Brandyxa (21 Bilder): Hur Mycket Väger Den? Funktioner I Bältemodellen Och Hölster För Den. Assault Shield Ax Statistik

Innehållsförteckning:

Video: Brandyxa (21 Bilder): Hur Mycket Väger Den? Funktioner I Bältemodellen Och Hölster För Den. Assault Shield Ax Statistik

Video: Brandyxa (21 Bilder): Hur Mycket Väger Den? Funktioner I Bältemodellen Och Hölster För Den. Assault Shield Ax Statistik
Video: 10 Most Shocking WWE Man vs Woman Moments 2024, Maj
Brandyxa (21 Bilder): Hur Mycket Väger Den? Funktioner I Bältemodellen Och Hölster För Den. Assault Shield Ax Statistik
Brandyxa (21 Bilder): Hur Mycket Väger Den? Funktioner I Bältemodellen Och Hölster För Den. Assault Shield Ax Statistik
Anonim

Brandyxan var designad för ett specifikt yrke. Det finns flera egenskaper som skiljer den från andra produkter av denna typ, särskilt - formen med ett klassiskt tillverkat blad på ena sidan och en spetsig ände på den andra. Dessa axlar är av olika slag.

Bild
Bild

Funktioner och omfattning

En typisk eldyxa är alltid långhanterad. Metallelementet fästs speciellt stadigt på handtaget - så att det inte studsar av vid en stor svängning. Produkten är målad i en ljus färg, vilket gör det lätt att se yxan vid dåliga siktförhållanden.

Bild
Bild

Produktens dubbla design gör att brandmän kan använda ett verktyg istället för två . Med den här enheten kan du klippa ner dörrar, snabbt dra ut trim och dörrstopp och bryta gipsskivor och paneler i tak. Vissa modeller är utformade för att klippa elektriska ledningar, även om ytterligare alternativ kan avsevärt påverka kostnaden för verktyget. Brandaxar kan också användas för snabb åtkomst till fordon och andra uppgifter. Designen är genomtänkt på ett sådant sätt att det skapar möjlighet till säker, snabb och effektiv inträde i lokalerna.

Bild
Bild

Vissa arbetare använder ett verktyg för att riva väggar . Den böjda axeldesignen gör den lämplig för ett brett spektrum av applikationer. Denna form är nödvändig för att minska vikten, men samtidigt bibehålla styrkan och korrekt fördela den spänning och kraft som appliceras av användaren. Bältesyxan hänger på ett hölster, ett liknande överfallsverktyg är ordentligt fäst vid nedre delen av ryggen.

Bild
Bild

Precis som vilken yxa som helst kan detta verktyg vara farligt om det används fel. Brandmän får vanligtvis utbildning i användningen av verktyget innan de använder det. Först måste du se till att strukturen är i gott skick, inspektera hur fast metalldelen sitter fast vid handtaget. Dessutom måste överfallsaxens blad vara skarpt.

Bild
Bild

Funktionsprincip

En yxa är ett exempel på en dubbel rampkil. Denna form under drift gör att du kan minska den ansträngning som krävs för att slutföra uppgiften. Handtaget fungerar som en spak som gör att användaren kan öka kraften i framkant.

De flesta axlarna på handtaget på eldyxan är symmetriska kring bladet , men det finns modeller där gränserna förskjuts, vilket gör det möjligt att inte utsätta lederna för en stor belastning. Det amerikanska instrumentet och modellerna som tillverkas i vårt land är nästan identiska. Den huvudsakliga arbetsytan är gjord av höghållfast stål och handtaget kan vara av trä, glasfiber eller plast.

Bild
Bild

Tillverkning

Särskilda krav ställs på ett verktyg av denna typ, eftersom materialet inte bara tål tung belastning utan också är brandbeständigt. Arbetsytan bör inte ändra dess egenskaper under påverkan av ett konstant temperaturfall. Om vi pratar om styrka kan ett sådant verktyg genomborra stål, vars tjocklek är 1 mm. Huvudet är tillverkat inte bara av härdat stål, utan av ett material med tillsats av molybden och mangan - det är de som ger den nödvändiga styrkan. För att skydda enheten mot korrosion appliceras en speciell förening ovanpå.

Metallelementet (om det inte är en struktur i ett stycke) fästs på handtaget med hjälp av epoxilim . Produkten torkas i ugnen i 24 timmar vid en temperatur av 30 grader. För bättre kontakt med handen är en gummerad kudde installerad, så att du kan hålla fast verktyget även när du bär handskar.

Bild
Bild

Om det är en professionellt tillverkad yxa måste den ha ett kvalitetscertifikat . Vid ett visst produktionsskede testas produkten för motståndskraft mot stress och styrka. Enligt föreskrifterna är livslängden för en brandyxa 18 månader. Om flis visas under drift blir verktyget oanvändbart, eftersom sådana defekter indikerar åldrande av metallen, vilket i detta fall är oacceptabelt.

Bild
Bild

Egenskaper

I enlighet med standarderna kan brandyxans längd inte överstiga 0,36 m, medan vikten inte får vara mer än 1,2 kg, det kilformade bladet - 0,2 m och höjden - 0,07 m. Även skärpningsvinkeln har sin egna krav, det ska vara 30 grader. I den centrala delen är den tillåtna stoftjockleken 0,03 m.

Tyget är tillverkat genom smide - för detta används legerat stål . Både pick och blad måste vara i samma plan, det finns ingen felmarginal. Värmebehandling av den spetsiga delen är endast möjlig på fabriken, medan den färdiga produkten måste vara fri från oegentligheter och arbetsytan måste vara helt plan.

Bild
Bild

Visningar

Av de tillgängliga alternativen kan brandyxan vara:

  • midja;
  • överfall;
  • slägga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

CCI -verktyg (det vill säga en bältesyxa) är en viktig del av en brandmanskläder, eftersom den gör att du snabbt kan reagera på en svår situation och öppna tillgången till ett slutet utrymme. Det passar in i ett lock och är fäst vid ett midjebälte på ett sådant sätt att det inte hindrar en persons rörelser. Detta är ett helt metallverktyg, så det finns ingen risk att det kan gå sönder under drift. Det finns en gummerad flik på handtagets kant. På ena sidan av arbetsytan finns det en tagg, på den andra - en huggdel.

Bild
Bild

En plan vass yta används för att klippa trådar, träspärrar, medan handtaget är ett dielektrikum, så brandmannen behöver inte frukta för sin egen säkerhet när verktyget kommer i kontakt med en elektrisk ström. Delen, gjord i form av en hacka, är en oumbärlig assistent om du behöver välja ett lås eller stanna på en lutande yta.

Bild
Bild

TPSh-SP (eller överfall eldax för skölden) mer massiv, den väger mycket mer och har imponerande dimensioner. Från namnet är det lätt att gissa för vilka ändamål sådan utrustning används. Handtagets längd kan variera från 60 till 90 centimeter. Det är ett sådant handtag som låter dig svänga bra och göra allt du kan för att slå. Till skillnad från den tidigare modellen är handtaget på denna yxa tillverkat av glasfiber, därav strukturens hållbarhet och styrka. Om vi pratar om arbetsytans form, så finns det ett skärelement på ena sidan, och på den andra - en hacka.

Bild
Bild

Slägga yxa skiljer sig från andra alternativ endast i formen av basen, eftersom den inte har en spik, men det finns en plan yta som gör det möjligt att bryta täta väggar.

Bild
Bild

Modeller

Av modellerna av brandyxor på marknaden är det värt att lyfta fram produkten "Voyevoda". Tillverkaren använde idealisk geometri i utformningen av sitt verktyg, respektive under användning var det möjligt att minska rekylen, men öka ansträngningen.

Handtaget är ett stålrör med ett ovalt tvärsnitt. Den transparenta dielektriska polymeren är placerad över hela ytan, så användaren är inte rädd för elektriska stötar upp till 1000 V. Greppet kompletteras med en kudde.

Bild
Bild

En brandman har en låg kostnad ax FIT 46112 , dess vikt är 1,25 kg, handtaget är av trä och det finns ingen hacka i arbetsytans design. Detta är ett av de enklaste alternativen som du kan använda när du behöver gå in i ett rum.

Bild
Bild

Andra moderna alternativ utmärks bälte CCI-1 … Handtaget är tillverkat av nylon med glasfiber inuti. Det finns en hacka på ena sidan och en platt del på den andra. Produkten fästs på bältet med ett speciellt hölster.

Bild
Bild

Österrikiska modellen Leonhard Mueller har en låg vikt (700 gram), men kostar en storleksordning högre än ovanstående modeller. Den uppblåsta kostnaden motiveras av en solid konstruktion, användning av högkvalitativa material. Produktens totala längd är 380 mm.

Rekommenderad: