Typer Av Axlar: Vad är Formerna? Funktioner Hos Skäggformade Modeller Och En Yta Med Flera Verktyg. Sorter Och Deras Syften

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Axlar: Vad är Formerna? Funktioner Hos Skäggformade Modeller Och En Yta Med Flera Verktyg. Sorter Och Deras Syften

Video: Typer Av Axlar: Vad är Formerna? Funktioner Hos Skäggformade Modeller Och En Yta Med Flera Verktyg. Sorter Och Deras Syften
Video: Digitalt utställningsmöte för de sydöstra stadsdelarna 2024, Maj
Typer Av Axlar: Vad är Formerna? Funktioner Hos Skäggformade Modeller Och En Yta Med Flera Verktyg. Sorter Och Deras Syften
Typer Av Axlar: Vad är Formerna? Funktioner Hos Skäggformade Modeller Och En Yta Med Flera Verktyg. Sorter Och Deras Syften
Anonim

En yxa är en anordning som har använts sedan antiken. Under lång tid var detta verktyg det främsta verktyget för arbete och skydd i Kanada, Amerika, liksom i afrikanska länder och naturligtvis i Ryssland. Idag erbjuder industrin ett brett utbud av axlar i olika former och storlekar, som alla har sitt eget funktionella syfte.

Bild
Bild

Typer av former

Forntida yxor hade en skäggformad rumpa, det vill säga att bladets främre del expanderades underifrån och en urtagning bildades i motsatt del. Sådana produkter var ganska populära i europeiska länder, där de användes i stor utsträckning både som ett ekonomiskt verktyg och som ett militärt vapen. Moderna axlar är vanligtvis raka eller rundade . De förra används för grovt virke, och de senare används för träbearbetning. Handtagen på sådana verktyg är gjorda av de hårdaste arterna - björk, lönn, liksom hornbalk eller aska; materialet som används bör inte ha några sprickor eller knutar eller någon form av röta.

Den vanligaste typen av yxa är en snickaryxa, som har varit känd sedan sovjettiden.

Bild
Bild

Bladet är utformat så att det är mest bekvämt att arbeta med olika träbitar och små stockar . Men i en vild skog är en sådan yxa inte lämplig - det är ganska svårt för dem att skära en trädstam eller en stor gren, varför ljusare yxor skapades, vars blad har en något mer rundad form. Finska modeller är mest efterfrågade: deras blad är avrundat på ena sidan och på den andra har det en urtagning. Med den här enheten kan du inte bara hugga ved, utan också hugga ved, vilket är mycket viktigt under taiga -förhållanden eller en lång vandring i något annat område.

Det är anmärkningsvärt att rundade blad vanligtvis har en mycket intressant skärpning, tack vare vilken de blir riktigt multifunktionella.

Bild
Bild

En annan typ av yxa kallas taiga; bladet av dessa verktyg används för att skära hårt trä . Bladets form, som finländarnas, är avrundad, men dessutom är bladet placerat i en ganska skarp vinkel i förhållande till axelhandtaget - detta gör slagen mycket effektivare, eftersom överkanten på rumpan först och främst genomborras i trädet. Instrumentet av märket "Deer" har en mycket liknande struktur, vars form är nästan identisk, men massan är mycket mindre.

De viktigaste sorterna och deras syfte

Nu några historiska fakta. Mänskligheten har uppfunnit yxor sedan antiken. De första verktygen var dock besvärliga, extremt tunga och kortlivade. Människor kunde inte klara sig utan dem, eftersom de behövde bygga bostäder, skära ner verktyg och jaga vilda djur. Och vilda djur måste drivas bort från bytet manuellt. Verktyget gick snabbt sönder och ett nytt måste göras. Under den neolitiska eran lärde de sig att slipa dess yta, och efter några årtusenden började de göra axlar av koppar.

Först när järn upptäcktes dök en viss prototyp av den moderna yxan upp - metall med trähandtag.

Bild
Bild

Huvuddelen av en sådan anordning var en hackare av järn, som var monterad på en välhuggen klubba. Över tiden delades axlarna efter deras funktionella syfte. De tyngsta modellerna förvandlades till kraftfulla militära vapen, och på grund av deras höga klippkraft och låga kostnad blev de milisens huvudvapen. Lättare modeller började användas för ekonomiska ändamål, och vi kommer att fördjupa oss mer i dem.

Innan vi talar om vilka typer av axlar som finns, är det nödvändigt att notera de viktigaste parametrarna som skiljer dem från varandra, nämligen:

  • verktygets massa;
  • bladtyp;
  • formen och kvaliteten på stridsöxan;
  • munstycksmetod.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss börja med det viktigaste - vikt. Det minsta verktygströskeln motsvarar 900 g. Naturligtvis finns det axlar som väger mindre, men deras funktionalitet är inte klar - i de flesta fall är det inte axlar, utan helt enkelt turistöxor, som kan användas för att skära tunna grenar och vässa insatser under tältet. Som regel är de optimala för dagsturer, men inte lämpliga för långa vandringar . Vikten av en tillförlitlig yxa bör variera från 900 till 1600 g. I det här fallet är det möjligt att hugga av medelstora grenar, och det är mycket lättare att använda ett verktyg av denna massa, eftersom skogsarbetaren känner hur det är " fast "i hans hand. Liknande axlar används i byggnader och dekorationer för låga bostäder.

Om du behöver fälla stora träd och hugga stor ved, bör du föredra modeller som väger mer än 2,3 kg - vanligtvis kompletteras sådana blad med en långsträckt hatchet, på grund av vilken slagkraften ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvaliteten på det stål som används är också av grundläggande betydelse, allt är uppenbart här - ju mer hållbara råvaror som användes, ju längre yxan håller, dessutom kommer bladet att förbli skärpt längre, inga spån, sprickor och andra deformationer kommer att dyka upp på den länge. En mycket viktig del av yxan anses vara dess handtag, liksom sättet att fästa den på. För ett slag av hög kvalitet är det bättre att ta ett verktyg med ett handtag på 50-80 cm, och om slaget ska vara spetslikt måste valet göras till förmån för modeller med en förkortad hatchet.

Låt oss stanna vid de mest populära axlarna.

Bild
Bild

Ekonomisk

En bruksyxa väger mindre än ett kilo. Det kännetecknas av en rak, skarp skärkant - det här verktyget används för efterbehandling av olika träämnen och trimning av trä. Han behöver inte klippa fasta stammar, därför behöver han inte en massiv rumpa. Dessa axlar är ganska vassa, de skärper sig nästan som en rakhyvel.

Bild
Bild

Plotnitskij

Denna yxa anses vara ett mångsidigt träbearbetningsverktyg. Det kännetecknas av ett tunt, välslipat blad och låg vikt, tack vare vilket du med hjälp av ett sådant verktyg kan utföra ett brett spektrum av uppgifter, inklusive skärning av spår och justering av däckets parametrar till önskade dimensioner. En sådan yxa har formen av en rak, något långsträckt kjol, massan är 1200-1300 gram och bladets skärpningsvinkel är 20-30 grader.

Vinklar på 30 grader anses vara mer mångsidiga, eftersom de låter dig hugga icke-massivt trä och trimma trädelar. En skarpare vinkel på 20 grader för den närmare en ekonomisk, och en mer stum - till en klyva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köttyxa

Cleavers är tunga, massiva verktyg med ett ganska brett blad; de behövs för att klyva stockar. Metaldelen av denna pistol kännetecknas av en ganska trubbig skärpning, nedföringsvinkeln är cirka 30 grader. Vikten varierar från 2 till 3 kg, mindre ofta finns det instrument som väger 5 kg. Handtaget är långt - från 80 cm och mer.

Detta beror på särdragen i verktygets användning - vanligtvis är det knäppt med två händer och en hög svängning görs, i det här fallet, ju längre handtag, desto starkare slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciella modeller

För att lösa några problem har separata varianter av axlar skapats. Låt oss överväga dem.

För avverkning av trä

De yxor som används för avverkning av virke är vanligtvis de längsta - minsta axelns längd är 90 cm och verktygets massa når 3-3, 5 kg. En sådan lång pinne möjliggör de nödvändiga parametrarna för svängning och slagkraft, vilket gör att skörden fungerar snabbare. Det bör noteras att det är ganska svårt att arbeta med en sådan yxa, därför är denna sysselsättning förknippad med stora fysiska ansträngningar av timmerhuggare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att hugga kött

Yxor med ett ganska brett och helt rakt blad är mest lämpade för att hugga kött. Vanligtvis slipas den i en vinkel som förhindrar att skäret bryts snabbt med konstant kontakt med hårda, hårda ben. Handtaget på denna yxa är vanligtvis kort och sträcker sig ner till skärkanten, varför enheten tillåter mycket exakta skärslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilateral

Dubbelsidiga yxor har använts för att hugga träämnen, förbereda ved och utföra en mängd olika installationsarbeten. Arbetsdelen av sådana verktyg har två blad, i de flesta fall är de gjorda av smidd stål med dubbel värmebehandlingsmetod. Handtaget är tillverkat av lövträ, oftast av hassel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandman

Yxor används i stor utsträckning i räddningstjänstens arbete, särskilt brandmän använder två typer av axlar - bälte och överfall. Det finns en ganska skarp pinne på rumpverktygets rumpa, som är nödvändig för att slå ner lås och slå ut tvåglasfönster. Dessutom kan denna krok drivas in i olika ytor för att hålla den i väggen eller på taket. Brandyxor är vanligtvis målade svarta och röda, även om gula skär ofta ses. Handtaget är täckt med gummerade kuddar som skyddar händerna från brännskador. Till skillnad från bältemodeller är överfallsmodeller mycket större i storlek, men deras form är mycket lika.

De används för att slå ut tunga dörrar och förstöra eventuella hinder som kan hindra evakuering.

Bild
Bild

Rumpan har ofta en krok, eller den kan vara platt, som en slägga. Denna typ av vapen är en obligatorisk komponent i varje brandsköld, som enligt säkerhetsstandarder måste vara placerad på alla offentliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marscherande

Turistyxan kallas multiverktyg och har en mängd olika modeller. Deras särdrag är deras låga vikt, vilket inte är förvånande, eftersom instrumentet måste dras på baksidan i många timmar. Handtaget på en sådan yxa blir vanligtvis en ganska bekväm förvaring för olika små saker som behövs på alla resor. Med hjälp av en turistyxa klipps olika grenar, små träd dumpas och till och med stenar klyvs för att skapa en härd. De är vanligtvis utrustade med skydd som skyddar en person från skada när den bär instrumentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isaxlar är en separat typ av turistöxor.

Bild
Bild

De är ganska kompakta och lätta enheter som är nödvändiga för att skära i isen, om det är en stigning till de snötäckta topparna. Denna klätterutrustning är gjord dubbelsidig, medan en del liknar en välslipad krok, och istället för en rumpa görs ett skarpt blad, placerat vinkelrätt mot handtaget-denna struktur är optimal för att bilda en fördjupning i isen. En arméyxa kan också vara till nytta på en vandring. Det används i stor utsträckning för att förbereda stockar för en härd, gräva skyttegravar, hamra tältpinnar och också som ett försvarsvapen.

Rekommenderad: