Fat Albert Gran (12 Bilder): Beskrivning Av Granensorten. Funktioner För Rotning, Vård Och Reproduktion. Vad Kan Du Plantera Bredvid?

Innehållsförteckning:

Video: Fat Albert Gran (12 Bilder): Beskrivning Av Granensorten. Funktioner För Rotning, Vård Och Reproduktion. Vad Kan Du Plantera Bredvid?

Video: Fat Albert Gran (12 Bilder): Beskrivning Av Granensorten. Funktioner För Rotning, Vård Och Reproduktion. Vad Kan Du Plantera Bredvid?
Video: How to propagate Spruce/Cypress from cuttings. 🌲🌲🌲 2024, Maj
Fat Albert Gran (12 Bilder): Beskrivning Av Granensorten. Funktioner För Rotning, Vård Och Reproduktion. Vad Kan Du Plantera Bredvid?
Fat Albert Gran (12 Bilder): Beskrivning Av Granensorten. Funktioner För Rotning, Vård Och Reproduktion. Vad Kan Du Plantera Bredvid?
Anonim

Gran "Fat Albert" är ett barrträd med en vacker blå krona, som är resultatet av naturligt, naturligt urval. Detta är en ganska ung barrart, upptäckt på 70 -talet av förra seklet. På grund av sin extraordinära färg och geometriskt korrekta form anses den vara en av de mest populära granarterna.

Granvariantbeskrivning

Fat Albert barrträdet ansluter till en grupp granar med en bred konisk form och speciell proportionalitet, det växer extremt snabbt - upp till 20 cm per år. Mogna träd av denna art når 15 meter i höjd och 3-4 meter i diameter. Vid 10 års ålder växer granen upp till 3 meter.

Karakteristiska egenskaper hos en vintergrön, eller snarare, en vintergrön växt:

  • starka och hållbara, tätt växande grenar, belägna vinkelrätt mot stammen, indikerar trädets uppdelade struktur;
  • vassa, taggiga nålar på nålarna når 2-3 cm i längd och utmärks av en blå nyans som inte bleknar under hela året;
  • kottar som bildas på våren är avlånga, ibland äggformade, har en violettgrön färg och ser vackra ut på grå kvistar, med tiden blir de bruna.

Fördelen med denna sort är att trädets silverfärgade blå färg inte förändras under hela året, dessutom påverkar dess ålder inte granens färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra egenskaper hos denna barrkultur:

  • har ökat vinterhärdigheten och tål temperaturer under -noll under -35 grader;
  • älskar ljus, är ganska motståndskraftigt mot ett torrt klimat, men växer i det, växer mycket långsammare;
  • känns bra på bördig, lös jord med bra dränering;
  • med stark fukt är granen mottaglig för påverkan av svampmikroorganismer, dess grenar vissnar och kan smulas;
  • plantans grenar tål höga belastningar, så de är inte rädda för snöns överflöd.
  • "Fat Albert" kan bli sjuk bara på grund av felaktig bevattning, stark jordsyra, stagnation av fukt i jorden.

Trädet är inte mottagligt för skadedjur och känns bra i stadsförhållanden - påverkan av gasad luft, föroreningar och förekomst av rök i atmosfären påverkar faktiskt inte dess vitalitet och skönhet. Tagligt julgran "Fat Albert" anses med rätta vara en av de bästa typerna av blå gran och är en värdig dekoration av privata och offentliga territorier.

Bild
Bild

Avel och plantering funktioner

Eftersom den blå torniga granen inte är lika skuggtolerant jämfört med vanlig gran, rekommenderas det att plantera den på öppna områden på platsen. Innan dess är det värt att se till att grundvattnet är tillräckligt djupt, och att platsen inte kommer att utsättas för vårflod och vattentäppning. Barrträdet Fat Albert är ganska kräsen när det gäller jordens sammansättning, växten kan reagera särskilt kraftigt på ökad surhet. Det är också krävande om landets bördighet. Den perfekta jorden är lerjord och sandig lerjord med en låg syraprocent och en avsevärd tjocklek på dräneringsskiktet.

Reproduktion hemma utförs på två sätt - genom att odla frön och genom sticklingar . För att få fröna förs kottarna hem på vintern, efter öppnandet avlägsnas fröna försiktigt, läggs i fuktig sand och förvaras på en kall plats. På våren, innan de planteras, måste de behandlas med en lösning av kaliumpermanganat för desinfektion och förebyggande av svampsjukdomar. Planteringen sker från början av maj till slutet av juni.

Substratet för plantor är en blandning av torv (1 del), sand (1 del), löv- och torvjord (2 delar av varje komponent). Frön sås i en behållare eller stora lådor till ett djup av 2 cm och spolar jorden väl.

När plantorna växer upp sitter de rymligare, på ett avstånd av 30 cm från varandra och vid 3 år - med ett intervall på 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket lättare att rota sticklingar av en växt. Detta kommer att kräva:

  • på våren, klipp av unga skott av mogen gran med en bit trä;
  • rengör nålarnas nedre del;
  • process med kaliumpermanganat;
  • plantera i planteringshål med ett jordsubstrat och dränering, som används som sönderfallet tegel, småsten eller grus;
  • placera plantan i marken till marknivå och komprimera den något;
  • vattna plantorna rikligt och täck dem med folie;
  • då krävs vattning upp till 4 gånger om dagen och närmare vintern - mulching med bark, sågspån och torv.

Det är lämpligt att skugga unga växter från direkt solljus, eftersom de kan bränna ömma unga kvistar. I princip kan du köpa en färdig planta. Naturligtvis är det bättre att köpa det i en specialiserad plantskola med ett slutet rotsystem. Vid plantering placeras växten i marken tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man hand om Fat Albert -gran?

Att ta hand om blågran inkluderar procedurer som alla trädgårdsmästare känner till.

  • Regelbunden bevattning, särskilt för unga träd. De vattnas dagligen 2 gånger med varmt vatten, dessutom fuktas den gröna massan genom sprutning. Att strö kronan görs bäst på kvällen. Det rekommenderas att öka vattningen på torra, varma dagar.
  • Befruktning är relevant för de första 5 åren av odling av grödor. Detta kräver periodisk utfodring med mineralkompositioner innehållande kväve, fosfor och kalium, och i en dos som är speciellt utformad för barrträd. Det är kategoriskt omöjligt att befrukta blå tagggran med organiskt material - humus och gödsel . Den första utfodringen utförs tidigt på våren, efter att snön har smält. De appliceras direkt i marken på delen nära stammen och är något komprimerade. Vuxna växter behöver inte befruktning.
  • För att förhindra bildandet av en jordskorpa bör jorden nära växtstammen lossas och även rengöras från ogräs. Att gräva är oönskat för att inte skada rotsystemet.
  • Vid ogynnsamma miljöförhållanden och stark gasförorening kan gran tvättas var 30: e dag.
  • En av de viktiga punkterna i odlingen av ephedra är mulching av jorden med en torvkomposition.
  • Kronbeskärning görs efter behov, till exempel när det är nödvändigt att ta bort torra och sjuka grenar, men detta är endast tillåtet på sommaren. Om du skär granskott på hösten kan detta få trädet att frysa. Vid beskärning använder trädgårdsmästare vanligtvis inte trädgårdshöjd, eftersom trädet läker sig själv med sitt eget harts.
  • Konstnärlig kronformning görs endast för unga träd upp till 7 år.
  • Som förberedelse för vintern är grenar som växer i den nedre delen av stammen bundna till den bara i unga träd.

Sjukdomar som kan drabba Fat Albert -granen är ulcerös cancer, fusarium, barknekros, rost, svampinfektioner (shute), röta som utvecklas på grenarna och stammen. Av skadedjur är de farligaste för trädet gransågflugan och den röda spindelmiten. Tidig inspektion av träd och deras behandling med insekticider och fungicider hjälper till att skydda växter från skador . För sjukdomar kan du använda Bordeaux -blandning, kopparoxiklorid och andra preparat med dess innehåll. För att skydda granen från insekter kan du köpa produkter som "Aktara" och "Decis".

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan i landskap

Colorado pigggran kan användas på olika sätt:

  • barrträd är lämpligt för att dekorera de främre ingångarna till offentliga och statliga institutioner;
  • för utformning av parker och torg;
  • ensamma planteringar gör enskilda träd ljusa accenter på gräsmattor i kombination med andra växter och blommor;
  • grupplandningar används för att skapa gränder;
  • felfri användning av växten i inredning av privata områden.

I din egen trädgård kan du lämna trädet i fantastisk isolering och leda runda danser runt det under nyåret. Det finns dock ett mer intressant alternativ - du kan skapa en unik sammansättning av barrträd: plantera en gran "Bialobok", vanliga granar, liksom sfäriska thuja, granar, dvärgtallar och cypresser bredvid den amerikanska skönheten . Lågväxande buskar som berberis, små buskar av miniatyrrosor, brokiga fleråriga örtväxter-lungwort, geychera, skuggälskande glöm-mig-inte-blomma passar perfekt in i en sådan ensemble.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fat Albert -sorten är ett dyrt nöje för en trädgårdsmästare, men dess närvaro på en trädgårdstomt kan förvandla territoriet, så trädet är mycket efterfrågat.

Rekommenderad: