Hur Många Kilo Potatis Finns I En Hink? Hur Många Kg Potatis Finns I En 10-liters Hink Och Hur Mycket Väger En 12-liters Emaljerad Potatishink?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Kilo Potatis Finns I En Hink? Hur Många Kg Potatis Finns I En 10-liters Hink Och Hur Mycket Väger En 12-liters Emaljerad Potatishink?

Video: Hur Många Kilo Potatis Finns I En Hink? Hur Många Kg Potatis Finns I En 10-liters Hink Och Hur Mycket Väger En 12-liters Emaljerad Potatishink?
Video: Omvandla vikt enheter ton, kg, hg, gram, mg kilogram hektogram milligram 2024, Maj
Hur Många Kilo Potatis Finns I En Hink? Hur Många Kg Potatis Finns I En 10-liters Hink Och Hur Mycket Väger En 12-liters Emaljerad Potatishink?
Hur Många Kilo Potatis Finns I En Hink? Hur Många Kg Potatis Finns I En 10-liters Hink Och Hur Mycket Väger En 12-liters Emaljerad Potatishink?
Anonim

Om du köper potatis i byn eller på marknaden från byborna måste du vanligtvis inte mäta varorna i kilogram, som stadsborna är vana vid när de köper denna produkt i snabbköpet, utan i hinkar eller till och med påsar. På landsbygden i centrala Ryssland har potatis aldrig mätts i kilogram. Det hände bara att avkastningen av denna gröda i det angivna området är ganska hög, så det är bättre för säljaren att lägga till lite för att göra hinken "med en bild" än att mäta vikten på varorna på vågen.

Bild
Bild

Ett sådant köp är dock inte alltid bekvämt för stadshemmafruar. För att undvika onödiga konversationer, som förresten allvarligt kan kränka säljaren, är det bättre att i förväg veta hur många kilo potatis som får plats i en viss volym.

Detta kommer att göra det ganska enkelt att konvertera skopor till kilogram och vice versa utan onödig diskussion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket väger potatis i olika hinkar?

Om du behöver köpa potatis på marknaden eller i byn måste du ta hänsyn till att skoporna är olika: plast, emaljerade, galvaniserade. Vid vägning med en hink måste du ta hänsyn till skillnaden i egenvikt. Så, väger i en emaljerad eller galvaniserad standardhink kan du få vikten på potatis med en behållare 2 kilo mer . Om du använder en plasthink kan skillnaden vara annorlunda.

Det är därför på landsbygden det är vanligt att mäta potatis i konventionella skopor i allmänhet, oavsett vilket material denna behållare är tillverkad av. Det är vanligt att bara skilja hinkar i volym. Om vi antar att 1 liter vatten väger 1 kg kan du enkelt beräkna vikten av vatten, till exempel i en behållare med en volym på 10 liter - korrekt blir det 10 kilo . Men med potatis är allt annorlunda, utrymmet mellan knölarna är fyllt med luft och har ingen vikt.

Bild
Bild

Således blir en genomsnittlig hink med 10 liter potatis mindre än 10 kg.

Långsiktiga folkförsök och beräkningar av specialister har visat att cirka 6,5 kg stora knölar och cirka 7,5 kg små knölar placeras i en sådan volym. I det här fallet ska skopan vara med en liten "bild".

En stor hink med en volym på 12 liter rymmer 10 kg små potatisar och cirka 9 kg stora . Ibland är det nödvändigt att köpa mycket lite potatis, i så fall kan du välja potatis i en 5 liters hink. Detta kommer att vara cirka 3 kg, om knölarna är medelstora, kanske 3, 5.

Bild
Bild

Du kan beräkna vikten av potatis, till exempel i 3 hinkar, baserat på hinkarnas volym och knölarnas storlek . Om du behöver köpa potatis för hela vintern, med ett bokmärke i källaren, kan du prata om 10, 15, 20 eller 30 hinkar. Men då kommer du troligen att behöva tillgripa en annan måttenhet - väskor.

Bild
Bild

Hur räknar man rätt?

Det mest korrekta sättet att bestämma vikten av en potatis skulle vara en noggrann vetenskaplig beräkning: samla knölarna i en hink och väg sedan varje potatis separat och lägg till resultatet. I det här fallet kan det inte finnas något fel. Ja, och när du går upp 1 kg kan du sätta knölarna på vågen tills önskad vikt uppnås . En bra metod, tänk dig nu allt detta i byn eller på marknaden, när du mäter till exempel 20 eller 30 kilo. Och potatis är inte ärtor, och du måste fortfarande ta antingen mer eller mindre än den vikt som krävs.

Så vi måste tillgripa måttenheter som har testats genom åren: i skopor och påsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikten av en potatis beror på flera faktorer . Nygrävd är som regel tyngre än den som har lagrats i källaren i flera månader, detta är särskilt märkbart när lagringsförhållandena kränks när potatisen tappar fukt. Den största skillnaden uppstår med de så kallade förra årets potatisar, som legat i källaren i ungefär ett år. Således kan viktminskning associeras med groddar, groddarna kan tas bort, men knölvikten kan minskas med hälften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa knölar kan lätt särskiljas genom sin krympade skal . Potatisvikt är också relaterat till knölarnas storlek. En hink med små potatisar är tyngre än en fylld med stora knölar. Allt är enkelt här, det är mindre luft mellan små potatisar. En annan faktor kan vara knölarnas form. Medelstora avlånga knölar packas tätare.

Det är knappast möjligt att ta hänsyn till alla dessa egenskaper vid köp, och säljaren har troligen svårt att föreställa sig viktskillnaden mellan en rund och en avlång potatis, särskilt eftersom två identiska knölar helt enkelt inte existerar.

Rekommenderad: