kan också ge kvalitetsskydd. Ibland blir växten ett offer för gråröta, rost och fläckar. Dessa sjukdomar kan uppstå med hög luftfuktighet.

Bordeauxvätska eller en lösning av kopparoxiklorid hjälper till att rädda provet. Ombehandling sker på ett par veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den presenterade sorten kan förökas på flera sätt.

Genom sticklingar

Detta är det mest populära sättet. Använd som planteringsmaterial gröna sticklingar 10-15 cm långa , som innehåller minst två ark. Från de utvalda proverna klipps eller förkortas bladbladen och skotten lämnas över natten i en tillväxtstimulator i ett mörkt och varmt rum. Därefter planteras sticklingarna i en behållare, täckt med glas ovanpå, och plantorna vattnas och luftas regelbundet. Inom en månad bör rötterna bildas och prover kan planteras på en permanent plats efter 1, 5 år. Blommande kan endast observeras i tvååriga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Kärnan i denna metod består i att böja en av de låga skotten till marken och stärka den, till exempel med en konsol. Fästplatsen tillsätts droppvis och området fuktas regelbundet. Nästa vår blir det en fullfjädrad planta, som kan transplanteras till en permanent plats om 2, 5-3 år.

Bild
Bild

Frön

För sådd används färskt planteringsmaterial, eftersom detta har den maximala grobarheten - ju längre fröna lagras desto mindre utsikter för ett framgångsrikt resultat . Frön som samlats in på hösten torkas på papper och förvaras på en torr, mörk plats till våren. Såning utförs i behållare i grunda fåror eller ytligt med pulver. Därefter täcks behållaren med glas och placeras i ett varmt rum. De första skotten kan ses på 2-3 veckor.

Efter bildandet av det andra paret av blad, dyka plantorna, och för täta planteringar tunnas ut. Fröplantor planteras på en permanent plats efter 2 år.

Rekommenderad: