Skrivartoner: Vad är Det? Sammansättning Av Svarta Och Färgade Färger. Hur Länge Håller Bläcket? Varför Skriver Skrivaren Ut Dåligt När Det Finns Pulver?

Innehållsförteckning:

Video: Skrivartoner: Vad är Det? Sammansättning Av Svarta Och Färgade Färger. Hur Länge Håller Bläcket? Varför Skriver Skrivaren Ut Dåligt När Det Finns Pulver?

Video: Skrivartoner: Vad är Det? Sammansättning Av Svarta Och Färgade Färger. Hur Länge Håller Bläcket? Varför Skriver Skrivaren Ut Dåligt När Det Finns Pulver?
Video: how to refill 12a cartrage in hindi / HP Laserjet P1005 Toner Cartridge Refill 2024, April
Skrivartoner: Vad är Det? Sammansättning Av Svarta Och Färgade Färger. Hur Länge Håller Bläcket? Varför Skriver Skrivaren Ut Dåligt När Det Finns Pulver?
Skrivartoner: Vad är Det? Sammansättning Av Svarta Och Färgade Färger. Hur Länge Håller Bläcket? Varför Skriver Skrivaren Ut Dåligt När Det Finns Pulver?
Anonim

Laserskrivare idag används inte bara i kontorslokaler utan också hemma. Deras fördelar är underhållsfördelar och flera påfyllningar av patroner. Låt oss överväga vad en toner är, vad det är, vilka fördelar och nackdelar det har. Dessutom kommer vi att berätta vilka problem du kan stöta på när du använder den och hjälpa dig att lösa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Toner är en speciell pulverfärg för en skrivare. Bläckpulvret kan vara färgat eller svart beroende på sort. Det är en lättlegerad finfördelad substans som används för att fylla patroner och kopiatorer av laserskrivare . Dess partikelstorlek varierar från 5-30 mikron. Bläckpulver produceras i 4 färger: svart, rött, blått och gult. Under utskrift blandas färgade bläck med varandra. Detta gör att du kan uppnå olika nyanser på det tryckta papperet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toner produceras på specialutrustning med polymerer och färgämnen . Användningen av toner ger bilder med tilltalande textur och djup. De första tonerpartiklarna hade en facetterad form. Idag utmärks de av sin rundade form, som uppnår högupplöst bild, gradering och jämnhet i toner.

Dessutom förhindrar det snabbt slitage av tryckmekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Påfyllningsbara förbrukningsmaterial har många positiva egenskaper:

  • variation i sammansättning och tillverkningstyp;
  • tillgänglighet för ett brett utbud av köpare;
  • hög produktivitet utan förlust av utskriftskvalitet;
  • möjligheten att kontinuerligt skriva ut en stor mängd dokument;
  • lång problemfri drift vid varje tankning;
  • låg kostnad för utskrift av filer och bilder;
  • motståndskraft mot miljö och fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

De mikroskopiska partiklarna i tonerpulvret är mycket elektrifierade . På grund av detta fäster de tillförlitligt till de laddade områdena på ytan av bildtrumman på skrivaren. Tonern är känslig för temperaturförändringar.

Monokroma skrivare använder bara svart pulver, färgskrivare använder alla fyra färger . Fördelen med pulverfärger framför översvämning eller UV -bläck är enkel påfyllning. De behöver inte slangsystem och färgämnena torkar inte ut där. Det finns ingen anledning att rengöra och skölja slangarna när utrustningen har varit inaktiv i mer än två veckor. I detta fall sker uppvärmning till önskad temperatur mycket snabbt.

Tillsammans med sina fördelar har lasertoner också nackdelar

Även om bläckstråleskrivaren är rädd för vatten, ger den bättre bildkvalitet. Detta är särskilt märkbart när du skriver ut fotografier på fotopapper.

Bild
Bild

Toner är sämre än konventionellt flytande bläck när du behöver skriva ut något, till exempel på bestruket kartong eller bokstäver. Vanligtvis kommer tonern att skala bort med tiden . Om så önskas kan du enkelt skrapa bort det med din nagel. När du skriver ut med bläck kan bilden inte raderas.

Toner är inte alls miljövänlig . Vid inandning avsätts partiklar på lungorna. Ibland, vid tankning, kan symtom på astma, hosta och allergier uppstå. Det blir säkert bara när det värms upp till en viss temperatur. Den smälter vid en temperatur på 200 grader. Låt den inte komma in i luftvägarna. Du måste fylla pulvret mycket noggrant med en skyddsmask och handskar.

När det gäller ekonomin, alltså färgpulver för färgskrivare anses vara mindre ekonomiskt . Det svarta färgämnet håller vanligtvis länge. Ofta fungerar disken redan, och det finns fortfarande mycket pulver inuti.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns olika kriterier för att klassificera skrivartoner. Till exempel, beroende på typ av laddning, kan den vara positivt eller negativt laddad. I sortimentet av tillverkare kan du hitta förbrukningsartiklar för olika modeller av utskriftsenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningstyp

Baserat på tillverkningstekniken kan toner vara mekanisk eller kemisk . Varianter av den första gruppen utmärks av partiklarnas vassa kanter. De är tillverkade av en polymerbas, SSA -tillsatser som reglerar laddningen, liksom ytadditiv, modifieringsmedel, pigment och magnetit. Denna metod för att få idag förlorar sin relevans.

Kemiskt producerad toner produceras genom emulsionsaggregering. Denna tillverkningsmetod är inte så skadlig för miljön, varför den används oftare. Grunden för granulaten är en paraffinkärna, som förhindrar att trycket fastnar på rullarna . Dessutom består den av ett polymerskal, tillsatser för att kontrollera elektrisk laddning, pigment, ytadditiv för att förhindra att tonerpartiklar fastnar.

Dessutom släpper de idag och biotoner … Vass, sojabönor, majs används i produktionen. Vanligtvis överstiger andelen naturliga ingredienser inte 1/3 av pulverets totala vikt.

I framtiden planerar tillverkarna att minska volymen av kemiska komponenter till 1/2 och ersätta dem med naturliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sammansättning

Tonersammansättningen varierar beroende på typen av toner. Det består vanligtvis av ett bindemedel, färg, bakpulver och en laddningsbärare. Varianter av den kemiska typen, bestående av en paraffinkärna, ett polymerskal, kan skilja sig åt i tillsatser som bestämmer färgpulverets egenskaper . Varje komponent i kompositionen har sin egen betydelse. Till exempel behövs en polymerbas för att hålla mindre partiklar nära kärnan. Magnetit krävs för att förbättra pappersöverföringen av toner och minska dammigheten.

När det gäller typen av polymer, beroende på typ, är det polyester eller styren-akryl. Polyesterskrivare är utmärkta när det gäller att skriva ut filer vid en optimalt låg temperatur . De sparar energi och levererar snabba utskriftshastigheter.

Bild
Bild

Alla typer av toners för laserskrivare är indelade i två typer: magnetiska och icke-magnetiska . Järnoxid ingår i de magnetiska modifieringarna. De utmärker sig genom direkt interaktion med magnetrullen i skrivaren. Denna form av bläck behöver inte mellanliggande mekanismer för överföring till trumman . De magnetiska partiklarna är inneslutna i polymerskal.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den icke-magnetiska typen av toner skiljer sig genom att den överförs till trumenheten med hjälp av en utvecklare (media). I detta fall är monokroma (svarta) pulver vanligtvis magnetiska och färgade pulver är icke-magnetiska. Polymerer har ingen färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompatibilitet

När det gäller tonerkompatibilitet är tonern äkta, kompatibel och förfalskad. Original är tonern som tillverkas av företaget som tillverkar skrivarna själva. Vanligtvis, sådant pulverbläck säljs tillsammans med en patron för en specifik enhet . Den största nackdelen med denna toner är dess höga kostnad, så den köps inte så ofta. Kompatibelt pulver är mycket efterfrågat. Det produceras av olika märken och följer kraven från tillverkare av tryckutrustning när det gäller egenskaper och egenskaper.

En sådan produkt säljs i plastburkar, har ett rimligt pris och anses vara en universell utskriftsförbrukning . Förutom den ursprungliga och kompatibla tonern finns det även förfalskade produkter på marknaden. Priset är mycket lägre, men det är inte lämpligt för utskrifter av hög kvalitet. Det kan orsaka allvarliga skador på skrivaren. Den är tillverkad av råvaror av låg kvalitet utan att beakta produktionstekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Den idealiska tonern är originalbläcket i patronen. Pulvret som fylls i produktionsmiljön ger ett tydligt, defektfritt tryck. En sådan förbrukningsvara lämnar inte fläckar och ränder på sidorna, det skadar inte laserskrivaren. Men om det inte är möjligt att ofta köpa originalfärg måste du begränsa dig till dess analoga.

I detta fall måste flera köpkriterier beaktas

  • Du behöver bara köpa en förbrukningsvara från en pålitlig säljare i en butik med ett gott rykte. Innan du köper kan du bläddra igenom recensioner om butiken genom att besöka ett par tematiska forum.
  • För att säkerställa kompatibilitet måste du noggrant studera egenskaperna på förpackningen och välja dem för en specifik modell av utskriftsenheten.
  • Etiketten ska innehålla information om skrivarens märke, tillverkare, sammansättning, lagringsrekommendationer.
Bild
Bild

Villkorlig mångsidighet betyder inte att toner är lämplig för absolut alla typer av utskriftsenheter . Normalt betyder det att den är lämplig för skrivare som rekommenderas av tillverkaren som producerar dem. Till exempel är Hi-svart toner kompatibel med praktiskt taget alla HP-patroner. Undantaget är HP-436-skrivaren.

När du köper pulverfärg måste du vara uppmärksam på priset på pigment eller svart pulver. Toner är inte misstänkt billigt; lågt pris talar om förfalskade produkter . Dessutom bör du titta närmare på märkningen: för förfalskade produkter sammanfaller det inte med originalet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller mängden toner beror allt på behoven. För en hemskrivare räcker det med att köpa ett pulver på 100 g. Stora nätverksskrivarföretag köper stora volymer toner . Maximalt kan det vara 10 kg.

När det gäller praktiska och fördelar är det bäst att köpa toner från burkar . Beroende på volymen kan den hällas i patronen flera gånger. Pulverfyllda patroner är oekonomiska och är i allmänhet betygsatta för färre utskriftsenheter än vad som annonseras. Dessutom är deras pris i de flesta fall mer än hälften av kostnaden för en ny skrivare. Samtidigt betalar köparen hälften av priset för det marknadsförda varumärket.

Kompatibla bläck kostar halva priset på originalet. Det är ett utmärkt val för utskrift av textfiler och PDF -dokument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för användning

När du köper toner måste du tänka på dess prestanda. Vanligt svart pulver håller länge om det inte finns något chip i enheten som slutar skriva ut efter att räknaren har utlösts . Om detta är en ny skrivare med en original demokassett kommer det att finnas tillräckligt med toner för 50 färg (35-40 i verkliga livet) och 500 svartvita sidor (cirka 350). Alla efterföljande patroner har ett högt utbyte. Deras kapacitet kan nå 2000-3000 A4-sidor enligt tillverkarens deklarerade egenskaper. I verkligheten är detta antal mindre med cirka 200 sidor.

Kapaciteten beror emellertid på andelen pappersfyllning. Till exempel, om tonerkonsumtionen är 16%finns det tillräckligt med pulver för mindre än 800-900 sidor . Patronens kapacitet beror på utskriftsinställningarna, teknikens skick och kvaliteten på papperet som används. Ju tätare teckningen, desto mer färg går till den. Att skriva ut text anses vara mer ekonomiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ursprungliga tonerkassetten sätts i ett speciellt fack tills den klickar . Därefter är enheten ansluten till elnätet. När chipet utlöses är skrivaren redo att användas. Nedräkningen av sidor börjar, resursen för en viss modell kan skilja sig åt.

Om du behöver hälla pulver i patronen måste du följa tillverkarens instruktioner som bifogas den specifika modellen för utskriftsenheten. Under tankning måste du rengöra sumpen och hälla tonern i ett speciellt fack. Därefter återställs utskriftsräknaren och kassetten sätts på plats.

Du måste arbeta med handskar - tonern är flyktig och kan sätta sig på föremål i rummet . När du tankar måste du öppna fönstret. När det gäller kontrollen av kapaciteten kommer det inte att vara möjligt att kontrollera nivån på förbrukningsvaran förrän meddelandet. När det slutar visas ett varningsfönster på skärmen.

Du kan också veta när en toner är nära slutet av dess livslängd när den orange lampan på skrivarens panel börjar blinka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Om en laserskrivare inte skriver ut bra kan detta indikera olika orsaker. Detta händer till exempel när trumman är sliten . I det här fallet är den enda lösningen på problemet att byta ut det. Förutom slitage på fotorullen i patronen kan orsaken vara att lasern dammas ut i enheten.

Det händer att skrivaren inte ser pulverbehållaren efter påfyllning . I det här fallet är det nödvändigt att återställa räknaren, starta om datorn och själva utskriftsenheten. Omstartsschemat för skrivaren ingår i paketet och kan variera från tillverkare till tillverkare.

När det gäller andra problem måste du agera beroende på den specifika orsaken

  • Om svarta vertikala ränder visas på kanterna på arket i en svartvit skrivare måste du byta trumenhet och ofta skrapan (rengöringsbladet).
  • Om ränder kvarstår efter tankning måste du dra ut skrivaren och ta isär patronen. Och rengör sedan tonerkassetten.
  • Om horisontella ränder visas på sidan under utskriften, upprepas med jämna mellanrum, bör du kontrollera om det finns problem med magnetrullen i skrivaren. Dessutom indikerar detta problem behovet av att rengöra kontakterna på magnetrullen och kassettens sidokåpa.
  • Om laserskrivaren inte skriver ut bra efter påfyllning kan det tyda på igensatta filter.
  • När skrivaren skriver ut för svagt måste du kontrollera utskriftsinställningarna. Ekonomiläge är förmodligen valt.
  • Om en röd lampa lyser kan det indikera papperstrassel i produkten. Du måste öppna locket och dra försiktigt ut det med ett enda ark.
  • Om det finns bläck, men skrivaren inte skriver ut och datorn inte ser skrivaren, måste du kontrollera om kontakterna är lösa.
  • En ljus utskriftston indikerar dålig tonerkvalitet. Problemet löses genom att köpa förbrukningsvaror av hög kvalitet.
  • Tråkigt och svagt tryck kan bero på att toner fastnar i ugnen på enheten, som bakar pulverfärgen. Det händer att toner fastnar på fixeringsenhetens övre rulle.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man skriver ut inte vita, utan svarta ark, vet lekmannen ofta inte vad han ska göra. Det är dock inte svårt att lösa problemet: detta händer när patronkontakterna inte är täta, trumman lyser och patronen inte är korrekt monterad (laddningsvalsen sattes inte i den).

Tänk på ständig rengöring av papperskorgen när du köper självpåfyllande toner. Om det är överfyllt börjar pulvret att spilla direkt på papperet så att prickar och fläckar kommer att synas på det.

Rekommenderad: