Brandmotorpump: Funktioner I En Bärbar Vy. Tekniska Egenskaper Hos MP-600 "Deva", Tohatsu VC72AS Och Andra. Deras Syfte

Innehållsförteckning:

Video: Brandmotorpump: Funktioner I En Bärbar Vy. Tekniska Egenskaper Hos MP-600 "Deva", Tohatsu VC72AS Och Andra. Deras Syfte

Video: Brandmotorpump: Funktioner I En Bärbar Vy. Tekniska Egenskaper Hos MP-600
Video: Attili Sattibabu LKG Telugu Full Movie | Allari Naresh, Vidisha | Sri Balaji Video 2024, April
Brandmotorpump: Funktioner I En Bärbar Vy. Tekniska Egenskaper Hos MP-600 "Deva", Tohatsu VC72AS Och Andra. Deras Syfte
Brandmotorpump: Funktioner I En Bärbar Vy. Tekniska Egenskaper Hos MP-600 "Deva", Tohatsu VC72AS Och Andra. Deras Syfte
Anonim

Vatten används nästan alltid för att släcka en brand i hushålls- och industriella förhållanden. Men konventionella pumpar kan inte leverera den i den mängd som krävs. Därför kommer brandsläckande motorpumpar till undsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modell MP-600 "Virgo"

Trots ett så romantiskt namn har denna produkt ett antal fördelar:

  • hög strukturell tillförlitlighet;
  • låg bränsleförbrukning;
  • kylning av motorn med luftflöden;
  • utmärkt motståndskraft mot föroreningar;
  • enkel start;
  • hög pumpkapacitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

De attraktiva tekniska egenskaperna beror till stor del på den manuella kolvpumpen av hög kvalitet. Den kan pumpa vatten från 7,5 meters djup.

Axeln tätas axiellt och i slutet på ett sådant sätt att behovet av underhåll minimeras. Alla pumpanslutningar görs i enlighet med ryska GOST. Motorn startas med kontaktlös transistortändning; trycksmörjning tillhandahålls.

På begäran av kunden kan denna motorpump utrustas med:

  • elektrisk start;
  • nät som förhindrar absorption av smuts;
  • icke-standardadaptrar;
  • strålkastare.
Bild
Bild
Bild
Bild

En enstegs centrifugalpump med en sughöjd på 3 meter kan leverera 10 liter vatten på en sekund.

Om suglyften är begränsad till 1,5 meter blir kapaciteten maximal (1100 liter på 60 sekunder).

Enhetens torrvikt är 58 kg. Efter tankning växer den till 66 kg.

Motorns totala effekt, som tar emot bränsle från en tank med en kapacitet på 8,5 liter, når 18 liter. med.

Bild
Bild

Bärbar installation

Dess huvudsakliga syfte är samma som för stationära alternativ. Men en viktig egenskap är möjligheten att flytta till en annan plats (med anslutning till en brandreservoar). Sådan utrustning används inte bara för att släcka bränder, utan också för tömning av översvämmade byggnader, grottor, lågland.

När du väljer en bärbar motorpump måste du vara uppmärksam på följande faktorer:

  • övergripande pumpprestanda;
  • motoreffekt;
  • enhetens storlek;
  • mängden bränsle som förbrukas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För både stationära och bärbara motorpumpar är inkörningsläget av stor betydelse. Kärnan i detta förfarande är att springa in till varandra de yttre ytorna på delarna. Alla grader och liten grovhet tas bort samtidigt.

Den totala inkörningstiden är begränsad till 30 timmar. Mer information finns i medföljande dokumentation. Det indikerar också vilket bränsle och smörjolja som kan användas, vilket tryck som kan ställas in i brandpumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tohatsu VC72AS

Denna typ av brandpump är utrustad med en tvåtaktsmotor med två cylindrar. Anläggningens totala kapacitet når 40,8 liter. sek., vilket inte är förvånande, eftersom förbränningskammarens kapacitet är 617 kubikmeter. se En så kraftfull motor är vattenkyld. För att arbeta i 1 timme behöver han 16 liter AI-92 bensin.

Energin som genereras av motorn överförs till en enstegspump av turbintyp. Huvudet varierar från 40 till 100 meter (från 4 till 10 kgf / cm2) med ett steg på 20 meter (2 kgf / cm2). Vätska rinner in genom ett hål med en diameter på 10 cm. Utloppet är märkbart smalare - endast 6, 6 cm. Självfyllning av vatten är möjlig från ett djup av upp till 9 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pumpkroppen på denna motorpump är tillverkad av en korrosionsbeständig aluminiumbaserad legering. Denna lösning gjorde det möjligt att minska vikten, samtidigt som driftsperioden förlängdes. Till skillnad från stålmotstånd kan enheten till och med pumpa havsvatten.

Den kommer att hitta tillämpning på fartyg från handels- och passagerarflottan, vid deras kajplatser. Om sugning av någon anledning är omöjlig kommer en särskild skärm att visa ett meddelande om detta.

‌ Enligt tillverkaren svalnar vattnet som används för att kyla motorn, återvänder sedan och skadar därför inte miljön. Ingenjörerna lyckades lösa problemet med att starta pumpen under alla väderförhållanden.

Om kraftverket plötsligt överhettas av någon anledning (temperaturen har nått 89 grader eller mer), stannar det på kommando av en speciell sensor … Bränsletankens kapacitet garanterar maximal pumpdrift i 1 timme. Grenröret genom vilket vattnet släpps ut kan rotera i en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zubr ZBMP-600 modell

Denna ryska motorpump kan leverera 36 tusen liter vatten till eldens riktning på en timme. Den är utrustad med en pålitlig pump, som tar emot energi från en 5,5 liters motor. med.

Det största flytande sugdjupet är 8 meter , med ett huvud på 26 meter (2, 6 kgf / cm²). Pumpen passerar vatten med föroreningar upp till 1,5 cm i diameter. Den totala torrvikten för Zubr ZBMP-600 är 24,1 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

MP-16/80 "Vattumannen"

En sådan enhet har ökad effekt. Pumpen kan pumpa 20 liter vatten på 1 sekund. Det nominella huvudet är 80 meter (8 kgf / cm²), vid maximal motorbelastning fördubblas det. Vätskesugning är möjlig från 8 meters djup. En motor från en VAZ 2103 -motor med en total kapacitet på 71,4 liter används som drivning. med.

Av egenskaperna att döma finns det få åtminstone nära analoger. "Vattumannen" har producerats sedan 2004. Motorpumpar av denna modell är indelade efter transporttyp i portabla (utrustade med sladd) och transportabla (med vagn) typer.

På grund av designens enkelhet används brandbekämpningsanläggningen utan onödiga problem. Det kan repareras för hand.

Anslutning av tryckslangar i formatet 0, 2x7 cm är tillåten.

Bild
Bild

Sugaxeln har en storlek på 0,1x10 cm. Om vi lägger till adaptrar till motorpumpen är det möjligt att arbeta med sex axlar samtidigt, belägna inom 2 km från vattenkällan. Enheten är utrustad med en enstegspump, som innehåller ett pumphjul med en diameter på 25 cm.

Det rekommenderas att använda "Aquarius MP-16/80" vid följande anläggningar:

  • på semesterboende på landet;
  • i förortsboplatser;
  • vid avverkning;
  • på andra avlägsna och otillgängliga platser för brandskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild

För släckning av skogsbränder

En liten mobil motorpump "Mini-Stryker" är ganska lämplig för att lösa detta problem. Trots sin lilla storlek ger den ett högt huvud. En sådan attraktiv kombination av egenskaper gör att enheten snabbt kan transporteras till olycksplatsen och effektivt dämpa även starka lågor.

System som vanligtvis används för brandsläckning har en obefogad lutning åt ena eller andra sidan. På grund av den låga bränsleförbrukningen är det möjligt att släcka bränder som varar mer än 1 timme kontinuerligt.

Utvecklarna tog hand om att förhindra motordeformation på grund av en minskning av oljenivån i vevhuset. Det finns en speciell sensor som upptäcker dess överdriven förlust … Denna lösning ökar pumpens användningstid med 15% jämfört med analoger. Själva pumpdelarna är tillverkade av aluminiumlegering, dessutom anodiserade. Pumpsystemet kan användas inte bara för brandskydd, utan också för rent hushållsändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Traktorsystem

Motorpumparna Geyser MP-40/100 är ett slående exempel på sådana brandbekämpningsanläggningar. Det finns ett alternativ med en tank för släckning av skum.

Jämfört med konventionella motorpumpar:

  • ger ett starkare tryck;
  • ger gedigen prestanda;
  • tillräckligt pålitlig;
  • bekväm för daglig användning.

På grund av dessa egenskaper används pumpkomplexen MP-40/100 ofta som brandstationer i lager av brandfarliga material, på bensinstationer. Det är tillåtet att använda sådana system i svåråtkomliga områden, inklusive Arktis.

Markpumpen för motorpumpen är 44 cm. Samtidigt kan den röra sig med en hastighet på upp till 30 km / h. Transportabelt skumkoncentratlager - 200 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koreanska enheter

Hyundai HYH 50 bensinpump kan också användas för brandförebyggande ändamål. Tillverkaren ger den ett års garanti.

Maximal effekt per minut är 500 liter. Satsen innehåller endast originalmotorer av det koreanska företaget. Karossen är tillverkad av hållbart aluminium. Tack vare tre utlopp är det möjligt att använda pumpenheten i normalt eller högtrycksläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för användning av bogserade system

Du bör naturligtvis vägledas av bruksanvisningen från tillverkaren. Men kraven på arbetsskydd är också av stor vikt.

När systemet fungerar är det omöjligt att ansluta och demontera rörledningar, reparera elektriska ledningar. Det är förbjudet att använda pumpar utan skyddslock, att slå på dem i oventilerade rum.

Dessutom är det inte tillåtet att använda pumpenheter om tanken eller rörledningen läcker åtminstone lite.

Rekommenderad: