Thuja I En Kruka (30 Bilder): Ta Hand Om Rumsthuja Hemma På Balkongen I Badkar. Vad Händer Om Hennes Löv är Torra Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja I En Kruka (30 Bilder): Ta Hand Om Rumsthuja Hemma På Balkongen I Badkar. Vad Händer Om Hennes Löv är Torra Hemma?

Video: Thuja I En Kruka (30 Bilder): Ta Hand Om Rumsthuja Hemma På Balkongen I Badkar. Vad Händer Om Hennes Löv är Torra Hemma?
Video: How to grow (or kill) green giant arborvitaes- 2 common mistakes to avoid, with examples of each!! 2024, Maj
Thuja I En Kruka (30 Bilder): Ta Hand Om Rumsthuja Hemma På Balkongen I Badkar. Vad Händer Om Hennes Löv är Torra Hemma?
Thuja I En Kruka (30 Bilder): Ta Hand Om Rumsthuja Hemma På Balkongen I Badkar. Vad Händer Om Hennes Löv är Torra Hemma?
Anonim

Många gillar tallskogen och lukten av tallnålar. Träd av sådana arter växer i öppen mark och når imponerande storlekar i höjd, så det är mycket svårt att föreställa sig dem i din lägenhet. Under det senaste decenniet har en prydnads barrväxt som tillhör cypressfamiljen dykt upp på tomter i lanthus, liksom på balkonger. Denna artikel kommer att fokusera på rummet thuja, som har blivit efterfrågad för sin opretentiöshet i växande, underbar lukt och vackert utseende.

Bild
Bild

Beskrivning

"Iron tree" - som de kallar det i hennes hemland - i Nordamerika. I naturen växer den i form av en buske eller ett träd, som stiger till en höjd av 2 meter. Hittills har uppfödare uppfödt mer än hundra olika sorter av prydnadsbuskar och dvärgtuja. De blev dekorationer för stora loggier, tog sin plats bland landskapsplanteringarna i lantgårdar. Evergreen thuja med kaklade, staplade små löv, har avlånga, böjda kottar under dem . Deras storlek är 10 mm. Kottar dyker upp med höstens ankomst. Växtens grenar är ljusgröna i ung ålder och får senare en brunaktig ton.

Bild
Bild

Inomhus thuja utsöndrar eteriska oljor i stora mängder. De bidrar inte bara till att en mycket behaglig doft kommer från busken, utan har också en slags filtreringseffekt. Luften i rummet där den växer renas, alla patogena bakterier dör. Du kan odla thuja hemma i en kruka eller blomkruka på balkongen, den utvecklas bra och växer inomhus som en vanlig inomhusblomma . För att odlingen ska bli effektiv behöver du inte mycket ansträngning, det räcker med att hålla växten i ett gynnsamt mikroklimat för att ta hand om den ordentligt.

Bild
Bild

Översikt över arter

Thuja tillhör den typ av asiatiska kulturer. Det finns sådana huvudtyper av det:

Kinesiska, koreanska

Bild
Bild

Japanska

Bild
Bild

västra och östra

Bild
Bild

Kinesisk och koreansk thuja växer oftast i sitt hemland. Deras nålar är mycket mjuka och sprider sig. Grenar kan vara silverfärgade eller mörkgröna. Bladens längd når 18-20 mm och kottarna växer upp till 8-10 mm. Bladens form liknar en triangel.

I vårt land planteras kinesisk och koreansk thuja främst för grönare städer i varma södra regioner, eller så odlas de i lägenheter och hus vid minusgrader. Den härdiga japanska thujan kan bli upp till 2 meter hög . Dess nålar är vackra och mjuka vid beröring. I Ryssland har det rotat sig bra, eftersom det kan klara sig utan våt jord under lång tid och tål tåligt små frost om det förblir på balkongen vid låga lufttemperaturer. Vikt thuja växer i form av en buske och når 1,5-2 meter i höjd. Det är mycket opretentiöst i innehållet. Den västerländska sorten av denna växt ser både i form av ett prydnadsträd upp till två meter högt och i form av en buske upp till 1,5 meter. Plantens nålar är fjälliga och busken sprider sig inte, grenarna hänger ner.

Bild
Bild

Östlig thuja skiljer sig från andra genom att den kan odlas inte bara i badkar utan också i små krukor hemma. Forskare lyckades få ett brett utbud av dekorativa dvärgarter, olika i färg och storlek på löv, liksom höjden på själva växten. Thujabladen är blå, gröna, gyllene och har en silverfärgad nyans. De mest populära växterna för plantering i en kruka är sorter:

  • "Vikad Vipcord";
  • "Östra Aurea Nana";
  • "Miriam";
  • "Eastern biota" och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i den östra typen av thuja är dess långsamma tillväxt. Inomhus thuja blommar under maj. När de är mogna har dess kottar en grönblå ton, och redan i april, under det andra året av trädets liv, får de en rödbrun nyans. Konfrön liknar vetekorn. Som växthus används balkong- eller rumsalternativ:

  • konformad (ljungformad), sfärisk thuja;
  • pyramidal växt;
  • ett träd i form av en gråtande pil.
Bild
Bild

Ett miniatyrkonformat träd växer ganska långsamt och växer till 1, 5-2, 5 meter. Dess krona är som ett ägg. Barrbarr är korta, gröna och blåa på sommaren och har en bronsfärgning på vintern. De mest kända sorterna av denna thuja är Golden Tuffet, Mr. Bowling Ball, Filiformis, Teddy.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Globulär thuja är en buskeväxt som är dvärg . Thuja växer långsamt, upp till en maximal höjd av 1-1,5 meter. Kronan är rund, tjock, liknar en boll eller ett ägg. Med årstiderna ändras också färgen på nålarna. På sommaren är buskarna mörkgröna, och på vintern är deras färg målad i en bronston. Populära prover betraktas som "Danica", "Globoza", "Hozeri", "Stolvik", "Little Champion" och andra sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Thuja i form av en pyramid växer inte mer än 1-2 meter upp under hela livstiden. Busken växer långsamt. Nålarnas färg är övervägande gyllene i ung ålder, men får en grön ton när växten mognar.

Sorten Weeping Willow kännetecknas av böjda grenar och en oproportionerlig krona . Färgen på sommaren är ljus med blåhet, och när det närmar sig kallt väder blir nålarna mattare. Thuja växer upp till 1-1,5 meter. Dess topp är platt, påminner om en kupol. Populära är sorterna "Pendula", "Umbrakulifera" och andra thuja -buskar.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Beroende på vilken typ av thuja du köpte måste du ta hänsyn till storleken på behållaren där du ska plantera växten. Hemma kan du plantera thuja i marken i badkar eller krukor. Den viktigaste punkten är markvalet. Du kan köpa underlaget i blomsterbutiker eller förbereda det själv. För att göra detta bör du ta sand, barrträd och lövmark i förhållandet 1: 2: 4. Karet, blomkruka eller kruka ska ha hål i botten för att vattnet ska rinna ut . För att odla ett thuja -träd eller en buske i en lägenhet bör du först köpa en behållare. Ingen behållare är lämplig för odling på balkongen. Du bör inte köpa badkar av keramik eller plast, liksom metall. Med en minskning av lufttemperaturen ute kommer de att svalna märkbart, thuja i dem börjar frysa.

Bild
Bild

Att plantera en växt hemma kommer inte att vara svårt. Dränering ska hällas på botten av badkaret eller krukan, och sedan ska behållaren vara 2/3 fylld med jord. Placera thujan inuti, håll den med ena handen och häll med den andra kvarvarande substratet i behållaren, tampa den lätt runt växten. Marken bör inte nå kanten av badkaret eller kruka. Efter plantering måste du vattna busken.

Vårdregler

För framgångsrik tillväxt i en lägenhet i en thuja planterad med egna händer måste du sköta den ordentligt. Varje dekorativ thuja inomhus är mycket förtjust i solljus, men tolererar inte dess brännande strålar. Det rekommenderas att sätta ett badkar med det på norra eller västra sidan av lägenheten. Det rekommenderas inte att ha thuja på balkongen i öppen sol . Om du har mer än en balkong i din lägenhet, placera plantan på sommaren på den som inte vetter mot södra sidan.

Bild
Bild

Under vintersäsongen är det bäst att förvara thuja på en inglasad balkong eller i ett rum där lufttemperaturen inte överstiger +15 grader Celsius. På sommaren är temperaturregimen gynnsam för henne från +20 till +30 grader. Thuja reagerar inte starkt på luftfuktigheten i rummet, men under sommarvärmen är det bäst att spraya det med vatten . Vattna busken regelbundet så att den växer frodig. Välj tidsintervallet mellan att vattna själv, det viktigaste är att jorden inte är torr, det rekommenderas inte heller att vattna växten för ofta.

Bild
Bild

Under vår- och sommarmånaderna kan växten matas med gödningsmedel . På våren är det bättre att göra det med kvävehaltiga ämnen, och på sommaren kan du använda kaliumkarbonat och ibland fosforföreningar. Thuja gillar inte drag och vind, så lämna inte växten inomhus med plötsliga temperaturförändringar. Om ditt träd har vuxit, plantera om det i en större kruka högst en gång om året. Det är nödvändigt att extrahera thuja från den tidigare behållaren direkt med jorden och plantera den med den i en ny behållare för att inte skada rötterna.

Bild
Bild

Endast torkade grenar ska beskäras, men du kan skära thuja när nålarna växer. Således, ge växten vilken form du vill.

Reproduktionsmetoder

Hemma kan thuja förökas på två sätt - det här är sticklingar och förökning av frön. Fröna från en vuxen växt finns i kottarna. Du måste skära några bitar från grenarna och lägga dem på en varm, helst mörk plats. Efter ett tag börjar knopparna torka ut och öppna sig, och under dem finns frön som du kan extrahera utan mycket ansträngning. Thuja kan förökas av frön enligt schemat.

  • Frön måste lindas i en våt trasa och lämnas på en varm plats i 24 timmar. Trasan bör fuktas regelbundet.
  • Under denna tid är det nödvändigt att förbereda ett badkar med dränering i botten. Ett substrat placeras i det och täcks med ett lager jord.
  • Efter en dag doppas de svullna fröna i badkaret, ett per hål, och vattnas. Det är inte nödvändigt att fördjupa dem, och efter nedsänkning är det nödvändigt att täcka dem med sågspån ovanpå.
  • Plantor kommer att dyka upp tidigast 30 dagar efter plantering, och det kommer att vara möjligt att odla ett thuja-träd eller en buske först efter 3-5 år.
Bild
Bild

Fröförökningsmetoden används sällan på grund av dess varaktighet. Oftast förökas thuja hemma med sticklingar. En full buske kan odlas på detta sätt mycket snabbare än att använda den tidigare metoden.

Vårmånaderna väljs för detta förfarande

  • Det är bäst att klippa 100-120 mm långa sticklingar från sidogrenarna snarare än uppifrån. De är mer hållbara och rot bättre.
  • Skurna sticklingar ska skäras snett i basområdet, och barken bredvid snittet ska bändas bort med en kniv och tas bort.
  • Efter det, till en höjd av 80-100 mm över snittnivån, är det nödvändigt att göra tvärsnitt i barken med en kniv och ta bort alla nålar och lämna lite av det på skärplattorna.
Bild
Bild

Dessa snitt hjälper ytterligare de unga rötterna att gro utan att övervinna det svåra trädbarkhinderet. Sticklingarna ska placeras i en tillväxtstimulerande lösning i 24 timmar . En dag före avstigning måste du förbereda en behållare för dem och jorden. Vanligtvis tar de små behållare, och torv blandat med tvättad sand används som ett substrat. För att ta bort larverna av skadliga insekter från sanden kan den antändas i ugnen eller spillas rikligt med kokande vatten. Sticklingar planteras i marken i en vinkel på 45 grader. Planterade plantor bör hållas varma och vattnas dagligen. Under sommaren får sticklingarna unga rötter, i närvaro av vilka thuja är redo för transplantation i badkar eller krukor.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Thuja är mottaglig för sjukdom

  • Phytophthora och brun mögel - det här är sjukdomar, under påverkan av vilka bladen torkar, roten ruttnar. Växten tappar snabbt sitt utseende. Om du inte vidtar lämpliga åtgärder för att eliminera sjukdomen kommer du snart att se att thujan helt enkelt har torkat ut. Det kan återupplivas genom att spraya med lösningar av "Fungicid" eller Fundazol ".
  • Falsk sköld . Barken på ett träd eller en buske är täckt med bruna fläckar. Bli av med sjukdomen med hjälp av läkemedlen "Rogor" och "Actellik".
  • Med rost blir alla nålar svarta och faller av . Växter kan återanimeras med hjälp av Topsin-M och Hom-preparat. Alla skadade grenar måste klippas och brännas.
  • Mycket ofta attackerar unga skott av thuja bladlöss, fläckiga nattfjärilar, insekter av stam- och rotskala samt bladrullar . Dessa skadedjur rotar på unga grenar och suger aktivt upp saften och tar därmed bort växtens vitalitet. Det blir hämmat, nålarna smulas, grenarna ruttnar. För skadedjursbekämpning behandlas thuyu rikligt med "Fungicide" och "Fufanon".

Rekommenderad: