Inomhushortensia (54 Bilder): Hemhortensia I Kruka, Plantering Och Vård Av Växten. Hur Man Transplanterar Hortensia Efter Köpet?

Innehållsförteckning:

Video: Inomhushortensia (54 Bilder): Hemhortensia I Kruka, Plantering Och Vård Av Växten. Hur Man Transplanterar Hortensia Efter Köpet?

Video: Inomhushortensia (54 Bilder): Hemhortensia I Kruka, Plantering Och Vård Av Växten. Hur Man Transplanterar Hortensia Efter Köpet?
Video: HORTENSIOR 2024, Maj
Inomhushortensia (54 Bilder): Hemhortensia I Kruka, Plantering Och Vård Av Växten. Hur Man Transplanterar Hortensia Efter Köpet?
Inomhushortensia (54 Bilder): Hemhortensia I Kruka, Plantering Och Vård Av Växten. Hur Man Transplanterar Hortensia Efter Köpet?
Anonim

Trädgårdshortensia är en dekoration av varje personlig tomt. Men få människor vet att denna dekorativa blomma har inomhus sorter som kan odlas hemma.

Bild
Bild

Beskrivning

Hortensia tillhör fleråriga blommande buskar. Växten är en flerstammad buske med blad av en ljusgrön nyans. Blommorna är stora och karga, eller små men fruktiga.

Blomställningarna i en krukväxt hortensia ser ut som stora bollar. Deras färger kan vara snövit, samt lila, rosa, ljusgrön och till och med grädde - färgen påverkas av substratets pH. Till exempel ger alkaliska jordar blommor rosa och lila färger, sura gör blommor av hortensia inomhus ljusblå och neutral jord ger en vit eller beige ton. Förresten, kronbladen ger den främsta skönheten och tonen till blomställningarna - blommorna i denna kultur själva är färglösa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia finns ofta i trädgårdar, men med omsorg växer den och utvecklas framgångsrikt hemma.

En krukväxt växer upp till 1 m, medan på varje buske bildas från 1 till 8 stora blomställningar, som växer omedelbart ovanför skottens övre blad. Storleken på den blommande bollen når 30 cm, medan ju mindre antalet blomställningar är, desto större är var och en av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Feng Shui -anhängare ger hem hortensia speciella egenskaper, nämligen:

  • man tror att hortensia minskar fientligheten, mjukar upp motstridiga disposition hos hushållsmedlemmar;
  • främjar skapandet av varma familjerelationer, hjälper makar att nå ömsesidig förståelse;
  • kontemplation över denna prydnadsbuske lindrar mental trötthet, lindrar stress efter en stressig situation eller en obehaglig incident, hjälper till att lugna ner sig;
  • en blommande växt hjälper till att bli av med dåligt humör, neutraliserar negativitet och eliminerar dåliga tankar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från trädgården?

Det är inte svårt att skilja en hortensia hem från en gata - hemorten är mer miniatyr, men samtidigt är dess färg mycket mer intensiv.

När det gäller vård skiljer sig rumskulturens krav inte från trädgården. Det finns dock flera faktorer som en blomsterhandlare bör vara medveten om.

  • Blommor planterade i öppen mark måste vara dolda från drag och direkt solljus . Hemma skyddas växterna på ett tillförlitligt sätt, så att de kan odlas nästan var som helst.
  • När man vattnar ett rum hortensia det är absolut nödvändigt att hålla mängden vatten som rinner till blomman under kontroll, eftersom dess rötter är mer mottagliga för förfall.
  • Flera sorter av hortensia kan odlas i trädgården samtidigt , hemma rekommenderas det inte att plantera olika sorter i en behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

I alla andra avseenden har det ingen skillnad att ta hand om en hortensia på gatan och ett rum.

Vanliga sorter

Hemma i krukor kan du odla uteslutande storbladiga grödor. Denna sort har över 100 sorter som kan ha en mängd olika färger.

Blå och ljusblå hortensior:

Ramars mars - små buskar med små blomställningar, vars diameter vanligtvis inte överstiger 18-20 cm;

Bild
Bild
Bild
Bild

Earley Blue - en hög buske med djupblå blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter med röda och rosa blommor

" Röd känsla " - denna hortensia kännetecknas av rika vinröda-skarlakansblommor. Efter applicering av järnhaltigt gödningsmedel på marken ändrar det färg till rödviolett.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Europa " - en ganska hög rosa hortensia. Stammens längd är 40-55 cm. Busken blommar rejält, blomsterdiametern är 5-7 cm, blomställningens storlek är 20-25 cm i diameter.

Bild
Bild

Hamburg -stjälkens längd är 35-45 cm. Den blommar mycket frodigt, blommans diameter är 4-5 cm.

Bild
Bild

Sorter med vita och krämiga blomställningar

Souer tharese - tidigt blommande hortensia. Sorten är underdimensionerad - stjälkens höjd överstiger inte 40 cm, blomställningens diameter är 14-16 cm.

Bild
Bild

M-me E. Mouillere - en mycket ovanlig hortensia med smala graciösa blad. Blommorna är små-2-4 cm. Storleken på blomställningarna i tvärsnittet är 18-20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Goliat " -kanske den högsta krukväxten som växer upp till 65-70 cm. Sepaler har dekorativa, som om snittade kanter, snövit blomställningar får en rosa färg i slutet av blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jasmine hortensia ser väldigt imponerande ut - underdimensionerad buske med känsliga snövitblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Om du ska odla en hortensia i en lägenhet, kom ihåg att omedelbart efter köpet, och sedan minst vart 3-4 år, måste det transplanteras - det här är den begränsande tiden för sitt liv som hemväxt.

Varje gång efter denna period bör den planteras igen. Det är bäst att plantera om hortensia årligen - detta kommer att säkerställa att den blommar frodigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att rötterna till denna buske växer ganska starkt under året, så varje ny behållare ska vara något större och mer omfattande än den föregående.

Substratet består av följande ingredienser:

  • torvjord - 4 delar;
  • lövjord - 2 delar;
  • torv - 2 delar;
  • flodsand - 1 del.

Gödsel och humus är farliga för hortensior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att transplantera denna buske med omlastningsmetoden. Denna metod kommer att minimera stress för det gröna husdjuret . Processen är extremt enkel: dränering läggs ut på botten av de nya krukorna, varefter busken tillsammans med jordklumpen försiktigt dras ut ur krukan, transplanteras till en ny och den återstående volymen fylls med det förberedda substratet så att hortensiaens rothals ligger ovanför jordskiktet. Den transplanterade växten bör vattnas rikligt och strö över torv (den behåller fukt inuti behållaren).

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Hemhortensia kan inte kallas en opretentiös kultur, den här blomman är extremt kräsen om villkoren för dess underhåll och efterlevnaden av kraven för att ta hand om den. Det svåraste är att behålla den nödvändiga cykliska utvecklingen av krukkulturen . - den här blomman måste tas om hand från början av knoppbildningen och under hela växtsäsongen. Det är oerhört viktigt att skapa gynnsamma förhållanden för övervintring av hortensior.

Tänk på - blomman är klassad som en lövväxt, därför bevaras inte bladplattor även vid rumstemperatur.

Bild
Bild

I vilande skede kasta växterna sina löv, vid den här tiden bör de förses med en vistelse på ett mörkt svalt ställe, justera vattningsregimen och utesluta införsel av gödningsmedel. "Övervintringen" varar från mitten av december till februari. Med vårens början vaknar busken och tas snabbt till tillväxt.

Bild
Bild

Belysning

Hortensia är mycket krävande för belysning, det gäller både utomhus och inomhus sorter. Växten föredrar ljus, men samtidigt skyddad mot direkt solljus. Det är lämpligt att placera busken ett par meter från södra eller sydöstra fönstret. Om växten står i direkta ultravioletta strålar kommer detta att leda till en förlust av dekorativitet hos den gröna massan och äventyra blommornas utseende.

Under hela dagen bör mängden ljus förbli oförändrat, därför kan en minskning av naturligt ljus på vintern ha den mest skadliga effekten på blommans tillstånd. Med en minskning av dagsljuset bör blomman flyttas till en ljusare plats eller använda konstgjord belysning. Om detta inte görs kommer hortensian helt enkelt att försvagas och vara sårbar för skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att förutom bra belysning behöver hortensia i hemmet tillräckligt med frisk luft, eftersom rummet där det växer och utvecklas bör ventileras regelbundet, men för att inte skapa drag . Under vår-sommarperioden känns krukväxterna bra i krukor som ligger på loggior och balkonger med lite skuggning, liksom i svala områden i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

På vintern, när blomman går in i viloläget, kan den lämnas vid en temperatur på 4-9 grader. Denna inomhuskultur kan skickas till vintern på en loggia eller en inglasad balkong, samt i en källare eller källare. Skotten måste skäras med 2⁄3, och sedan måste busken vara täckt med barr eller omslagen med agrofibre.

Om skotten vissnar bort, oroa dig inte: med vårens början kommer hortensian helt att återhämta sig ganska snabbt, det börjar växa med nya löv och blomma. Komforten med temperaturbakgrunden för hortensia kan sägas med dess gröna blad; om de började bli gula är det därför för varmt i huset för busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom svalhet behöver hortensior en ganska hög luftfuktighet.

För att bibehålla sin optimala nivå kan du använda en speciell enhet - en luftfuktare, eller så kan du lägga ett litet fat med vatten nära grytan eller lägga ut brickan med fuktad mossa.

Hortensia klassificeras som en vattenälskande växt, därför måste den under den aktiva tillväxtstadiet och i blomningsstadiet vattnas rikligt med följande regler:

  • jordytan nära rötterna bör fuktas hela tiden, men samtidigt måste matjorden torka ordentligt före bevattning;
  • i vilande skede måste vattningsfrekvensen gradvis minskas; på vintern reduceras befuktning till att se till att jordklumpen inte torkar ut;
  • så snart ungt lövverk dyker upp på busken på våren, bör vattningens frekvens och intensitet gradvis ökas;
  • för bevattning är det bättre att ta mjukt filtrerat eller sedimenterat vatten, alltid vid rumstemperatur.
Bild
Bild

Gödselmedel

Under hela växtsäsongen behöver hortensior regelbundet matas. Gödsel appliceras ett par gånger i månaden från februari till november. Toppdressing är extremt viktigt för hortensior . Faktum är att denna dekorativa blomma kräver noggrann vård, bara i detta fall är busken stark, stark och kan motstå sjukdomar.

Tidig utfodring stimulerar det stora utseendet på knoppar, gör blomställningarna större, blommorna ljusa och själva blomningen är lång. Dessutom kan du, beroende på förbandets sammansättning, uppnå en förändring i färgnyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första utfodringen sker i februari. Den är inriktad på den aktiva bildningen av buskens gröna massa. Det är bäst att använda kvävehaltiga preparat i detta skede.

På våren ger toppdressing frisättning av blomstjälkar och uppkomsten av knoppar . Vid denna tidpunkt reagerar växten bra på kalium. Bladförband har också en bra effekt, så det kommer att vara användbart att dessutom spraya busken med en blek lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Sommarfoder hjälper hortensior att fortsätta att aktivt bilda blomstjälkar och bibehålla långsiktig blomning. Komplexa förberedelser gör det bästa med detta.

På sensommaren undviks kvävegödsel bäst. I detta skede rekommenderas blomsterodlare att använda okonventionella förband baserade på surt bröd och mejeriprodukter.

Med höstens början kommer växten att behöva kaliumfosforgödselmedel . Det är bäst att använda torv eller kompost - hortensior behöver dem för att bygga upp styrka innan de går in i viloläget.

Bild
Bild

Hur transplanteras i öppen mark?

Om så önskas kan hortensia i kruka transplanteras utanför. Det är lämpligt att göra detta på våren, omedelbart efter att hotet om återfryst äntligen har passerat och jorden har värmts upp helt. För närvarande tolererar växterna lätt transplantationen, eftersom de fortfarande är i vilande tillstånd.

I alla fall, du kan transplantera en blomma på sommaren och i de södra delarna av Ryssland även under första halvan av september … Under den tid som återstår innan vinterkallt väder börjar kommer buskarna att ha tid att slå rot på en ny plats.

Det är lämpligt att transplantera hortensia med hjälp av omlastningsmetoden. För att göra detta tas rotsystemet helt enkelt bort från behållaren med en jordklump och flyttas i marken, där det kommer att ha tillräckligt med utrymme för tillväxt och vidare utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen för plantering är alltid öppen och solig. Men kom ihåg att ljus belysning och drag har en skadlig effekt på denna blommande buske.

Med den stekande solen för hortensior kommer de säkert att organisera ljusskuggning. Tänk på att närvaron av solljus på morgonen är viktig för kulturen, så det är lämpligt att välja den östra eller sydöstra sidan för plantering. Hortensia kan planteras i ljus halvskugga, men i detta fall kommer blomningen inte att vara så riklig.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Liksom alla andra odlade växter stöter krukväxter ofta på sjukdomar. I de flesta fall är orsaken till blommans vissnande dunig mögel och gråröta … De infekterar busken med överdriven fukt. För återupplivning av en blomma vid den första infektionen visas behandling med Bordeaux -vätska, med den andra är det bättre att använda preparat baserade på koppar.

Framväxande bladlöss avlägsnas med en koncentrerad lösning av tvätttvål, "Aktellik" eller "Karbofos ". För att döda fästingen behandlas de också med tvålvatten. Båda skadedjuren uppträder vanligtvis när luften är för torr.

Bild
Bild

Med låg luftfuktighet och under förhållanden med brist på vattning observeras ofta gulning av växten. Det kan också vara resultatet av en kvävebrist eller ett överskott av alkalier i jorden.

Med brist på näringsämnen torkar hortensian. I detta fall är befruktning nödvändig. Det kan finnas flera anledningar till att bladplattornas spetsar börjar torka hemma hortensia: detta är en svag luftfuktighet, dålig vattning, samt drag.

Brist på blomning uppstår vanligtvis om växten inte har vilat under vintermånaderna i ett kallt, mörkt rum. Även om busken ser frisk ut, har dess blad inte fallit av och grenarna har inte torkat, den behöver fortfarande vila och få styrka. Om du lämnar växten vaken kommer den att sakna vital energi för att släppa ut blomstjälkar.

Ofta blir bladen på buskarna gula eftersom det är en lövskörd, och för dem är det normalt att de faller av på hösten

Bild
Bild

Fortplantning

Hemmagjord hortensia kan förökas genom sticklingar, lager, samt dela buske och frön. Den senare metoden är ineffektiv, därför används den främst av uppfödare för att skapa hybridsorter.

Det enklaste alternativet är att odla med sticklingar . För att göra detta, på våren, är det nödvändigt att skära skotten i små bitar på 8-9 cm så att 2-3 noder återstår på varje. Sticklingarna förvaras i en lösning av "Kornevin" eller någon annan rotstimulator, placeras sedan i marken för att bilda ett rotsystem.

En liknande metod är förökning genom skiktning . I båda fallen ska expanderad lera, stora stenar, trasiga tegelstenar eller annat dräneringsmaterial hällas på botten av planteringsbehållaren och sedan täckas med ett underlag bestående av jordblandning för prydnadsväxter och jord som tas från tallarna (1 till 1) …

Bild
Bild

Lager och sticklingar placeras i ett underlag, vattnas väl och placeras på en skuggig plats. Det är lämpligt att bygga ett litet växthus.

Tillväxten av rotsystemet börjar om cirka 3-4 veckor. Den enklaste avelsmetoden för hortensior är att dela busken . Det kommer att kräva noggrannhet och vissa planteringskunskaper.

En vuxen buske är uppdelad i 2-4 delar på ett sådant sätt att skott med levande knoppar och ett tillräckligt antal rötter finns kvar i varje. Rötterna måste förkortas, placeras i marken, vattnas, täckas med ett växthus och lämnas för aktiv rotning. Växter tolererar rotdelningen bäst på våren.

Rekommenderad: