Pine Nivaki: Gör-det-själv Kronformning, En Mästarklass På Beskärning Av Berg Och Vanlig Tall. Hur Bildar Man En Stor Furu Nivaki Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Pine Nivaki: Gör-det-själv Kronformning, En Mästarklass På Beskärning Av Berg Och Vanlig Tall. Hur Bildar Man En Stor Furu Nivaki Korrekt?

Video: Pine Nivaki: Gör-det-själv Kronformning, En Mästarklass På Beskärning Av Berg Och Vanlig Tall. Hur Bildar Man En Stor Furu Nivaki Korrekt?
Video: Niwaki- древнее японское искусство в Украине 2024, Maj
Pine Nivaki: Gör-det-själv Kronformning, En Mästarklass På Beskärning Av Berg Och Vanlig Tall. Hur Bildar Man En Stor Furu Nivaki Korrekt?
Pine Nivaki: Gör-det-själv Kronformning, En Mästarklass På Beskärning Av Berg Och Vanlig Tall. Hur Bildar Man En Stor Furu Nivaki Korrekt?
Anonim

Populariteten för den japanska stilen inom trädgårdsarbete växer stadigt. Ett karakteristiskt drag i denna riktning är användningen av uteslutande naturliga ingredienser - träd, buskar, liksom sand och stenar. Barrade barrträd tar en speciell plats i bildandet av det japanska landskapet. De odlas i en enda plantering eller i små grupper, och kronorna får mycket originella former.

Bild
Bild

Egenskaper vid bildning

Det är mycket svårt att uppnå en ovanlig krona från barrträd. Konsten att skapa den kallades "nivaki". Alla som planerar att implementera begreppet japansk kultur i sin trädgård bör veta att inte alla japanska växter kan slå rot i vår klimatzon. Därför rekommenderar experter att leta efter inspiration i sin naturliga natur. Naturligtvis är björk inte helt lämpligt för japanska trädgårdar, men vanlig tall kan göra det.

För att kronan på en barrväxt ska få önskad form bör dess tillväxt hållas under kontroll.

Tre tekniker används för detta

Gallring . I detta fall är grenar i kronan helt eller delvis avskurna, vilket hindrar den från att ta önskad form.

Bild
Bild
  • Garnering . Unga skott av ett barrträd är vanligtvis ljusformade och flera centimeter långa, som därefter öppnas upp. Om du klämmer av till? ett sådant ljus, börjar nålarna växa inte uppåt, utan i sidled, vilket gör den vintergröna kronan ännu mer förtjockad.

Bild
Bild

Stretching . Redan några veckor efter utseendet kan grenarna ta någon ny form. För att göra detta måste du böja dem, ge önskad form och fixa dem. På så sätt kan nålarna ges ett atypiskt utseende utan att klippa eller skada grenarna.

Bild
Bild

Innan du bildar nivaki från ung tall bör du tydligt förstå hur mycket det kommer att växa på 5-10 år . Beskärning, som att klämma, lämnar aldrig en växt utan spår - den måste omdirigera alla dess nyttiga ämnen någonstans. Förkortningen av grenarna leder till en snabb tillväxt av de återstående skotten och utseendet på ett stort antal unga ljus. Därför blir formningsförfarandet för varje nytt år mer och mer svårt och tidskrävande, och överdriven tillväxthämning leder till en försvagning av trädets immunitet.

Bild
Bild

För att bibehålla tallens hälsa måste snittplatserna desinficeras utan att misslyckas. Behandlingsprincipen i detta fall är densamma som för andra grödor. Om du inte har en specialiserad lösning kan du helt enkelt fukta skärverktyget med vanlig alkohol. Och här grenar bör behandlas med "Zirkon", "Epin" eller annat tillväxtstimulerande medel . På våren och hösten ska grenar sprutas med svampdödande lösningar som förhindrar utveckling av svampinfektioner.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Du kan börja skapa nivaki 6-7 år efter att ha planterat ett tall. Till en början har trädet inte så många grenar, varför nypning och beskärning i detta skede inte är inblandad. Huvuduppgiften i detta skede är att fixa grenarna för att få önskad form.

Bild
Bild

När växten växer är andra tekniker kopplade. När du bildar en klassisk nivaki bör vissa åtgärder vidtas.

  • Lämna det nödvändiga antalet grenar på varje nivå . Japanerna hävdar att deras antal nödvändigtvis måste vara udda - helst 3 eller 5.
  • Tunna tillväxten nära basen av stammen runt hela omkretsen . Endast de yttre skotten ska vara kvar, mittljuset skärs av och resten nypas lite.
Bild
Bild

Som ett resultat av alla manipulationer bör grenen likna en triangel i form, fixerad i ett horisontellt plan.

Tips: för nybörjare i att ordna japanska trädgårdar med egna händer är det lämpligt att först bekanta sig med de mesta klasserna för erfarna trädgårdsmästare. De berättar i detalj om de populära nivaki -systemen och invecklingarna i deras design.

När växten växer fortsätter bildandet av nivaka . I nästa steg är det bara de starkaste, väl upplysta skotten kvar på det vuxna trädet. De är fixerade och böjda så att de motsvarar idéerna om resultatet av alla handlingar.

Bild
Bild

När växten växer kommer antalet grenar att öka .- de måste klippas, och varje år måste detta göras allt oftare. Men i det här fallet är det mycket viktigt att korrekt kombinera tall med resten av träden som växer i närheten. De kan ta bort näringsämnen och solstrålar från henne. Även med den minsta obalansen ändras formen på kronan, och då måste den beskäras med en beskärare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bergs tall presenterar många överraskningar för älskare av nivaki . Faktum är att på slätten börjar den växa för snabbt - så mycket att tomternas ägare ofta har en önskan att klippa av nästan alla grenar samtidigt. Detta kan inte göras. I det här fallet störs de metaboliska processerna i trädet och växten dör snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver klippa många grenar är det bättre att förlänga denna process över flera år . Om du överdrivit det kommer snart ung tillväxt att dyka upp på stammen. Du behöver inte klippa dem, lämna trädet ensam i flera säsonger, det ska återhämta sig på egen hand.

Bild
Bild

Tänk på: snart kommer det så många nålar att du måste kamma ut det.

Med det kalla vädret börjar några av nålarna dö av. Om de inte tas bort kommer de att bli en källa till problem för hela anläggningen. Nålarna samlas på ett underlag under tallarna, varefter de bränns.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

En mycket vacker bild kan fås genom att ge en vanlig tall en sfärisk form. Liksom många andra träd växer den rakt upp, och dess traditionella krona är som en kon. För det För att göra tallarna sfäriska förkortas unga skott kraftigt - detta gör att trädet kan växa i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om så önskas kan andra hårklippningar göras till tallarna för att ge böjda och invecklade former.

Rekommenderad: