Taiga Yxa (26 Bilder): Egenskaper Hos Modellerna "Taiga", "Deer" Och "Tiger". Egenskapen Hos Stridsöxan. Subtletter Av Val

Innehållsförteckning:

Video: Taiga Yxa (26 Bilder): Egenskaper Hos Modellerna "Taiga", "Deer" Och "Tiger". Egenskapen Hos Stridsöxan. Subtletter Av Val

Video: Taiga Yxa (26 Bilder): Egenskaper Hos Modellerna
Video: Test Yxor Byggmax, Biltema Clas Ohlson - vilken yxa är prisvärd? - test i skogen 2024, Maj
Taiga Yxa (26 Bilder): Egenskaper Hos Modellerna "Taiga", "Deer" Och "Tiger". Egenskapen Hos Stridsöxan. Subtletter Av Val
Taiga Yxa (26 Bilder): Egenskaper Hos Modellerna "Taiga", "Deer" Och "Tiger". Egenskapen Hos Stridsöxan. Subtletter Av Val
Anonim

Taigayxan är en speciell typ av verktyg, som skiljer sig väsentligt från den bekanta snickaryxan. Det här verktyget är ganska dyrt, men det gör att du kan överleva under taiga förhållanden. Artikeln kommer att diskutera hur denna yxa ska se ut, hur man väljer rätt modell, hur man använder den.

Bild
Bild

Särdrag

Taiga -yxan används för olika uppgifter.

  • Trädfällning - Detta inkluderar förberedelse av ved, sanitetsavverkning och avverkning vid sågverket. Taiga -yxan klarar framgångsrikt alla dessa funktioner.
  • Arbetar med stora stockar - här menar vi grovt arbete, till exempel att ta bort grenar, ta bort tät bark, göra spår och några andra typer av arbeten.
  • För överlevnad - ett sådant verktyg kan användas av jägare för att snabbt skapa kulemoks, liksom fällor för vilda djur.
  • Uppförande av hyddor, olika däck eller "snabbkokande" hyddor - det är uppenbart att det är omöjligt att bygga en koja utan yxa. Samtidigt tillåter användningen av taiga-versionen dig att utföra allt nödvändigt arbete 3-4 gånger snabbare än att använda snickeriet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att en yxa av hög kvalitet behövs inte bara i taiga. Under alla andra klimatförhållanden kommer det alltid att vara till nytta för älskare av långa vandringsturer. Detta är en verkligen ersättningsbar enhet för jägare, fiskare, skogsbrukare, geologer, såväl som vanliga turister, och alla som bara planerar att åka till taiga.

Bild
Bild

Design

Låt oss fördjupa oss mer i detalj hos designegenskaperna hos taiga -yxan. Den innehåller flera detaljer.

  • Yxa - det är påfallande annorlunda än snickarens. I taigamodeller är det mycket längre, eftersom du med sin hjälp måste göra en kraftig svängning och slå hårt i träet. Standardlängden är 50 centimeter eller mer, medan den måste vara lätt, annars kan du helt enkelt inte överleva i taiga.
  • Taiga yxhuvud är också till skillnad från snickeriet, här är bladets övre del helt frånvarande. Dessutom bildar huvudet en mycket mindre lutningsvinkel i förhållande till häcket - 65 grader jämfört med 90 grader för snickeriversionen. Tack vare denna funktion ökar arbetets effektivitet och händerna tröttnar inte, vilket i allmänhet ökar effektiviteten vid avverkning. Slaget är hårdare än med ett snickeriverktyg.
  • Blad de måste avrundas, skärpning har sina egna egenskaper: som regel är bakkanten 2,5 gånger tunnare än framsidan. Detta är extremt viktigt om du planerar att använda en yxa istället för en klyva.
  • Skägg - elementet förbinder yxan med huvudet. Den är utformad för att skydda trädelen från att gå sönder vid kraftiga stötar, eftersom den absorberar upp till 60% av kraften av fysisk påverkan.
  • Stånga - som du vet, i taiga behöver du inte bara en yxa, utan också en hammare, men många använder en rumpa istället, vilket ganska enkelt klarar alla uppgifter som tilldelats den.
  • Öga - tack vare denna del sätts huvudet på stridsöxan, en träkil eller en enkel spik drivs dessutom inuti, så att huvudet inte hoppar av.
  • Svamp - ytterligare en detalj som syftar till att öka säkerheten vid användning av enheten. På svampen kan du enkelt fixa dina händer så att de inte glider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Tyvärr kan inhemskt producerade yxor som Taiga, Olen och Tiger inte skryta med hög kvalitet. Deras axlar passar ofta inte under huvudet och börjar glida nästan omedelbart, vilket gör arbetet med ett sådant verktyg mycket farligt. Enligt kundrecensioner är knivarna i huvudet så heta att de praktiskt taget når tillståndet av gjutjärn, detta leder till deras förstörelse under de första frosten - knivarna börjar smula, eller bitar bryts helt enkelt av dem, i alla fall verktyget blir oanvändbart. För att skydda sig tvingas köparna att ändra det nyförvärvade verktyget på egen hand, och med tanke på att sådana axlar inte är billiga är efterfrågan på ryska modeller låg.

Taiga-yxor av hög kvalitet producerades under sovjetiden under Stalin-eran, nu har tekniken gått förlorad och produkter från 1950-talsmodellen kan bara köpas på Internet, och deras kostnad börjar från 4-5 tusen rubel. Under dessa år användes stålkvalitet U7.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Numera kan högkvalitativa taigaaxlar köpas endast från utländska tillverkare. Den största efterfrågan är på produkter från varumärkena Gransfors Bruks, Husqvarna, samt Fiskars och Hultafors.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av val

Det största misstaget många som går till taiga gör är när de tar med sig en snickaryxa. Ett sådant verktyg på ett förkortat handtag har ett massivt huvud och ett ganska brett blad, allt detta försvagar kraftigt slagkraften, eftersom bred kontakt med träet endast krävs när det är nödvändigt att hugga trädet och inte hugga ner det.

Ett förkortat handtag är inte heller bra, slaget kommer att bli mycket svagare, men det här är bara det mindre onda . Korta axlar blir den vanligaste orsaken till skada vid avverkning - du kan slå dig själv i skenbenet eller knäet medan du arbetar. Under taiga -förhållanden, när det inte finns någon möjlighet att få akut kvalificerad medicinsk vård, kan sådana situationer sluta mycket illa.

Snickeriverktyg väger från 2 kg och huvudet - 1, 4-1, 5 kg. Huvudvikten på en taiga -yxa överstiger inte 800 g, det är lättare att hugga med ett sådant verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således, när du väljer en taiga yxa, är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt några grundläggande punkter

  • Yxan måste verkligen vara lätt - du måste bära den på ryggen och i dina händer i flera kilometer, och att svänga med ett lätt verktyg är mycket bekvämare än en snickeri. I detta fall bör huvuddelen koncentreras i huvudet, det vill säga i dess metalldel.
  • Häxans minsta längd bör vara cirka 50 cm, optimalt 60-70 cm. Endast i det här fallet kan svängen göra ett mer exakt och starkt slag.
  • Ett för långt handtag kommer dock inte heller att göra jobbet enklare. Om det är 80-90 cm är det möjligt att anpassa sig till ett sådant verktyg, men slagets noggrannhet blir mycket lägre, och det är inte alls bekvämt att göra små underskärningar med ett långsträckt handtag.
  • Bladet måste säkert ha en rundad form, detta beror på detaljerna i arbetet i taigaområdet. Yxans blad måste vara tillräckligt tjockt för att inte fastna vid stötar i trävävnaden och inte vara tillräckligt brett - annars blir det svårt för det att tränga in i trädet.
  • En annan punkt är yxhuvudet. Tyvärr, med tiden börjar alla axlar lossna, oavsett kostnad och tillverkarens märke. Även om du dessutom planterade dem på 3-5 kilar och smörjde in dem med allt superlim till ditt förfogande, kommer de fortfarande att flyga iväg, särskilt om du hugger ved i flera timmar om dagen.
  • Det flygande yxhuvudet blir till ett skarpt, tungt föremål som kan skada andra allvarligt. Men även om problem inte händer, då kan hon helt enkelt drunkna i djup snö. Som praktiken visar kommer en skarp tunn stridsöx in i snön så att det är nästan omöjligt att hitta den senare.
  • Det är därför det är bättre att föredra modeller med omvänd dragkraft, när yxan planteras utan att använda en kil direkt från handen, i det här fallet, med varje slag, kommer den att driva sig ännu starkare.
Bild
Bild

Många försöker förbättra sina taiga -axlar och gör omvända åk på egen hand . I det här fallet måste du komma ihåg att du måste pilla med svenska och amerikanska modeller - de har ett ganska smalt ögla, hickory växer inte här och alla andra träslag ger inte önskad passform, vilket är varför det stora öglan i inhemska modeller bildades av en anledning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drift och vård

När du arbetar med en taiga yxa alla säkerhetskrav och korrekt hantering av verktyget måste iakttas.

  1. Kniven ska alltid hållas stängda, efter arbetet måste de torkas, annars rostar och blir de tröga, vilket avsevärt minskar skärverkan och yxans livslängd.
  2. Kom alltid ihåg att axlar inte är en leksak. De kan vara pålitliga hjälpare under svåra överlevnadsförhållanden, men om de hanteras vårdslöst och lättsinnigt orsakar de mycket problem för sina ägare.
  3. Yxan är utformad för att fälla träd - det betyder att den inte ska användas för att gräva upp jorden och arbeta med material som kan trubba den eller helt enkelt bryta den.
  4. Yxan får inte kastas i marken, eftersom detta försämras och rostar bladet.
  5. Du ska inte ens sticka in verktyget i elden - detta leder till en försämring av stålets tekniska och operativa egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar arbeta med en yxa måste du se till att den är helt säker och pålitlig. Se till att metalldelen är ordentligt fixerad, inte dinglar på yxan, vid behov måste du förstärka kilen eller installera en ny.

Det är viktigt att kontrollera bladets skärpa i förväg, det ska inte finnas några flisar eller grader på plattan.

Börja inte fälla om det finns främlingar i arbetsområdet, särskilt barn.

När du svänger hårt, håll axeln så hårt som möjligt, annars kan verktyget glida ur din hand.

Rekommenderad: