Terrängfordon Från En Gående Traktor: Hur Man Gör Ett 4x4 Minispårigt Terrängfordon Med En Motor Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Terrängfordon Från En Gående Traktor: Hur Man Gör Ett 4x4 Minispårigt Terrängfordon Med En Motor Med Egna Händer?

Video: Terrängfordon Från En Gående Traktor: Hur Man Gör Ett 4x4 Minispårigt Terrängfordon Med En Motor Med Egna Händer?
Video: Vägen hem från Olerum Offroad || Diesel Motor börjar rusa och kylarstrul varje 1km 2024, Maj
Terrängfordon Från En Gående Traktor: Hur Man Gör Ett 4x4 Minispårigt Terrängfordon Med En Motor Med Egna Händer?
Terrängfordon Från En Gående Traktor: Hur Man Gör Ett 4x4 Minispårigt Terrängfordon Med En Motor Med Egna Händer?
Anonim

Numera är den bakomliggande traktorn inte bara en populär jordbruksmaskin. Det är också grunden för att göra en mängd olika hemlagade enheter. I kategorin av den senare ingår ett terrängfordon eller, som det också kallas, en ATV, samt en karakat. Vilket som helst av de nämnda motorfordonen kommer att tillämpas i regioner med svåra klimatförhållanden och helt enkelt bland anhängare av extrema sporter. Du kan skapa en ATV med dina egna händer från en bakomliggande traktor på pneumatik och spår. Tänk på fördelarna och nackdelarna med varje typ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur återutrustar jag utrustningen?

Ett terrängfordon i traditionell mening är ett fordon som är utformat för att röra sig längs leriga vägar och motorvägar, oavsett ytan. Terrängfordonet från den bakomliggande traktorn kännetecknas av små dimensioner och låg vikt.

Innan du påbörjar konverteringsprocessen måste du navigera i de enskilda aspekterna . Du kan skapa en sökrobot eller pneumatisk enhet. Samtidigt är den spårade strukturen mer genial, och det är nödvändigt att veta och förstå hur man använder den.

Nästa sak som måste klargöras är var och hur enheten ska användas, vilken kapacitet och även vilken belastning den kan flytta på sig själv. Efter att ha behandlat dessa frågor kan du börja skapa en ritning av den framtida enheten.

Motorn ska inte heller tas. Det måste säkert vara med påtvingad kylning. Välj motoblock som har ett luft- eller vattenkylningssystem. Motorn måste vara tillräckligt kraftfull för att kunna röra sig i vilken terräng som helst utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill använda din hemlagade ATV på vintern väljer du en fyrtaktsmotor. Den har utmärkt prestanda vid temperaturer under noll.

Strukturera

De grundläggande noder som används för att skapa ett 4x4 terrängfordon, förutom själva den bakomliggande traktorn, representeras av sådana komponenter:

  • ram, som kommer att ligga till grund för enheten;
  • bakaxel för installation av ett andra par hjul;
  • förarsäte;
  • belysningsenheter som möjliggör säker rörelse på natten.

Sådana enheter är fordon avsedda för en person . Den genomsnittliga bärigheten för motorfordon är cirka 200 kilo. Chassiets bredd bestäms av den nödvändiga stabiliteten innan du välter, men det är lämpligt att göra det minst 1,1 meter. Bland motoblock med motor är det önskvärt att använda enheter från företagen "Ugra", "Neva", kanske andra med en kapacitet på 10 hästkrafter eller mer. Sådana egenskaper hos kraft är tillräckligt för att röra sig snabbare än 10 km / h. Under rörelse längs leriga vägar på viskös eller hal mark sjunker den till 2-3 km / h.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande av en hjulenhet

Först och främst är det lämpligt att utrusta standardmotorer med en reduktionsväxellåda. Detta beror på att det godtagbara vridmomentet för både dieselmotorer och förgasarmotorer sker vid 80% av den maximala vevaxelns rotationshastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste motorn vara utrustad med ett forcerat kylsystem. Slutsatsen är att rörelsen kommer att utföras vid låga varvtal, och det inkommande luftflödet är inte tillräckligt för att skapa en driftstemperatur för motorn.

Ram

Först måste du skapa en ram som ligger mellan fram- och bakaxlarna. För denna uppgift tas profilrör med en fyrkantig sektion. Dessa komponenter kännetecknas av en hög styvhet. När du använder tunga motorfordon som "Neva" eller "MTZ" utför de ofta en stel ramdockning . På grund av detta kommer terrängfordonet att vara i monovolym.

Ett annat alternativ är att använda den så kallade sprickan (brytram), vilket ger stora fördelar när man använder enheten på terräng med hård terräng. I en sådan situation kommer anslutningen att göras via king pin. Samtidigt kommer båda broarna att vara utrustade med oberoende upphängning.

För att röra sig genom skogarna för jakt är det möjligt att göra ett träskgående fordon på grundval av en bakomliggande traktor, utrustad med en brytande ram. Jämfört med terrängfordon på en stel ram, är den utrustad med en högre längdförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakaxel och fjädringssystem

Det enklaste sättet är att använda färdiga komponenter från en gammal personbil, till exempel Moskvich 412, för tillverkning av bakaxeln. Detta beror på den låga vikten av sådana element, vilket gör det möjligt att öva dem för tillverkning av ett terrängfordon. För ett uppmätt slag utförs upphängningssystemet på stötdämpare, vilket dessutom minskar kroppens vibrationer . För att minska bränsleförbrukningen och minska motståndet vid körning genom ett område med svåra rörelser, är det lämpligt att göra ett oberoende upphängningssystem för varje bakhjul individuellt. För att förhindra en större svängning är det nödvändigt att binda ramen till bakaxeln, för att använda härdade bultar och för att anslutningarna ska vara elastiska, använd gummiinlägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjul

För att stärka hjulens vidhäftning till vägbanan, särskilt i sumpiga områden, används ett terrängfordon på lågtrycksdäck. Sådana hjul, på grund av det låga trycket på jorden, gör det möjligt att göra ATV: s rörelse på kamerorna extremt mjuk. För detta används specialhjul från stora träskskoter. På samma sätt kan de göras på egen hand, vilket implementeras på detta sätt:

  1. För att göra hemlagade skivor måste du svetsa standardskivor med hjälpfästplattor;
  2. sedan läggs en stor kamera på den förstorade skivan och pumpas upp;
  3. de tillverkade hjulen är installerade på enheten.

För att öka längdåkningens förmåga och kopplingen av hjulen till marken, bör du klippa ut märkliga klackar från däcken och installera dem på kamerorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg montering

Vi monterar vår version av terrängfordonet från de förberedda reservdelarna. Denna process innehåller följande steg:

  1. den bakomliggande traktorn är installerad på den förberedda ramen;
  2. sedan fästs bakaxeln;
  3. förarsätet installeras;
  4. om den tillhandahålls av ritningen är styrningen monterad;
  5. den nedre delen av ramen är täckt med plast- eller järnplåtskydd;
  6. testet av bromssystemet utförs;
  7. belysningsarmaturer installeras, elledningar vidarebefordras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla komponenter eller enheter måste testas för korrekt funktion under tillverkningen.

Bandbana mini terrängfordon

Innan du börjar arbeta, orientera dig med verktygssatsen. Vi kan med absolut säkerhet konstatera att du kommer att behöva:

  • en mängd olika skruvmejslar;
  • en hammare;
  • elektrisk svetsning;
  • en anordning för att böja rör (om det inte finns någon förberedd ram).
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du skapar ritmaterial, bekanta dig med den typiska strukturen

  1. Ram . Varje spårskoter har en ram: ju mer sofistikerad konstruktionen är, desto starkare och mer tillförlitlig måste ramen vara. Det idealiska alternativet är att låna från en scooter, ATV eller motorcykel. Om det inte finns något sådant element kan du svetsa det själv från stålrör med en diameter på minst 40 millimeter.
  2. Sammanträde . ATV -sätet måste vara robust eftersom själva strukturen är ganska låg. Ett oumbärligt tillstånd: det måste vara tillverkat av ett fuktsäkert material.
  3. Motor . När du väljer en motor, fokusera på dess resurs. Om du vill att terrängfordonet ska vara kraftfullt måste motorn vara densamma.
  4. Bränsletank . En tank med en kapacitet på 10-15 liter, gjord av järn, är idealisk för en bränsletank.
  5. Skidåkning . Om du inte har färdiga skidor som kan anpassas för ett terrängfordon kan du skapa dem själv av trä. Det är önskvärt att det är 9-skiktad plywood, inte mindre.
  6. Ratt . När du väljer en ratt, tänk på din komfort. Det är önskvärt att det lånas från tvåhjuliga fordon.
  7. Larver . Att göra larver är förmodligen en särskilt svår uppgift.
  8. Ställdon . För att snurra spåren behöver du en power drive - helst en motorcykelkedja i det här fallet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Om en helt färdig ram inte är tillgänglig, svetsas den helt enkelt från ett profilerat rör, och konfigurationen ges med hjälp av en rörböjningsanordning.

När ramen är klar, behandla den med en korrosionsskyddande lösning och måla den med högkvalitativ färg som tål både fukt och vinterfrost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Larver

Alla som en gång skapade ett bandgående terrängfordon på egen hand förklarar: att skapa spår är det svåraste förfarandet.

Det enklaste sättet att göra dem är från bildäck. Denna metod är mycket lönsam - hållbar och billig. Komponenten är gjord i en sluten cirkel, av den anledningen kan ett däckbrott inte inträffa.

Låt oss ta en titt på guiden för att skapa spår, de kan göras på två sätt.

Från bildäck:

  • ta däcket och skär sidorna (använd en vass kniv);
  • det är nödvändigt att klippa det så att den böjbara delen med skyddet blir kvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från transportbandet:

  • klipp av önskad tejpbit;
  • vi syr kanterna med en tråd från en fiskelinje;
  • vi viker ihop till en ring, vi syr ändarna;
  • vi fixar klackarna på den gjorda duken, i deras roll använder vi plaströr med en diameter på minst 40 millimeter (skurna längs);
  • vi fixar rören till duken med skruvar.

Kanske ovanstående information kan vara användbar om du har bestämt dig för att skapa ett terrängfordon baserat på en bakomliggande traktor.

Rekommenderad: