Gör-det-själv Snöslunga Från En Motorsåg: En Hemgjord Snöslunga Från Druzhba Och Ural Motorsågar. Hur Man Gör En Självgående Mini Snöslunga?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Snöslunga Från En Motorsåg: En Hemgjord Snöslunga Från Druzhba Och Ural Motorsågar. Hur Man Gör En Självgående Mini Snöslunga?

Video: Gör-det-själv Snöslunga Från En Motorsåg: En Hemgjord Snöslunga Från Druzhba Och Ural Motorsågar. Hur Man Gör En Självgående Mini Snöslunga?
Video: SuperHandy Cordless Electric Snow Thrower Review 2024, Maj
Gör-det-själv Snöslunga Från En Motorsåg: En Hemgjord Snöslunga Från Druzhba Och Ural Motorsågar. Hur Man Gör En Självgående Mini Snöslunga?
Gör-det-själv Snöslunga Från En Motorsåg: En Hemgjord Snöslunga Från Druzhba Och Ural Motorsågar. Hur Man Gör En Självgående Mini Snöslunga?
Anonim

Under vintersäsongen är frågan om städning av området särskilt akut för ägare av tomter. En snöslunga är inte billig, och dess design är inte särskilt komplicerad. Om du har exakta ritningar, samt nödvändiga material och verktyg, är det fullt möjligt att montera en effektiv minisnöblåsare med egna händer.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Innan du fortsätter med monteringen är det viktigt att förstå varför det är vettigt att föredra en hemlagad snöslunga.

Bild
Bild

Låt oss först titta på fördelarna med en hemlagad snöslunga

  • Jämfört med att köpa en fabriksmodell kommer montering av en hemlagad snöslunga att kosta betydligt mindre.
  • Alla material och verktyg som kan behövas i processen, med undantag för bensinmotorn, är lätt tillgängliga. Metallplåtar, rör med önskad diameter och andra delar, vars lista anges nedan, kan köpas på valfri reservdelsmarknad eller till och med helt enkelt hittas i ditt garage eller verkstad.
  • Dimensionerna på en snöslunga som är monterad på basis av en motorsåg är mindre än den hos en köpt. En sådan enhet kan hantera snöröjning på de mest otillgängliga platserna.
Bild
Bild

De främsta nackdelarna med en självmonterad snöplog inkluderar dess låga effekt.

Här är det dock värt att komma ihåg att ämnet för denna artikel är skapandet av en snöslungare för personligt bruk (till exempel på en personlig tomt). För att uppnå industriell kapacitet kommer andra resurser och system att krävas.

Bild
Bild

Material och verktyg

För montering av en hemgjord snöslunga följande dellista krävs:

en förbränningsmotor från en motorsåg

Bild
Bild

rör av stål och aluminium av olika storlekar

Bild
Bild

smidd axel

Bild
Bild

kullager

Bild
Bild

Plåt

Bild
Bild

tjockt gummi

Bild
Bild

svetsmaskin

Bild
Bild

improviserade verktyg

Bild
Bild

Struktur och allmän driftsprincip

Utformningen av en självgående snöslunga innehåller följande komponenter.

Drivelementet . I det här fallet är det en motor från en motorsåg från Druzhba, Ural eller Stihl.

Bild
Bild

Slev . Ligger längst fram på maskinen. Tillverkad av metallplåt eller hållbar plast.

Bild
Bild

Skruva . Snöintagsmodul i skophålrummet. Ansvarig för att plocka upp, krossa och flytta snömassor längs utloppsrännan. Drivs av en motor.

Bild
Bild

Utloppsränna . Tillverkad av samma material som skopan. Riktar snöströmmen mot snökastaren (mot utloppet).

Bild
Bild

Chassi . Enhetsfordon. Hjul, sladdar eller spår - det är värt att välja beroende på egenskaperna hos driftförhållandena, tillgängliga resurser och tillverkarens tekniska kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handtag . Ge operatören möjlighet att styra enheten och ändra dess driftslägen.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Innan vi fortsätter med konstruktionen är det nödvändigt att godkänna ritningarna i enlighet med de valda parametrarna. I diagrammet måste du tydligt ange måtten på delarna och hur de är anslutna. Processen att själv tillverka en snöslunga för hushåll kan delas in i följande steg.

Bild
Bild

Ramframställning

Den interna enhetens integritet och följaktligen dess livslängd beror direkt på ramens styrka, stöttålighet och balansering. Det rekommenderas att montera basen av ramen från metallrör av samma tjocklek. Vidare kommer rör med en mindre diameter att fästas på stödramen. Vid svetsning av ramen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt de längsgående rören, över vilka lådan sedan kommer att placeras. De, förutom lagerfunktionen, spelar rollen som löpare för att flytta produkten. Alla hål i dem måste svetsas.

Bild
Bild

Detta förhindrar korrosion av metallen som orsakas av att snö ackumuleras i hålrummet.

För att skapa en plattform på vilken kraftverket kommer att fixeras måste du fästa en tvärstång på de bakre kanterna på de längsgående rören och en annan närmare deras främre kanter, 20 centimeter från den första. Dessa tvärbalkar är vidare förbundna med ett par längsgående rör med en mindre diameter, på vilka drivningen därefter fixeras. Fabrikshjulet för rotationsöverföring ersätts av ett litet kedjehjul (till exempel från en gammal motorcykel). För att säkerställa en lätt glidning av snöplogen på ytan är det vettigt att svetsa en aluminiumplatta längs löparnas bredd till dess bas, till vilken ett lager av polyeten ska fästas på nitar.

Bild
Bild

Montering av snöintagsmodulen

Skruven är en axel på vilken knivarna vridna i en spiral är fixerade. Deras uppgift är att krossa snön och flytta den till mitten av lådan. Där skickas den krossade snömassan till snöplogens kavitet genom roterande blad. För tillverkning av en axel kan du ta ett rör med liten tjocklek. Dess längd väljs i enlighet med skopans dimensioner baserat på ritningarna som ritats tidigare.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att välja rätt lager för axeln när du gör en snöinsamlingsmekanism på egen hand.

Två rektangulära bladplattor är svetsade till mitten av axeln.

Bild
Bild

För tillverkning av blad är det nödvändigt att skära fyra cirklar av samma storlek från stålplåt . Ett hål skärs i mitten av varje cirkel för tjockleken på axeln, sedan skärs den resulterande ringen längs radien och sträcks till sidorna. De resulterande figurerna (spiralvarv) svetsas till axeln mot bladen. Observera: knivarna ska placeras på axeln på samma avstånd. Annars störs balansen och enheten vacklar från sida till sida under drift.

Bild
Bild

Tillverkning av snöplogens lock och spår

Skophålrummet är tillverkat av en metallplåt böjd så att böjningsradien överskrider bladens med flera centimeter. I den övre delen av arket görs ett snitt för snöröret, på baksidan - ett hål för kedjan. Det rekommenderas också att göra sidoväggar av metall, men plywoodskivor kan också användas. Nav ligger i mitten av sidoväggarna, en axel med en skruv är installerad. Innan detta är det nödvändigt att sätta den tillfälliga drivskivan på trunion. En asterisk är installerad på axelns kant och ansluter den till drivenheten med en kedja genom ett hål i lådan.

Bild
Bild

Ett aluminiumrör för avlägsnande av snömassor med en diameter på cirka 15 cm fästs vid det tidigare förberedda hålet på skopan.

Bild
Bild

Anslutande delar

Det rekommenderas att måla metalldelarna före slutmontering för att skydda dem mot korrosion. På ramens plattform finns en motor, en hink med en skruv. Kedjan är installerad. Drivenheten är ansluten till omkopplarna på handtaget.

Bild
Bild

Funktioner i konstruktioner med olika motorer

Motorsågar av olika märken och modeller är utrustade med motorer med olika egenskaper. För det mest effektiva arbetet, när du monterar en hemlagad snöslunga, måste dessa funktioner beaktas. Till exempel sticker motorsågarna "Druzhba" och "Ural ut bland andra modeller med hög motoreffekt, vilket orsakar vibrationer och buller under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrationer kan undvikas genom att installera en tjock bit gummi mellan motorn och ramen.

Förutom att installera packningen på huset kan motorn utrustas med en ljuddämpare . För att göra detta måste hålrummet inuti metallröret i ett stycke fyllas med en gummipackning och hela den resulterande strukturen måste fästas på motorn med bultar eller genom svetsning. Detta kommer att minska bullernivån under kontinuerlig drift av enheten. Dessutom är höga strukturella belastningar förknippade med hög driftseffekt. För att förhindra ett överhängande misslyckande hos snöplogen baserat på motorsågarna Druzhba och Ural kommer det att vara nödvändigt att utrusta den med en kedja med ökad styrka.

Bild
Bild

Den ökade vridmomentsreserven och dragkraften för motorer på enheter av märkena "Ural" och "Druzhba" gör det möjligt att, om så önskas, öka skopans volym och skruvens kraft, vilket ökar enhetens totala prestanda. Motorn från Stihl -märket för hushållssåg skiljer sig inte åt i hög effekt. Tack vare detta kommer en snöslunga baserad på den att ha en relativt liten storlek och ökad manövrerbarhet. Skopans dimensioner för en sådan apparat får inte överstiga 50 cm i höjd och 60 cm i bredd. Enheten, monterad på detta sätt, kan ta bort snödrivor upp till en halv meter från både torr och klibbig snö.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Följande är ett antal rekommendationer, efterlevnad som minskar risken för skador under arbetet.

Det rekommenderas att använda skyddsglasögon och handskar under arbetet för att förhindra skador

Bild
Bild

Det är starkt avskräckt att använda svetsmaskinen utan skyddsmask

Rekommenderad: